Kazda stranka, ktora ma aku-taku perspektivu sa udrzat na trhu dlhu dobu, by mala mat svoju istu identitu. Tak ako hojko - do modra, vyladene buttony, zohrane farby jednotlivych prvkov a podobne. Tak je to uz peknych par rokov, stale trochu nadcasove, stale sa na to prijemne pozera, netaha to oci, proste tak to ma byt. A k tymto veciam bezpochyby patri aj celkovy typeface. Vela ludi mu nepriklada vahu, kedze "šak pismo jak pismo, všecky su rovnake". Ono to ale vobec nie je pravda, preto sa tie pisma tvoria.
Tymto sa dostavame k problematike webdizajn+typeface. Nie je problem vytvorit pekny, stylovy, profesionalne vyzerajuci webdizajn, ktory bude elegantny aj o 3-4 roky. Ale ked tam uvidim nejaky free font z 2007, kedy boli v mode "ratten" pisma v headroch, rozne stylizovane glyfy v style akoze-graffiti a pod, je to zabite. Ako som uz povedal, free fonty podliehaju dobe. Pretoze si na nich dizajner nedava zalezat, kedze to robi zadarmo.
Kdezto pri platenych, profesionalnych fontoch, je to inak. Dizajner musi mysliet dopredu, font sa musi predavat aj o 5 rokov, zaroven musi byt odlisny, musi vytvorit mnozstvo rezov, desiatky hodin stravenych kerningom, riadkovanim, a pod.
Pouzijem priklad od prazskej Suitcase Type Foundry - font Purista. Je to plateny kusok, ale nic horibilne, tusim necelych ceskych 2000,-/rez. kedy si myslis ze vznikol ten font? 2010? 2011?
Nope, 2007. A este teraz je to nadherny nadcasovy font, ktory budeme moct rovnako charakterizovat aj o, tipujem, 5 rokov.
Vies ako vyzerali weby v 2007 (nemyslim facebook, YouTube a podobne, ktore maju podobny dizajn doteraz a stale je fajn, myslim take normalne priemerne weby, nejakej malej firmy a podobne, tak ako tento s umyvanim okien)? Na dnesnu dobu dost zle.
Stale neviem ci si pochopil co chcem povedat, ak nie, tak na to serem