V tomto akademickom roku som ukončil vysokoškolské vzdelanie 1. stupňa v odbore Právo, a tak sa pomaly začínam zamýšľať, aký význam má vlastne študovať právo v dnešnej dobe. Jedine na čo som zatiaľ prišiel je to, že pri štúdiu sa poriadne nadriem, nemám na ružiach ustlaté ako poniektorí "kolegovia", a tak som dospel k záveru, že v oblasti práva je na Slovensku x škôl a ročne ukončí štúdium cca. 1000 nových právnikov....trh práce je týmto odborom presýtený, a tak mi nebude ostávať nič iné ako z tejto krajiny po vyštudovaní odísť niekam na západ...silno uvažujem o Rakúsku, Nemecku

. Nemyslím si, že patrím medzi podpriemerných študentov v mojom ročníku (získal som aj prospechové štipendium) ale rozhodne patrím medzi tých chudobnejších, ktorí nemajú otcov sudcov, chirurgov, politikov a pod..... . Predvčerom bol jeden známy, ktorý vyštudoval právo v tomto roku na konkurz v Brezne na súde ohľadne nejakej funkcie, údajne bolo na teste 30 ľudí, z toho 2 urobili test a získali pozíciu, pričom vopred bolo údajne známe, že práve tí dvaja budú "šťastie". Sám tomu aj celkom verím, pretože rodinkárstvo to je niečo čo v tejto republike neskutočne napreduje a čo ovláda najvyššie posty v štáte.... . Konieckoncov je jedno, či vyštuduje človek to alebo hento, pokiaľ nemá za sebou vplyvných známych, v tomto štáte nenájde uplatnenie. Ak niekto tvrdí opak, tak ide asi o človeka s majetnými príbuznými. Ja to na práve v Bystrici vidím dennodenne...trápne tvárenie sa, že "ach, čo ak neurobím skúšku" a pritom otecko alebo mamička počas semestra beha a tľapká sa s profesormi po ramienkach, minule som napríklad videl jedného rovesníka, ktorý išiel bok po boku s profesorom a ďakoval mu za pomoc, pričom profesor mu povedal, nech pozdraví rodičov.....o čom to prosím pekne potom je ? o HOVNE.....
Som samozrejme aj za to, aby sa ministerstvo školstva a vláda začali zaoberať redukciou verejných vysokých škôl a samozrejme aj súkromných vysokých škôl, pretože nie je možné, aby na vysokých školách mohol študovať každý...z toho pramení samozrejme nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily napríklad v stavebníctve a iných odboroch v rámci stredných odborných škôl. Je priam smiešne, ak na VŠ pomýšľa človek, ktorý na ZŠ strávi namiesto 9, 10 rokov a tým absolvuje už povinnú školskú dochádzku na ZŠ...ľudia, ktorí poprepádavali, chodili na nejaké učilištia s trojročnou maturitou a pod.. Tiež sa mi nepáči, že na vysokej škole je milion odborov pre štúdium, ktoré nemajú po skončení na trhu práce uplatnenie...narážam napríklad na štúdium humanitných vied - sám som si ešte pred štúdiom na VŠ podával tam prihlášku, na štúdium historia a filozofia.....pričom podľa mojích informácii štúdium na takej škole je úplna fraška...na skúšku sa stačí naučiť 3-4 A4 čo je v porovnaní s právom, kde sa na jednú povinnú skúšku musím naučiť v priemere 300 stranovú knihu.....
Pokiaľ ide o súkromné školy, tak Ministerstvo školstva by malo poveriť akreditačnú komisiu, aby tá preverila kvalitu vzdelávania, výučby na súkromných školách a aby sa tie menej kvalitne zrušili....Je už príliš veľa súkromných škôl, napr. aj v štúdijnom odbore právo, ktoré si zakladajú bývalí dekaní právnických fakúlt a kvalita štúdia podľa môjho názoru je o ničom, pretože na súkromnej vysokej škole, a to musí byť jasne každému aj tomu s IQ hojdacieho koníka, platí princíp:
POKIAĽ PLATÍŠ, ŠTUDUJEŠ.
btw. na záver z čierneho humoru trošku: možno ak štátna moc vystrieľa ešte nejakých prominentných právnikov podobných Valkovi, Ožvoldovi, tak sa uvolnia nejaké fleky a možno sa mi nejaký ten flek pritrafí....
(logika hovorí, že nevinných nestrieľajú)