Alotropické premeny železa (strojarska technologia)

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
D_I_C_K
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Alotropické premeny železa (strojarska technologia)

Príspevok od používateľa D_I_C_K »

Zdravím prosím hľadám nejakého andaného strojára ktorý by mi vedel pomôcť s problémom...medzi maturitným okruhom tém mám aj takúto odrážku a ani nemám šajnu o čo ide...prosím nejakého veľmajstra ktorý by mi vedel pomôcť ...GOOGLE som aj prešiel prezrel ten mi toho veľa nevysvetlil ....

otázka presne znie POMENUJTE ALOTROPICKE PREMENY ČISTÉHO ŽELEZA ..nerozumiem čo tam mam ako povedať? ..jeto niečo spoločné s Fe3C? ..alebo čo?.. v zošite o tom tiež nič nemám ...celá maturitná otázka je položená na bludoch ohľadom metalurgie kovov tak aspoň zbežne niečo vedieť povedať chcem ku každej odrážke ...

vopred ď

K :plus: :plus:
Pikolik
Star
Star

Re: Alotropické premeny železa (strojarska technologia)

Príspevok od používateľa Pikolik »

o alotropickych premenach zeleza som este nepocul ale kedze sa jedna o maturitnu otazku tak ma to neprekvapuje. Tiez sme mali niektore otazky formulovane, ze nikto netusil o co ide. Napada ma len zmena krystalickej mriezky v zavislosti na teplote. Myslim si, ze ked sa naucis Fe3C a popisat ho tak by mali byt spokojny.
mozno sa ti zide ale to asi nepotrebujes tak podrobne : http://ime.fme.vutbr.cz/files/Studijni% ... /Obsah.htm
D_I_C_K
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa D_I_C_K »

no bude to neičo spoločné s Fe3C ale tá stranka mi toho veľa nenapovedala....no hej je to maturitna optazka a msuim priznať že tiež som sa doteraz s ničím takým ani nestretol ...možno by mi kniha ktorú nemáme aj niečo napovedla ale ani knihu nemáme..

keby mal ešte niekto niečo konkretnejšie čo to je tak napište..do pondelka večera ...
Pikolik
Star
Star

Príspevok od používateľa Pikolik »

mozno este toto http://www.fpt.tnuni.sk/kfim/predmety/r ... e_fe3c.pdf . Strana 5.
// Alotropické modifikácie železa

Železo sa vyskytuje v troch alotropických modifikáciách.
1. α – železo (α – ferit) do teploty 906 °C; má kubickú priestorovo centrovanú štruktúru,
2. γ – železo (γ – ferit) v rozmedzí od 906°C do 1 401 °C; má najtesnejšiu kubickú plošne centrovanú štruktúru,
3. δ – železo od 1 401 °C až do teploty tavenia železa 1 535 °C; má kubickú priestorovo centrovanú štruktúru.

V magnetickom poli sa železo do teploty 768 °C stáva silne magnetické – je feromagnetické, nad touto teplotou 768 °C, ktorá sa označuje ako Curieov bod, železo stráca feromagnetické vlastnosti.
Medzi teplotami 768 °C a 906 °C sa železo označuje ako β – železo, hoci sa priestorovým usporiadaním atómov v kryštalickej štruktúre nelíši od α – železa.
Čisté železo stráca svoje vlastnosti magnetu hneď, ako naň prestane pôsobiť magnetické pole, kým oceľ si tieto vlastnosti ešte istý čas ponecháva.
marimex
Novice
Novice

Príspevok od používateľa marimex »

Cafte

Prosim vas mohol by mi niekto napisat nazov tejto zliatiny zeleza na zaklade foto struktury?
Prílohy
struktura
struktura
redliner
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa redliner »

Moc sa do toho nevyznám ale nie je to perlit ?
Michalangelo
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Michalangelo »

Náuku o materialy som už mal dávno, ale povedal by som, že to je Feritická oceľ

To biele je Ferit, čierne je Tercialny cementit vylúčený po okraji zŕn
dadenka69
Novice
Novice

Príspevok od používateľa dadenka69 »

www.gymlsbj.sk/pk/chemia/download/zelezo.doc
na tejto stránke je rozpracovaná celá maturitná otázka- je divné, že po prebratí učiva z metalografie nevieš čo chcú. Možno si sa stretol s výrazom MODIFIKÁCIE ŽELEZA
Napísať odpoveď