uzemnenie cloveka nasledne zasah el prudom

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: uzemnenie cloveka nasledne zasah el prudom

Príspevok od používateľa Janio »

Izolovaný drôt vonku na stĺpe (ktoré väčšinou idú niekde cez pole) nevidím... To ti vážne mám ísť zajtra s foťákom do Lemešán pofotiť stĺpy a vodiče pri elektrárni, aby si veril ?

Ti vážne pripadá, že je izolovaný ? (Aj, keď to nie je dobré vidieť) Teba nepresvedčí asi nič pokiaľ ti niekto nekopne do riti a ťa tam nevykopne, čo

// áno áno "medený, alebo hliníkový" to mi stačí hliníkové káble sa u nás nepoužívajú...
Ak vôbec sú na stĺpoch medené drôty... To čo tu dávaš ty je buď somarina, alebo nejaká nová technológia, ktorá je niekde v Nemecku no u nás určite nie
+ Na tom popise toho vodiča je aj optické vlákno ? :lol: tak toto je vážne fail :D A potom kovový plast, plast... To by som fakt chcel vidieť, či máme také káble a ešte ťahať tam optický kábel :D Si tu trepol teraz riadne

Ja už tu nebudem nič písať proste, ak neveríš (alebo aj ostatní) zdvihnite rite a vybehnite na stĺp (na vlastne riziko)
Maj sa fajn, keď sa mi to podarí dobré od fotiť tak dám sem foto (ak to nezamknete)
Prílohy
IMG_6095.JPG
vrtulnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vrtulnik »

audio, preco ked fuka silny vietor a spajaju sa droty, tak iskria? A plus vyhadzuje prud?
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

ježiš mária, tak možno vám tam niekde dávajú neizolované. To fakt neberiete moje podložené argumenty a odpovedate "prečo si myslíš.."? Ja neviem prečo, mne elektrina počas vetra nevypadáva. Ak vám hej, choďte si to zisťovať na elektrárne. Máš tam jasne popísanú konštrukciu kábla. Možno sa v niektorých prípadoch môže použiť neizolovaný, ale sú to menšinové prípady a bežne sa používa izolovaný
vrtulnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vrtulnik »

Ja nevyrivam, ja sa normalne pytam, a chcem byt mudrejsi. Takze tak.. :)
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Ale prosím ťa audio už si, ako qwerty! Vysvetli mi prečo by sa do vysoko napäťového drôtu dávalo optické vlákno ? A ďalšie tie sprostosti, ktoré v tvojom "fakte" boli popísané ? Mne prúd nevypadáva, pretože nič sa nespája, ak je dobré spravené!

Nie je tam žiadne "prečo myslíš" proste je to tak, ako to píšem ja a hotovo

// A nie, že "možno v niektorých prípadoch" ale vždy sa používajú odizolované káble

//autoeditácia príspevku (13 Júl 2011, 23:30)
Audio radšej to lockni, skôr ako sa ešte viac strapniš najprv cituješ posledný príspevok, potom neodpovedáš na otázky a robíš sa tu najmúdrejší, pretože tu postneš jeden pdf súbor v ktorom sa nám snažíš natlačiť do hlavy, že je aj optické vlákno
Si ešte väčší blbec, ako ja, alebo vždy spomínaný qwerty... Totiž to mi napíšeme "fajn, mali ste pravdu" "nevedel som" "dik, že ste mi to vysvetlili" etc. ale ty furt "možno u vás" "ježíš mária" etc.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Nechce sa mi to čítať z titulu qwertyho dristov, ale drôty vysokého napätia pre diaľkový prenos NIE SÚ izolované. Hovoríme o tých ktoré sa nachádzajú na stožiaroch VN. Janio má v tomto výnimočne pravdu.
Vtáčikom sa nič nestane, pretože na jednom drôte sú len na jednom potenciáli, keby mali dlhé nožiská, tak preklenú rozdiel potenciálov z titulu Ohmovho zákona a vtedy by ich pošteklilo.

Ty qwerty keď sa uzemníš nohou a rukou chytíš napätia ktoré ti prerazí kožou a potečie dosť veľký prúd, tak je po tebe.
Keď sa jednou rukou chytíš zeme a druhou potenciálu, platí vyššie uvedené.
Keď jedným prstom zavadíš o zem, druhým prstom o potenciál, osmaží ti ručičku a srdiečko ti bude mlátiť jak divé z vystrašenia.
Keď nie si uzemnený a chytíš sa potenciálu, nemalo by sa ti nič stať.

Audio - nechcem rýpať, ale tebou uvedený kábel je koaxiál na prenos informácii, na silový prenos energie sa používajú monolitické, holé vodiče. Elektrika nevypadne preto, lebo dráty sú na stožiaroch rozmiestnené tak aby ich ani silny vietor nevyviedol z rovnováhy.
Hotwire
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hotwire »

audio musim sa zastat jania...neviem ako je to v nemecku co si poslal ten link ale u nas su kable naozaj neizolovane ;) viem to celkom dobre lebo na nasej ulici nam kazdu chvilu z potoka odleti nejaka sprosta kacica a napali to rovno do drotov a furt ju specie a jeden drot pri tom utrhne a tie droty su neizolovane, videl som to z blizka
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

ja neviem AUDIO preco si to nezamkol, ... si mi vysvetlil ako to je, ja som sa dozvedel nieco noveho lebo som si nebol isty, lebo reku s jemnou elektronikou moc nerobim, neuzemnoval som sa este, nepocul som o tom.
JANIO -- ty do mna neser, som to proste nevedel tak som sa spytal. Nemozem sa spytat? tak klud,....
OSTATNI???? jake dristy? chcem proste vediet kedy ma kopne a kedy nie,....
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Racius - Dík no to "výnimočne" si si mohol odpustiť, pretože tých "výnimočne" K+ je už nejako dosť veľa...
Schyzo thx :)

Audio už veríš ty neveriaci Tomáš ? To ti musia napísať aj ostatní, aby si sa furt neobracal na svoj "fakt" ? Pretože to, čo napíše Janio je automatický zlé, nie ? :roll:
Nabudúce, ak o tom nemáš šajny tak nepíš sprostosti, teda aspoň nemláť všetkých na okolo, aby si nás presvedčil o tom, čo nevieš

Qwerty - Ja sa do teba neseriem... Len mi prišlo z tej tvojej otázky po logickej stránke smiešno... Zbytok ma už pobavil audio... Je dobré, že sa pýtaš, lepšie, ako by si to mal skúšať. A nezamkol to preto, že si myslel, aký on je mudrc a chcel ma sprdnuť, ale nepovedlo
A dristy tu posielal audio, nie ty...
qwerty-xyz

:wink: myslis janio ze sa ti audiotrack tuna ospravedlni a da ti za pravdu? lebo ked hej robim si printscreen . . . :twisted: :twisted: :twisted:
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Nie, nečakám... To by bolo asi veľa a on by musel hlboko klesnúť, keďže v jeho mienke a ostatných som "sprosté decko" takže tak... Pravdepodobne to celé locknu, alebo lepšie zmažú...
Ak chceš screenovať tak screenuj už toto, (pokiaľ je čo)

Vidíš audio chcel si z qwertyho a zo mňa spraviť blbca a nakoniec si blbec sám

//Schyzo vysvetlené v PM...
Hotwire
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hotwire »

ako to myslis hlboko klesnut? podla mna ospravedlnit sa a uznat chybu vobec neni nejake klesnutie, prave naopak ukaze to ze dany clovek ma charakter
Edgar.K
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Edgar.K »

Nedalo mi nereagovat na tento prispevok. Zacnem asi tym, ze treba vediet, co je napatie. Napatie je rozdiel potencialov. T. j. napatie zo siete je jeden potencial a zem (resp. nulak) je druhy potencial. Z toho vyplyva, ze 230V - 0V = 230V. Pokial vsak sa clovek chyti iba jedneho potencialu, (pricom musi byt od zeme IZOLOVANY, NIE UZEMNENY!!!), teoreticky by sa nemalo nic stat. Avsak, co v pripade dvoch faz, tym padom plati, ze 230 - 230 = 0? V ZIADNOM PRIPADE! Kedze kazda faza je oproti druhej posunuta, vznika medzi nimi napatie 400V. Pojmom "jeden potencial" sa v tomto pripade mysli napr. jeden drot na vedeni. (BTW, nie, nie su izolovane :))

Dalsi z faktorov, od ktorych zavisi uraz el. prudom je sustava elektrickej siete. Poviem len v kratkosti, ze sa pouziva 5 typov sustav, a to: TN-C, TN-S, TN-C-S, TT, IT. Pokial je na zaciatku T, je "siet" uzemnena, t. j. plati, ze sa obvod uzatvara (aj) zemou. V pripade, ze je na zaciatku I, "siet" je izolovana a v pripade dotyku zivej casti, t. j. "fazy" sa obvod neuzavrie, aj ked je clovek uzemneny. Siete IT vsak u nas nie su bezne pouzivane, najpouzivanejsia je zrejme stale siet TN-C, pripadne TN-C-S (podla novych noriem). Ochrana pred urazom el. prudom pri testovani zariadeni je oddelovaci transformator, ktory oddeli celu siet od zeme. Pri nom plati to, co v IT, ze pri dotyku JEDNEHO vystupu (NIE DVOCH NARAZ!) sa cloveku nic nestane, aj ked je uzemneny, pretoze dana siet (resp. vystup transformatora) je uz izolovana.

Bola tu tiez spominana velkost pretekajuceho prudu clovekom a ze nezabija napatie, ale prud. To je scasti pravda, ale dosadme si hodnoty do vzorca Ohmovho zakona. Priklad: I = U / R = 230V / 5000 Ohm (odpor tela, samozrejme sa meni podla okolnosti) = 0.046A. Zda sa, ze je to prud maly, avsak opak je pravdou. Co v pripade 2300V a rovnakom odpore tela? Prud bude 0.46A. Samozrejme odpor tela urcite nie je vzdy 5000 Ohm, v pripade ze je mensi, prud bude samozrejme vacsi. Teraz si sem dajme napriklad napatie 12V a teda 12V / 5000 Ohm = 0.0024A, co je prud zanedbatelny...

Zatial tolko. Pokial by sa nasiel niekto, kto o tom vie viac, hadat sa nebudem, nikto nie je dokonaly :) Prikladam aj PDF-ko s vysvetlenim, co vlastne napatie a potencial je.
Prílohy
Elektricke pole, potencial, napatie.pdf
(131.07 KiB) 34 stiahnutí
qwerty-xyz

Ceeeeeela tema sa vysvetlila uz davno, uz klud chlapci, ..... temu som zalozil preto, lebo ked som mal na sebe istu vybavu, tak som netusil na co niektore veci su, tak ma laicky (lebo mi to nikto kua nevysvetlil) napadlo to co bolo uvedene v popise temy, subezne s vysdvetlenim som sa dopatral aj k originalnemu vysvetleniu fundovanych ludi, a som happy....
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa ArkanoviTigrovi »

qwerty-xyz napísal::) otazka,

kebyze uzemnim napr seba, dokonalo uzemnim, a chytim sa obvodu, zabije ma? lebo zabije cloveka len odpor ktory kladie elekrike, tym padom musi zvysovat prud aby nim presla a tym ho zabije.
a ty si dokonaly elektricky vodic a nekladies ziadny odpor? :D
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...lets the flame begin...again... :cookies:
Zamknuté