NTSC formát a kamera

Grafika, webdesign, spracovanie videa a zvuku...
iWin
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

NTSC formát a kamera

Príspevok od používateľa iWin »

Zdravím chcel by som si kúpiť kameru (prevažne na natáčanie športu)
Konkrétne som našiel 2ndhand JVC GZ HD7 za 300€ + fisheye raynox.
Tá kamera je z USA a má NTSC formát... tak ma zaujíma toto:
1. aký je vlastne rozdiel medzi NTSC a PAL čo sa týka videí na Nete teda pozeraných na PC? tam je to jedno nie?
no ak by som chcel pozrieť video natočené tou kamerou na staršom tv tak by to zrejme nešlo správne nie?

2. Ak vo vegase použuijem v project properties napr. PAL/HD/HDV aj keď to je nahraté v NTSC a vyrenderujem to zmení sa tým niečo?

3. Je táto kamera dobrá? alebo akú inú do 300-350€ odporučili aj používanú...

Dosť ma to súri, tak za všetky rýchle a nápomocné odpovede k :plus:
lekoklatik
VIP
VIP

Re: NTSC formát a kamera

Príspevok od používateľa lekoklatik »

Ja som to už niekde niekoľko krát spomínal + je toho plný web.
Tu http://forum.grafika.cz/read.php?98,2963791 máš veľmi dobré a hlavne jednoduché zaučenie PAL vs NTSC + je k tomu diskusia, ktorá ti akurát hrá do karát.

Hlavne
otazka:
Ahoj..
jaký máte zkušenosti se softwarovým převodem NTSC do PAL?Jak a v čem se změní kvalita a v čem je nejvhodnější to převést? Díky
odpoveď:
Pokud to není nutný, tak je lepší to nedělat.
Musí se z 480 horizontálních řádků udělat 576 a odstranit 5 snímků/s a zbytek dopočítat, jinak dojde k rozhození zvuku s obrazem.
Jsou na to jednorázové utility, nebo si s tím poradí každý novější střihový soft. Založí se PAL projekt, vloží se NTSC video a nastaví se keep aspect ratio. Zbytek už si soft přepočítá při ukládání. Takhle to v případě nutnosti dělam já. Je na to i jednorázová utilita, ale ještě jsem jí netestoval. Tak nevím jak kvalitně funguje.
V skratke asi len toľko že sa to dá previezť, to áno.
Myslím tiež že dnes sú už aj Európske domácnosti na tom dobre jak s PAL tak i s NTSC, takže ani toho by som sa nebál.
Keď to kúpiš, budeš z toho vedieť urobiť výstup.
Toto som ti postol len pre tvoju informáciu ďalej do života.

K tej kamere.
Nie je nejak vážnejšie poškodená? Pretože 300eur je viac než pod cenu, podľa toho čo som našiel na google.
Inak si myslím že ok kamera, i keď ja také "veľké" kamery nemám rád.
iWin
Light Professional
Light Professional

Okay to som chcel vedieť thanks ešte som si to nečítal tak ma neodkazuje na článok. PC je to jedno či je to PAL/NTSC obe zobrazí rovnako dobre nie? tieto problémy sú iba pri tv nie?

Hej aj ja by som bral radšej niečo typu Canon 550d už len preto že stým môžem hneď aj fotiť ale tak financie zatiaľ nedovolujú a ani tak skoro nebudú :)

EDIT: k tej cene... ťažko povedať možno je to tým, že je z USA čím je vlastne aj ten NTSC formát spôsobený a je možné osobné prevzatie tak snáď až taký blb by niekto nebol keby si to môžem odskúsať a je poškodená nie ? :)
lekoklatik
VIP
VIP

Príspevok od používateľa lekoklatik »

Ono tam ide skôr o editáciu takého videa, ako o samotné prehrávanie.
Prečítaj si ten článok.

Blb, neblb, len aby neurobil blba z teba ;)
iWin
Light Professional
Light Professional

Tak neviem no :) Keďže som použitú kameru/foťák nekupoval načo by som si mal dať pozor? Myslím tie menej viditeľné veci
Napísať odpoveď