nasleduje troška ťažšia otázka ...
na niektorých foťákoch sa na optike uvádza ohnisková vzdialenosť, napríklad F=5,7-17,1. niektorí výrobcovia však namiesto toho uvádzajú zoom v konverzii na 35mm film, napríklad 36-108mm.
existuje medzi týmito dvomi údajmi nejaký jednoduchý prepočet? alebo aspoň orientačné porovnanie šírky záberu napríklad pri F=4,0 a 36mm?
vopred díky.
ohnisková vzdialenosť vs zoom
-
Ryan Giggs
VIP
-
jin
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Re: ohnisková vzdialenosť vs zoom
silmarill: F je označenie pre clonu - len aby sme si boli na čistom, nakoľko ak by som mal brať doslovne to, čo si napísal, tak by sme tu hľadali konverzný vzorec medzi clonami a ohniskovými vzdialenosťami. Čo ak by sa nám podarilo, tak by to bez pochýb bolo na medzinárodnú cenu za prínos v oblasti foto-optiky...
Ale späť ku téme. jednoduchý prepočet neexistuje, nakoľko pri kompaktoch výrobcovia používajú stále iný crop factor. Závisí to vždy od veľkosti snímača, prípadne aj od vzdialenosti snímača od objektívu, atď.
Takže odpoveď na Tvoju otázku: jednoduchý prepočet neexistuje.
Ale späť ku téme. jednoduchý prepočet neexistuje, nakoľko pri kompaktoch výrobcovia používajú stále iný crop factor. Závisí to vždy od veľkosti snímača, prípadne aj od vzdialenosti snímača od objektívu, atď.
Takže odpoveď na Tvoju otázku: jednoduchý prepočet neexistuje.
myslel som ohniskovú vzdialenosť f, nie clonu F. mea culpa, zle som sa vyjadril...
pokiaľ to laicky chápem tak ohnisková vzdialenost f ovplyvňuje šírku záberu. niektorí výrobcovia však neuvádzajú ohniskovú vzdialenosť ale prepočet na 35mm film. napríklad pokiaľ má objektív 18-55mm tak akú má ohniskovú vzdialenosť? chápem že každý výrobca môže používať iný crop faktor, ale v nejakých medziach sa cca pohybovať musí...
mne by stačilo napríklad porovnanie, či f=6,3 je lepšie/horšie ako 36mm alebo či f=4,0 je lepšie ako 18mm...
pokiaľ to laicky chápem tak ohnisková vzdialenost f ovplyvňuje šírku záberu. niektorí výrobcovia však neuvádzajú ohniskovú vzdialenosť ale prepočet na 35mm film. napríklad pokiaľ má objektív 18-55mm tak akú má ohniskovú vzdialenosť? chápem že každý výrobca môže používať iný crop faktor, ale v nejakých medziach sa cca pohybovať musí...
mne by stačilo napríklad porovnanie, či f=6,3 je lepšie/horšie ako 36mm alebo či f=4,0 je lepšie ako 18mm...
sill: pochop jednu vec... ak výrobca spraví mini kompakt, do ktorého narve čip o veľkosti 1/2,3" a chce k tomu malé telo, tak logicky prvý člen optickej sústavy musí byť bližšie k čipu ako napr. pri zrkadlovkách, kde to miesto zaberá zrkadlo... prepočty sú teda iné... na objektívoch kompaktov sa zvykne používať ich reálna ohnisková vzdialenosť... čiže ak tam je že f=4 - 17, tak to znamená, že keď to nie je zazoomované, tak prvý člen optickej sústavy je od snímača 4mm - po zoome 17mm ... prepočet na kinofilmový rozsah sa ale nedá spraviť všeobecne, pretože pri kompaktoch výrobcovia nezvyknú dodržiavať štandardy ako pri zrkadlovkách... pri zrkadlovkách to máš podľa značiek... nikon, pentax atď majú crop factor svojich APS-C zrkadloviek 1,5x - a to pri všetkých... canon 1,6x, olympus 2,0x ... canon a jeho APS-H má 1,3x ... tam sa to doržiava a dá sa to prepočítať na Fx ohnisko jednoducho... ale pri kompaktoch? not a chance
OK, ale teda aspoň pri kompaktoch u ktorých sa udáva f = xxx mám istotu, že f = 4 -12 bude mať väčší uhol záberu f = 6 - 18?
resp. nemôže sa mi stať že kúpim wide foťák s f = 4 a bude obraz "užší" ako napríklad pri inom modeli s f = 5?
resp. nemôže sa mi stať že kúpim wide foťák s f = 4 a bude obraz "užší" ako napríklad pri inom modeli s f = 5?
-
jin
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Tento prípad sa Ti stať nemôže, nakoľko pokiaľ 4, alebo 5 vynásobíš rovnakým koeficientom násobok 4 bude vždy menší.silmarill napísal:OK, ale teda aspoň pri kompaktoch u ktorých sa udáva f = xxx mám istotu, že f = 4 -12 bude mať väčší uhol záberu f = 6 - 18?
Ale keď sa už o tom bavíme, tak prepočty sú udávané už takmer všade.