Ako to prebiehalo u vás po ukončení školy pri hladaní práce

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Mammut
Light Expert
Light Expert

Ako to prebiehalo u vás po ukončení školy pri hladaní práce

Príspevok od používateľa Mammut »

Takže kedže mi štúdium na VŠ nevyšlo teraz je mojím cieľom nájsť si zamestnanie. Viem, že v tejto dobe to nebude moc ľahká úloha. No chcel by som sa vás opýtať, ktorí máte už s takouto situáciou skúsenosti, že ste šli pracovať ihneď po strednej, alebo ako ja po neúspešnom pôsobení na vysokej škole.

Pracovať sa nebojím, no chcel by som sa opýtať ako to u vás prebiehalo. Mali ste ťažkosti s nájdením vhodnej pracovnej pozície, alebo aké boli vaše prvé pracovné pozície. (ja som študentom Priemyslovky strojárskej) Bývali ste s rodičmi, alebo ste sa osamostatnili. Postačoval vám váš zárobok na normálny život, alebo ste museli často krát siahnuť aj po finančnej injekcii od rodičov?

Pýtam sa hlavne preto, lebo rodičia mi vytýkajú skončenie na VŠ a vyhrážali sa že mi nič neprispejú na nejaký rozbeh.
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Ako to prebiehalo u vás po ukončení školy pri hladaní práce

Príspevok od používateľa beardie »

najdenie "normalnej" prace moze trvat aj viac ako 4 mesiace, kedze prebiehaju pohovory, firmy prijimaju viacerych ludi od nejakeho datumu atd, samozrejme sa bavime o regione, kde je po zamestnancoch dopyt

zatial mozes behat po brigadach
lumir
King
King

Príspevok od používateľa lumir »

..o akej lokalite sa bavime (BA, zapad, stred, vychod)??...si manualne zrucny? vies nejaky jazyk? vies komunikovat s ludmi?
.
skus si vytvorit plan na cca 3-5 rokov (co by si chcel dosiahnut)...
.
ak by som bol v tvojej situacii ja (situacia: BA+neviem ani priskrutkovat ziarovku), skusil by som to nasledovne
:
a.) brigada, aby som si zaplatil podnajom (zdielany s inymi ludmi) = cca 300€
b.) pocas brigady zhanam pracu (napr. obchodny zastupca - nie je to ziadna jadrova fyzika+mas k dispozicii auto)
c.) ..viem, ze na tychto poziciach ludi doslova "recykluju" a ze pracova tu dlhsie ako 3 roky bude zazrak.. hladam dalsie alternativy (robim dialkovo VS; hladam moznosti podnikania); mam vyhodu, ze poznam sortiment, ceny - dokazem odhadnut, co sa oplati kupit v zahranici a predat doma + mam siet kontaktov (maloobchodnikov)
d.) ..o 2-3 roky..snazim sa pracu robit co najlepsie a davam najavo, ze chcem ist vyssie
.
e1) ak ma povysia a som spokojny, pokracujem....
e2) hladam si novu pracu (pokracujem dialkovo VS)
e3) ostavam na svojom mieste, pokdacujem dialkovo VS
.
f) o 5 rokov skoncena dialkovo VS, rozhodujem sa, ci zacnem robit "importera" alebo pokracujem v praci pre nejaku spolocnost..

Tak nejako by vyzeral moj postup.. to ale samozrejme nie je univerzalny patent na pravdu:))
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

U mňa to prebiehalo tak, že keď som "skončil" s vysokou školou, bol som asi mesiac doma (len na brigádach a tak). Potom sa mi trafila robota, ktorú som bral hlavne preto, aby som neostal doma a nenudil sa. Tam som bol mesiac, pretože popri nej sa mi trafila ďalšia, v ktorej som pobudol dlhšie (štátny podnik). Po dvoch mesiacoch v nej sa mi trafila prestížna robota, tak som neváhal a bral ju hneď. Hoci trvala znovu len dva mesiace, nebanujem, pretože taká šanca sa v živote nenaskytne + pekne som si zarobil, čo by som v predošlej nedosiahol ani náhodou. Hneď ako som ukončil ďalšiu, tak sa mi znovu ako zázrakom trafila robota v mieste bydliska :). Taký bol stav s prácou v roku 2008 - pred krízou. Absolvent, robota bez problémov. Čo je u teba výhodou (myslím si) že bývaš u rodičov, takže môžeš skúšať behať z jednej roboty do druhej, nemusíš si hneď nájsť takú, v ktorej ostaneš 10 rokov. Ako píše LUMIR, nájdi si niečo, aby si mal aký taký príjem a popri tom hľadaj prácu, ktorá Ťa bude baviť. Kým nikoho neživíš, môžeš si to dovoliť.
Arkaz
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Arkaz »

Ja som terza skoncil strednu skolu a hned nato som sa registroval na roznych strankach ktore ponukaju pracu. Spravil som si zivotopis v slovencine a anglictine a tak isto aj motivacny list v SJ a AJ. ten som posielal na ponuky ktore ma zaujali a zivotopis bol tak isto pristupny na tych strankach roznym zamestnavatelom takze aj mi obcas volali. No a netrvalo dlho asi tyzden nato som nasiel pracu ktora ma bavi =) som tam zatial len tyzden ale uz mam podpisanu zmluvu a som v skusobnej dobe. Viem celkom dobre Anglicky jazyk a mam aj zrucnost v tom co robim takze to slo lahko =) Hladaj a najdes ver mi :sly: Drzim palce :smt006
energy00
King
King

Arkaz napísal:Ja som terza skoncil strednu skolu a hned nato som sa registroval na roznych strankach ktore ponukaju pracu. Spravil som si zivotopis v slovencine a anglictine a tak isto aj motivacny list v SJ a AJ. ten som posielal na ponuky ktore ma zaujali a zivotopis bol tak isto pristupny na tych strankach roznym zamestnavatelom takze aj mi obcas volali. No a netrvalo dlho asi tyzden nato som nasiel pracu ktora ma bavi =) som tam zatial len tyzden ale uz mam podpisanu zmluvu a som v skusobnej dobe. Viem celkom dobre Anglicky jazyk a mam aj zrucnost v tom co robim takze to slo lahko =) Hladaj a najdes ver mi :sly: Drzim palce :smt006
Na akej stránke si mal životopis, že ti volali zamestnávatelia ???
Arkaz
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

mal som to na profesia.sk =)
PhYs0c
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa PhYs0c »

skončil som strednú, dal si pár žiadostí do firiem v našom meste keďže som nechcel dochádzať a viac menej do 2 týždňov ma prijali, tak som prvý mesiac mal 10€ za ktoré som si kupoval desiatu a obedoval v práci, za obedy mi strhávali výplaty, ale viem že prvý mesiac som jedával teda na tú desiatu len tie rožky na ktorých je zapečený syr, jeden stojí 20centov a vystačilo mi to nacelý mesiac, pil som sódu ktorú si môžme načapovať v ofirme kedykoľvek, dnes keď som pri peniazoch tak dosť rozhadzujem čo sa jedla hlavne týka ale som spokojný, čo chcem/potrebujem si kúpim, rodičom prispievam 100€ každý mesiac na domácnosť :)
h.olub
King
King

Príspevok od používateľa h.olub »

alebo vojak/policajt a na par rokov mas pokoj......neviem ako je to u policie ale v armade mas zmluvu myslim na 5 rokov cize tam na to treba mysliet, policajti neviem ci su obmedzeny casovo
energy00
King
King

V armáde máš zmluvu na 3 roky, potrebuješ ale vodičák skupiny C, pretože bez toho tam nejako nechcú brať - jedine nejakých medikov. Teraz sa tam ale plánuje prepúšťať, čiže to by som nejako Xtra neriešil. Ja rozmýšlam ísť k hasičom - hocikde na Slovensku. Viem, že sa tam berie skôr protekčne, preto je mi jedno, kam by ma zobrali..... No takisto sú uprednostnení ľudia s Céčkom.
h.olub
King
King

Príspevok od používateľa h.olub »

energy00 napísal:trebuješ ale vodičák skupiny C
tak toto pocujem prvy krat, ale je pravda za aktualnu situaciu nesledujem cize moze byt .....

kazdopadne nahodil som na rozmyslenie aj nieco ine ako ist sam za seba alebo vsadit na istu(aj ked nie bohvie ako platenu) buducnost :|
Arkaz
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Dostal som SS od uzivatela Son-Goku aby som trochu viac rozpisal moju situaciu tak tu je:

,,prosim ta mozes vysvetlit do fora ak sa ti chce co mas za strednu skolu pretoze ty si vysiel zo skoly a hned ti volali?tebe?mas prax?lebo trh je dost presyteny aj ludmi co maju roky praxe
"

Vystudoval som SPŠE Zochova :happyrespect: potom co som mal v rukach maturitne vysvedcenie som si zacal hladat pracu. Registroval som sa na profesia.sk a informatici.sk. Tam som si vytvoril zovotopis v SJ a AJ a aj motivacny list v SJ a AJ. Dobre na tychto weboch je ze vas zivotopis je volne dostupny zamestnavatelom takze vas kludne mozu kontaktovat. Skusil som aj vyhladavanie zadal som kriteria a potom na vyhladane yysledky posielal ponuku. Behom par dni sa mi ozvali z jedneho mobil servisu v BA kde teraz pracujem. No a 5 dni od pohovoru som podpisoval zmluvu. Takze aj ked je trh preludneny najde sa miesto kde vas zoberu. No ja mam to stastie ze robim to co ma naozaj bavi a do prace chodim s chutou a odhodlanim sa zleposvat :smt006
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

nesuhlasim, ze je trh preludneny ... je sice vela uchadzacov na jedno miesto, to ano, ale je problem najst schopneho cloveka ;-) ... trebars najst takeho projektanta, alebo cloveka, ktory bude ochotny manualne pracovat a pritom sa vzdelavat a doplnovat si kvalifikaciu je takmer nemozne :-(
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Záleží od regiónu. Sú také, kde si nájsť dobrú prácu je takmer nemožné a potom to stúpa takmer geometrickým radom. Zapadákov < mesto < okr. mesto < krajské < BA
V prvom rade na začiatok, zobrať akúkoľvek prácu radšej ako žiadnu, pretože peniaze potrebujeme všetci a na druhú stranu to vyzerá zle v CV, aj "trapná" pracovná prax mimo oboru je na začiatku lepšia ako žiadna.

Inak súhlas, že nájsť schopných ľudí je dosť ťažké, na druhej strane ja som napr. absolvoval pohovor na pozíciu, kde personalista rozhodne neodhadol moje schopnosti, navyše sa správal vyslovene arogantne, čo som jej ku koncu pohovoru aj odkomunikoval.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

co cakas ? perosnalista je u mna na rebricku podradnosti vo firemnej hierarchii iba nad PR managerom :-D ... vacsinou su to ludia bez akejkolvek zmysluplnej kvalifikacie, ale s egom hodne nafukanym :-)
energy00
King
King

h.olub napísal:
tak toto pocujem prvy krat, ale je pravda za aktualnu situaciu nesledujem cize moze byt .....
Nieje to povinné, ale väčšiu šancu majú Céčkari. Jedine, že by si išiel do kuchyne alebo k čestnej stráži - také profesie, kde sa to nevyžaduje. Môj bratranec akurát urobil testy k čestnej stráži (psycho a fyzické) a kamarát sa prihlásil tiež k armáde, až keď urobil C. www.personal.mil.sk ček dis
jin
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jin »

U mňa to prebiehalo veľmi jednoducho. Po strednej som sa síce dostal na VŠ, no vykašľal som sa na ňu po roku, našiel som si priateľku, presťahovali sme sa do môjho bytu, museli sme však platiť účty a chceli sme si aj niečo dopriať, tak sme makali obaja. Robotu som si našiel za tri dni cez profesia.sk - operátor pre EuropeCalling - aktívny telemarketing. Voláš ľuďom a snažíš sa im natlačiť nový paušál, ktorý vôbec nepotrebujú. Postupne som sa za 8 mesiacov vypracoval z operátora, cez supervízora až na projektového managera pre firemný segment. Potom som odišiel (firma začala krachovať) a našiel si novú robotu - plynulý prechod, ani deň som nebol nezamestnaný. No a popritom som si zasa rozbehol VŠ a vykašľať sa na to už veru nemienim.

Pokiaľ človek nemá kontakty treba ísť na profesiu a poslať aj 30 CV denne.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Ja som zacal hladat pracu zaciatkom maja a asi na piaty pokus to vyslo. Minuly tyzden som statnicoval a buduci tyzden nastupujem (vo svojom odbore - programator). Kuriozitou je, ze odvtedy sa o mna isli pobit dalsie dve firmy, ktore som predtym kontaktoval a neopreli o mna ani stary bicykel. Z jednej z nich bol sef firmy ako externista na mojich statniciach a po statniciach mi ponukol pracu u nich - no smola, ja uz pracu mam a ked som ich kontaktoval pred mesiacom, ani odpoved som nedostal...
retsil
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa retsil »

tak prispejem aj ja:
po 3,5 rocnom ucinkovani na VS v Brne (zial neuspesnom) som zacal hladat "len" brigadu, posielal som vsak zivotopisy aj do firiem kde prijimali len na dlhodoby pracovny uvazok (ale do 3 mesiacov mozes odist bez udania dovodu, sice je to dost nefer jednanie z mojej strany ale ja som vtedy nutne potreboval nejaku zarobkovu cinnost). dost sa mi postastilo a ozvali sa mi z jednej IT firmy v Ostrave, prvy pohovor som absolvoval po telefone, druhy uz osobne s manazerom a o 2 tyzdne som uz bol zamestnany. po nejakom polroku mi uz aj zvysili plat a momentalne som v tej firme rok..
Napísať odpoveď