Lukostreľba a zákon

O športe...
Diabolik
Medium Expert
Medium Expert

Lukostreľba a zákon

Príspevok od používateľa Diabolik »

Chcel by som od niekoho vedieť kto sa tým zaoberá či by my nevedel poradiť. Problém je taký ,že podľa zákona je ľuk zbraň a podľa všetkého sa nemôže používať vo volnom priestranstve.

zákon 190/2003 Z. z. o strelných zbraniach a strelive
§ 7
Zbraň kategórie D
Zbraňou kategórie D je
a) palná zbraň určená na streľbu nábojmi typu flobert s energiou strely na ústí hlavne do 7,5 J,
b) plynová zbraň, pri ktorej kinetická energia strely na ústí hlavne dosahuje najviac 15 J,
c) expanzná zbraň,
d) mechanická zbraň, ktorej napínacia sila je väčšia ako 150 N,
e) historická zbraň,
f) iná zbraň neuvedená v kategóriách A až C.
§ 14
Zbraň kategórie D alebo strelivo do tejto zbrane môže nadobudnúť do vlastníctva právnická osoba alebo fyzická osoba staršia ako 18 rokov, ktorá je v plnom rozsahu spôsobilá na právne úkony. Držiteľ skupiny A a C zbrojnej licencie vedie evidenciu o predaji zbraní kategórie D v záznamovej knihe, ktorej spôsob vedenia a náležitosti ustanoví všeobecne záväzný právny predpis, ktorý vydá ministerstvo.
Zbraň kategórie D nepodlieha ohlasovacej a evidenčnej povinnosti.

Voľným priestranstvom nemyslím ,že si budem teraz strielať v parku kde chodia ludia a tak kde by som naozaj mohol niekoho zraniť ale skôr som to myslel takým spôsobom ,že by som si našiel pekné miesto rovné a dostatočne dlhé kam ludia moc nechodia laebo skôr ich vydím ako idu a naozaj tade nechodia často len z času na čas takže by som vždy mohol prestať keď by nahodou išli okolo.

Aby som to lepšie vysvetlil bývam v Bratislave presnejšie v petržálke úplne na okraji možno niektorý ludia vedia kde sa kedysi malo stavať Bratislavské metro a tam vedľa je veľká ľúka kam chodia keď tak z času na čas psíčkary čo tam nejsu často ale len občas a je tam asi 8 metrov vysoký nával zeminy lebo hore na tomto kuse zemi je cesta ale není šanca ako by tam mohol vyletieť šíp. A strelnice sú len v kluboch.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Lukostreľba a zákon

Príspevok od používateľa javatar »

Chces sa tomu venovat na prof. urovni alebo ti staci rekreacne? Lebo v tom pripade ti staci luk s mensou napinacou silou ako je 150N...

ak dobre pocitam tak 150N je 33,7lb no a treti na tejto strane (nie je tam priamy link - myslim ten SAMICK MIND) dodavaju aj 30lb takze by to mohla byt vhodna volba
Diabolik
Medium Expert
Medium Expert

mno práveže podľa presnej konverzie tak už ten prvý a aj druhy a aj tretí luk z tej stránky čo si pozeral ma viac ako 150 N to viem lebo jeden z nich som si chcel vybrať

a zatiaľ som chcel cez prázdniny trénovať ale možno neskôr keď by som si veril by som skúsil aj sútažne
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

no pri tych prvych dvoch cisla pri sile nikde nevidim
a podla tohto:
http://www.convertunits.com/from/newtons/to/lbs
a wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Pound-force to len potrvrzuje

150N = 33.72134136645 takze ak si zoberies ten SAMICK MIND v 30lbs prevedeni tak je to 133.4466488476385N co je menej ako 150N

aku presnejsiu konverziu mas na mysli podla ktorej je 30lbs > 150N ???
Diabolik
Medium Expert
Medium Expert

ok tak asi tu konverziu čo som našiel nebola presná (to sa ospravedlnujem mal si pravdu :D ) ale to či má luk viac alebo menej ako 150 N tak to len rozhoduje o tom či môžem ten luk vlastniť až od 18 rokov.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Diabolik napísal:zákon 190/2003 Z. z. o strelných zbraniach a strelive
§ 7
Zbraň kategórie D
Zbraňou kategórie D je
a) palná zbraň určená na streľbu nábojmi typu flobert s energiou strely na ústí hlavne do 7,5 J,
b) plynová zbraň, pri ktorej kinetická energia strely na ústí hlavne dosahuje najviac 15 J,
c) expanzná zbraň,
d) mechanická zbraň, ktorej napínacia sila je väčšia ako 150 N,
e) historická zbraň,
f) iná zbraň neuvedená v kategóriách A až C.
Cize to nie je zbran kategorie D. A ak nie je este kategorie E a dalsie tak to nie je zbran. Napr. taky prak na zakrmovanie rybnikov o sile 50N zbranou nie je...
Diabolik
Medium Expert
Medium Expert

dobre to je super len problém je že by som mal mať 40 Lb a ten už je nad N preto som chcel od niekoho kto chodi na lukostrelbu sa opytat c isa da strielat na miestach kde nikoho neohrozujem.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Uplne v pohode - ja sice strielat z luku nechodim ale podla citovaneho zakona v tom problem nie je. Len si vazne davaj pozor na prostredie v ktorom strielas. A myslim ze 40lbs je vela. Strilelal som par krat s profi luku a bolo to na mna moc silne a bolelo predlaktie :D
Diabolik
Medium Expert
Medium Expert

no ja som bole teraz uz aj na treningu v jednom klube a tam som mal 32lb. luk a ten bol viac menej taky ze bez problemov tak uvidim lebo idem este dnes a dôvod prečo sa na to pytam aj ked uz takto mam kam chodit je ten ze cez prazdniny nemaju trening tak dnes je posledna hodina a tak hej to je take miesto ze ludia sa tam moc nenachadzaju je tam vysoký zeminovy nasyp takze aj ked by som netrafil ide to max do zeme a je to krasne viditelne priestranstvo odkial my nemoze niekto len tak vbehnut do smeru strely.a moc diky teda za pomoc :) aj + karma bola :D
harhov
Novice
Novice

Príspevok od používateľa harhov »

chcel by som sa informovat ako maloleta osoba ( 16 rokov) mozem poskytovat sluzbu strielania z luku

mam luk 40 lbs
priestor je zabespeceny
mam povolenie od obce(samospravy)
vykonavenie je mienene ako atrakcia pre turistov

takze chcem vediet ci to vobec mozem a ked hej, tak akym sposobom sa to da a ake papiere na to potrebujem
za odpoved dakujem
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

mechanickú zbraň od 33 lbs môžeš podľa zákona vlastniť až od veku 18 rokov (ako píše Diabolik)

// Teraz ma napadlo, nemenilo sa niečo na tomto zákone kvôli tomu incidentu v Devínskej Novej Vsi? (keďže tento je z r. 2003)
harhov
Novice
Novice

Príspevok od používateľa harhov »

Ok a kebyze mam luk do 33 lbs mohol by som uvedenu cinnost prevadzkovat ?
KaptMichal
King
King

Príspevok od používateľa KaptMichal »

Diabolik, lukostrelci zvykli chodiť trénovať na školský dvor na Dudovej aks a dobre pamätám ale už sú to roky, odkedy som sa odsťahoval, skús si pozisťovať :)
Napísať odpoveď