uzemnenie cloveka nasledne zasah el prudom

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
qwerty-xyz

uzemnenie cloveka nasledne zasah el prudom

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

:) otazka,

kebyze uzemnim napr seba, dokonalo uzemnim, a chytim sa obvodu, zabije ma? lebo zabije cloveka len odpor ktory kladie elekrike, tym padom musi zvysovat prud aby nim presla a tym ho zabije. ale co pri dokonalom uzemneni? alebo snahe o take uzemnenie?
priklad, -- omotam si odizolovany kabel okolo jednej nohy a zvediem ho rovno do zeme, rovnako to spravim aj na druhej nohe a chytim sa niecoho pod prudom, zabije ma?

:) je to totiz pri jednej veci o ktoru sa ja osobne zaujimam a neviem ci som to cele spravne pochopil ze nemalo by ma zabit vtedy.
audiotrack
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: uzemnenie cloveka nasledne zasah el prudom

Príspevok od používateľa audiotrack »

zabije (za predpokladu že sa bavíme o smrtelnom napätí a prúde, a nechceš si na hlavu položiť iba tužkovú baterku)
qwerty-xyz

:wink: oookej, otazka cislo dva, .... zabije, alebo len zastavi srdce? Leboooo ja osobne co sa zaujimam tak to uzemnenie bolo kvoli bezpecnosti, tak neviem.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

každé zabitie prúdom spočíva v zástave srdca, pokiaľ sa teda nebavíme o extrémoch ako uhorenie. Tak nejako nechápem tvojej otázke
qwerty-xyz

maaaaas to v sprave. :)
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

v akej správe ty súkromník jeden! Sem s tým, veď aj my chceme vedieť akému projektu sa venuješ :)
Hotwire
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hotwire »

chce upravit Lesov elektircky balkon
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

Ja fakt neviem, preco sa chces uzemnovat?
To by mohlo byt na darwina :D
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

vyskúšaj na sebe a daj nám vedieť.... PROSÍM :twisted:
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Janio »

Lol qwerty :D Nemusíš sa nijako špeciálne uzemňovať :D Ak sa chceš zabiť tak si sadni na radiátor, to postačí :D

Inak čo si myslel ? Že, keď sa nejak "špeciálne" uzemníš tak prúd cez teba prejde a ani ťa nepoštekli ?
weroro
Flash coder
Flash coder
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa weroro »

qwerty: Asi viem kam Janio smeruje. Pokiaľ sa uzemníš, tak to schytáš. Teoreticky (neskúšal som) by sa nemalo nič stať v tedy keď uzemnený nie si. Napr. Ak by sa ti podarilo vyliezť na stĺp vysokého napätia, vyskočiť a vo chvíli keď si vo vzduchu (čiže vtedy keď sa už nedotýkaš stĺpu) by si sa chytil jednou rukou jedného z káblov na tom stĺpe, tak tam môžeš v pohode visieť bez akejkoľvek ujmi. Je to podobné ako keď sedí vták na drôte vysokého napätia, tiež sa mu nič nestane lebo nie je uzemnený.
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Weroro no nemáš celkom pravdu... Vtákom sa nič nestane, pretože majú nohy suché a tvrdé, ako kosť (žiadna voda) tým pádom kladú pre prúd veľký odpor a on radšej pôjde po drôte... Ale ľudská ruka obsahuje veľa vody takže myslím, žeby ho poriadne drblo...

No nemalo by sa stať, ak bude stať na gumenej podlahe a bude mať tiež nejaké gumené hrubé topánky... a strčí ruku do zástrčky... (samozrejme suché ruky, a len jednu pretože po rukách, cez srdce by mohlo prejsť) No neriskoval by som
+ Ešte ak by si spravil zo seba faradayova klietku ;) (Ale tam nikdy nevieš...)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

weroro: vtákovy sa nič nestane, lebo tie káble sú izolované :) Prípad o stlpoch vysokého nápätia je iba školský príklad aby si deti dávali pozor, ale prípado zabitia je omnoho viac pri práci s elektrinou v domácnosti (výmena spínača a nevyhodenie ističov a podobne). Aby som túto tému ale uviedol na pravú mieru, tak:

1) Mýtus o uzemnení: nejde ani tak o to či si uzemený, ako o to, ako ti prechádza prúd telom (samozrejme aj ako veľký, o tom sa teraz nebavíme a predpokladáme smrtelný). AK nie si uzemnený, a chytíš sa vodiča, tak ti prúd prejde najkratšou dráhou, čiže po pokožke a zkope ťa, spáli dlaň ale prežiješ. Ak si uzemnený, prejde ti z ruky do uzemnenia (nohy) a teda prechádza srdcom čo ťa zabije. ALE! Ak si uzemnený a vodiča sa nedržíš rukou ale tou nohou ktorou si uzemnený, zase ti nejde prúd srdcom. To uzemnenie iba zmení tok prúdu, ale stále je rozhodujúce ktorou časťou sa držíš živého kábla a ktoru si uzemnený

2) celá táto téma je o qwertyho pyrotechnikoch, ktorí údajne majú v obleku na nohách dva vodiče čo sa uzemňujú. Myslel si že to je kvôli tomu, aby ho nezabilo keď ho potrasie. Pravdou je že je to preto, aby nespôsobil statickou elektrinou skrat na bombe. Bežne sa aj v servisoch jemnej elektoniky používajú uzemňovacie podložky na ktoré si servisák klakne aby nespôsoboval napätie na súčiastkach pri manipulácii s nimi. O tom celá táto téma bola, len je to asi top secret ako všetko čo qwerty robí a bál sa spýtať priamo a verejne. Ak už neodpíšem, zložte sa mi pls na kauciu
Rad8)
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Rad8) »

Nieje to nejak takto? Že keď sa chytí fázy a je na zemi (bez bagandží, hrubej gumovej podlahy, ...) uzavrie sa cez neho a zem obvod.
OBR1

S tými el. stĺpmi - prednedávnom som znova čítal správu, že nejaký chlapík vyliezol na vlak (a pod.) hlavou narazil do vedenia el. energie s niekoľko 1000V, samozrejme ho to zabilo (keďže bol uzemnený pomocou vlaku [keby bol na drevenom rebríku...]). Neviem, kde to bolo, kde majú nad železnicami niekoľko 1000V, ale to už neriešim...

Antistatický náramok vlastním (práve som ho požičal kamarátovi) podobný ako na obrázku 2, len čierny :) . Krokosvorkou sa pripojím k radiátoru, alebo niečomu uzemnenému a stat. energiou môjho tela neznehodnotím prístroj.
Prílohy
2.1.1.gif
(9.72 KiB) 1036 stiahnutí
pa060_antistaticky-naramok_zd-152.jpg
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

audio prosím ťa odkedy sú káble na stĺpoch ? (ešte vysokého napätia) izolované ? Neviem ako u vás, ale u nás izolované nie sú a neviem o tom, aby niekde, niekedy boli...

1. To je mýtus a hej ? Pretože inak je väčšina somarina...
2. No hej to je qwerty :D Ja keď, tak zoberiem strieborný náramok na ruku a priviažem sa o radiator...

Qwerty Qwerty ty si ale inteligent :D

Rad - Áno je to tak, ako na obrázku... Len neviem prečo by zo zeme mal ísť prúd naspať do fázy (L3) :roll: On proste pôjde do zeme ako blesky
Preto ho zabilo, pretože drôty nie sú izolované!!! Vieš si predstaviť, aké by boli náklady zaizolovať všetky drôty na stĺpoch ? Ak neveríš choď sa pozrieť...
Inak zabíjajú ampére nie volty ;) Pretože v obyčajnom paralyzéri/y je niekoľko tisíc voltov...
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Janio napísal:audio prosím ťa odkedy sú káble na stĺpoch ? (ešte vysokého napätia) izolované ? Neviem ako u vás, ale u nás izolované nie sú a neviem o tom, aby niekde, niekedy boli...

1. To je mýtus a hej ? Pretože inak je väčšina somarina...
2. No hej to je qwerty :D Ja keď, tak zoberiem strieborný náramok na ruku a priviažem sa o radiator...

Qwerty Qwerty ty si ale inteligent :D

Rad - Áno je to tak, ako na obrázku... Len neviem prečo by zo zeme mal ísť prúd naspať do fázy (L3) Skôr pôjde do nuláku, alebo proste do zeme
Preto ho zabilo, pretože drôty nie sú izolované!!! Vieš si predstaviť, aké by boli náklady zaizolovať všetky drôty na stĺpoch ? Ak neveríš choď sa pozrieť...
Inak zabíjajú ampére nie volty ;) Pretože v obyčajnom paralyzéri/y je niekoľko tisíc voltov...
janio ty si rovnaký trulo ako qwerty. Zajtra ráno vybehni von, a pozri sa na stlp. Stlpy s vysokým napätím majú izolované vodiče. Niekoľkokrát som ich videl pretrhnuté a vysieť dole, takže som mal možnosť ich vidieť zblízka. Vieš si predstaviť čo by spravil vietor a keby sa tie vodiče navzájom dotknú keby neboli izolované?
V druhej časi súhlasím že nie sú izolované a preto ho zabilo, ale to už bola reč o vedení pre vlaky. Tie predsa nemôžu byť izolované, ako by si ten vláčik bral šťavu? Ja fakt neviem čo tu riešite, všetko podstatné bolo napísané a potom príde janio aby sa postaral o zábavu. Koľko vás tu ešte je?
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Ja som truľo a ty sám cituješ posledný príspevok ? A to si vravíš, že si mód a nevieš vlastné pravidla ? :roll: Idiot

Čo vlastne študuješ ? Že si taký múdry ? Nevidel si náhodou telefóny kábel mysliac si, že je to kábel z vysokého napätia ?
Veď keby, že sa urve tak hneď ho prídu opraviť, pretože zásobuje isté veci a nenechajú ho tam ležať!
Ja tu nerobím zábavu, ale ty! Ja nemusím nikde behať, ale ty by si mal!

Stačí si všimnúť na stĺpe také ostne... Prečo tam asi sú ? Hmm asi preto, žeby vtáky nesadli jednou nohou na drôt a druhou na druhý ? A (zabilo by ich) Dotknúť sa nedotknú pretože sú poistené a daleko od seba, že vietor môže fúkať a proste sa nedotknú (pochopil?)

A pri vlakoch a MHD sa nedotknú ? Prečo tam nie, a na ostatných áno ?

Máš pravdu vyriešilo sa to, môžeš lock, pretože brainer, ako ty má pravdu, pretože je "zelený" Fakt by mohol niekto na stĺp vybehnúť, alebo nech tu napíše niekto "zelený" pretože mne neveriaci Tomáško neverí

:minus: A ty si ko*ot :!:
Rad8)
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Rad8) »

Ale akým tónom to píšeš! :evil: robím si srandu
Na tom obrázku je chyba, áno, ale ďalej...
Písal som tam niečo, že by som tým spochybnil, že boli holé? Napísal som to preto, aby som upozornil na to že bol uzemnený vlakom. Tak isto som nenapísal, že ho zabilo 1000V, napísal som to, lebo si to tak pamätám z tej správy a premýšľal som, kde to mohlo byť.

//:audio, :? neviem, možno v tme sa ti zdalo, že je to el. vedenie, ale Janio má asi pravdu a cigáni šúpu iba telefónne káble. My sme mali pred pár týždňami po búrke roztrhnuté drôty, spojili sa a na pár nocí bola tma.
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Rad normálnym (to ma len vytočil audio) Nejak som spojil na teba odpoveď mysliac, že píšem na audia... Tak prepáč
Nijak som ťa neopravoval ani nič, čo sa týka tých voltoch, iba som napísal tak informačne, aby ostatní vedeli...

// Ja som sa tu už vyjadrila je zbytočne tu niečo písať, keď aj tak pánko, ktorý videl urvaný kábel vie všetko :roll:
Audio - tvoj fail ;) Mal by si sa prevetrať napr. na stĺp a skoč naňho a potom príd napísať, či bol izolovaný!

:smt006
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

divaj: http://www.nexans.de/Germany/2009/HighV ... 7mar09.pdf
(konštrukcia kábla je na strane 6)
Obraz 1 ukazuje typickú konštrukciu
XLPE izolovaného vysokonapätového