Kto su vlastne skutocni teroristi ? (tabakove spolocnosti)
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Kto su vlastne skutocni teroristi ? (tabakove spolocnosti)
jako nerozumiem co je to zas za "slnieckovo-duhove" pohnutky bojovat proti niecomu, co maju miliony ludi rady ? ... kazdy kto fajci vie ze ho to zabija a pocita s tym ... a aj napriek tomu to robi ... dobrovolne ... tak naco bojovat s tabakovymi spolocnostami ? ... navyse tabakovym firmam by mali vlady sveta bozkavat rite, lebo su to jedny z mala firiem u ktorych sa da uvazovat na isty zisk a teda aj iste velmi velke sumy z odvedenych dani
... stat chce, aby ste fajcili ... co najviac ... je to ekonomicky velmi sympaticky model: cely zivot fajcit a chlastat, aby sa co najviac odviedlo na daniach a ak mozno hned po dosiahnuti dochodkoveho veku umret vo vlastnej posteli bez komplikacii a pripadneho nakladneho liecenia 
zaujimal by ma pomer medzi spotrebnymi danami z chlastu a tabaku a nakladmi na liecenie rakoviny dychacich ciest a tvrdej pecene
bohuzial, ludia su lieceni aj pocas svojho produktivneho zivota
bohuzial, ludia su lieceni aj pocas svojho produktivneho zivota
Pozitívne efekty na spoločnosti z toho, že by alkohol neničil rodiny a životy, a cigarety netvorili v takej miere náklady v zdravotníctve by sa prejavili až po rokoch. Možno u ďalšej generácie. Spotrebná daň je významný príjem rozpočtu, bez náhrady by sa ho štátny aparát len tak nevzdal. A asi by sa nedosiahol požadovaný efekt ak by sa nárast poistného nevyrovnal odstráneniu spotrebnej dane - ten demotivujúci efekt tam určite je.lumir napísal:slay: OK... ale zaroven zrusit spotrebnu dan na alkohol a cigarety.
.
ako by si riesil bary, krcmy, restauracie?
btw.... pekny avatar:)
Bary, krčmy a reštiky vyrieši možno informatizácia spoločnosti. Čo chvíľa budú elektronické zdravotné karty. Boh vie čo ešte svet prinesie. Možno sa treba inšpirovať Švédskom a ich prohibičnej politike. A ďalšia vec, určite má takáto vec zmysel len ak sa bude realizovať ako projekt v rámci celej EÚ - keďže šengen by umožňoval alko cigaretovú turistiku.
Nevravím, že to príde zajtra. Môj odhad 20 rokov. Ale určite príde. Klesá produktívna zložka. Rastie počet starých. Rastú neúmerne náklady na zdravotníctvo. Rastie spotreba liekov. Atď. atď. Skôr či neskôr padne kosa na kameň a najväčší vinníci sa budú musieť eliminovať. Alkohol a cigarety, celkom určite.
Resp. Nechcem Vás strašiť, ale vyrieši to spolúčasť na zdravotníctve. Bezplatné zdravotníctvo neprežije najbližších 10 rokov
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
prohibicia - v USA ju uz mali. jedinym vysledkom bolo, ze zbohatla mafia; Zaroven by sa rozvijala tebou spomenuta alkoholova turistika (pre zapadnu Europu by to bolo svajciarsko, pre severnu Norsko..). Urcite by sa uzivili aj vyletne lode - v medzinarodnych vodach by zas bolo nablito.. 
.
mozno bude moj pohlad na vec trochu scestny.. ale podla mna by ludstvo bez alkoholu skolabovalo. je to moznost, ako pustit paru. jednoducho detox. V dlhodobom horizonte nam to fyzicky moze skodit - no v kratkodobom horizonte ti vypustenie pary moze zachranit psychiku. samozrejme vsetko s mierou.
.
pokial bude situacia so zdravotnictvom neunosna - zacne sa platit. bohati preziju, chudobni skapu. tym sa problem vyriesi. alkohol, cigarety, drogy.. tu ostanu nadalej.
.
mozno bude moj pohlad na vec trochu scestny.. ale podla mna by ludstvo bez alkoholu skolabovalo. je to moznost, ako pustit paru. jednoducho detox. V dlhodobom horizonte nam to fyzicky moze skodit - no v kratkodobom horizonte ti vypustenie pary moze zachranit psychiku. samozrejme vsetko s mierou.
.
pokial bude situacia so zdravotnictvom neunosna - zacne sa platit. bohati preziju, chudobni skapu. tym sa problem vyriesi. alkohol, cigarety, drogy.. tu ostanu nadalej.
slay, si si istý tým čo píšeš? lebo keď už to chceme brať takto, potom ľudia vo veľkých mestách by mali platiť väčšie poistné, keďže vedome dýchajú množstvo splodín z výfukov áut a komínov čím poškodzujú svoje zdravie. takisto ľudia ktorí majú stresujúce zamestnanie by mali platiť vyššie poistné, lebo majú vyššiu šancu dostať infarkt alebo potrebujú psychológa, ktorého predsa musí niekto zaplatiť. napriek tomu že si riziká takéhoto života uvedomujú, dobrovoľne zotrvávajú v tomto negatívnom stave - tak nech si dôsledky platia sami. pretože stále majú možnosť odísť žiť niekam na vidiek kde je čistý vzduch alebo si nájsť kľudnú a nenáročnú pracovnú pozíciu.slay napísal:Ja by som tieto veci riešil jednoducho. Zriadil by som špecializované obchody na alkohol a cigarety, tak ako je tomu napr. v USA. A tam by bol podobný princíp ako v lekárni. Človek by si kupoval cigarety a chlast a preukazoval by sa kartičkou zdravotného poistenca - poisťovňa by evidovala jeho spotrebu rovnako ako to robí dnes s liekmi. Spotreba by determinovala jeho ročný predpis poistného.
+ Reklama na tabakové výrobky, je a aj by ostala zakázaná. Rovnako aj na alkohol.
+ Mladiství by sa nedostali k alkoholu a cigaretám tak jednoducho ako je tomu dnes.
+ Spravodlivosť v zdravotnom systéme. Lebo to že si niekto úmyselne devastuje telo a druhí mu na to platí - nie je solidarita.
= obrovské úspory pre spoločnosť
Zdravotný systém konverguje s časom ku kolapsu, a príchod práve takýchto riešení je nevyhnutný, preto vám vravím, že raz to tak bude a vtedy si spomeňte na moje slová..
by the way:
Spoiler
Ja by som tieto veci riešil jednoducho. Zriadil by som špecializované obchody na nezdravé jedlá a chemicky ochutené vody, tak ako je tomu napr. v Tramtárii. A tam by bol podobný princíp ako v lekárni. Človek by si kupoval fastfoodové jedlá a kolu a preukazoval by sa kartičkou zdravotného poistenca - poisťovňa by evidovala jeho spotrebu kalórií rovnako ako to robí dnes s liekmi. Hladina cholesterolu by determinovala jeho ročný predpis poistného.
+ Reklama na fastfoodové a instantné výrobky, je a aj by ostala zakázaná. Rovnako aj na kolové nápoje.
+ Mladiství by sa nedostali k nezdravému jedlu a chemickým žbrndám tak jednoducho ako je tomu dnes.
+ Spravodlivosť v zdravotnom systéme. Lebo to že si niekto úmyselne devastuje telo éčkami a tukmi a druhí mu na to platí - nie je solidarita.
Zdravotný systém konverguje s časom ku kolapsu, a príchod práve takýchto riešení je nevyhnutný, preto vám vravím, že raz to tak bude a vtedy si spomeňte na slayove slová..
+ Reklama na fastfoodové a instantné výrobky, je a aj by ostala zakázaná. Rovnako aj na kolové nápoje.
+ Mladiství by sa nedostali k nezdravému jedlu a chemickým žbrndám tak jednoducho ako je tomu dnes.
+ Spravodlivosť v zdravotnom systéme. Lebo to že si niekto úmyselne devastuje telo éčkami a tukmi a druhí mu na to platí - nie je solidarita.
Zdravotný systém konverguje s časom ku kolapsu, a príchod práve takýchto riešení je nevyhnutný, preto vám vravím, že raz to tak bude a vtedy si spomeňte na slayove slová..
http://www.topky.sk/cl/100371/1283792/U ... cami-Romov
Skutoční teroristi sú tu, mesiace terorizujú jendu slušnú rodinu a teraz im na pomoc prišla ešte aj súkromná SBS vlády, zvaná aj polícia.
Skutoční teroristi sú tu, mesiace terorizujú jendu slušnú rodinu a teraz im na pomoc prišla ešte aj súkromná SBS vlády, zvaná aj polícia.
-
javatar
Hardcore addict
Ta myslienka so specializovanymi obchodmi nie je zla. Mohol by sa tym zlepsit vyber alkoholu a tabakovych vyrobkov v danych predajniach. Spotrebnu dan na tabakove vyrobky by som nechal na sucasnych (tusim) 74,9% + cca 65€ za kilo tabaku (dovozne clo? vazne si uz nepamatam presne) ale odvodil by som to podla gramaze cisteho tabaku v produkte.
Sledovat spotrebu jednotlivca? Nemozne! Je plno fajciarov, co fajcia len na spolocenskych akciach. Kupia si krabicku 19 cigariet a vyfajcia cca 7-8. Zvyskom poponukaju okolity fajciarsky lud. S alkoholom je to detto. Na zvysok slayovych nezmyselnych navrhov reagoval uz sillmaril.
Spotrebna dan na alkohol a tabak ma prave vyznam pri nakladoch na lieceni chorob ktore sposobuju. Preto by mala ostat, ci sa mozno aj zvysit. Za zlozvyk sa platit ma. A pokial su naklaky na liecenia vyssie nez prijem zo spotrebnej dane tak sa ma spotrebna dan este zvysit. Fajciarov tym ubudne/budu fajcit menej a menej ludi sa aj bude liecit.
Ja osobne patrim medzi tych ignorantov co si radi zapalia. A nevidim problem v tom ze nicim seba. Ja fajcim tam kde nikomu nevadim a ohorky odomna povacsine koncia v kanaloch alebo dobre zahasene v kosoch. Suhlasim s tym ze nefajciarska spolocnost by mala byt chranena voci mojmu dymu. Suhlasim s pokutami za fajcenie na verejnych priestranstvach kde ludia od mojho dymu nemaju kam ujst (zastavky MHD a podobne). Osobne by som este pridal pokuty za odhodene ohorky.
Mna by este zaujmalo preco na SVK mame kolky na cigarety ale nie na ostatne tabakove vyrobky.
A na zaver stara mudrost: Vsetko co je na tomto svete prijemne, je bud nezdrave, nemoralne alebo sa z toho pribera.
Sledovat spotrebu jednotlivca? Nemozne! Je plno fajciarov, co fajcia len na spolocenskych akciach. Kupia si krabicku 19 cigariet a vyfajcia cca 7-8. Zvyskom poponukaju okolity fajciarsky lud. S alkoholom je to detto. Na zvysok slayovych nezmyselnych navrhov reagoval uz sillmaril.
Spotrebna dan na alkohol a tabak ma prave vyznam pri nakladoch na lieceni chorob ktore sposobuju. Preto by mala ostat, ci sa mozno aj zvysit. Za zlozvyk sa platit ma. A pokial su naklaky na liecenia vyssie nez prijem zo spotrebnej dane tak sa ma spotrebna dan este zvysit. Fajciarov tym ubudne/budu fajcit menej a menej ludi sa aj bude liecit.
Ja osobne patrim medzi tych ignorantov co si radi zapalia. A nevidim problem v tom ze nicim seba. Ja fajcim tam kde nikomu nevadim a ohorky odomna povacsine koncia v kanaloch alebo dobre zahasene v kosoch. Suhlasim s tym ze nefajciarska spolocnost by mala byt chranena voci mojmu dymu. Suhlasim s pokutami za fajcenie na verejnych priestranstvach kde ludia od mojho dymu nemaju kam ujst (zastavky MHD a podobne). Osobne by som este pridal pokuty za odhodene ohorky.
Mna by este zaujmalo preco na SVK mame kolky na cigarety ale nie na ostatne tabakove vyrobky.
A na zaver stara mudrost: Vsetko co je na tomto svete prijemne, je bud nezdrave, nemoralne alebo sa z toho pribera.
-
KaptMichal
King
Muffi nejaky si si isty tymi rodicmi... Ked to decko facit chce, tak bude. A tiez si nemyslim, ze prestat fajcit je jednoduche ako zahasit cigaretu... Ide tam predsa o fyzicku zavislost a nie psychicku - vtedy by sme sa mohli bavit o sile vole.
Neobhajujem fajciarov, ze si za to nemozu hlavne sami, no toto su take nazory... Myslim, ze dolezite je, co chcel Lorien povedat ohladne dostupnosti cigariet. Ak by boli uplne zakazane radovo by sa znizil pocet ich uzivatelov. Ale toto je v blizkej buducnosti naivna predstava, kedze z alkoholu a cig ide do statnej kasy vela peniaztekov.
//
Prohibicia? srsly?
Neobhajujem fajciarov, ze si za to nemozu hlavne sami, no toto su take nazory... Myslim, ze dolezite je, co chcel Lorien povedat ohladne dostupnosti cigariet. Ak by boli uplne zakazane radovo by sa znizil pocet ich uzivatelov. Ale toto je v blizkej buducnosti naivna predstava, kedze z alkoholu a cig ide do statnej kasy vela peniaztekov.
//
Prohibicia? srsly?
-
master23
Light Professional
nie som fajciar, ale myslim, ze pri fajceni ide o zavislost hlavne psychicku a nie fyzicku.KaptMichal napísal: A tiez si nemyslim, ze prestat fajcit je jednoduche ako zahasit cigaretu... Ide tam predsa o fyzicku zavislost a nie psychicku
Som si istý tým čo píšem. Tie tvoje príklady sú scestné a nezmyselné. Toto nie je naozaj ťažká vec na pochopenie, tak neviem prečo sa hráš na sprostého.silmarill napísal:slay, si si istý tým čo píšeš? lebo keď už to chceme brať takto, potom ľudia vo veľkých mestách by mali platiť väčšie poistné, keďže vedome dýchajú množstvo splodín z výfukov áut a komínov čím poškodzujú svoje zdravie. takisto ľudia ktorí majú stresujúce zamestnanie by mali platiť vyššie poistné, lebo majú vyššiu šancu dostať infarkt alebo potrebujú psychológa, ktorého predsa musí niekto zaplatiť. napriek tomu že si riziká takéhoto života uvedomujú, dobrovoľne zotrvávajú v tomto negatívnom stave - tak nech si dôsledky platia sami. pretože stále majú možnosť odísť žiť niekam na vidiek kde je čistý vzduch alebo si nájsť kľudnú a nenáročnú pracovnú pozíciu.
@slay: omg...
píšem o tom, že každý z nás žije nejakým spôsobom nezdravým životom, pričom si tie negatívne následky uvedomuje a aj tak s tým nič nerobí, pričom sa mu na jeho liečenie skladá spoločnosť rovnako ako fajčiarovi. z toho dôvodu nechápem prečo by mali byť nejakým spôsobom kontrolovaní a spoplatňovaní práve fajčiari. tiež by som mohol kľudne zahlásiť že odmietam platiť doktorov ľuďom ktorí sa nezdravo stravujú a že by ich mal štát kontrolovať meraním ich spotreby a penalizovať nejakými extra poplatkami. alebo čo takto to obrátiť proti športovcom, prečo by som ja mal platiť liečenie nejakému futbalistovi ktorý si po x rokoch hrania roz*ebal kĺby?
proste ide o to, že tvoja teória sa dá obrátiť proti ktorejkoľvek skupine ľudí ktorí si nejakým spôsobom poškodzujú zdravie.
proste ide o to, že tvoja teória sa dá obrátiť proti ktorejkoľvek skupine ľudí ktorí si nejakým spôsobom poškodzujú zdravie.
Keby som ja ako dieťa fajčiť chcel, tak by som nefajčil. Resp. fajčil niekoľkokrát a potom by som to trpko oľutoval. Nevravím, že to tak funguje všade, vravím, že by to tak malo fungovať a ak decko pravidelne fajčí, je to len a len chyba rodiča, že si ho nedokáže ustriehnuť.KaptMichal napísal:Muffi nejaky si si isty tymi rodicmi... Ked to decko facit chce, tak bude.4
Nie je to jednoduché, práve naopak, je to veľmi zložité. Ale i napriek tomu je to možné. Naproti tomu nezačať fajčiť je velmi jednoduché a i tak sa to mnohým nepodarí. Prečo? Pretože chcú fajčiť. Dnes si je každý fajčiar vedomí toho, že fajčenie je škodlivé a návykové a i tak fajčí a začína fajčiť. Keby to nechcel, nezačínal by s tým. Ak niekto fajčí, chce prestať a nedarí sa mu to, tak má proste smolu, so silnou návykovosťou cigariet mal počítať predčasne. Nemal si myslieť, že práve on bude tým, ktorý bude mať silenjšiu vôlu než X ludí pred ním.KaptMichal napísal:A tiez si nemyslim, ze prestat fajcit je jednoduche ako zahasit cigaretu... Ide tam predsa o fyzicku zavislost a nie psychicku - vtedy by sme sa mohli bavit o sile vole.
Áno, a úplne zakážme aj McDonald, mobilné telefóny, pokémonov, celodenné ležanie v posteli a všetky činnosti, pri ktorých čumíme na monitory, lebo toto všetko je tiež zdraviu škodlivé. Vysoká väčšina fajčiarov fajčí z vlastnej vôle a vôbec nemá záujem prestať. Koniec koncov, je to ich vlastné telo tak nech si s ním nakladajú podla uváženia. Skôr by bolo potrebné sa zamerať na nejakú rozumnú ochranu nefajčiarov, kde by boli spokojné obe strany, než na absolútny zákaz cigariet.KaptMichal napísal: Ak by boli uplne zakazane radovo by sa znizil pocet ich uzivatelov.
Spomínal som to už? Fajčenie znižuje riziko Parkinsona a čím dlhšie človek fajčí, tým nižšie je riziko. To som na krabičkách ale ešte nevidel... a nikotín je i psychoaktívna látka, takže i v tomto smere má isté kladné účinky. Spoločnosť bez zlozvykov nejestvuje. Neverím, že ľudia vedia zvážiť všetky klady aj zápory svojich rozhodnutí. Určité veci by mali zákony zakazovať, napríklad rôzne drogy. Cigarety však nepovažujem za nutné zakazovať, postupne strácajú samé na popularite.
rakovina ho zabije skorMIRV napísal:Fajčenie znižuje riziko Parkinsona a čím dlhšie človek fajčí, tým nižšie je riziko.
-
javatar
Hardcore addict
Nie su. Fajciari okrem DPH platia aj spotrebnu dan a ta je 74.9%, co vobec nie je malo. Nie som si isty ako u nas ale v susednom cesku prilev do statnej pokladnice zo spotrebnej dane na tabak je vyssi ako nasledne naklady na liecenie rakoviny. U nas to myslim si ze bude podobne.slay napísal:Som si istý tým čo píšem. Tie tvoje príklady sú scestné a nezmyselné. Toto nie je naozaj ťažká vec na pochopenie, tak neviem prečo sa hráš na sprostého.
A podobne ako sillmarill sa aj ja pytam. Pokial su fajciari za svoj zlozvyk postihovany nemalou danou (lebo 74.9% nie je vobec malo) ako su postihovany pravidelny stravnici vo fastfoodoch? Lebo sa da povedat ze fajciari na svoje liecenie prispievaju dost. Ako prispievaju fastfoodaci? Najvacsim zabijakom (ako si pisal v inej teme) su predsa srdcovo cievne choroby a ich hlavnym faktorom je stres (aj ked cigarery tiez prispievaju a hojnou mierou) tak stresujucim sa mozme skladat vsetci?
Chranit nefajciarov ano, specializovane obchody ano, ale sledovat spotrebu fajciarov (mimo toho ze uz som ti napisal preco to nie je mozne) je blbost. A pokial uz tvoje kroky uskutocnit tak (ako lumir uz napisal) zrusit spotrebnu dan (lebo ty od nich zacnes tahat peniaze az ked bude zle). A tym padom ti fajciarov pekne pribudne lebo krabicka 3€ krabicka - 75% = 0,75€ a to sa este len zacne fajcit...
Problem nakladov na liecenie problemov suvisiacich s fajcenim je vyrieseny spotrebnou danou (a pokial to nestaci, staci ju zvysit). Dalsi problem ktory sa ma riesit je ochrana pasivnych fajciarov a zakaz predaja tabakovych vyrobkov pre deti a mladez. To druhe by tie specializovane obchody riesit mohli.
//autoeditácia príspevku (09 Aug 2011, 10:22)
Ani neuvidis. Napis na krabicke ma funkciu upozornenia, nie chvaleniaMIRV napísal:Spomínal som to už? Fajčenie znižuje riziko Parkinsona a čím dlhšie človek fajčí, tým nižšie je riziko. To som na krabičkách ale ešte nevidel.
A jeho prijem prostrednictvom cigariet je jeden z najmenej efektivnych.MIRV napísal:nikotín je i psychoaktívna látka, takže i v tomto smere má isté kladné účinky.
To je pravda ale nech za svoj zlozvyk aj spolocnosti platia. Co fajciari v nasej spolocnosti robia.MIRV napísal:Spoločnosť bez zlozvykov nejestvuje.
Evidentne nie. Udajne (zdroj je aktuality.sk tak prirad doveryhodnost aku chces) 8/10 fajciarov v europe fajci balene cigarety, 1/10 si ich sula sam a 1/10 si vychutnava fajku, cigaru ci vodnu fajku. A ja vazne netusim ci tych 80% nevie ze existuje prijemnejsia forma fajcenia alebo nikdy o nej neuvazovali.MIRV napísal:Neverím, že ľudia vedia zvážiť všetky klady aj zápory svojich rozhodnutí.
-
master23
Light Professional
Muffi: ja si myslim, ze fajcenie je uplne iny pripad, predsa tym, ze pozeras pokemonov, lezis cely den,... neobmedzujes nikoho, ale pri fajceni ano.Áno, a úplne zakážme aj McDonald, mobilné telefóny, pokémonov, celodenné ležanie v posteli a všetky činnosti, pri ktorých čumíme na monitory, lebo toto všetko je tiež zdraviu škodlivé.
ved nech si ludia nicia zdravie, nikto by nemal nikomu zakazovat/hovorit ci ma fajcit, ci ma sportovat, zit nezdravo, sediet cely den pri TV.
snazit sa navadzat zit zdravo, to ano, ale ked to clovek nehce zit zdravo, resp. chce robit cinnosti co skodia zdraviu, tak je to jeho vlastne rozhodnutie.
s tymto s tebou uplne suhlasim.Vysoká väčšina fajčiarov fajčí z vlastnej vôle a vôbec nemá záujem prestať. Koniec koncov, je to ich vlastné telo tak nech si s ním nakladajú podla uváženia. Skôr by bolo potrebné sa zamerať na nejakú rozumnú ochranu nefajčiarov, kde by boli spokojné obe strany, než na absolútny zákaz cigariet.
zakazat fajcenie-urcite nie, ale zakazat fajcit na verejnosti by som zakazal. ale nie zas uplny extrem, ze si clovek nemoze nikde na verejnosti zapalit. verejnostou myslim miesta- ako bary, restauracie, nakupne centra, zastavky, proste miesta kde sa zdrzuje nadmerne mnozstvo ludi.
MIRV: fajcenie znizuje riziko parkinsona. tak toto je totalny joke. nech to znizuje to riziko, ale aku kopu inych skodlivych veci to robi, tak to je jedno, ze?
//o tom zakaze viem. ale dodrziava sa to? nie.
master23, netvrdím, že je to jedno, fajčenie má za následok veľké množstvo predčasných úmrtí. Ale ak odstránime všetky tie hnusy v cigaretovom dyme, tak teoreticky by nikotín mohol mať isté benefity, keďže samotný rakovinu nespôsobuje.
btw, fajčenie na zastávkach a iných verejných miestach je už dávno zakázané http://www.soi.sk/sk/Poradna/Rady-podni ... .soi?ind=3
btw, fajčenie na zastávkach a iných verejných miestach je už dávno zakázané http://www.soi.sk/sk/Poradna/Rady-podni ... .soi?ind=3
-
KaptMichal
King
master zo zaciatku ide hlavne o psychicku zavislost no akonahle clovek prestane fajcit, zacne mat rozne symptomy (prejavuje sa zavislost fyzicka).
muffi - to ci budes/nebudes fajcit nieje o rodicoch, proste neverim, ze rodicia by nejak aktivne znemoznili aby si fajcil. Ak uz raz chces, budes. Na rodicoch je hlavne to, aby svoje dieta vychovali k negativnemu postoju k cigaretam.
Ty to velmi zjednodusujes. Vacsina deti/mladistvych zacne fajcit kvoli prostrediu v akom vyrasta. A to vacsinou nie je doma ale vonku, s kamaratmi. Ak sa clovek dostane do partie kde vacsina fajci, len tazko bude takyto pubertak odmietat, kedze v takom veku chce kazdy zapadnut. Toto si myslim nie je fer voci mladym. Ta moznost volby nieje az taka jednoznacna. Ak by sa k cigaretam nedalo tak lahko dostat tak vacsina fajciarov, ktori zacali s fajcenim v mladom veku, by sa mozno cigarety ani nedotkla. Ak niekto zacne s fajcenim v 18+, tak tam uz sa moze povedat, ze je to hlavne chyba dotycneho.
muffi - to ci budes/nebudes fajcit nieje o rodicoch, proste neverim, ze rodicia by nejak aktivne znemoznili aby si fajcil. Ak uz raz chces, budes. Na rodicoch je hlavne to, aby svoje dieta vychovali k negativnemu postoju k cigaretam.
Ty to velmi zjednodusujes. Vacsina deti/mladistvych zacne fajcit kvoli prostrediu v akom vyrasta. A to vacsinou nie je doma ale vonku, s kamaratmi. Ak sa clovek dostane do partie kde vacsina fajci, len tazko bude takyto pubertak odmietat, kedze v takom veku chce kazdy zapadnut. Toto si myslim nie je fer voci mladym. Ta moznost volby nieje az taka jednoznacna. Ak by sa k cigaretam nedalo tak lahko dostat tak vacsina fajciarov, ktori zacali s fajcenim v mladom veku, by sa mozno cigarety ani nedotkla. Ak niekto zacne s fajcenim v 18+, tak tam uz sa moze povedat, ze je to hlavne chyba dotycneho.
Samozrejme, ja potom len nechapem vsetky tie odvykacie liecenia atd...Vysoká väčšina fajčiarov fajčí z vlastnej vôle a vôbec nemá záujem prestať. Koniec koncov, je to ich vlastné telo tak nech si s ním nakladajú podla uváženia.
-
javatar
Hardcore addict
A prave pretoto si myslim ze fajciari nevedia zvazit vsetky klady a zapory svojich rozhodniti (ako spominas vyssie).MIRV napísal:Ale ak odstránime všetky tie hnusy v cigaretovom dyme, tak teoreticky by nikotín mohol mať isté benefity, keďže samotný rakovinu nespôsobuje.
Ak ide predovsetkym o nikotin, preco su snuff (snupaci tabak) a snus (zuvaci) tak malo rozsirene? Jednym snupom dostanem do seba obdobne nikotinu ako z jednej cigarety a nemusim ist na miesto kde mozem fajcit, nikto mi nenadava za dym, tabulky "zakaz fajcit" mozem veselo ignorovat. Snus detto.
Preco cigary nie su take oblubene? Su relativne zdravsie (relativne preto lebo do pluc to netahas ale viac zatazujes ustnu dutinu), chutnejsie a nikotinovo vyzivnejsie. A pokial clovek nema tolko casu tak su tu este cigarky. Tie maju taky polo-papier (su v tom zbytky tabakovych listov takze je to lepsie ako papierik v cigarete ale stale to nie je cisty tabakovy list). Fajkari su na tom obdobne ako uzivatelia cigar.
A pokial sa jedna o vyvazeny pomer rychlost, chut, cena - sulanie vlastnych. Ked mozem mat chut Malboriek alebo Davidoffiek za cenu petier aky zmysel ma kupovat si hotove?
Pre toto mam pocit ze fajciarkska verejnost je velmi malo informovana a nedokaze zvazit svoje rozhodnutia. Okrem toho ze ingnoruju dopady na zdravie (o ktorych vedia), nevychutnavaju si poriadne ani svoj zlozvyk (cim sa vlastne rusi cely zmysel zlozvyku).