Mohol by mi niekto napisat, ako sa zije v Spanielsku? Bola by som rada, keby mi napisal niekto, kto to tam dobre pozna a zije tam uz dlhsiu dobu. Chcela by som sa opytat ako si tam mam najst pracu a nejake dost lacne ubytovanie.
Najradsej by som odisla od hraníc Francúzkom po Barcelonu ( Lerida,Roses,Barcelona,La Jonquera).Chcela by som touto cestou oslovit niekoho, aby mi v tychto veciach poradil.
Za kazdy prispevok budem velmi vdacna.
Život v Španielsku - slováci v Španielsku
Re: Život v Španielsku - slováci v Španielsku
ja som tam zil 3 mesiace, chodil som tam do školy (Malaga), mama pracovala v takej...no...taverne...proste nie reštaurácia ale niečo také na tento štýl, proste pri mori niesu reštaurácie ale také taverny, bývali sme v hoteli, ktorému patrila tá taverna, robotu si podla mna najdes najskor v takomto style prace, a to casnicka, barmanka a tieto veci, jasne ak nechces oberat pomarance
co sa tyka ludi su priatelsky, najdes si rychlo kamaratov, nemaju problem s cudzincami, ja by som sa tam hned vratil
co sa tyka ludi su priatelsky, najdes si rychlo kamaratov, nemaju problem s cudzincami, ja by som sa tam hned vratil
Dakujem ti.A budem mat problémy s jazykom?Ked neviem este po spanielsky?Chcem sa tam naucit.Nevadi mi ani to ked budem aj upratovacka.
neviem ti povedat:/ ja som bol maly, ja som sa pomerne rychlo naucil co som potreboval, ale spanielcina sama o sebe je pekny jazyk, sice pomerne rychlo rozpravaju
a po anglicky dnes vie kazdy (myslim v tych primorskych statoch), pre nich je to nevyhnutnost
Bol som v Španielsku, konkrétne v Madride a býval som tam necelý polrok. Keď som tam šiel, mal som nacvičených len zopár základných fráz, aby som sa vedel spýtať na cestu, aby som si vedel niečo popýtať v obchode, číslovky, atď. Celkom to stačilo a postupne sa na mňa nalepili ostatné slová. Keď som odchádzal, rozumel som pri bežnom rozhovore podstatnú časť, vedel som bez problémov odpovedať a rozumel som prípadným otázkam. Podľa mňa veľmi pekný a jednoduchý jazyk.
Čo sa týka použitia angličtiny v Madride, tak len veľmi málo ľudí vedelo po anglicky. Alebo teda po otázke: "Do you speak English?", väčšina odpovedala: "Yes", ale to bolo asi tak všetko. Keď som na nich vyvalil nejakú dlhšiu otázku, boli stratení. Sem-tam sa našiel niekto, kto vedel po anglicky trochu viac, ale tiež to nebolo bohviečo.
Mnoho ľudí ani nevedelo, kde sa Slovensko presne nachádza a keď som povedal: "Slovakia", nikto nevedel, ale keď som povedal: "Czechoslovakia", hneď sa im vyjasnilo. Jedna kolegyňa si dokonca myslela, že Slovensko sa nachádza niekde úplne na severe a že tam máme stále teploty okolo nuly.
Inak sú to strašne pohodoví ľudia. Nikam sa neponáhľajú, žiadne zbytočné stresy, čo nestihneš dokončiť dnes, môžeš urobiť aj zajtra. A hrozne veľa fajčia. Mňa počas pracovnej doby (vtedy som ešte fajčil) doslova nútili chodiť fajčiť.
Čo sa týka roboty ti neporadím. Ja som tam šiel na vopred pripravenú pôdu. Ale podľa rozprávania viem, že tam tiež nie je ľahké zohnať robotu. Hlavne lepšie platenú robotu v Madride. Neviem ako je to napríklad s prímorskými mestami.
Mám v Barcelone jedného kamaráta, ktorý už niekoľkokrát zmenil robotu. On napríklad nemal nikdy problém zamestnať sa, ale väčšinou robil vždy buď čašníka, pomocného kuchára, raz robil vyhadzovača.
Čo sa týka použitia angličtiny v Madride, tak len veľmi málo ľudí vedelo po anglicky. Alebo teda po otázke: "Do you speak English?", väčšina odpovedala: "Yes", ale to bolo asi tak všetko. Keď som na nich vyvalil nejakú dlhšiu otázku, boli stratení. Sem-tam sa našiel niekto, kto vedel po anglicky trochu viac, ale tiež to nebolo bohviečo.
Mnoho ľudí ani nevedelo, kde sa Slovensko presne nachádza a keď som povedal: "Slovakia", nikto nevedel, ale keď som povedal: "Czechoslovakia", hneď sa im vyjasnilo. Jedna kolegyňa si dokonca myslela, že Slovensko sa nachádza niekde úplne na severe a že tam máme stále teploty okolo nuly.
Inak sú to strašne pohodoví ľudia. Nikam sa neponáhľajú, žiadne zbytočné stresy, čo nestihneš dokončiť dnes, môžeš urobiť aj zajtra. A hrozne veľa fajčia. Mňa počas pracovnej doby (vtedy som ešte fajčil) doslova nútili chodiť fajčiť.
Čo sa týka roboty ti neporadím. Ja som tam šiel na vopred pripravenú pôdu. Ale podľa rozprávania viem, že tam tiež nie je ľahké zohnať robotu. Hlavne lepšie platenú robotu v Madride. Neviem ako je to napríklad s prímorskými mestami.
Mám v Barcelone jedného kamaráta, ktorý už niekoľkokrát zmenil robotu. On napríklad nemal nikdy problém zamestnať sa, ale väčšinou robil vždy buď čašníka, pomocného kuchára, raz robil vyhadzovača.