Mesto buducnosti. (ekologicky plan)

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Mesto buducnosti. (ekologicky plan)

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

pokrok nezastavim, to je pravda ... ani ho zastavovat nechcem, len viem ze pokroku je poplatna aj energeticka narocnost (10 rokov pomerne efektivne funguje minimalizacia spotreby energie a celkova spotreba sa aj tak neustale zvysuje :-) ) ... je nutne uvedomit si ze cistota nieje jedinym dolezitym hladiskom vyroby a distribucie elektriky - do hry vstupuju nemenej dolezite faktory energetickej bezpecnosti, stalosti prenosovej siete a ekonomicky faktor ... taka energeticka bezpecnost nezahrna iba pomyselne vymretie jadrovej energetiky, co by si jeden mohol myslet, ale aj akusi energeticku sebestacnost celku (napr. statu) ... stalost a ekonomika jednoznacne hovoria proti defakto neekologickemu zdroju ako je FV :-) ..

je jasne, ze na urcite argumenty sa automaticke "nepocuje" ... ked si vsak ma kazdy z nas vybrat, ci bude platit za kWh menej, alebo viac, tak je logicke a prirodzene, ze si kazdy vybere menej nakladnu variantu - a tou je a este dlho bude konvencia ... ((a tym co to popru odporucam nasimulovat si zavislost na cistej energii - po zotmeni nesviette a nepozerajte TV, lebo presne to je cesta fotovoltaiky :-) )) ...

... v neposlednom rade sa mi velmi paci snaha zvelicovat rozhodnutie nemecka o ukonceni cinnosti JE na nejake ekologicky spasonosne riesenie ... maloktory ekolog si dokaze priznat, ze je to defakto hruby krok voci ekologii preto, ze DE bude muset nahradit tuto vyrobnu kapacitu zdrojmi "necistymi" - predpoklada sa dvojnasobny rast v oblasti fosilnej energetiky - tzn. paroplynove a uholne elektrarne a kogeneracne jednotky - to je prosim ekologicke ako prasa :-D ((aj ked je teoreticky mozne ze alibisticky zavazok z 90tych rokov o znizeni emisii energetiky o 40% ostane splneny ... vdaka zavedeniu dnes uz povinnych technologii odsírenia exhalatov))

sam za seba a za vsetkych ludi dobrej vole sa modlim, aby nasa a mnou obyvana krajina nevykrocili zlou cestou bez jadra ... kor, ak neprestanu vlhke sny ekologov o nadhernej krajine bez plynov, s elektrickymi autami, ktore budu nabijane iba cez slnecne dni a vyhradne len z cistych zdrojov :-) ...

ale ostavam kludny, pretoze riadenie energetiky je este niekde vyssie ako principy v ktore veria presvedceni zeleni a verbez tomu podobna :-)

//autoeditácia príspevku (10 Júl 2011, 23:36)
110mat110

suhlasim s tym, aby bol zavedeny isty energeticky standart novych stavieb - pre zaciatok pri developerskych projektoch a roznych inych velkych stavbach (obchodne centra, office housy a pod.) ... s vynimkou individualnej vystavby (nema zmysel zabit uz tak drahy rozvoj samostatneho byvania usporou par kWh rocne :-) ) ...

samostatne pruhy su jednou z najvacsich somarin, ktore kedy kto vymyslel a presadil ... "bus lane" sice zrychli MHD, ale spomali individualnu dopravu - a dlhodobo stojace auta v strudli v jednom pruhu tiez vypustaju emisie ... a povedzme si narovinu - najviac prave pri opatovnom rozbiehani kolom dokola :-)

ad obsadenost aut - nikto mi nemoze diktovat, ze nemozem ist autom sam ... v 99% pripadov vyuzivam vozidlo sam - potrebujem to k praci, keby som mal cakat, aby sa somnou mohli zviest dalsi dvaja, tak nespravim za cely den nic a efektivita a potazmo aj ekonomicky vysledok mojej prace by isiel do prdele, kvoli pomernemu znizeniu "kcharbón fútprintu" a nedokumentovatelnemu dopadu sklenikovych plynov na realitu klimy :-)
Napísať odpoveď