Začiatok v Java

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
PhYs0c
King
King
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Začiatok v Java

Príspevok od používateľa PhYs0c »

Zdravím, chcem sa spýtať, či je Java vhodná pre mňa, ak som nikdy predtým neprogramoval. (Na škole sme mali pascal ale myslím, že sme sa učili totálne primitívnosti, takže to ani nerátam a doma som sa učil HTML a CSS ale tie sú veľmi jednoduché a hlavné iného typu). Takže toto by bol môj prvý, ak mám zvoliť niečo iné a je mi jasné, že tu padne reč o Céčku tak by ste mi mohli vysvetliť prečo zvoliť ten alebo ten jazyk, v čom sú výhody, nevýhody oproti tomu druhému atď. Knihu som si predbežne vyhliadol Myslíme v Java - preklad z Thinking in Java. Taktiež keď sa mi podarí by som chcel ísť o rok na Informatiku, neviete aký jazyk by sa mi tam zišiel alebo to je individuálne od každej školy?
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Začiatok v Java

Príspevok od používateľa javatar »

java na uvod nie, najskor algoritmovat, potom strukturovat a az potom objektovat!

na uvod odporucam stary dobry pascal - lahko sa cita a zapodievas sa riesenim, nie smernikmi ako v c-cku...
PhYs0c
King
King
Kontaktovať používateľa:

mohol by si mi prosím ťa uviesť nejaký príklad aby som mal predstavu aký je rozdiel medzi štruktúrovaným a OO programovaním? :)
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

Dozvies sa, ked budes pripraveny :)
Zappir
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Zappir »

C >> C++ >> Java ak si trufas na to Ccko uz
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

PhYs0c napísal:mohol by si mi prosím ťa uviesť nejaký príklad aby som mal predstavu aký je rozdiel medzi štruktúrovaným a OO programovaním? :)
Nic vhodneho mi momentalne nenapada. Ide skor o to ze na zaciatku je najdolezitejsie naucit sa dobre algoritmicky mysliet. Preto je IMHO najvhodnejsie zamerat sa cisto na tuto schopnost a nezatazovat sa reziou okolo. Pri c-cku je to smernikova aritmetika a pri jave objekty. Najvhodnejsie na zaciatok poznam je pascal a preto ho aj odporucam.

Riesit vyssie veci je dalsi stupen, ktory zvladnes daleko rychlejsie ak je algoritmovanie uz rutinou ako keby si sa mal ucit vsetko naraz.
©_ME
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa ©_ME »

Súhlasím s javatar. Ale myslím že je dobré začať s C++. Mnohý ľudia to odsudzujú ako priveľké sústo na začiatok, ale podľa mňa sa tam naučíš najlepšie algoritmicky myslieť, alebo skôr rýchlejšie. V takom VB by si sa to naučil veľmi pomaly ak vôbec, a v takom C# by to bolo optimálne pre začiatočníka.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

a v sharpiku sa da aj neobjektovo?
©_ME
Light Star
Light Star

Neviem, hovorim o jayzku vseobecne. Dobry pre zaciatocnika.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

No sharp a JAVA maju 90% syntaxe rovnakej... na zaciatku je ale dobre pisat v prostredi ktore nic nedoplna a vsetko sam s porozumenim preco a na co je dana cast dolezita. Tu ma na naucenie este pascal dobru vec a to je nutenie deklaracii premennych na jednom mieste. Pri uceni sa skvela vec. V praxi by som za to zabijal....
©_ME
Light Star
Light Star

javatar napísal:No sharp a JAVA maju 90% syntaxe rovnakej... na zaciatku je ale dobre pisat v prostredi ktore nic nedoplna a vsetko sam s porozumenim preco a na co je dana cast dolezita. Tu ma na naucenie este pascal dobru vec a to je nutenie deklaracii premennych na jednom mieste. Pri uceni sa skvela vec. V praxi by som za to zabijal....
V pascali som si to všimol, ale ja som sa začal učiť vo VB, a naučil som sa, že premenné pre viac eventov hneď po using, a a ostatné na začiatku. (samozrejme vo funkciach a cykloch to niekedy môže byť iné. ) Pascal na učenie. Ale potom by som skôr išel na Céčka. Z C# môžeš na Java a VB, z c na c++...
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

©_ME napísal:Súhlasím s javatar. Ale myslím že je dobré začať s C++. Mnohý ľudia to odsudzujú ako priveľké sústo na začiatok, ale podľa mňa sa tam naučíš najlepšie algoritmicky myslieť, alebo skôr rýchlejšie. V takom VB by si sa to naučil veľmi pomaly ak vôbec, a v takom C# by to bolo optimálne pre začiatočníka.

Apsolutne nesuhlasim.
V C# sa neda kodit proceduralne ( ak nerateme Hello world). A nie je vhodny na ucenie ani OOP lebo obsahuje vela prvkov funkcionalneho programovania, a nejake aspektovo orientovaneho.
Myslim si ze C# je lepsi ako Java v mnohych ohladoch, ale ucenie sa programovania medzi ne nepatri.

PS: Ked somnou nesuhlasite neznizujte mi karmu, ale napiste to ako dalsi prispevok.
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

C# skutocne obsahuje mnohe paradigma programovania, ale nikto Ta nenuti pouzivat ich
©_ME
Light Star
Light Star

harrison314, nesúhlasím s tebou (karmu som ti ale neznížil), ale ja sosobne mám dobré skúsenosti s učením v C#, preto ho odporúčam.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

axxis: mas pravdu, ale obcas lakaju k zenuzitiu :)

©_ME : to s karmou bolo vsoubecne, pri poslednych dvoch mojich vyjadreniack teme o zaciatkoch programovania mi rapidne poklesla, radcej by som bral konstruktyvnu krytiku.
A aj ja som skor vedel C# ako Javu, a OOP som sa naucil v PHP. Ale uz nejaky ten rocik studujem informatiku a moj nazor prameni zo
sledovania spoluziakov, predmetov o tom ako spravne kodit, o navykoch, lenivosti, pozlacovani kodu a antipaternoch.
Niektorym vyhovuje ze s C# zacinaju, zas dalsia skupina povazuje Javu za vsemocny vseliek a vsetky ostatne jazky su zle ,lebo niesu
multyplatformove. Ale java je cisto OO jazyk preto to v nej dobre vidiet, v C# su mnohe veci nahradene delegatmy, co urychluje pisanie programu aj myslenie ale OOP tam az tak dobre nevidiet.

Podla mna by sa k takymto temam malvyjadrit pedagog.
Ale na uplny zaciatok je aj tak najlepsi pascal.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

harrison314 napísal:Myslim si ze C# je lepsi ako Java v mnohych ohladoch, ale ucenie sa programovania medzi ne nepatri.
harrison314 napísal: Podla mna by sa k takymto temam malvyjadrit pedagog.
Ale na uplny zaciatok je aj tak najlepsi pascal.
Tak tak - pravdu hovoris. Ono keby sme mali zacat uplne od piky tak potom kreslit vyvojove diagramy. Ale to sa mi uz zda byt moc abstraktne.
PhYs0c
King
King
Kontaktovať používateľa:

pascal som sa ucil na skole, aj ked nie nwm ako podrobne ale nebavilo ma to aj ked mi to islo dobre..logicke myslenie mam a celkom rychlo sa ucim, ak v tom vidim aj nejake vysledky tak ma to aj bavi, zistil som ze kodovanie stranok (html,css) ma bavilo asi koli tomu ze to malo nejaky vzhlad ten vysledok tak nwm ci ma koli tomu bude bavit programovanie aplikacii..asi skusim tu javu a uvidim ci ano alebo nie
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Asi ta sklamem ale 99% toho co nakodis nebude vidiet a vetcinu toho co vidiet si naklikas v IDE, teda ak neplanujes robit fraktaly.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

hmm... tak potom java uz vobec nie je pre teba - GUI v jave je velmi osementna vec a ak si zatazeny na to vidiet vysledok tvojej prace vo vizualnej podobe tak sa daj na weprograming.... sice aj ten ide aj v jave ale treba mat s nou ake take skusenosti..

viem pochopit ze vidiet (a moct ukazat) vysledok svojej prace je motivujuce, ale o tom programovanie nie je (lubovolny PS/SQL programator by ti o tom vedel rozpravat)
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

mozes sa ucit syntax a zakladne principy v korytnacej grafike frameworku JPAZ :lol: http://web.ics.upjs.sk/paz/JPAZ2/JPAZ2
Napísať odpoveď