Marketingový pracovník

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
rados915
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok

Marketingový pracovník

Príspevok od používateľa rados915 »

Ahojte

Chcel by som sa spýtať, ako vnímate prácu marketingového pracovníka. V skratke ide o predaj, poradenstvo, zastupovanie určitej spoločnosti a jej výrobkov/produktov/služieb na trhu. A samozrejme je dôležitá samotná komunikácia so zákazníkom.

Zaujímalo by ma, či má niekto skúsenosti s takouto prácou, aké boli vaše očakávania/realita, či vás táto práca určitým spôsobom napĺňala, pomohla vám dostať sa niekde ďalej, teda nejaký kariérny rast, nové skúsenosti, ktoré ste prípadne mohli využiť niekde inde atď. Jednoducho všetko okolo toho.

Vopred ďakujem za každý príspevok :) (aj negatívny)
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Marketingový pracovník

Príspevok od používateľa begbeee »

Vieš, je rozdiel medzi marketingovým pracovníkom a marketingovým pracovníkom...
Môžeš byť marketingovým pracovník čo stojí pred Tescom a snaží sa osloviť ľudí priamo.
Môžeš byť marketingový pracovník, čo vybavuje objednávky a komunikuje s klientom.
Môžeš byť marketingový pracovník, čo pripravuje a riadi celú obchodnú stratégiu podniku.
Skúsenosti rastú geometrickým radom od prvej až ku poslednej možnosti.
rados915
Guru
Guru

Tak v tomto prípade mám na mysli toho pracovníka, ktorý je v priamom kontakte so zákazníkom, orientuje ho na trhu, radí, uzatvára zmluvy, pracuje s faktúrami... Povedal by som, že konkrétne táto práca je často označovaná ako "podomový predaj".
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

OK, osobne si neviem predstaviť, že kúpim nejaký produkt alebo službu od týpka čo ma zastaví na ulici. A priori tomu nedôverujem.
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

je blbé, že pod slovné spojenie "marketingový pracovník" sa v dnešnej dobe ukryl "podomový predavač" :(

ja pracujem ako "marketingový pracovník", ale s klientami sa takmer nestýkam, respektíve len vtedy keď on nich niečo chcem ja :P

to čo si opísal ty mi skôr pripomína pozíciu "obchodný zástupca firmy".
lumir
King
King

Príspevok od používateľa lumir »

..ako napisal silmarill, opisal si poziciu "obchodaka". aj tvoj plat bude vyratavany na zalade vzroca: fix+variabilna zlozka (na zaklade toho, kolko predas)
.
podla mojho nazoru je to praca, ktoru nedokaze kazdy.. uz len samotna komunikacia s ludmi moze byt pre cloveka narocna (a ty im musis aj nieco predat!). je len malo ludi, ktori dokazu predat to pomyselne hovno v sacku a kupujuci im este aj podakuje..
.
takze skus si odpovedat na odazky:
- veris produktu, ktory predavas?
- kupil by si si ho ty sam - resp. ho s kludnym srdcom odporucil svojim najblizsim?
- dokazes sa povzniest nad pripadny neuspech (nie kazdy totiz chce kupit)?
.
ak si odpovedal pozitivne, tak ho skus predat "na necisto", priprav si zopar fraz, argumentov... a hor sa do toho:) taka skusenost je na nezaplatenie:)

btw. uz som si vyskusal pracu ako obchodak aj ako marketingovy pracovnik (nazvime to viac nobl: brand manager:))
rados915
Guru
Guru

No, ja v podstate nemám nejakú poriadnu predstavu, čo je hl. náplňou "marketingového pracovníka". Aj teraz, ako som pozeral, tak je to napr. v inzerátoch s hlavičkou MP uvádzané rôzne. Mám pocit, že každá firma/spoločnosť má náplň práce MP definovanú podľa seba.

Pre mňa je to niečo nové, takže sa rád nechám poučiť. Ako by ste teda vy charakterizovali túto prácu?
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Podobne ako vyššie dvaja menovaný mám isté skúsenosti na tejto pozícii a ja tomu rozumiem takto:
a) marketingový manažér - pripravuje celkovú predajnú stratégiu podniku, manipuluje s cenami, akciami, volí formu prezentácie produktov, reklamu, analyzuje ich dosah
b) marketingový pracovník - je to niečo ako výkonná sila pre ^ , napĺňa stratégiu zvolenú manažérom
c) obchodný zástupca, pracovník obchodného oddelenia - komunikuje so zákazníkom, vykonáva vlastný predaj produktu alebo služby, môže vybavovať reklamácie
d) "nula" - firmy aby nabulíkali ľudí to nazvú vzletne ako jednu z pozícií pomenovaných vyššie, väčšinou ideš so svojou kožou na trh, nemáš zázemie, rozumej podpora od firmy je minimálna v zmysle priestorov a pracovných pomôcok (mobil, pc, auto...), naopak de facto všetko ide na tvoje náklady, často v závere môžeš byť rád ak sa ti vrátili aspoň náklady

Moje skúsenosti zahŕňajú b) a c).
lumir
King
King

u nas robi marketingovy pracovnik nasledovne

- analyzy, analyzy, analyzy (profitabilita, obrat, tony, podiely na trhu, podiely na regale..atd)
- na zaklade analyz odporuca pripadne zmeny - tie nasledne schvali/neschvali vedenie
- priprava podkladov pre obchodne oddelenie (obrazky, logisticke podklady atd)... vlastne ich nepripravuju, len posuvaju v pouzitelnej forme z centraly
- komunikacia s agenturami (medialne, PR, grafici..)
- reklamy (TV sa riesi nadnarodne; u nas prebieha len lokalizacia) ..od agentury dostanes balicek hercov s ukazkami ich hlasu.. a vyberas si:) dalej print, outdoor.. pripadne radio.
- vyhladavas novych partnerov, cez ktorych mozes zviditelnit produkt.. rozdavas u nich vzorky atd (napr. v predajni oblecenia dostanes pri pokladni vzorku kavy; hostesky s cigaretami v nakupnych centrach atd...); proste vsade tam, kde sa pohybuje tvoja cielova skupina..
- a obcas si to aj skontrolujes v terene.. :D

Napln prace, ktoru som uviedol je ovplyvnena tym, co som zazil u nas. kazda forma to moze mat ine (zalezi najma na velkosti spolocnosti).
silmarill
King
King

lumir môžem sa ťa opýtať na firmu? hoci aj SS.
lumir
King
King

by si ma nasral, keby sme boli kolegovia :D

// no yo.. to nase slovensko je naozaj male :smt059
silmarill
King
King

určite nie :D

//edit: takže nie sme, i keď nám dodávate tovar...
Napísať odpoveď