Socializmus alebo demokracia?

Diskusie na politické témy...

Chceli by ste, aby sa sem vratil PRESNE taky politicky rezim, aky bol pred r. 1989?

ano
82
14%
nie
459
80%
je mi to jedno
33
6%

Celkom hlasov: 574

slay
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Socializmus alebo demokracia?

Príspevok od používateľa slay »

hughito napísal:Ja by som chcel vidieť vás, čo by ste v 15 rokoch vyprodukovali. :wink:
Pozri Hughito :) , ten chlapec pri všetkej úcte ani len netuší o čom rozpráva. Polke slov čo tam povedal ani nerozumie. Je pred ním ešte veľa rokov štúdia, tony vedomostí a skúseností. Ako sa hovorí, v riti bol a hovno videl. Tieto deti to ešte nemajú v hlave poskladané. Smola, že niektoré ani mať nebudú..

Môj skromný typ je, že je teplý - pozriem vidím. Kľudne stavím výplatu. Ak toto robí v 15 tich tak je zaručene trafený - takto nevyzerá puberta. A čo písal Klimov to určite vieš. Teraz by mal behať za 15 ročným mladým mäskom ako pes s prebitou nohou a nie tam drístať o oligarchii a autokracii :wink:
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Podľa mňa pri všetkej úcte nevieš ty, či on rozumie tomu, o čom rozpráva. Ak sa v 15 rokoch k takýmto pojmom dostal, tak to zrejme nebude náhodne.
Teraz si neviem spomenúť o kom som to čítal, každopádne to bol nejaký významný politik - dôležité je to, že už v 15 rokoch organizoval demonštráciu vo svojom meste - tým chcem povedať len to, že niekto sa holt k tomuto môže dostať aj skôr a nemusí len naháňať mladé mäsko. Celkovo sa takmer všetky historicko-politicky významnejšie osoby začali do týchto vecí montovať v relatívne mladom veku.

A keby aj bol teplý, tak čo ? Tým si chcel poukázať na to ? Ešte poukáž na to, že račkal a koniec..
slay
Addict
Addict

Radšej nepoviem už nič. To by bola už veľmi široká diskusia až ku koreňom príčin súčasného stavu spoločnosti. A som si istý, že pár ľudí už pochopilo čo som chcel povedať. Každopádne je to offtopic. Takže někdy jindy, nechcem si tu zobrať na mušku konkrétneho človeka. To by nebolo správne, zavtipkoval som si už dosť :lol:
hughito
Redeemer
Redeemer

Ok, tak k téme: čo si myslíte celkovo o tej skupine Slovenská revolúcie ? Mne je sympatické, že aspoň nejaká reakcia na to, čo sa deje v Európe sa uskutočnila aj tu, na Slovensku. Je to zatiaľ v malom, ale aj to sa ráta.

http://slovenskarevolucia.sk/liferay/we ... arevolucia
slay
Addict
Addict

No mňa by celkom zaujímalo, čo a ako chcú dosiahnuť. Lebo to, že sa sťažujú to plne chápem. Ale úplne mi uniká spôsob akým by chceli dosiahnuť tú skutočnú demokraciu.

Dajme tomu, že sa teraz na to namotá kopa ľudí a pol milióna ich zajtra nabehne do ulíc Bratislavy. Budú kričať všetky tie bláboly. Dajme tomu, že padne aj vláda. A čo potom? Čo ďalej? To chcem počuť.
IvanSk
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa IvanSk »

Pozor Hughito, neodporúčam ti chodiť na tie akcie, je to tam preplnené agentmi iluminátov :lol:
Dajme tomu, že sa teraz na to namotá kopa ľudí a pol milióna ich zajtra nabehne do ulíc Bratislavy. Budú kričať všetky tie bláboly. Dajme tomu, že padne aj vláda. A čo potom? Čo ďalej? To chcem počuť.
A čo by malo byť ďalej?
Nie je podstatné, čo bude ale že bude chaos.
Potom sa niekto schopný chytí moci a vybuduje tu projekt VENUS :lol:
Nuž a potom bude chodiť do práce len ten komu sa bude chcieť a všetci budeme žiť v absolútnej pohode a blahobyte. Všetko za nás spravia stroje.
Krásne a úžasné. No nechci to!

Kde sa to treba prihlásiť?
hughito
Redeemer
Redeemer

slay napísal:No mňa by celkom zaujímalo, čo a ako chcú dosiahnuť. Lebo to, že sa sťažujú to plne chápem. Ale úplne mi uniká spôsob akým by chceli dosiahnuť tú skutočnú demokraciu.

Ako som už zistil, aj táto "Slovenská revolúcia" sa deje v rámci projektu Utopia.sk

Raz som tu aj posielal (neviem či priamo do tejto témy, ale na hojko určite) nejakú ich konferenciu, kde vystúpili viacerí z nich a predstavili participatívnu demokraciu v praxi, ekonomickú demokraciu atď. Teda to, ako by to mohlo fungovať.

Tu vidím tú cestu - vykašlať sa na nejaké trápne voľby, zapojiť sa do podobných (vytvoriť vlastné) hnutí zdola, ktoré sa snažia o niečo iné.

Ešte, aby bolo jasné: nie som žiadny ich oddaný priaznivec ani nekritický podporovateľ, ešte to nemám úplne prekuknuté - môže v tom byť nejaký nenápadný háčik. :smt059
IvanSk
Medium Professional
Medium Professional

:D:D:D Výborný a poučný príspevok /myslené ironicky/
Tak nacionalisti zrazu sa rozširujú v kríze. :lol:

Viete je také príslovie v núdzi spoznáš skutočného priateľa možno práve preto človek až v núdzi pochopí komu skutočne na ňom záleží, preto toľkí v núdzi zahodia predsudky a prejdú k tzv. "extrémistom".

Nacionalisti pracujú nesutále a vždy, len ich nieje vidno, tragické na tom je, že vždy sa musia chopiť moci keď už je to so štátom a ľudom najhoršie. Tak to bolo za Uhroska, Českosloevsnka a tak to bude aj teraz. Nebyť nacionalistov, nemáme ani jazyk, ani kultúru, ani štát, ani pdoniky, ani nič. Bohužiaľ je to nedocenená práca, toto čo človek má si nikdy ceniť nebude.

Potom je samozrejme najjednoduchšie všetky viny, ktoré zapríčinili tí čo vládli pred nimi a ťažké rozhodnutia ktoré musí nacionalista podstúpiť jednoducho zhodiť na nacionalsitov.
To že ľudia sa nezaujímali o veci predtým a všetko nechali prejsť do takého štádia, ktoré nie je riešiteľné normálnym spôsobom, nie je pdostatné, podstatné je že sa všetko zlo potom hodí na nacionalistov. Od revolúcie sa tu buduje apatická flegmatická spoločnosť, ktorej na ničom a nikom nezáleží, nechala sa bokom cigánska otázka, necháva sa bokom respektíve začína vyskakovať aj otázka všakovakých zvrhlíkov a ich práv ktorí sa tu promenádujú, potom sú tu tí čo vykrádjú a rozpredávajú štát aj s tými sa bude potrebné vysporiadať a kto to má urobiť? Kto má po ľuďoch robiť "špinavú prácu" no samozrejme nacionalsita aby ho potom mohli opľuť a pooznačovať za neľudského hajzla.
Nacioanlista príde a odíde a po ňom zas ľudia nechajú krajinu padnúť na samé dno, aby mohol prísť ďalší ktorého zasa len opľujú. Taký je asi kolobeh života, až raz nebude nacionalsitu, ktorý by prišiel a potom už nebude ani národa, možno už teraz je ten čas.
hughito
Redeemer
Redeemer

Och, aké patetické. Nacionalizmus mal svoj význam v 19. storočí, ale nacionalizmus v 20. storočí sa dostával k moci v časoch krízy. Tá stá paralela platí pre 21. storočie - hospodárska kríza a opäť sa vyrojilo naprieč Európy x nacionalistických strán = na SK ĽSNS. Lacná politika skrz ostrakizáciu určitej skupiny obyvateľstva = kedysi Židia, na SK cigáni, v západnej Európe prisťahovalci. Furt to isté dokola.. :roll:
slay
Addict
Addict

hughito napísal:Raz som tu aj posielal (neviem či priamo do tejto témy, ale na hojko určite) nejakú ich konferenciu, kde vystúpili viacerí z nich a predstavili participatívnu demokraciu v praxi, ekonomickú demokraciu atď. Teda to, ako by to mohlo fungovať.

Tu vidím tú cestu - vykašlať sa na nejaké trápne voľby, zapojiť sa do podobných (vytvoriť vlastné) hnutí zdola, ktoré sa snažia o niečo iné.
Utópia je príznačný názov pre túto aktivitu. Dovolím si tvrdiť, že participatívna demokracia vyzerá možno dobre na papieri ako teória, ale v praxi by to bol ešte väčší bordel ako súčasná verzia. Prečo? Jednoducho preto, že kameň úrazu, ktorý má súčasná forma demokracie by táto verzia ešte viac zdôraznila a spravila z neho už hotovú skázu spoločnosti. Znamenalo by to, že po tom čo sa naša spoločnosť popálila, to bude chcieť vyliečiť tak že sa nastokne dobrovoľne na ražeň a nechá sa otáčať vlastnou hlúposťou nad ohňom.

Zoberme si to Grécko, alebo možno ešte lepšie Španielsko. Povedz mi, prečo je tam dnes taký stav? Môžu za to skutočne banky a bankári? To je pravá príčina? Ja si myslím, že nie. Pred pár rokmi sa o španielsku dalo hovoriť ako o cigánskej vatre a potom zrazu prišiel zázrak dlhopisov a sociálneho cítenia. Prečo neštrajkovali španieli vtedy keď ich krajinu politici zadlžovali. Prečo neštrajkovali vtedy keď sa im z dlhu zvyšovala životná úroveň. Vieš aké sú tam dôchodky? Aké sú platy v štátnej správe? Prečo neštrajkovali keď sa ich životná úroveň zvyšovala na úroveň, na ktorú ich ekonomika nemala šancu? Prečo?

Presne preto prečo demokracia nefunguje ako by mala a paticipatívna nebude už vôbec. Ak príde bude to znamenať ešte väčšiu nespokojnosť a morálny úpadok.
IvanSk napísal:Nacionalisti pracujú nesutále a vždy, len ich nieje vidno, tragické na tom je, že vždy sa musia chopiť moci keď už je to so štátom a ľudom najhoršie.
Aj zdravý nacionalizmus má svoj nespochybniteľný význam. Čo je na škodu je extrémizmus, šovinizmus, xenofóbia a ďalšie nežiadúce účinky, ktoré z toho môžu vzniknúť a spravidla aj vznikajú. Odtiaľ potiaľ. To že sa nacionalizmus chopí moci je stále len dôsledok radikalizácie populácie a to dosť vypovedá samo o sebe.
hughito
Redeemer
Redeemer

Možno práve preto, že ľudia sa nezaujíma o politiku, o dianie okolo seba - keď všetku našu moc dáme do rúk politikom, potom logicky príde aj politická apatia, ľudia strácajú záujem, vieru v to, že pravá moc je v nich a nie v pár šašoch v nejakom parlamente. + celá táto dnešná spoločnosť, ktorá je postavená na peniazoch ako základnej hodnote to len dotvára - áno, super, hlavne, že mám vysoký a neudržateľný dôchodok, čo bude o pár rokov ma nezaujíma. Takýto postoj môžu mať ľudia aj preto, že sú totálne odstavení od veci verejných, nechápu politike, nechápu procesom v spoločnosti, lebo na nich neparticipujú - a dajú sa ľahko oblbnúť pár gašparmi a ich sľubmi.

Jedine ak bude moc v rukách ľudí, tak budú mať pocit, že sa ich to priamo dotýka, že riadia sami seba a začnú sa aj snažiť - lebo sa zdá, že človek má snahu robiť dobre a kvalitne iba vtedy, ak robí pre seba.

Inak čo sa týka tých platov a dôchodkov, to sa všetko týkalo štátnej správy, teda opäť akejsi privilegovanej vrstvy. Bežný plebs trel biedu a rozprávky o nejakom blahobyte "Grékov" je naozaj len rozprávka.

Potom je tu aj ten ďalší pohľad - buď sa môžeme snažiť o niečo iné, o iný systém, alebo nerobiť nič a zostať v takom istom srabe, akom sme dnes. Pandrlákovia v parlamentne, kolobeh 4 rokov, striedanie stolíc, ale stále to isté, žiadna zásadná zmena pre ľudí, iba čiastkové nezmysly.
slay
Addict
Addict

Hughito pre pána jána, veď ty pochop, že nie je každý človek ako ty. Prejdi sa po ulici a uvidíš čo to znamená obyčajní ľudia. Kamarátka bola včera vybaviť cestovné poistenie a pani za priehradkou s titulom Ing. sa jej opýtala či je Thajsko v európe. Chápeš? Toto je realita. Ľudia sú sprostí. To pochop ako prvé. Opakujem to tu už asi po dvadsiaty krát, ale štatisticky má 8 z 10 ľudí menšie alebo priemerné IQ (0-110). Pochop, že ľudia nie sú všestranní, len málo kto skutočne rozumie ekonómii. 90% ľudí čo so mnou absolvovali štúdium na ekonomickej si dovolím tvrdiť, že o nej nemajú ani zdání a nikdy sa nad ňou skutočne nezamýšľali. Naučili sa čo treba na skúšku a tým to pre nich haslo. Nezaujíma ich to. Nie každý je zbehlý v histórii, práve.. etc. proste vo všeobecných vedomostiach a hlavne ľudia pracujú a nemajú čas, neriešia. Serú na to.

Ak im dáš možnosť rozhodovať samým o sebe, .. pfff tak dnes prežerú aj to čo mali na pláne ich vnúčatá. Ľudia sú sprostí, radšej zvolia niekoho kto im sľúbi zvýšenie minimálnej mzdy a sociálnych dávok ako niekoho kto by skutočne pomohol ekonomike.

Poviem to takto, ľudia sa zobudia vždy až keď je zle. Až keď príde kríza tak sa zrazu každý zaujíma o všetko a všade sú odborníci na počkanie. A smutné je že spravidla vtedy prichádzajú s najväčšími hlúposťami..

Hovorím ti ak by niekedy vznikla priama demokracia v teoretickej rovine, že by každý mal možnosť rozhodovať o všetkom, tak by to bola najväčšia skaza aká len môže byť. Dokonalá priama participatívna demokracia by zaručila jedinú vec a síce, že rozhodnutia, ktoré by z nej vzišli by boli s veľko pravdepodobnosťou zlé, ale bola by s nimi spokojná väčšina ľudí. A to je cesta priamo do pekla..
hughito
Redeemer
Redeemer

Však áno, to je jedno s druhým - ľudia sú sprostí, lebo nemajú čas - prečo nemajú čas ? Lebo sú otroci peňazí a musia makať celý deň v robote. Keď prídu, sú psychicky aj fyzicky unavení a nemajú chuť ani vôľu o niečo iné.

Všetko je so všetkým podmienené - ak by sme sa chceli naozaj niekam posunúť, zmena by musela prísť hlavne od školského systému a spôsobu výuky - viem si predstaviť, že by sa dali vychovať ľudia k tomu, aby rozmýšľali sami, aby robili rozhodnutie sami za seba, aby boli zodpovední voči sebe aj voči spoločnosti.

Samozrejme, že nejak by sa musel zmeniť aj systém - nie že do dnešného stavu napasovať nejakú participatívnu demokraciu.

Čo sa týka tej odbornosti - akú odbornosť majú poslanci ? Veď sami priznávajú, že nečítajú pomaly ani tie jednostranové výcucy ohľadne zákonov, ak sa niečo schvaľuje. Ja mám skôr pocit, že sa hlasuje stranovo - čo vedenie strany zadá, tak sa ide hlasovať. Úžasné.

A keby sme sa takouto cestou doviedli do pekla ? Aspoň by sme sa tam zaviedli sami, teraz nás tam vedú iní.
slay
Addict
Addict

Si priveľký optimista. Nebudem sa opakovať, ale to čo som napísal si mal pochopiť tak, že polovica ľudí nemá ani len potenciál pochopiť aj keby mali všetok čas sveta. Tá skupina, ktorí majú potenciál, ale nemajú čas je relatívne malá. A tá ktorá skutočne chápe je mizivá. A z nich je skutočných filantropov ešte menej.

Čo sa týka odbornosti politikov, tak je to od strany k strane, ale áno je to bieda. Sú strany, ktoré sú v tomto absolútne podvyživené. A aj keď nejaký odborník je, tak je skorumpovaný. Česť výnimkám ak nejaké sú.

.. ľudia jednoducho nezvládajú dnešnú dobu. Keď sa začne niečo v budúcnosti diať, bude jestvovať zložka inteligencie, ktorá začne upozorňovať na nebezpečenstvo. Ale nik ju nebude počúvať. Už dnes sa ukazuje, kto má tendenciu nechať sa pohltiť animistickosťou davu a som tým do veľkej miery skutočne ohromený. Mladosť dnešnej doby je strašne labilný element.

Participatívna demokracia. Skutočná demokracia teraz. Triedny boj. Boľševici môžu a musia uchopiť štátnu moc do svojich rúk. ....Ide s nami väčšina ľudu. Naše víťazstvo je isté..
hughito
Redeemer
Redeemer

Kým sa o to nikdy nepokúsime a o to nikdy neposnažíme, tak nie, to je samozrejmé. Nechcem mať ružové okuliare, samozrejme, že nie všetci sú intelektuáli, odborníci a mudrci, ale podľa mňa na to, aby si človek riadil vlastný život tieto veci spĺňať nemusí. Samozrejme, že v čisto odborných otázkach by už musel vymyslieť nejaký podsystém, že by to zobrali do rúk odborníci a ľudia, čo sa tomu venujú. Tzv. krátkodobá autorita (napr. odborná) nie je úplne vylúčená, práveže, bez toho by sa to nedalo. Ale ten systém kontroly tejto týchto ľudí by musel byť iný a verejný, úplne pod dohľadom, nie za "zatvorenými dvermi."

Čo sa týka tých politikov, tak to už škoda hovoriť. Opakujem to stále - z toho samotného dôvodu, že to je politik a má veľkú moc neexistuje taká možnosť, aby nebol skorumpovaný. To sa jednoducho nemôže stať.

Inak, nedávno som počul Kocábove zdôvodnenie toho, že prečo majú politici o toľko násobne vyššie platy ako obyčajní ľudia. Vraj preto, aby neboli skorumpovateľní. Tak takýto nezmysel som hádam ešte za svoj krátky život nepočul. Funguje to presne naopak. To by sa muselo dohnať do extrému, že každý politik by musel mať 60 miliárd ako Gates a zároveň podobne veľkú moc - potom by ho nemal kto a ako skorumpovať. Možno..
Participatívna demokracia. Skutočná demokracia teraz. Triedny boj. Boľševici môžu a musia uchopiť štátnu moc do svojich rúk. ....Ide s nami väčšina ľudu. Naše víťazstvo je isté..
Toto je veľmi dôležitý poznatok, dobre, že si to tu spomenul. Nie je to úplne na srandu, lebo tieto tendencie a táto hrozba tu je. Takisto, ako sa náckovia skrývajú za nacionalizmus a šľachetný boj proti cigánom za slušných ľudí (lebo jedine tak môžu získať politickú legitimitu), tak takisto dnešnú situáciu začínajú využívať rôzni neoboľševici a trockisti. V Čechách napr. organizácia ProAlt. Na povrchu všetko "parádne," ale pod povrchom sa začínajú vynárať staré kádre. Viac o tom tu.

Takže áno - aj táto dnešná (podľa mňa značne pozitívna) situácia sa dá zneužiť určitými skupinami - takúto hrozbu treba včas odhaliť, poukázať na ňu a eliminovať ju.
IvanSk
Medium Professional
Medium Professional

Práve naopak netreba tu viac demokracie ale menej. Kde sa štyria hádajú a handrkujú musí prísť jeden rozhodný a povedať tak to bude a hotovo i zobrať na seba celú zodpovednosť.

Najlepší systém ktorý by sa tu mohol ujať je vláda jednej nacionalistickej strany, ktorá štát bude viesť iba ideologicky. :wink:
Vytvorí sa štruktúra stavov v ktorých budú o veciach rozhodovať iba odborníci, tí však budú hierarchicky podriadení vládnej moci, vláda však nebude zasahovať do neideologických vecí a odborníci búdu úplne voľní v inovatívnych návrhoch, pokiaľ sa to nebude priečiť dobru národa a ideológii.
/nacionalista však nepotrebuje v štáte usmerňovať odborníka, po obronej stránke, to ani nieje možné, nieje možné ani hľadať politicky orientovaných odborníkov, ako je to dnes- každá strana má svojich - /vieme dobre akých kvalitných/ to je nezmysel a blud, naproti tomu by takáto vláda angažovala nestranných odborníkov a nenútila by ich aby si vyberali strannícku príslušnosť avšak museli by byť preverení v iných veciach, napríklad či sú schopní zachovávať národnoštátne záujmy a konať pre dobro národa /
Navyše je potrebné stanoviť jednú pevnú líniu vo všetkých oblastaich a nevybočovať z nej tak ako to je dnes, že 4 roky sa stavá cesta, po štyroch rokoch sa práce zastavia a nová vláda povie - nie tade pôjde ale tade, po 4 roch rokoch dalsia vláda zasype nedokončenú cestu tej predošlej a povie - nie tadiaľ pôjde ale pôjde tak ako mala ísť pôvodne.

Slovensko sa preorientuje na malé /rodinné/a stredné firmy namiesto megakoncernov. Tým sa dajú výhody a štátna podpora. :wink:

Mohol by som pokračovať ale nebudem.

Netreba nám tu žiadne megarevolúcie bez cieľa. Všetko sa dá zmeniť aj inak. Ale netreba si robiť ilúzie, že príde deň keď sa na Slovensku všetci budú mať dobre, nie!, vždy budú nejaké asociálne živly, ktoré sa mať dobre nebudú a vždy budú ľudia ktorí sa nebudú môcť kúpať v zlate. Každý kto sľubuje že hneď a zaraz zmení sociálnu situáciu vštekých zrovnoprávni a sprehľadní demokraciu a všetci sa odrazu budeme mať lepšie je klamár a podvodník. Človek si musí vybrať, buď demokraciu a chaos alebo iné zriadenie a poriadok či relatívne slušný život.
Demokracia je systém dobrý pre podvodníkov a tých ktorý si ju môžu dovoliť. Ten kto má dostatok peňazí má v demokracii aj dostatok moci a preto bez rozdielu demokracia akákoľvek paradoxne povedie len k vláde úzkej skupiny ľudí ktorí vedia využívať penaize na získanie vplyvu a kupovanie hlasov.

Slovensko v budúcnosti ak bude chcieť zabezpečiť dôstojné živobytie pre väčšinu ľudí, bude sa musieť vysporiadať ešte aj s obrovskými úžerníkmi z MMF a osotnými ktorí nám "požičiavajú" na chod štátu a lichvou, ktorú prevádzajú. Toto je kľúčová otázka od ktorej bude závisieť budúcnosť. Či ich dokážeme poslať do r.ti.
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

IvanSk napísal:Najlepší systém ktorý by sa tu mohol ujať je vláda jednej nacionalistickej strany, ktorá štát bude viesť iba ideologicky. :wink:
z tohto som mimo. dokáže toto inteligentný a príčetný človek vôbec vypustiť z úst?

takáto vláda už bola v Nemecku v rokoch 1932-1945 a všetci vieme, čo to prinieslo.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

IvanSk: LOL. Citujem: "Najlepší systém ktorý by sa tu mohol ujať je vláda jednej nacionalistickej strany, ktorá štát bude viesť iba ideologicky." - dám hint: 30. Január 1933, NSDAP. Anyone?

Zvyšok prvého odstavca je čistá utópia, pokračovať si ani nemusel.

Citujem: "Každý kto sľubuje že hneď a zaraz zmení sociálnu situáciu vštekých zrovnoprávni a sprehľadní demokraciu a všetci sa odrazu budeme mať lepšie je klamár a podvodník." - nepamätám si, že by niekto niečo také vyhlasoval, alebo že by niečo také niekto plánoval dokázať.

Citujem: "Človek si musí vybrať, buď demokraciu a chaos alebo iné zriadenie a poriadok či relatívne slušný život." - a demokracia+poriadok+relatívne slušný život v tvojej matematike neexistuje? U mňa áno.

Citujem: "Demokracia je systém dobrý pre podvodníkov a tých ktorý si ju môžu dovoliť." - tvoj pohľad na svet je obmedzený a naivný, ako pohľad malého dieťaťa. Existujú aj iné cesty, to, že ty o nich nevieš, je len a len tvoja chyba. Existujú totiž aj ľudia, ktorí nie sú podvodníci a žijú v demokracii relatívne spokojne, žiaden systém totiž nemôže priniesť absolútnu spokojnosť všetkým, ani ten tvoj vysnívaný, ako si to už aj sám napísal.

Citujem: "Ten kto má dostatok peňazí má v demokracii aj dostatok moci a preto bez rozdielu demokracia akákoľvek paradoxne povedie len k vláde úzkej skupiny ľudí ktorí vedia využívať penaize na získanie vplyvu a kupovanie hlasov." - veriť, že v nejakom inom systéme by to nedopadlo podobne, je ako veriť v Santa Clausa. Všetci sme ľudia, každý systém je vytvorený ľuďmi a keďže ľudia nie sú dokonalí, systém dopadne presne tak isto. Snívať o tom, že by niekto vytvoril zriadenie, v ktorom si budú všetci rovní, kde nebude existovať korupcia a vláda skupiny bohatých, je pekne naivné a infantilné. Takže ten tvoj citát neplatí iba pre demokraciu ale pre všetko, čo už bolo a čo aj bude.

Citujem: "Slovensko v budúcnosti ak bude chcieť zabezpečiť dôstojné živobytie pre väčšinu ľudí, bude sa musieť vysporiadať ešte aj s obrovskými úžerníkmi z MMF a osotnými ktorí nám "požičiavajú" na chod štátu a lichvou, ktorú prevádzajú. Toto je kľúčová otázka od ktorej bude závisieť budúcnosť. Či ich dokážeme poslať do r.ti." - Nedokážeme. Zmier sa s tým.
slay
Addict
Addict

Spoiler
hughito napísal:Kým sa o to nikdy nepokúsime a o to nikdy neposnažíme, tak nie, to je samozrejmé. Nechcem mať ružové okuliare, samozrejme, že nie všetci sú intelektuáli, odborníci a mudrci, ale podľa mňa na to, aby si človek riadil vlastný život tieto veci spĺňať nemusí. Samozrejme, že v čisto odborných otázkach by už musel vymyslieť nejaký podsystém, že by to zobrali do rúk odborníci a ľudia, čo sa tomu venujú. Tzv. krátkodobá autorita (napr. odborná) nie je úplne vylúčená, práveže, bez toho by sa to nedalo. Ale ten systém kontroly tejto týchto ľudí by musel byť iný a verejný, úplne pod dohľadom, nie za "zatvorenými dvermi."

Čo sa týka tých politikov, tak to už škoda hovoriť. Opakujem to stále - z toho samotného dôvodu, že to je politik a má veľkú moc neexistuje taká možnosť, aby nebol skorumpovaný. To sa jednoducho nemôže stať.

Inak, nedávno som počul Kocábove zdôvodnenie toho, že prečo majú politici o toľko násobne vyššie platy ako obyčajní ľudia. Vraj preto, aby neboli skorumpovateľní. Tak takýto nezmysel som hádam ešte za svoj krátky život nepočul. Funguje to presne naopak. To by sa muselo dohnať do extrému, že každý politik by musel mať 60 miliárd ako Gates a zároveň podobne veľkú moc - potom by ho nemal kto a ako skorumpovať. Možno..

....

Toto je veľmi dôležitý poznatok, dobre, že si to tu spomenul. Nie je to úplne na srandu, lebo tieto tendencie a táto hrozba tu je. Takisto, ako sa náckovia skrývajú za nacionalizmus a šľachetný boj proti cigánom za slušných ľudí (lebo jedine tak môžu získať politickú legitimitu), tak takisto dnešnú situáciu začínajú využívať rôzni neoboľševici a trockisti. V Čechách napr. organizácia ProAlt. Na povrchu všetko "parádne," ale pod povrchom sa začínajú vynárať staré kádre. Viac o tom tu.

Takže áno - aj táto dnešná (podľa mňa značne pozitívna) situácia sa dá zneužiť určitými skupinami - takúto hrozbu treba včas odhaliť, poukázať na ňu a eliminovať ju.
Pokúšať sa, snažiť sa, fajn to beriem. Ale v naplnení vízie som skeptik. Som skeptik, lebo naozaj netreba byť génius aby človek videl čo je dookola. Ježiš si vybral 12 apoštolov a nezradil ho len Judáš za peniaze, ale dokonca aj ten hlavný na ktorom chcel stavať "cirkev" ho zaprel keď išlo do tuhého. Tento biblický príbeh bohužiaľ plne charakterizuje človeka.

Tým chcem povedať => človek. Ľudský faktor. To je to čo zlyháva, nie systém. To o čom tu všetci básnia je zriadenie, ktoré by vlastne eliminovalo prirodzenú ľudskú povahu a slabosti. To je niečo ako keď pes naháňa svoj chvost. Kedysi tomu bolo inak, jestvoval v ľudskej mysli silný boh. Toho sa ľudia báli, ten bol nad nimi a riadil svet. Ale dnes sa už ľudia boha neboja a zodpovednosť zadupáva do zeme egoizmus. Sloboda a zodpovednosť by znamenala prosperitu. Ale sloboda a egoizmus znamená dnešný stav. Egoizmus v ľuďoch nezničíš. Slobodu im však vziať môžeš. Ale tým stráca ľudský život svoj zmysel. Preto môj záver je, že na svete jednoducho nikdy nebude poriadok. Nikdy.
hughito
Redeemer
Redeemer

Pokúšať sa, snažiť sa, fajn to beriem.
Môžeš to chápať ako vikingský Ragnarök, nejaký nekonečný boj, ktorý vždy bude (snaha človeka o väčšiu slobodu), aj keď každý vie, ako to dopadne, lebo je to istým spôsobom dané (tvoj pohľad). :wink:
Tým chcem povedať => človek. Ľudský faktor. To je to čo zlyháva, nie systém.
To je síce pravda, človek vytvára systém, ale ja si stále myslím, že už daný systém dokáže ovplyvniť človeka a to v dosť výraznej miere. Čiže, ak by sme si vytvorili "dobrý systém," mohlo by to mať pozitívny dopad aj na konanie človeka. Samozrejme, ideálny svet bez chýb, kde budú všetci dokonalí a šťastí a bez problémov, to je nezmysel.
Napísať odpoveď