.NET (C#)

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
MarkMarusin
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok

.NET (C#)

Príspevok od používateľa MarkMarusin »

mam malu otazocku pre ujasnenie mojho pochopenia.
totiz to ja vlastne ani newiem co sa chcem spitat takze skusim dat jednoduchy priklad
viem ze platforma .NET je usporiadana do hierarchyckej strukturi takze ked chcem napr. zavolat metodu WriteLine triedy Console
tak musim vzdy napisat System.Console.WriteLine(...)..... (pokial menny priestor System na zaciatku neimportujem) a moja otazka znie : "co to znamena System" co to vlastne je ?? je to trieda?? alebo iny priklad: ked sa chcem dostat do triedy OleDbConnection musim na zaciatok kodu importovat menny priestor System.Data.OleDb a ja sa pitam co to je ??? co je to System cojeto Data a co je to OleDb ...
su to triedy alebo iba nejake zlosky kde su olozene triedy ... alebo co ???

//autoeditácia príspevku (11 Júl 2011, 14:57)
mozno by som este poprosil o nejake vysvetlenie ohladom tried a celej hierarchyckej strukture platformy .NET ... (pomozu aj nejake liny na stranky)
©_ME
Light Star
Light Star

Re: .NET (C#)

Príspevok od používateľa ©_ME »

System je obor názvov. Nachádza sa v dll (Dynamic Link Library) knižnici (prvku zostavenia). Vo Visual studiu si to môžeš pozrieť v položke References a pridať si tam či odobrať knižnice. V obore názvov sa nachádzajú triedy a metódy. Takže:
System: Obor názvov
Console: Trieda v obore názvov System
WriteLine: Metóda na vypísanie riadku.

Kód: Vybrať všetko

using System;  //"používajúc" obor názvov System
 //a dávaš už len 
Console.WriteLine("Slová, obyčajné slová....") //použiješ metódu WriteLine na vypísanie
//Všetko čo dáš použiť ("using") už nemusíš ďalej písať, ale nesmie to byť metóda.
//je to výhodné pri písaní dlhých kódov vo viacerých súboroch...
Kedysi sa to riešilo cez nejaké predpony, ale bolo to neforemné či čo....
Pre hlbšie vysvetlenie si je najlepšie kúpiť knihu(odporúčam), alebo pozorne čítať msdn( :D ).
Môj názor na vec je, že toto sa bez kurzu alebo (podľa mňa) bez knihy dobre nenaučíš. Ja odporúčam knihy.

Obor názvov (namespace) sa ti vytvára automaticky vo VS aj VC# pri novom projekte, ak to máš nastavené. Do toho už len píšeš metódy:

...
public void vysyp_to(string na_vysypanie){
Console.WriteLine(na_vysypanie);

}
//a už len voláš 
vysyp_to("vysypané");

ďalej si sám z kódu urobeného vo VS môžeš urobiť .dll, to si pridáš vo "References", a dáš už len

using jano.Trieda;
vysyp_to("Trieda v Jano vysypala");
V knihách máš aj pekne opísané rady k pomenovaniu metód a tried, veľké a malé písmená....
MarkMarusin
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa MarkMarusin »

no ja programujem intenzyvne len niekolko mesiacov a presiel som uz zo dve knihy a mam rozcitanu dalsiu ale stale mam problemi aj s tymito zaciatocnickymi vecami ale diky za ujasnenie mojho problemu :D
©_ME
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa ©_ME »

mas knihu "Visual C# krok za krokem"? Keď som bol začiatočník, tak som si ju prečítal a tieto veci čo som vyššie napísal sú zhruba obsiahnuté v tej knihe. Ake knihy si to prešiel? Lebo ak z nich nemáš základy z tried, tak potom nie sú až tak dobré. Ale samozrejme môžu byť.

//autoeditácia príspevku (12 Júl 2011, 16:06)
a tak chabú definíciu ako som v druhom príspevku podal ja, by mal vedieť každý skúsenejší.
Napísať odpoveď