Prava obcana, vodica...

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Prava obcana, vodica...

Príspevok od používateľa heker »

Zakladam tuto temu v ktorej by som rad zhrnul urcite povinnosti a moznosti obcana Slovenskej republiky, ktore by mohli niekomu pomoct.

1. Obcan SR je povinny vlastnit obciansky preukaz, ale nie je povinny ho nosit. Teda OP mozem mat doma v sufliku a nemusim ho nosit so sebou, hoci som aj 200km od trvaleho pobytu. Nieco take platilo v starom zakone este z osemdesiatych rokov, ktory je uz zruseny a novy zakon urcuje len to, ze je potrebne vlastnit platny obciansky preukaz. Problematicka situacia pre obcana moze nastat vtedy, ak policajt poziada o overenie totoznosti a nemame pri sebe OP, v tom pripade nas moze policajt predvolat na policajnu stanicu, kde si totoznost overi.

2. Doklady od motoroveho vozidla sa nemozu nechavat vo vozidle, teda technicky preukaz a podobne nie je mozne mat v aute, pokial sme mimo a obcan je povinny zabezpecit neodcudzenie tychto dokladov. Nestudoval som presne zakony, ale zrejme sa to bude vztahovat aj na vodicky a obciansky preukaz.

3. Mestska policia je kategoria sama o sebe, rada rozdava pokuty pre vodicov, aj ked jej to nedovoluju pravomoci. Mestska policia moze udelit pokutu v pripade vodica a cyklistu len ak porusite zakaz, ktory je urceny tabulou, teda napriklad zakaz zastavenia, zakaz vjazdu, zakaz odbocenia, zakaz statia... - zakazove znacky. Pokutu za rychlost, ze nesvietia svetla atd vam udelit nemozu. Castokrat to vsak zneuzivaju.

4. Doklady, ktore su povinne pri vedeni motoroveho vozidla: obciansky preukaz, vodicky preukaz, emisna a technicka kontrola, kupon k dialnicnej znamke (v pripade jazdy po dialnici), biela karta (zelena karta), kontrola originality (ak bola vyhotovena) a certifikat k foliam. To znamena, ze netreba mat ziadny doklad o zaplateni poistky, inak povedane blocek z postovej poukazky, pretoze rozhodujuca je biela karta, ktora sluzi ako doklad. V pripade pravnickych osob uz netreba knihu jazd - navyse to aj tak spadalo pod danovy urad, nie policiu.

Ak by napadli niekoho veci, ktore su nejasne a mohli by ludom pomoct, tak sem s tym, pripadne si mozeme pozriet zakony a zistit co a ako.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Re: Prava obcana, vodica...

Príspevok od používateľa Grim »

3. Čo ale môžu spraviť je privolať štátnu políciu, ktorá za daný priestupok pokutovať môže a ty navyše stratíš ešte aj kus času...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Grim-Reaperka: Neviem, ci ta ma pravo mestska policia zadrzat na mieste do prichodu statnej v pripade, ze ide napriklad o nesvietenie svetiel.
Dieg0
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Dieg0 »

Môj kamarát zastal na tráve jedným kolesom lebo nechcel byť roztiahnutý po ceste a keď do auta nasadal tak policajt mestský, že mu ide dať pokutu.Zaplatil.Mohol mu povedať, že na to nemá právomoc?
G0lDiER_
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa G0lDiER_ »

Prosim vas, k tomu OP:
ak teda nemam pri sebe ziadny preukaz totoznosti, bude stacit ustne preukazanie sa? meno, adresa, rodne cislo?
policajt by mal mat potom moznost si tieto informacie overit (visielackou?) v registri obyvatelov.

dik.
pitbullko
Light Star
Light Star
Bydlisko: „Keby som bol postavený pred rozhodnutie medzi zbabelosťou a násilím, zvolil by som násilie“[Gandhi]

Príspevok od používateľa pitbullko »

Záleži na konkrétnom príslušníkovi PZ, má však právo ťa predviesť za účelom zistenia totožnosti.
J.O.S.E
King
King

Príspevok od používateľa J.O.S.E »

K tomu OP a policajtovi: jedným z práv policajta je vyzvať občana na legitimáciu. Ak občan nevie preukázať svoju totožnosť relevantným dokladom ani po súčinnosti príslušníka polície, tak príslušník PZ je oprávnený ho predviesť na príslušný útvar PZ na zistenie totožnosti :wink:

brm - preklep opravený :P no keby si nebol lenivý, tak si si mohol prečítať celú tému a našiel by si aj ďalšie preklepy :oops: :
1. Obcan SR je povinny vlastnit obciansky preukaz, ale nie je povinny ho nosit. Teda OP mozem mat doma v sufliku a nemusim ho nosit so sebou, hoci som aj 200km od trvaleho pobytu. Nieco take platilo v starom zakone este z osemdesiatych rokov, ktory je uz zruseny a novy zakon urcuje len to, ze je potrebne vlastnit platny obciansky preukaz. Problematicka situacia pre obcana moze nastat vtedy, ak policajt poziada o overenie totoznosti a nemame pri sebe OP, v tom pripade nas moze policajt predvolat na policajnu stanicu, kde si totoznost overi.
Ad. 1: policajt predsa nepozná každého nato, aby overoval jeho totožnosť, či mu v OP pribudol nový údaj, ale policajt má vyzvať osobu, aby preukázala svoju totožnosť :)
Ad. 2: Podľa mňa tam malo byť, že policajt je oprávnený predviesť takúto osobu, predviesť a predvolať sú dve diametrálne odlišné veci. :)
Záleži na konkrétnom príslušníkovi PZ
To mám vnímať tak, že príslušník poriadkovej polície predvedie osobu na zistenie totožnosti a príslušník dopravnej polície nie :?:

///
Grim napísal:3. Čo ale môžu spraviť je privolať štátnu políciu, ktorá za daný priestupok pokutovať môže a ty navyše stratíš ešte aj kus času...
Z toho vyplýva iba jedno.....mestská polícia je úplne zbytočným fakultatívnym orgánom obce, a preto ja som zástancom toho, aby sa mestská polícia zrušila v každom meste, pretože títo policajti nerobia nič, len čo zaťažujú rozpočet mesta, či obce. :wink:
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

:new03:
J.O.S.E napísal:jedným z práv policajta je vyzvať občana na legitimáciu svojej osoby
To je ako z vtipu o policajtoch.. policajt má právo vyzvať občana, aby mohol sám seba legitimovať..

:smt064
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

POVINNOSTI OBCANA

1. S pomáhačom a chráničom (príslušníkom, zeleným, pajácom, orgánom, milicionárom, esenbákom, švestkou, chlupatým, benga, fízlom, floydom, atď.) sa NEBAVÍM - nieje to moja povinnost udavat sam seba a usvedcovat sa vypovedou proti sebe samemu, mam prava, tak ich vyuzivam :-)

2. Ignorujem mestsku políciu - je to banda ozbrojených opičiakov a podľa boha pravdy by k pokutovaniu psíčkarov a pomáhaniu starým babkám s nákupom NEMALI potrebovať zbraň ... Mestsky policajt je spravidla iniciativny blbec a je navyse ozbrojeny a tym svojmu okoliu eminentne nebezpečný ! ... vyhýbať sa, nebaviť sa, neplatiť ...

3. o žiadnom dokumentovateľnom priestupku nejednám na mieste ... všetko cez správne konanie (čo sa vodičov týka predovšetkým) - preukazanie priestupku je na orgánoch a ich preukazovacie metódy su vacsinou nedostatočné, takze sa to zametie pod stol ...
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

nordkapp_pb, tento postup aplikuješ aj prakticky? Tzn. máš už skúsenosti s tým, že si odmietol zaplatiť pokutu mestským policajtom a riešilo sa to cez správne konanie?
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

1. som aplikoval viac krat - pan vodic stojite na parkovisku a nemate kupeny listok - Nesotjim medzi ciarami, stojim za parkoviskom na volnej ploch, vozidlo je riadne zaparkovane a teda nevidim priestupok :-) (napr.)

3. rychlost som musel posunut dalej, lebo nechceli ukazat fotku ... ako t obolo v spravnom neviem, bol tam jednatel :-)

treba si uvedomit, ze existuje prezumpcia neviny a dokazne bremeno je na na policii a to ze ti policaj povie ze si isiel rychlo, neni dokazny material :-)

// ale samozrejme som viac krat pokutu aj platil, dokonca na mieste, pretoze bolo evidentne, ze ma maju (kamery na krizovatke a ja pod nimi a skusenost, ze na danom mieste, priestupok dokazat vedia :-) ) ... zle sa dohaduje aj boticka na aute (ale preto parkujem s vytocenymi kolesami, tzn. pokial neodtiahnu, tak listok za stierac, ktory moze nechtiac odfuknut vietor :-D) :-)
ziegel
Star
Star

Príspevok od používateľa ziegel »

Ako to je s pravomocami mestskeho policajta mimo mesta kde by mal posobit? U nas v dedine boli asi pred mesiacom slavnosti ktore byvaju kazdy rok, ale bolo tam dost policajtov lebo vzdy sa v neskorych nocnych hodinach strhavaju roztrzky, byva tam dost ozratych mladistvych atd. No okrem statnych policajtov tam boli aj mestsky z Liptovskeho Mikulasa, kt. je odtialto vzdialeny asi 7 km. No a takyto mestsky policajt zastavil jedneho mojho kamarata, ktory bol mierne pod parou :D s tym ze sa mu ma preukazat atd. Kamarat mu na to povedal ze nie je v Mikulasi a ze tu nema ziadne pravomoci a ze sa s nim odmieta rozpravat. Je to pravda alebo musis mestskeho fizla posluchnut aj mimo jeho lokality?
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

ziegel - myslim, ze si obecnu policiu moze najat aj ina obec ...
master23
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa master23 »

a ked napr. sa otocom cez plnu ciaru, zastavia ma policajti, a chcu mi dat pokutu, a budem im tvrdit, ze som sa neotocil, a teda nemaju dokaz. alebo by v tom pripade bol ako dokaz ti dvaja policajti (asi nemoze byt policajt sam, ze? vzdy musia byt 2?), ktori ma videli otocit ?

a este nordkapp, tusim, ze ty si to vravel v nejakej inej teme. co sa ma vodic opytat policajtov, ked ho zastavia? ze ci sa jednu o ____ alebo ____ prehliadku? podla toho o aky typ prehliadky ide, tak z toho im plynu pravomoci? ako napr. to co sa stalo v TT, ze nasli drogy chalanom, ale nemohli ich pouzit na sude. preco to tak bolo?
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Tiež by ma zaujímalo, ako by sa dokazovala vina v prípade napr. prechodu cez prechod na červenú, po ktorom by ma hneď zastavili policajti. Predpokladám, že toto by nemali ako dokázať bez fotky, ktorú ale takmer isto nikdy nemajú. Potom by to bolo akurát slovo proti slovu a čo vtedy?
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

slovo policajta nieje dokaz, slovo policajta, ci dvoch monocajtov je stale iba slovo ... pokial ta budu mat na kamere, vtedy pochodia :-)

neviem vobec co myslis teraz ...
master23
Light Professional
Light Professional

LOL, tak akoby sa to riesilo, ked prejdem na cervenu, otocim sa cez plnu ciaru a odmietnem zaplatit pokutu, lebo budem tvrdit, ze som nic nespravil?

nordkapp: myslem som nieco taketo, tu je clanok o tom
Moze-Vas-policajt-kedykolvek-prehladat?
Aiden
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Aiden »

master23...a ako by sa riesilo, keby si presiel na zelenu, zastavi ta za krizovatkou a chce od teba pokutu za prejazd na cervenu? ;) zaplatis a ides dalej?
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

master23 ... z kamery, ktorou je vela (hlavne dopravne exponovanych) krizovatiek vybavenych ;-) ... ak neni kamera, neni dokaz a bez dokazu nieje priestupok :-) ... vacsina ludi proste zaplati, lebo nechcu byt popotahovani po uradoch, pre ludi je to "potupa" a strata casu ... a to nase milicie vyuzivaju :-)
master23
Light Professional
Light Professional

ja chapem, ze na dopravne exponovanej krizovatke bude kamera. ale ked clovek urobi nejaky iny priestupok, co mu nebudu mat ako dokazat. tak to potom je clovek rovno nevinny.
tiez to vidim tak, ze vacsina ludi zaplati pokutu a zbytocne sa bude zdrziavat a mat nejake opletacky, mozno. tak to je jednoduchsie zaplatit.

islo mi len o to, aby som vedel, ze ako sa mozem branit v takom pripade. a este dalsia otazka, v jednej teme sa spominalo, tusim ephramko, ze policajt ked vykonava prehliadku, tak musi mat tu ich ,,capicu,,?
Napísať odpoveď