Romovia na Slovensku
-
seth82
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Romovia na Slovensku
Videl som, akým štýlom sa na margo cigánov vyjadrila pani Sociologička. Vďaka za nadnesenosť, nejako ju v týchto cigánskych otázkach a "štúdiách" premúdrelých "odborníkov zo západu" prehliadam.
Nečakám od teba reakciu, pretože moja reakcia bola skôr snaha o vykreslenie totálne kričiacej jednostrannosti, s akou bol ten rozhovor v tom retardovanom médiu vykreslený. Ani ťa neobviňujem z toho, že by si s ním súhlasil, iba ma prekvapila tvoja reakcia na moju prvotnú odpoveď na jej výplody....
A nie, písať jej to nebudem - ja nie som platený sociológ zo SAV, aby som naprával jej chyby, jej jednostrannosť a zahľadenosť do jediného etnika, jej nesprávny prístup k celej situácii a celému problému. Takže ja jej robotu zľahčovať nebudem a ani jej nebudem ponúkať žiadnu inšpiráciu, okrem toho, verím, že som mojimi reakciami nepresvedčil teba (vzhľadom na tvoj postoj k veci), takže určite nepresvedčím nejakú sociologičku, ktorá samú seba považuje za odborníčku (usudzujem to z toho, že bez problémov nechala zverejniť svoj rozhovor na túto tému v časopise, ktorý číta bohovo veľa ľudí, ja by som osobne nenechal zverejniť, ak by so mnou niekto chcel spraviť odborný rozhovor o nesmrteľnosti vtákopyskov)...
Nečakám od teba reakciu, pretože moja reakcia bola skôr snaha o vykreslenie totálne kričiacej jednostrannosti, s akou bol ten rozhovor v tom retardovanom médiu vykreslený. Ani ťa neobviňujem z toho, že by si s ním súhlasil, iba ma prekvapila tvoja reakcia na moju prvotnú odpoveď na jej výplody....
A nie, písať jej to nebudem - ja nie som platený sociológ zo SAV, aby som naprával jej chyby, jej jednostrannosť a zahľadenosť do jediného etnika, jej nesprávny prístup k celej situácii a celému problému. Takže ja jej robotu zľahčovať nebudem a ani jej nebudem ponúkať žiadnu inšpiráciu, okrem toho, verím, že som mojimi reakciami nepresvedčil teba (vzhľadom na tvoj postoj k veci), takže určite nepresvedčím nejakú sociologičku, ktorá samú seba považuje za odborníčku (usudzujem to z toho, že bez problémov nechala zverejniť svoj rozhovor na túto tému v časopise, ktorý číta bohovo veľa ľudí, ja by som osobne nenechal zverejniť, ak by so mnou niekto chcel spraviť odborný rozhovor o nesmrteľnosti vtákopyskov)...
-
t0m4s3
Admin
Seth dal som si tu namahu a precital tvoj prispevok a musim povedat, ze ma to hlavu a patu. Bohuzial je to standardny biely rasizmus na Slovensku aj v Cechach.
-
javatar
Hardcore addict
V tomto s nou suhlasim - nedokazeme to my. Ci uz tvorcovia systemu (mali by by si davat k*rva pozor na jeho medzery a zneuzivanie), ako aj trpiaci ludia cisto len kydajuci na stat a nechavajuci sa okradat neprisposobivymi.seth82 napísal:"Existujú štúdie, ktoré dokazujú, aké obrovské zdroje strácame, keď nedokážeme začleniť cigánov na trh práce." - MY?? My nedokážeme?? Nie oni sa nedokážu? Snáď nie je pravda toto...Ale v jednom má pravdu - obrovské zdroje strácame ročne na cigánov, to je čistý fakt.
Ja nie som z vychodu, roma osobne poznam jedneho (a ten je adoptovany bielou rodinou a neprisposobivym sa nazvat neda) ale pred par tyzdnami som bol v jednej malebnej nemenovanej vychodniarskej dedinke, kde cigani krcmu neokupovali a bordel si robili tak vo svojej osade. A ked som zistoval preco tak mi obyvatelka vysvetlila, ze do krcmy maju od miestnych zakaz (vynimkou je ciganska kapela pocas zabav) a ked ich nahodou pustia na jedno tak sedia vonku a nezaplatit ci vytrznosti si dovolit nemozu. Urcite to tam stale nie je take ruzove ako ten jeden vikend co som tam bol, no vidim ze ked je niekde prevaha bielych co sa nedaju tak sa dokazu ubranit aspon pred terorom zo strany hnedoslovakov.
Tvrdohlavosť v čom ? Neprijať slovenský globálny názor na cigánov ? Alebo čo si mal na mysli ? Fundovanosť ? Ty ju máš, resp. kto ju tu má ? Ako ju meriaš ?tvoja tvrdohlavost ma dojima. Viac - ti uz nedam, ale prosim ta, skus si sam sebe polozit otazku: Skutocne viem o ciganoch tolko, aby som sa k nim mohol vyjadrovat fundovane? Mozno prides k prekvapivej odpovedi - o kt. viaceri na fore nepochybujeme (scorpion90)
Ďakujem za odpovede.
-
seth82
Darca
javatar: To znamená, že ja keď som prišiel do UK, tak som si mal sadnúť na riť do Hyde Parku a začať vykrikovať, že prečo ma nedokážu Angličania zaradiť na trh práce? Ja som tiež síce iný, ale v podstate som domáci, sme predsa v EÚ, ktorá zastrešuje všetkých pod jednou strechou...A to isté platí pre cigánov - prečo by sme mali všetko namiesto nich robiť MY? Veď je predsa nad slnko jasné, že oni jednoducho tú snahu o prácu, lepšie vzdelanie a zaradenie sa do spoločnosti nemajú (narážam na asociálov, pre trollov, ktorí by sa radi hrali na slovíčka) - ak by mali, už dávno by svoje detváky posielali keď aj násilím do školy (sú predsa ich rodičia), čo by im zaručilo aspoň akú-takú konkurencieschopnosť na trhu práce. A dúfam, že tu na mňa nik nevyrukuje s tým, že MY ich musíme nejakým návykom najprv naučiť - ak dokážu z telky pochytiť kdejaké sprosté mená z telenoviel pre svoje detváky, verím, že už niekedy v živote natrafili na slovo Vzdelanie, Práca, prípadne na cigánsky magazín, ktorý neviem, či ešte chodieva.
-
javatar
Hardcore addict
Nie, ty nerobis zlobu ako ta neprisposobiva cast romov. Navyse si si job nasiel sam, cize je urcite lepsi akoby bol "prideleny" - a lepsi job si aj zasluzis nakolko mas snahu makat.seth82 napísal:javatar: To znamená, že ja keď som prišiel do UK, tak som si mal sadnúť na riť do Hyde Parku a začať vykrikovať, že prečo ma nedokážu Angličania zaradiť na trh práce?
Ono my by sme za nich robit nemali ale to sam dobre vies. Lenze nieco sa posralo (dostali moznost flakat sa cely zivot bez nasledkov) a my teraz musime riesit nasledky aj ked sa nam to nepaci. Tento problem sa mal riesit desiatky rokov dozadu, ale neriesil sa. A tak je to na nas. A este aby toho nebolo malo tak pseudohumanisti nam do toho pekne kecaju. Alebo to nechajme este v horsom stave na buduce generacie (ale to by som fakt nerad).seth82 napísal:prečo by sme mali všetko namiesto nich robiť MY? Veď je predsa nad slnko jasné, že oni jednoducho tú snahu o prácu, lepšie vzdelanie a zaradenie sa do spoločnosti nemajú (narážam na asociálov, pre trollov, ktorí by sa radi hrali na slovíčka) - ak by mali, už dávno by svoje detváky posielali keď aj násilím do školy (sú predsa ich rodičia), čo by im zaručilo aspoň akú-takú konkurencieschopnosť na trhu práce.
No lenze ak chces vyriesit problem musis odstranit jeho pricinu a tu ina cesta nie je. Ale skokom to nespravis. Pre zaciatok by stacilo prestat diskriminovat pracujucich a zacat ich zvyhodnovat. Vyssie pridavny na deti pre pracujucich a obmedzene pre nepracujucich (na pocet deti, nech nerodia kvoli pridavkom). Deti ktore su zanedbane do domova. A zamerat sa na prevychovu deti (ci uz ich brat do domovov na opacny koniec slovenska alebo oddelit nadejne deti od zvysku psychologicky), mladez uz mava deti a starsich uz proste nik neprevychova. Je to sice nehumanne ale zabalit to do pseudohumannych reciciek o dobre pre dieta a jeho zivot (co by ani tak daleko od pravdy nebolo).seth82 napísal:A dúfam, že tu na mňa nik nevyrukuje s tým, že MY ich musíme nejakým návykom najprv naučiť - ak dokážu z telky pochytiť kdejaké sprosté mená z telenoviel pre svoje detváky, verím, že už niekedy v živote natrafili na slovo Vzdelanie, Práca, prípadne na cigánsky magazín, ktorý neviem, či ešte chodieva.
Vies seth vychadzas z chybneho predpokladu ze keby sa im zobrali pridavky tak by sa o seba zacali starat. Mas pravdu - zacali by viac kradnut. Zo dna na den sa o seba nenaucia postarat (legalne). Dokazali by sa to naucit ale nechcu. Treba oddelit zrno od pliev a pracovat so zrnom. A kto chce zit ako zviera nech ako zviera aj umrie.
Ani mne sa nepaci ze tento problem vobec prerastol do tychto rozmerov. Ale riesit to treba. Ale treba s rozumom. Mnoho z romov je naucenych ze dostanu vsetko zadarmo. Ani sa im necudujem ked sa v takom duchu vychovavalo par generacii. Mozu za to dnesny romovia, ze ich otcovia dostali moznost zneuzivat system a ucinili tak? Ukrizujte ma za moj nazor ale nemozu. Su nauceny vychcavat so systemom a nie pracovat. A to zo dna na den nezmeni ziaden system. Dlhodoby plan nech nam prefinancuje EU (ved nam na nich dala nedavno 200 melonov,nie?), nech ho vypracuju ludia so skusenostami s romami ale nie typu "vystrielajme ich". Pokial chces niekoho kto vidi priklad zitia zadarmo naucit musis mu vyclenit presne hranice co moze a co nie. A tento pomyselny tunel moznosti ktore maju mat im mozeme postavit len my. Lebo my mame problem s tym ze sa im skladame na zivot, nie oni s tym prechlastat davky za vecer....
Spoiler
Alebo tych 200 melonov investovat do ochrany majetku pracujucich (ochranky supermarketov, rychle zasahove jednotky poruke atd.), davky stopnut nadobro a pockat kym cast neschopna prisposobit sa jednoducho umrie....
-
seth82
Darca
To prvé som použil ako analógiu k tvojmu argumentu ohľadom tej našej "neschopnosti ich zadeliť na trh práce"...
My sme sa predsa tie následky snažili už riešiť nie raz a doteraz to príjemnou a mierumilovnou cestou nevyšlo. Tým nechcem tvrdiť, že by malo dôjsť k nejakému kynoženiu, alebo čo, to určite nie, ale definoval by som to ako "prístup tvrdej ruky". A teda - zníženie dávok (nech už sa to tej Kusej páči, alebo nie), obmedzenie počtu ratolestí tak, ako som to spomínal, stravné lístky, či sa im to páči, alebo nie, búranie nelegálnych stavieb, či sa im to páči, alebo nie, ak nie zbúrať, tak ich nasadiť na spomínané REÁLNE aktivačné práce, keď už si teda pozemok obsadili, nech si ho aj udržiavajú a nech sa starajú (nie len) o jeho okolie (chcelo by to nejaký dozor, to by vytvorilo ďalšie pracovné miesta, dozor môže byť predsa aj spomedzi ich radov) a podobne. Ja predsa nie som "sociológ", aby som bol platený za návrhy alternatív, keď je naša SAV tak chytrá, namiesto jalového tárania by už mali mať vyprodukovaných aspoň 9000 efektívnych plánov, ako na to.
Citujem ťa: "No lenze ak chces vyriesit problem musis odstranit jeho pricinu a tu ina cesta nie je. Ale skokom to nespravis." - samozrejme, že je potrebné odstrániť jeho príčiny, riešenia som naznačil vyššie. Nie ústupkami, tých už bolo predsa dosť, aj rozdávania všetkého možného zadarmo. Samozrejme súhlasím s diskrimináciou pracujúcich, obmedzeniami, prevýchovy, veď proti takýmto veciam som nikdy nenamietal, problémom je ale prehnaný humanizmus poniektorých.
Ja som nepísal o zobraní prídavkov, ale o spomínaných obmedzeniach, taktiež som si vedomý toho, že by sa nič nezmenilo zo dňa na deň, avšak doteraz sa furt robili iba zlé kroky - rozdávanie každým rokom viac, práve preto ich treba finančne obmedziť a vysvetliť im, že viac detí im viac peňazí neprinesie. Všetko musí začať mnou spomenutou "tvrdou rukou", či budú ĽPR a podobné zhovadilosti kričať, alebo nie.
My sme sa predsa tie následky snažili už riešiť nie raz a doteraz to príjemnou a mierumilovnou cestou nevyšlo. Tým nechcem tvrdiť, že by malo dôjsť k nejakému kynoženiu, alebo čo, to určite nie, ale definoval by som to ako "prístup tvrdej ruky". A teda - zníženie dávok (nech už sa to tej Kusej páči, alebo nie), obmedzenie počtu ratolestí tak, ako som to spomínal, stravné lístky, či sa im to páči, alebo nie, búranie nelegálnych stavieb, či sa im to páči, alebo nie, ak nie zbúrať, tak ich nasadiť na spomínané REÁLNE aktivačné práce, keď už si teda pozemok obsadili, nech si ho aj udržiavajú a nech sa starajú (nie len) o jeho okolie (chcelo by to nejaký dozor, to by vytvorilo ďalšie pracovné miesta, dozor môže byť predsa aj spomedzi ich radov) a podobne. Ja predsa nie som "sociológ", aby som bol platený za návrhy alternatív, keď je naša SAV tak chytrá, namiesto jalového tárania by už mali mať vyprodukovaných aspoň 9000 efektívnych plánov, ako na to.
Citujem ťa: "No lenze ak chces vyriesit problem musis odstranit jeho pricinu a tu ina cesta nie je. Ale skokom to nespravis." - samozrejme, že je potrebné odstrániť jeho príčiny, riešenia som naznačil vyššie. Nie ústupkami, tých už bolo predsa dosť, aj rozdávania všetkého možného zadarmo. Samozrejme súhlasím s diskrimináciou pracujúcich, obmedzeniami, prevýchovy, veď proti takýmto veciam som nikdy nenamietal, problémom je ale prehnaný humanizmus poniektorých.
Ja som nepísal o zobraní prídavkov, ale o spomínaných obmedzeniach, taktiež som si vedomý toho, že by sa nič nezmenilo zo dňa na deň, avšak doteraz sa furt robili iba zlé kroky - rozdávanie každým rokom viac, práve preto ich treba finančne obmedziť a vysvetliť im, že viac detí im viac peňazí neprinesie. Všetko musí začať mnou spomenutou "tvrdou rukou", či budú ĽPR a podobné zhovadilosti kričať, alebo nie.
-
javatar
Hardcore addict
V zasade sme napisali to iste len inak. Len v realizacnych detailoch sa trosku lisime. (aj ked o znizovani prispevkov a poctu deti sme hovorili obaja - mne slo len o to ze to nestaci)
Čítal som celý ten Sethov príspevok a toto by malo byť v novinách ako reakcia na Kusú ,aby si viacej ľudí už otvorilo oči 
Vskutku pani primátorka alebo sú to len slová do vetra ? 
Pani primátorka si za svojími slovami stála
....
http://korzar.sme.sk/c/5995033/romov-v- ... oviek.html
http://korzar.sme.sk/c/5995033/romov-v- ... oviek.html
tiez ma to potesilo, dobre spravy ohladom ciganov sa dobre citaju 
-
seth82
Darca
http://korzar.sme.sk/c/5994236/dvanastr ... ancom.html A potom sa čudujme...
a potom že niesu zdegenerovaný - všade to vidno -a najlepšie že keď majú nejaké poruchy - mentálne - špeciálna škola alebo trieda - nič sa nenaučia a je to drahé jedna učiteľka tam má okolo 10 žiakov(kto vie nech upresní) fyzické - pomôcky, operácie - všetko z poisťovní
A to sa deje stale, ved aj v clanku to spominaju: "kriticky priznal, že z ich „kapury“ až štyri ženy majú so svojimi bratrancami deti. „Je to spolu sedem detí."
Horsie ako zajace.
A na pobavenie vyberam z diskusie:
"Lepsie za bieleho dna, ako keby sa mali tulat po nociach"
Horsie ako zajace.
A na pobavenie vyberam z diskusie:
"Lepsie za bieleho dna, ako keby sa mali tulat po nociach"
http://www.topky.sk/cl/100371/1283792/U ... ami-Romov-
Je toto normálne? Toto mi tak dvíha tlak.Fakt sa asi čaká kým dojde k najhoršiemu.Nemám slov na tento štát, hanbím sa za slovensko...
Je toto normálne? Toto mi tak dvíha tlak.Fakt sa asi čaká kým dojde k najhoršiemu.Nemám slov na tento štát, hanbím sa za slovensko...
psssst, nehovor to pred hughitommico5000 napísal:a potom že niesu zdegenerovaný - všade to vidno -a najlepšie že keď majú nejaké poruchy - mentálne - špeciálna škola alebo trieda - nič sa nenaučia a je to drahé jedna učiteľka tam má okolo 10 žiakov(kto vie nech upresní) fyzické - pomôcky, operácie - všetko z poisťovní
Zase vyvodzujeme závery z jedného článku a akýchsi dojmov ? Súdruhovia, skúste s takýmto prístupom napísať nejakú vedeckú štúdiu, uvidíme, aká bude kritika.
Inak do budúcna si, silmarill, môžeš takéto detinskosti odpustiť.
Vek na to máš.
Inak, aby sme sa opäť vrátili viac do reality a relevantnosti dát, skúste si prečítať túto štúdiu. Aj keď dosť pochybujem, že to tu niektorí ľudia budú vôbec schopní pobrať do svojich hláv skrz svoje zjednodušené videnie sveta a reality (teba nemyslím silmarill ,) ).
Úvod:
Inak do budúcna si, silmarill, môžeš takéto detinskosti odpustiť.
Inak, aby sme sa opäť vrátili viac do reality a relevantnosti dát, skúste si prečítať túto štúdiu. Aj keď dosť pochybujem, že to tu niektorí ľudia budú vôbec schopní pobrať do svojich hláv skrz svoje zjednodušené videnie sveta a reality (teba nemyslím silmarill ,) ).
Úvod:
Kód: Vybrať všetko
Následující text vyšel v publikaci "Romové" v osidlech sociálního vyloučení a je jedním z výstupů antropologického terénního výzkumu, který proběhl roku 2004 v Kladně: v sociálně vyloučené lokalitě Masokombinát, kde žije v drtivé většině romské obyvatelstvo. Autoři studie si během svého každodenního pobytu v terénu všimli, že jejich zkušenosti jsou v rozporu s mediálním obrazem, který o Masokombinátu referoval. Mediální obraz je na druhou stranu v pozoruhodné shodě s obrazem, který jim podávali úředníci městského úřadu. Ti, ač disponují mocí v zásadní míře ovlivňovat další osud Masokombinátu, v naprosté většině případů v samotné lokalitě nikdy nebyli. Moc mediálního obrazu ovlivňovat realitu je proto hlavním tématem studie.
V diskurzu o neplatičství je Masokombinát přeplněnou ubytovnou pro neplatiče, v každodenní realitě, jak ji pocítili antropologičtí výzkumníci, je Masokombinát poloprázdnou množinou obecních bytů převážně čtvrté kategorie ve kterých bydlí řada lidí, kteří neplatiči nejsou a neplatiči nikdy nebyli. Všem, kteří přestanou platit, hrozí soudní řízení a soudní vystěhování. Ale mnohem spíše je to místo, kam úřady shromažďují Romy, kteří se dostali do problémů. A autoři poukazují, že v rámci mediálního diskurzu je dohodnuto, že pojmy „Rom“, „neplatič“, „nepřizpůsobivý občan“ či „potížista“, jsou synonymní.
Dominantním rysem diskurzu o neplatičství je to, že pojednává o nějaké formě nebezpečí. Nebezpečí neplyne z „tvrdých dat“, například ze zvýšené míry kriminality a podobně, ale většinou se jedná o potenciální nebezpečí, které plyne ze samotné existence tzv „neplatičů“. V reakci na takovéto nebezpečí pak přichází odpověď v podobě policejní represe — ačkoliv její skutečný dopad je víceméně iluzorní. Autoři tak docházejí k názoru, že aktivity policie a samosprávy nesměřují bezpečnostní opatření k obyvatelům sociálně vyloučených lokalit, ale příslušníkům majoritní skupiny obyvatel. Pokud by tomu tak nebylo, nedocházelo by ze strany policie k takové medializaci vlastní činnosti: Ta by měla smysl sama o sobě. Autoři dochází k názoru, že pravým smyslem je právě medializace, během které je majoritní společnosti — ve které je koneckonců masmediální diskurz ukotven — sdělováno, že vše je pod kontrolou odborníků. Sekundárně je sdělováno, že příjemci sdělení jsou na správné straně a měli by si dávat pozor na své záležitosti, aby nedopadli jako nepřizpůsobiví. Mediální diskurz tak konstruuje obraz jako konflikt několika druhů postav: činitelů zla (neplatičů, nepřizpůsobivých), vykonavatelů spravedlnosti (policistů, tiskových mluvčích, zastupitelů, starostů) a obětí (ne-neplatičů, starousedlíků, spořádaných občanů atd).
Výzkum se zaměřil na roli médií v konstrukci sociálně vyloučených lokalit v jejich exkluzi. Autoři popisují, jak mediální obraz předchází skutečnosti a formuje jí. Používají koncepci Jeana Baudrillarda, kdy se mediální simulace stává reálnější než realita. Díky tomu, že z mediálního obrazu vycházejí ti, kteří mají výkonnou moc, je realita měněna podle toho, co o ní říká mediální simulace.
Velmi srozumitelně tuto situaci dokumentuje vyjádření tehdejšího primátora města Volfa: „Já ani nemám sílu, abych tam šel. Musel bych se pak týden koupat.“-
seth82
Darca
Tvoj odkaz je presne tak nestranný a akceptujem ho asi tak, ako by som akceptoval a veril v dôveryhodnosť odkazu, na ktorom by bola štúdia vypracovaná Kotlebom. Iba toľko k tej "štúdii".