Uplatnenie po VŠ

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Gothar
Moderátor
Moderátor
Používateľov profilový obrázok

Re: Uplatnenie po VŠ

Príspevok od používateľa Gothar »

j@ro napísal:
Malo, ale to by uz ostali iba sukromne skoly. Taketo efektivne studium by uz nesypalo cashe. Myslim, ze toto je dovod danej situacie.
To je blbost, ved pocet studentov by ostal podobny, len by sa castejsie menili. No aj tak je to pre vacsinu odborov nezmysel a plati to len pre to, co spominal rocknhustla.
Staci si zobrat zahranicne univerzity, ktore su kvalitativne vysoko a nenajdes tam ziadny program, ktory by ti za 2 roky poskytol titul porovnatelny s Ing alebo Mgr.
icefiresr
Addict
Addict

Príspevok od používateľa icefiresr »

GothaR napísal:Magisterske uz trva 2 roky a to je tak akurat, ked sa ma pocas neho stihnut diplomka, pretoze sa uci iba 3 semestre.
To mas relativne fajn, my sme mali 4 plne semestre po 4-6 predmetov po 4-6 kreditov. Plus do toho samozrejme diplomovka. Dalo sa to postihat ako-tak.
faktor_xx
Spammer
Spammer

Príspevok od používateľa faktor_xx »

čil som zistil, že končím bakalárom a Mgr. titul neni akreditovaný... to už čo má byť? :D spiknutie? :D
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

aka skola? :)
faktor_xx
Spammer
Spammer

ukf v nitre :D
beardie
Redeemer
Redeemer

fakulta?
faktor_xx
Spammer
Spammer

prírodovedná..odbor matika a infina v ekonomike
beardie
Redeemer
Redeemer

podobnych odborov je na Slovensku/v CR x, pokracuj na nejakej inej skole...
faktor_xx
Spammer
Spammer

však ja viem...ale ako si vybrať správne, aby som neľutoval? BA alebo skôr CR?
icefiresr
Addict
Addict

Ak chces pohodlie, tak SR, ak nove obzory, CR.
master23
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa master23 »

takze s najvacsou pravdepobnostou idem na VŠE v Prahe, podinkohospodarska fakulta. Celkova tato skola ma nizke percento nezamestnanych absolventov. viem, ze to neznamena, ze automaticky budem zamestnany.ale urcite mi to pomoze, ak by som mal absolvovanu skolu z CR miesto SK. tak snad si dobre vyberam. A najviac sa mi paci mnozstvo specializacii na pri magisterskom studiu.

// ale podla mna to urcite trocha pomoze pri hladani.
ak budu porovnavat niekho, kto ma SPU a niekho co ma VSE alebo Karlovu, alebo nieco v Cesku, tak si radsej vyberu Cesko.
na druhej strane rozumiem, ze neznamena, ze ked ma niekto skolu z CZ, tak musi byt automaticky lepsi ako ten z SK.

nechcem sem tahat studentov, ktori vystuduju skolu v zahranici, t.j. mimo SK a CZ.
lebo si myslim, ze taki urcite zostavaju za hranicami.
len porovnavam titul z SK a CZ VŠ.

icefiresr: just out of curiosity, co si vystudoval?
icefiresr
Addict
Addict

Vobec nezalezi na skole, ci si po jej skonceni najdes miesto. Ja som napr. nasiel robotu hned 2 dni po skonceni 2 stupna studia, resp. mal som 4 ponuky z ktorych som vyberal. Skola s tym ale malokedy ma nieco spolocne, viac zalezi naozaj iba na tebe.
faktor_xx
Spammer
Spammer

icefiresr napísal: zalezi naozaj iba na tebe.
tak tak :) každý to má vo svojich rukách :)
master23
Light Professional
Light Professional

s tym celkom nesuhlasim, z vacsej miery to je pravda, ale urcite to pomoze.

a ked to zalezi len na nas (co je z istej miery pravda), tak sa nestazujme, co mame za skolstvo, sak to je teda jedno kde vystudujeme.

kazde individuum je ine, a moze vystudovat skolu v NR a bude mat lepsi flek ako ten z Ceska alebo inde zahranicia, toto chapem.
ale ked si na to pozrieme vseobecne (ne)zamestnanost, tak SPU-cka je na tom medzi najhorsimi, a este ine mhohe, napr. City v TN, TU vo Zvolene, Presovska uni (ani ju nepoznam). maju nezamestnanost vyssiu ako 10 percent.

ja chapem, ze to z velkej casti zalezi na nas, ale co a kde vystudujeme urcite ovyplyvni hladanie prace a urcite aj v jemnej miere plat.

// mna trocha sklamala vec, ze polovica mojej triedy pojde do NR, a tam pojdu studovat politologiu, muzeologiu,andragogiku a vselicomozne,
ale potom nech sa nestazuju, ze si nemozu najst poriadnu pracu.
icefiresr
Addict
Addict

Tak s takymi programami na UKF urcite. Ja som s uplatnenim problem nemal ;)
faktor_xx
Spammer
Spammer

icefiresr napísal: Ja som s uplatnenim problem nemal ;)
a pracuješ v tom čo si vyštudoval? :P
J.O.S.E
King
King

Príspevok od používateľa J.O.S.E »

V tomto akademickom roku som ukončil vysokoškolské vzdelanie 1. stupňa v odbore Právo, a tak sa pomaly začínam zamýšľať, aký význam má vlastne študovať právo v dnešnej dobe. Jedine na čo som zatiaľ prišiel je to, že pri štúdiu sa poriadne nadriem, nemám na ružiach ustlaté ako poniektorí "kolegovia", a tak som dospel k záveru, že v oblasti práva je na Slovensku x škôl a ročne ukončí štúdium cca. 1000 nových právnikov....trh práce je týmto odborom presýtený, a tak mi nebude ostávať nič iné ako z tejto krajiny po vyštudovaní odísť niekam na západ...silno uvažujem o Rakúsku, Nemecku :) . Nemyslím si, že patrím medzi podpriemerných študentov v mojom ročníku (získal som aj prospechové štipendium) ale rozhodne patrím medzi tých chudobnejších, ktorí nemajú otcov sudcov, chirurgov, politikov a pod..... . Predvčerom bol jeden známy, ktorý vyštudoval právo v tomto roku na konkurz v Brezne na súde ohľadne nejakej funkcie, údajne bolo na teste 30 ľudí, z toho 2 urobili test a získali pozíciu, pričom vopred bolo údajne známe, že práve tí dvaja budú "šťastie". Sám tomu aj celkom verím, pretože rodinkárstvo to je niečo čo v tejto republike neskutočne napreduje a čo ovláda najvyššie posty v štáte.... . Konieckoncov je jedno, či vyštuduje človek to alebo hento, pokiaľ nemá za sebou vplyvných známych, v tomto štáte nenájde uplatnenie. Ak niekto tvrdí opak, tak ide asi o človeka s majetnými príbuznými. Ja to na práve v Bystrici vidím dennodenne...trápne tvárenie sa, že "ach, čo ak neurobím skúšku" a pritom otecko alebo mamička počas semestra beha a tľapká sa s profesormi po ramienkach, minule som napríklad videl jedného rovesníka, ktorý išiel bok po boku s profesorom a ďakoval mu za pomoc, pričom profesor mu povedal, nech pozdraví rodičov.....o čom to prosím pekne potom je ? o HOVNE.....

Som samozrejme aj za to, aby sa ministerstvo školstva a vláda začali zaoberať redukciou verejných vysokých škôl a samozrejme aj súkromných vysokých škôl, pretože nie je možné, aby na vysokých školách mohol študovať každý...z toho pramení samozrejme nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily napríklad v stavebníctve a iných odboroch v rámci stredných odborných škôl. Je priam smiešne, ak na VŠ pomýšľa človek, ktorý na ZŠ strávi namiesto 9, 10 rokov a tým absolvuje už povinnú školskú dochádzku na ZŠ...ľudia, ktorí poprepádavali, chodili na nejaké učilištia s trojročnou maturitou a pod.. Tiež sa mi nepáči, že na vysokej škole je milion odborov pre štúdium, ktoré nemajú po skončení na trhu práce uplatnenie...narážam napríklad na štúdium humanitných vied - sám som si ešte pred štúdiom na VŠ podával tam prihlášku, na štúdium historia a filozofia.....pričom podľa mojích informácii štúdium na takej škole je úplna fraška...na skúšku sa stačí naučiť 3-4 A4 čo je v porovnaní s právom, kde sa na jednú povinnú skúšku musím naučiť v priemere 300 stranovú knihu.....
Pokiaľ ide o súkromné školy, tak Ministerstvo školstva by malo poveriť akreditačnú komisiu, aby tá preverila kvalitu vzdelávania, výučby na súkromných školách a aby sa tie menej kvalitne zrušili....Je už príliš veľa súkromných škôl, napr. aj v štúdijnom odbore právo, ktoré si zakladajú bývalí dekaní právnických fakúlt a kvalita štúdia podľa môjho názoru je o ničom, pretože na súkromnej vysokej škole, a to musí byť jasne každému aj tomu s IQ hojdacieho koníka, platí princíp: POKIAĽ PLATÍŠ, ŠTUDUJEŠ.

btw. na záver z čierneho humoru trošku: možno ak štátna moc vystrieľa ešte nejakých prominentných právnikov podobných Valkovi, Ožvoldovi, tak sa uvolnia nejaké fleky a možno sa mi nejaký ten flek pritrafí.... :lol: :lol: (logika hovorí, že nevinných nestrieľajú) :wink:
master23
Light Professional
Light Professional

jose k+, uplne s tebou suhlasim. to co sa deje na Slovensku je katastrofa, skolstvo, korupcia, zdravotnictvo,....
tych pravnikov fakt asi skonci rocne 1000 ludi, a este aj taka politologia, tych je tiez vela.
zoberme kolko skol ma pravo: UKBA, Sladkovicovo, Trnava, BB, paneuropska aj Kosice maju tusim.
mal by sa jednoznacne zredukovat pocet prijatych, ale aj tak to je jedno, lebo vzdycky sa na tie skoly dostane kopu sprostych ludi vdaka rodicom (uplatkom).
ale zredukovat aj pocet VŠ, neviem ake su statistiky v SK, ale v CR hovoria, ze je momenatlne 2 nasobok vysokoskolakov oproti tomu co bolo pred 10 rokmi. a tusim som niekde cital tiez nieco podobne o SK, ze mame o tretinu viac studentov ako by sme mali mat.
nechat len par univerzit, a davat peniaze na ne, aby sa tam kvalita zlepsila.

a tento stat si moze sam za to, ze akreditovali tolko skol a odborov.
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

J.O.S.E., povest prava aku spominas ma pravo uz hodne dlhu dobu. Pokial sa chces teraz nad tym rozculovat tak smola, zvolil si si zlu skolu/odbor. Na druhej strane nesuhlasim, s tym ze by bol prebytok pravnikov. Ak by nebol dopyt po pravnikoch tak by tolko ludi pravo nestudovalo a uz vobec by nevznikali nove pravnicke skoly. S pravnickym vzdelanim mas velmi siroke pole posobnosti. Limitujucim faktorom moze byt nutnost praxe pre ziskanie judr, lebo pokial nemas jurd tak ta tu nikto nebude povazovat za skutocneho pravnika. A ked prenikas do odboru, kde sa vacsina pozicii rozda rodine tak musis byt o hodne lepsi od nich aby si ziskal miesto, ktore hladas.
J.O.S.E
King
King

Príspevok od používateľa J.O.S.E »

Sundevil - súhlasím s Tebou v tom, že je teraz fakt zbytočne sa rozčuľovať...na moju obranu slúži snáď to, že keď som na tú školu išiel nevidel som do problematiky až tak, ako tu teraz píšem....v tom s Tebou súhlasím :wink:

k tomu dopytu....zober si kto je dekanom práva v Sládkovičove...tuším je tam Mamojka (neviem presne), tiež nejakú súkromnú má Ivor ohľadne práva.....to sú všetko ľudia, ktorí majú dosah na najvyššie kruhy vďaka tomu, že pôsobili v najvyššej politike.....a prečo to robia, kvôli ziskom, veď to je biznis...ešte, keď som bol prváčik, tak nám na prednáške Dr. h. c. Prof. JUDr. Chovanec, CSc. (dúfam, že som mu neubral žiaden z jeho titulov :D ) hovoril, ako vznikla naša PrF UMB, že to bolo vďaka pánovi ex-premierovi Mečiarovi, ktorý dal peniaze a Chovanec bol zakladateľom Fakulty.....myslíš si, že to robil z nezištných dôvodov ??? pochybujem pri všetkej úcte k nemu :)

Správne si podotkol, že musím byť niekoľkonásobne lepší v mojom odbore ako ostatní, ale mňa to dosť demotivuje, ak vidím ako poniektorí ľudia robia skúšky, a celkovo aj školu...títo ľudia majú jedinú povinnosť chodiť do školy a stráviť tam nejaký čas...a ani to nie sú schopní urobiť, keďže majú 70 % absencií.
Napísať odpoveď