Gramaticke Okienko!

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
faktor_xx
Spammer
Spammer
Používateľov profilový obrázok

Re: Gramaticke Okienko!

Príspevok od používateľa faktor_xx »

ako sa povie spisovne "osoba", ktorá je aktívna na hojko.com ? hojkár? hojkista? hojkoista?
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

ak ide o tvoju osobu, tak spammer
faktor_xx
Spammer
Spammer

dakujem pekne brat grimovcov ale otázka znela celkovo ;)
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

krankenwagen: "Mam syna, ktory sedi v autosedacke, no o rok vyrastie a uz sa tam nezmesti/nevmesti/nevojde/nenapcha/nevprace/nenaprace/nenatlaci/nevtlaci." vyber si :P zvysne Tvoje tvary su urcite nespravne... beardie Ti doplnil aj spravnu verziu zlozeneho slovesneho tvaru s pomocnymi slovesami, ak ich tam potrebujes pouzit...

viper1993: pre Tvoje priklady plati to iste...

faktor_xx: tu otazku si naozaj myslel vazne?
faktor_xx
Spammer
Spammer

myslel som to vážne...lebo predstavme si, že hojko je šport (väčšina označení športov, možno aj všetkých, končí na spoluhlásky, a dá sa jednoducho príponou spraviť označenie človeka, ktorý daný šport športuje - futbal futbalista, tenis tenista, hokej hokejista atd atd....) a majme niečo, čo končí na samohlásku (napr hojko), tak ako sa vtedy utvára prípona pre označenie danej osoby? hojkista? hojkoista?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

faktor_xx: narazam najma na to slovo "spisovne"... ked bude "hojko" spisovne slovo, bude mat urceny tvar a predpis sklonovania, potom sa zamyslim aj nad touto hlupostou... alebo ak mi to slovo zaradis do vzorov a vysklonujes ako potencionalne spisovne, mozem sa na to pozriet... hlavne ma zaujima L sg. ...
faktor_xx
Spammer
Spammer

dobre, takže mi chceš povedať, že keď vznikne nejaké "nové" slovo, tak si sadne k nemu jazykovedný ústav a definujú hneď rod, vzor, atd atd?

a dajme tomu, že vznikne nový šport končiaci na samohlásku (napr hojko alebo dajme tomu, že podľa autora napr otto, alebo niekde v afrike podľa domorodého jazyka sa vytvorí označenie napr mateo, to je jedno, hocičo čo bude končiť na samohlásku "o"), keby mám určiť rod, tak by som dal stredný a vzor mesto (áno L sg. je blbosť... o hojke, o otte, o matee.... je to tiež veľmi zaujímavá otázka do diskusie)...ale tak sa teda takto spýtam...je možné v slovenčine pridať k slovu, podstatnému menu, končiacemu na "o" prípony -sta, -ista (a iné...) a vytvoriť tak osobu, ktorá by "pestovala" tento "šport"? je to teda vôbec možné vytvoriť taký tvar? (ako hokej-ista, tenis-ta,....)

(je to otázka záujmu a zvedavosti)
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

opýtam sa - čo poviete na používanie slov čož a ničmenej?
údajne sú to čechizmy, podľa mňa sú to skôr staré, už menej používané slová.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

faktor_xx: kristepane, predstav si, ze ano, presne tak to funguje, ked vznikne nove slovo, je ihned presne zapisane, zadefinovane a zaheslovane... co sa tyka tej druhej otazky - pochop, ze na to sa odpovedat neda, je to podobne, ako sa spytat, ci je v mnou vymyslenom slove kjdnywaekfz ypsilon alebo makke i... skratka to slovo neexistuje, takze zamyslat sa nad spravnym alternativnym tvarom je hlupost... ale v konecnom dosledku ano, je mozne k akemukolvek slovu priradit takuto funkciu, ktorou pomenujem pouzivatela... a kedze povodne slovo nie je zapisane v slovniku, jediny sposob, ako ho pouzit v spisovnej vete alebo v nejakej praci je cez uvodzovky... a tym padom je jedno, ci napises "hojkac", "hojker" alebo "hojkista"... takisto ako ked budes chodit na facebook, ci kam sa to teraz chodi, budes "fejsbuker", "fejsbukac" alebo "fejsbukista"...

silmarill: povod slov nepoznam, ale podla slovnika spisovne nie su... v pripade "čož" by malo ist o skratenu cesku variantu "což", cize "co" ale zarucit Ti to neviem, taktiez nepoznam rozdiel medzi ceskymi "co" a "coz" okrem jednoduchsieho fonetickeho viazania... ak by Ta to velmi zaujimalo, mozem sa pokusit o tom nieco dohladat... slovo "nicmenej" by som vsak a casticu dokazal pouzit, avsak vo forme slovneho spojenia "nic menej"... nevidim dovod, preco by tento tvar nemal byt spravny, nikde som ho vsak v takomto tvare nenasiel...
Iron-Eddie
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Iron-Eddie »

Ak to slovo ničmenej použiješ vo význame "v každom prípade" (teda ako sa v češtine používa nicméně, aspoň pokiaľ sa nemýlim), tak to nie je správne. V tvare "nič menej" sa to dá použiť, ale zhruba vo význame "nič viac, nič menej" atď.
Linnhe
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Linnhe »

krankenwagen napísal:Zdravim,

spravne je nezmesti sa alebo nebude zmestit? Uvediem priklad:

Mam syna, ktory sedi v autosedacke, no o rok vyrastie a uz sa tam nezmesti / nebude zmestit.

Ja osobne som za nezmesti.

Dakujem ;)

tyka sa to dokonaveho a nedokonaveho vidu. sloveso, ktoreho buducnost nevieme povedat jednym slovom (pojdem) maju nedokonavy vid. Pridava sa tam slovo "budem", napr. kupovat, prepisovat. Dokonave slovesa nemaju pritomny cas - Pojdem domov.
A slovo nezmesti sa je uz logicky pritomny cas, teda na vyjadrenie buduceho tam je potrebne slovo "bude" resp. "nebude".
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Linnhe: nerozumiem, aku suvislost s vidmi myslis, skus to, prosim Ta, zhrnut este raz... btw. nie je pravidlom, ze nedok. slovesa v bud.c. su tvorene iba zlozenymi slovesnymi tvarmi...
faktor_xx
Spammer
Spammer

RATZINGER666: díky moc, vysvetlil si mi to dostatočne...takže kým to neni definované, stačia len úvodzovky, ešte raz díky :) /a ten L sg. je asi divný..no nehajme to na ľuďoch z jazyk. ústavu/
BookEditor
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa BookEditor »

Chcem sa spýtať, aká je zdrobnenina od slova zákon a zákoník? Ďakujem, K+
Linnhe
Expert
Expert

Ratzinger: no suvislost s vidmi tam je :) ved o tom celom si slovesne vidy. Podla toho clovek vie, kedy v buducom case tam je to pomocne slovo "bude". Ta veta v tej suvislosti "a uz sa tam nezmesti" by znamenala, ze sa tam nezmesti teraz v pritomnosti. A nezmesti sa v buducnosti neda povedat jednym slovom, ako napriklad idem -pôjdem, ale treba tam dat "nebude".

//autoeditácia príspevku (07 Júl 2011, 23:10)
BookEditor: zákonček a zákonníček (tipujem)
beardie
Redeemer
Redeemer

skus s tou buducnostou konkretne, nie pouckami
Linnhe
Expert
Expert

zmesti sa - pritomny cas
bude sa zmestit - buduci cas

jednoducho, ak sloveso v tom jednoduchom tvare je v pritomnom case, tak vieme vytvorit buduci pomocou slova "bude" - vtedy je to nedokonavy vid. A ten dokonavy je vzdy bud v buducom alebo niekedy aj v minulom, nikdy nie v pritomnom (precitam, odpracujem...).
beardie
Redeemer
Redeemer

teraz si to povedz nahlas, slovak to tak nikdy nepovie :)

na vyjadrenie buduceho casu sa da pouzit aj sloveso v pritomnom case s prislovkou casu => o rok sa do sedacky nezmesti
Linnhe
Expert
Expert

//edit: takze to, co som pisala predtym bola hlupost, ziadne "bude" tam byt nema. (zapalka :/ )
Napísať odpoveď