Gramaticke Okienko!
-
17
Light Professional
Re: Gramaticke Okienko!
Leda tak "bude sa MOCT zmestit". 
-
RATZINGER666
Darca
- Kontaktovať používateľa:
faktor_xx: za malo, k tomu L sg. akurat to, ze sa najviac pyta "(o) hojku", avsak to nezahrna ziaden zo sklonovacich vzorov, a ako pouzivatel "hojkar" ... najblizsie je vzor "mesto", avsak musela by byt na sklonovanie vypisana obmena... a to prave v spominanych PSP...
Linnhe: som rad, ze sa to vysvetlilo, priznam sa, ze som vobec nemal paru o com pojednavas
BookEditor: zakonik, zakonicek apod. ... urcite nie zakonnik alebo zakonnicek... to su vyznamovo odlisne slova...
Linnhe: som rad, ze sa to vysvetlilo, priznam sa, ze som vobec nemal paru o com pojednavas
BookEditor: zakonik, zakonicek apod. ... urcite nie zakonnik alebo zakonnicek... to su vyznamovo odlisne slova...
-
BookEditor
Light Professional
Ďakujem pekne a ešte jedna otázka: Čo je správne - trnavského úzusu alebo trnavského úzu (G)? (ten prívlastok tam nie je podstatný). Minule som natrafil v novinách na tvar "úzu" a prišlo mi to také nezvyčajné. Ďakujem.
//tak slex pise, ze bez uzu
-
RATZINGER666
Darca
tak, tak, uzu 
zdravíčko, pred chvíľou som dočítal jeden starší článok, ktorý rieši najdlhšie slovenské slovo...ospravedlňujem sa ak už taká otázka zaznela v minulosti, ale chcel by som sa spýtať, či je niektoré z doleuvedených slov/výrazov spisovné
alebo sú to len skomoleniny a nemožné fantazmagórie, ktoré sú len obalené superlatívmi, predponami a príponami... ďakujem 
NAJNEVYKRYŠTALIZOVÁVATEĽNEJŠIEHO
najneobhospodárovateľnejší
najnepoľutovaniahodnejšieho
najnesprostredkovávateľnejšieho
(ak sú to blbosti, aké je najdlhšie spisovné slovo?
) ďakujem ešte raz 
(ak sú to blbosti, aké je najdlhšie spisovné slovo?
Čo je veľa to je veľa. Jeden nevie napísať, že má v reštaurácií WIFI a TESCO si asi platí maďarov na preklad z češtiny do slovečniny.
(To WIFI by som mohol dať aj do vtipov. Ja som sa na tom dobre zasmial, keď som to videl)
(To WIFI by som mohol dať aj do vtipov. Ja som sa na tom dobre zasmial, keď som to videl)
Spickova stylizacia vety, na to treba talent
http://www.hojko.com/post1681802.html#p1681802emkey7 napísal:Ked chcem modelovat auto a zaciatocni kusok planu od ktoreho sa potom budem odvijat (tusim tak nejak to fugnuje). Tak mi spravit co stym? help meee vopred dakujem
-
BookEditor
Light Professional
Ako správne rozdelím slovo "rozpúšťadlo" na konci riadka? Roz-pú-šťa-dlo alebo roz-pú-šťad-lo? Môj názor je, že tá prvá varianta (variant?
) je správny/a. Ďakujem pekne.
Skor roz-pus-tad-lo, nie 
-
RATZINGER666
Darca
delenie slov neznasam, ale mala by to byt ta prva varianta...
hm, no podľa mňa roz-puš-ťad-lo
BX napísal:roz-pus-tad-lo
-
RATZINGER666
Darca
bookeditor: v prvom prispevku som si nevsimol, ze je chyba aj v druhej/tretej slabike, ale pojednava sa teraz o slabike poslednej, cize definitivne je spravny tvar roz-pus-ta-dlo 
chezter, beardie, bx: slabicna pripona musi zostat nerozdelena... ako napr. le-pi-dlo, kr-mi-dlo, rie-di-dlo...
chezter, beardie, bx: slabicna pripona musi zostat nerozdelena... ako napr. le-pi-dlo, kr-mi-dlo, rie-di-dlo...
nemyslim si, vzdy ma ucili, ze slova sa rozdeluju pri spoluhlaskach ked to ide
-
Grim
Darca
...aj mňa...takže roz-púš-ťad-lo...
-
RATZINGER666
Darca
ano, to je jedno z pravidiel, ale tak, ako pri predlozkach, aj pri priponach musite zachovat povodny tvar... zoberte si slovo "vyprášiť"... tiez ho delime vy-prá-šiť, nie vyp-rá-šiť, hoci iba podla toho jedneho pravidla o oddelovani prvej predlozky by to tak malo byt... v slove rozpustadlo je zaklad "pusta(t)", podobne ako pri "lepi(t), krmi(t), riedi(t), zvysok su predpony a pripony... takze roz-pus-ta-dlo 
(ospravedlnujem sa za tu zmatocnu diakritiku, ani na jednom pocitaci nemam slovensku klavesnicu a velmi obtiazne sa mi pise)
(ospravedlnujem sa za tu zmatocnu diakritiku, ani na jednom pocitaci nemam slovensku klavesnicu a velmi obtiazne sa mi pise)
-
BookEditor
Light Professional
Ďakujem všetkým 
-
RATZINGER666
Darca
...toto by zaujimalo aj mna, nevie o tom ktosi cosi?? mam jeden tajny osobny tip, je dlhsi, ako tieto spominane, ma 15 slabik a 35 hlasok, zaroven je vsak otazna spravnost toho tvaru, pretoze je podobne polepeny, ako vyssiespominane... neda sa ani vygooglit a nenapada ma sposob, ako si ho overit...faktor_xx napísal:zdravíčko, pred chvíľou som dočítal jeden starší článok, ktorý rieši najdlhšie slovenské slovo...ospravedlňujem sa ak už taká otázka zaznela v minulosti, ale chcel by som sa spýtať, či je niektoré z doleuvedených slov/výrazov spisovnéalebo sú to len skomoleniny a nemožné fantazmagórie, ktoré sú len obalené superlatívmi, predponami a príponami... ďakujem
(ak sú to blbosti, aké je najdlhšie spisovné slovo?) ďakujem ešte raz
// hughito: ja sa hanbim
No tak ho sem šupni. .)