Problem rodicia a vysoka skola

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
Hotwire
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Problem rodicia a vysoka skola

Príspevok od používateľa Hotwire »

neni jedno kolko ma rokov? pointa mu aj tak trocha unika...
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa jarda.j »

Pointa - keď si ju sám nevybral a nechce študovať, tak je to na ňom. Skončí ju a bude robiť to, čo chce. Ibaže časom popri robote a vlastných deťoch to bude náročné, keď bude chcieť študovať. Tak je to myšleno. Aj ja som baran. Nik ma nenútil. A nemal by šanciu. Ja iba dávam názor na základe skúseností. Nič iné, otvorená debata.
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

Lenze si nepochopil, ze ak raz nemas urcity pocet zapoctov, tak vyhadzovu nezabranis, Matematiku pevnou volou a motivaciou neoblbnes.
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Niekedy je to zložitejšie. Ide aj o vzťahy v rodine, čo máva podstatný vplyv, a do toho vidia iba oni, študent s rodičmi. SŠ býva náročnejší, ako VŠ, lebo je potrebná pravidelnosť, denná príprava, skúšanie, písomky... VŠ sa dajú pri potrebom úsiliu absolvovať spolu naraz aj dve. Ide o celkom iný štýl štúdia. Samozrejme na základe vlastných priorít a záujmov. V školstve som bol v podstate stále. Kto chcel študovať, mal podporu. Aj ľudskú. Vždy sa to poriešilo.
Numline1
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Numline1 »

Podla mna toto dospely vysokoskolak nemoze riesit. Viem, ze ta aei dotuju rodicia, ale skus sa svojom veku postavit na vlastne nohy. Ked vies, ze na vs nemas, tak to len oznam rodicom, najdi si pracu a podnajom a na istu dobu mas po probleme. Ries to tak, ako to riesi ten, co po maturite nejde dalej studovat. A hlavne si uz uvedom, ze studiu na vs sa mas venovat ty sam. Ak ta tam chcu rodicia a ty tam byt nechces, tak plati moja rada v druhej vete.
Takymalypako
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Takymalypako »

Spravil si chybu v tom, ze si siel dvakrat do toho isteho, pokial ta studovat nebavi/nejde ti to, bude urcite lepsia volba ist pracovat, alebo mozno by si este mohol skusit iny typ skoly, pripadne s mensimi narokmi, tiez som to tak spravil.A pokial si sikovny a pracovity uplatnis sa so skolou i bez nej :)
Mammut
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Mammut »

Tak ja som chcel ako po prvej skúsenosti s VŠ si dať rok pauzu, buď niekde ten rok brigádovať/nájsť si dobrú prácu a počas toho roka si premyslieť či ísť skúsiť ešte VŠ ale podstatne iný smer, ktorý by ma bavil.
Zle som sa rozhodol aj preto, lebo rodičia ihneď po ukončení školy začali na mňa tlačiť že mám si dať prihlášku znova na školu. No ja som nechcel a tak som až na poslednú chvíľu sa rozhodol a prikývol na ich slová a dal som si prihlášku. Od ostatných škol sa prihlásiť na ne ma odradzovalo to, že boli na nich prijímačky. A tak som zvolil cestu - škola bez prijímačok.
Technika ako taká ma baví, ale keby nebolo na škole matematika, fyzika, mechanika.... a pod.

Proste nedali mi rodičia vtedy šancu slobodne si premyslieť moju budúcnosť a odvtedy sa to začalo takto pomaly vliecť. Asi mi neverili, žeby som aj po tom roku chcel ešte ísť na školu. A v mojich myšlienkach bolo pokračovať v štúdiu externe.....nuž nestalo sa......Teraz sa len modlím aby dobre dopadlo toto obdobie ktoré momentálne zažívam
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

mozno bola chyba, ze si si do toho podania prihlasky nenasiel robotu, keby si povedal chcem rok pauzu uz mam aj fajn robotu, bola by jej skoda tak by to zabralo, teraz uz len cim skor vyklopit pravdu a zacat to davat dokopy ;) drzim ti palce.
Spoiler
inak preco myslis ze na technicke beru bez primaciek? :) to su najtazsie skoly, o ktore by s prijmackami bol slabsi zaujem, takto nachytaju ludi, dostanu peniaze polku minimalne vyhodia a dookola... a zlomok ju vychodi :)
ithory
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa ithory »

najdi pracu, a potom s farbou von, najrozumnejsi plan ..
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Mammut

take typy co furt skusaju vysku a nevychadza im to, tak takych fakt ze nechapem, lebo je to iba zabity cas. Za tu dobu co si stratil ako student, si uz mohol niekde davno pracovat a uz mozno aj niekam postupit, zarabat peniaze.. Vyska ma vyznam iba pre niekoho komu ta skola aj ide, bavi ho a chape o co bezi. Pre ostatnych je to iba strata casu,penazi a nervov.Proste rodicom narovinu povedz ze Ti to nejde a ze koncis..
minya
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa minya »

Prvá chyba bola už to, že si sa nechal nahovoriť na niečo, čo nechceš, a to hneď 2 roky po sebe. Technika nie je ľahká, ani keď ťa baví. Ale Kathleen ti radila dobre, že by si mal rodičom postupne hovoriť, aké je to ťažké a že ti to nejde, lebo tak budú na konci skúškového už ako-tak pripravení na to, že ťa vyhodili. A čo sa týka toho, že ťa rodičia vyhodia...síce ich nepoznám, ale myslím, že sú to len vyhrážky alebo ich (nie najlepší) spôsob, ako ťa "motivovať" ku štúdiu. Takže do konca skúškového je ešte pár týždňov, tak hraj čo najviac zúfalého, hľadaj pre istotu brigádu a potom si hlavne stoj za svojim, že škola vážne nie je nič pre teba a nenechaj sa natlačiť 3x. :) Budem držať palce.
Linnhe
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Linnhe »

Cele je to o tvojom vztahu s rodicmi. Oni by z teba chceli nieco mat, ale ty si svoju buducnost predstavujes inac. Kedze ich poznas, bojis sa im to povedat, tak sa im radsej podriadujes. Mal by si sa s nimi porozpravat, oni musia pochopit, co chces v zivote robit a pochopit, ze si dospely a nie si ich panacik s ktorym si mozu robit, co sa im paci.
jolanek
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa jolanek »

Pravdu, cim skor, raz sa to tak ci tak prevali, to si dufam uvedomujes.
A potom do konca zivota ti budu vycitat, ze si ich klamal a nechal sa nimi zivit, najdi si pracu v KE, ubytovanie a zacni sam za seba. Alebo ak ta bavi skola, tak chod na ekonomicku, tam matika nie je:)
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

jolanek napísal:Alebo ak ta bavi skola, tak chod na ekonomicku, tam matika nie je:)
:mrgreen: :lol: :smt059
Mammut
Light Expert
Light Expert

Tak ako som písal už v predchádzajúcich príspevkoch, tento rok považujem za JASNE STRATENÝ. Máte každý svojim spôsobom pravdu a určite ste správne poukázali na chyby, ktoré toto všetko spôsobili.
Snažil som sa už po prvom štúdiu rodičom poukázať nato, že ja na VŠ nepatrím, no oni svojim umom ma k nej dotlačili = jasne chcú až mám školu, lepší život (aj ked nikde nie je napísané že s VŠ je to na 100%), no na druhej strane ako keby mi možno neverili, alebo báli sa ma podporiť v niečom čo chcem ja.

To o tom že prečo som opäť šiel na techniku už som predtým spomínal, len preto že ma bavila na strednej a na škole neboli prijímačky = rozhodovanie v hodine dvanástej (nasilu) s prihláškou na VŠ druhym pokusom.

Proste blíži sa posledný týždeň a pomaly už na nich vybaľujem, že sa mi skúšky nedaria absolvovať a už pribúdajú aj nervózne reakcie z ich strany a doma nálada enormne klesá :(

Proste mám niekedy pocit, ako by sa báli mať doma už nie len svoje dieťa, ale mladého človeka, ktorý sa snaží ísť svojou cestou....proste ako keby si nevedeli predstaviť niečo také že by som prispieval aj ja na domácnosť a nie len bral peniaze z nej.......
kathleen
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa kathleen »

zrejme nemas starsieho surodenca. nejak bude
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Nič nieje stratené. Proste si na to nebol pripravený, a je teraz jedno, kde a prečo. Stabilizuj sa, rob to, čo Ťa baví a uživí, a nehádž flintu do žita. Analyzuj to postupne a ber v potaz názory okolia primerane. Ide o Tvôj život.
Mammut
Light Expert
Light Expert

No tak mám pred sebou dá sa povedať posledný týždeň a pol v škole. Doma s rodičmi to začína byť trocha viac než nepríjemné. Dozvedeli sa že mi ešte chýbajú ešte minimálne 3skúšky spraviť na to, aby som prešiel do ďalšieho ročníka aspoň s odretými ušami.
Snažil som sa im naznačiť že asi mi to vôbec nevyjde tá škola, ale o tom nechceli ani počuť, strašne sa so mnou pohádali a úplne ma všetká chuť do hocičoho prešla. Na intrák sa vrátim až štvrtok, kôli behačkám po doktoroch. Proste neviem ako to mám vydržať, proste aj keď som si chcel dať na chvíľu pauzu od ,,učenia,, že som si šiel telku pustiť na chvíľu, hneď ma poslali späť učiť sa. Proste ako keby boli posadnutý VŠ.

Ako neviem vôbec co sa bude diať keď v utorok (deň poslednej skúšky v tomto semestri) poviem že som neprešiel do druháku
Markoff
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Markoff »

Ja som bol v podobnej situácii. 2x som neskončil prvý semester na technickej VŠ :). Minulý rok som to ale skúsil tretí krát, tento raz na súkromnú ekonomickú VŠ a vyšlo to, prvý ročník mam konečne za sebou :lol:
Na ktorú technickú VŠ to chodíš? Ak si z východu mohol by si tiež skúsiť tu súkromnú ;) Do tretice všetko dobré :D
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

maly OT: sukromna, ekonomicka, vychod... mozem sa spytat aka?
Napísať odpoveď