jazdenie bez obcianskeho
-
Antichrist
Medium Star
jazdenie bez obcianskeho
zdravim asi pred 2tyzdnami som sa bol fotit na vodicak ale povedali ze mam neplatny OP a zobrali mi ho.VP aj OP mam uz hotovy.lenze OP si musim prevziat sam ale som na chate.VP mi otec donesie.tak sa chcem spytat ze ci by som jazdil bez OP, VP by som mal.ziadost o vydanie OP by som nosil pri sebe, keby ma nahodou fizli zastavili.
Re: jazdenie bez obcianskeho
na jazdenie predsa potrebuješ vodičák a techničák nie?
ale pre OP by som si išiel čo najskôr
ale pre OP by som si išiel čo najskôr
-
Nadeo
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
Nieje to tak, že keď nemáš pri sebe OP tak môžeš dostať pokutu? Nie som si istý.
-
hojko
Site Admin
Ak sa nemylim, tak k jazde potrebujes vodicsky preukaz, technicak, STK+emisna a doklady o poistke. Obciansky preukaz nie je potrebny, avsak pouziva sa na legitimovanie osoby, co je podla mna mozne aj z vodicaku. Okrem toho, ziadnost o vydanie vodicskeho preukazu nie je platny doklad totoznostni.
Nadeo: Nie, nemusis mat obciansky pri sebe, ani 100 metrov do domu, ani kilometer, su to len famy, vid. zakon c. 224/2006 - Zakon o obcianskych preukazoch.
Nadeo: Nie, nemusis mat obciansky pri sebe, ani 100 metrov do domu, ani kilometer, su to len famy, vid. zakon c. 224/2006 - Zakon o obcianskych preukazoch.
Podľa tohto netreba:
http://www.minv.sk/?doklady-na-vedenie- ... ku-vozidla
Ale policajt má právo overiť aj Tvoju totožnosť.. a tam potrebuješ buď OP alebo pas.
http://sk.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%A1va ... C5.BEnosti
Podľa mňa bude závisieť od konkrétneho policajta, či budeš mať problémy alebo to nechá tak.
http://www.minv.sk/?doklady-na-vedenie- ... ku-vozidla
Ale policajt má právo overiť aj Tvoju totožnosť.. a tam potrebuješ buď OP alebo pas.
http://sk.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%A1va ... C5.BEnosti
Podľa mňa bude závisieť od konkrétneho policajta, či budeš mať problémy alebo to nechá tak.
tak tak, kedysi strašili ľudí že ak nemáš na ulici pri sebe občianský tak máš problém - blbosť, mám v rodine dvoch policajtov, jeden dopravný, druhý štátny, nevymýšľam si, už k vám niekedy prišiel na ulici policajt že dobrý deň, poprosím váš občianský preukaz?
ak by prišiel, a nemal by si, no tak áno, ale z ničoho nič k tebe nepríde a nevypýta si...
legitimovať sa môžeš aj vodičákom, ale mne minule na pošte nechcela uznať keď som si bol pre výživné, nechcel som sa s ňou hádať, tak som vytiahol aj občianský
(mám tam blbú fotku preto neukazujem
)
legitimovať sa môžeš aj vodičákom, ale mne minule na pošte nechcela uznať keď som si bol pre výživné, nechcel som sa s ňou hádať, tak som vytiahol aj občianský
-
Fabo
Hardcore addict
Myslim ze VP a ziadost o vydanie OP staci viac nez dost.
Ale keby si si chcel byt na 143% isty, tak si so sebou vezmi pas.
Ale keby si si chcel byt na 143% isty, tak si so sebou vezmi pas.
pochybujem že má pas so sebou na chate 
ale hej, je to dobrý nápad
// btw ako si mohol mať neplatný OP ??
ale hej, je to dobrý nápad
// btw ako si mohol mať neplatný OP ??
ked mu tatko donese VP, moze mu doniest aj pas
neplatny moze byt po vyprsani platnosti
neplatny moze byt po vyprsani platnosti
-
Antichrist
Medium Star
OP som mal vraj preto neplatny lebo som nemal napisane pred ulicou kde byvam skratku ul. Mal som tam len samotny nazov.ulice...takze nemal by som mat problem ked budem mat pri sebe ziadost o OP?:d
Pokial ti odobrali OP tak museli ti vydat potvrdenie o obcianskom preukaze ktore sluzi ako nahradny doklad totoznosti. toto potvrdenie vlastne docasne nahradza OP ako taky, tzn. do doby pokial ti nevydaju riadny OP.
zakon o OP
§ 13
Potvrdenie o občianskom preukaze
(1) Potvrdenie o občianskom preukaze (ďalej len “potvrdenie”) vydá príslušný úrad
a) na žiadosť občana, ak je jeho doterajší občiansky preukaz neplatný a nemožno mu hneď vydať nový občiansky preukaz,
b) občanovi, ktorý stratil štátne občianstvo,
c) občanovi, ktorý ukončil trvalý pobyt na území Slovenskej republiky.
(2) Potvrdenie je povinný vydať aj
a) ten, kto prevzal občiansky preukaz, tomu, kto odovzdal občiansky preukaz podľa § 12,
b) útvar Policajného zboru, ktorému občan ohlásil stratu alebo odcudzenie
občianskeho preukazu podľa § 11 ods. 1 písm. e) alebo pri odňatí občianskeho preukazu podľa § 10 ods. 2.
(3) Potvrdenie obsahuje
a) názov úradu alebo orgánu, ktorý potvrdenie vydal,
b) číslo a sériu občianskeho preukazu, o ktorom sa potvrdenie vydáva,
c) skrátený názov úradu, ktorý občiansky preukaz vydal,
d) meno a priezvisko toho, kto občiansky preukaz odovzdal, ak sa vydáva pre inú osobu, ako je držiteľ,
e) adresu trvalého pobytu toho, kto občiansky preukaz odovzdal, ak sa vydáva pre inú osobu, ako je držiteľ,
f) meno, priezvisko a rodné priezvisko držiteľa, ak sa vydáva držiteľovi,
g) dátum narodenia držiteľa, ak sa vydáva držiteľovi,
h) rodné číslo držiteľa, ak sa vydáva držiteľovi,
i) adresu trvalého pobytu držiteľa, ak sa vydáva držiteľovi,
j) platnosť potvrdenia,
k) dôvod vydania potvrdenia,
l) dôvod, ak nie je možné niektorý požadovaný údaj v potvrdení zapísať,
m) dátum vydania potvrdenia,
n) podpis pracovníka a odtlačok úradnej pečiatky úradu alebo orgánu, ktorý potvrdenie vydal,
o) podpis toho, komu sa potvrdenie vydáva.
(4) Správnosť údajov uvedených v potvrdení potvrdí občan svojím podpisom.
(5) Doba platnosti potvrdenia vydaného podľa odseku 1 písm. a) a podľa odseku 2 písm. b) sa určuje na dobu nevyhnutne potrebnú, najdlhšie však na tri mesiace, počas tejto doby občan nie je povinný mať občiansky preukaz. Ak bolo občanovi vydané potvrdenie z dôvodu skončenia platnosti jeho občianskeho preukazu počas výkonu väzby alebo výkonu trestu odňatia slobody, je potvrdenie platné až do ukončenia výkonu väzby alebo výkonu trestu odňatia slobody; počas tejto doby nie je občan povinný mať občiansky preukaz.
(6) Na neplatnosť potvrdenia sa vzťahujú ustanovenia o neplatnosti občianskeho preukazu.
zakon o OP
§ 13
Potvrdenie o občianskom preukaze
(1) Potvrdenie o občianskom preukaze (ďalej len “potvrdenie”) vydá príslušný úrad
a) na žiadosť občana, ak je jeho doterajší občiansky preukaz neplatný a nemožno mu hneď vydať nový občiansky preukaz,
b) občanovi, ktorý stratil štátne občianstvo,
c) občanovi, ktorý ukončil trvalý pobyt na území Slovenskej republiky.
(2) Potvrdenie je povinný vydať aj
a) ten, kto prevzal občiansky preukaz, tomu, kto odovzdal občiansky preukaz podľa § 12,
b) útvar Policajného zboru, ktorému občan ohlásil stratu alebo odcudzenie
občianskeho preukazu podľa § 11 ods. 1 písm. e) alebo pri odňatí občianskeho preukazu podľa § 10 ods. 2.
(3) Potvrdenie obsahuje
a) názov úradu alebo orgánu, ktorý potvrdenie vydal,
b) číslo a sériu občianskeho preukazu, o ktorom sa potvrdenie vydáva,
c) skrátený názov úradu, ktorý občiansky preukaz vydal,
d) meno a priezvisko toho, kto občiansky preukaz odovzdal, ak sa vydáva pre inú osobu, ako je držiteľ,
e) adresu trvalého pobytu toho, kto občiansky preukaz odovzdal, ak sa vydáva pre inú osobu, ako je držiteľ,
f) meno, priezvisko a rodné priezvisko držiteľa, ak sa vydáva držiteľovi,
g) dátum narodenia držiteľa, ak sa vydáva držiteľovi,
h) rodné číslo držiteľa, ak sa vydáva držiteľovi,
i) adresu trvalého pobytu držiteľa, ak sa vydáva držiteľovi,
j) platnosť potvrdenia,
k) dôvod vydania potvrdenia,
l) dôvod, ak nie je možné niektorý požadovaný údaj v potvrdení zapísať,
m) dátum vydania potvrdenia,
n) podpis pracovníka a odtlačok úradnej pečiatky úradu alebo orgánu, ktorý potvrdenie vydal,
o) podpis toho, komu sa potvrdenie vydáva.
(4) Správnosť údajov uvedených v potvrdení potvrdí občan svojím podpisom.
(5) Doba platnosti potvrdenia vydaného podľa odseku 1 písm. a) a podľa odseku 2 písm. b) sa určuje na dobu nevyhnutne potrebnú, najdlhšie však na tri mesiace, počas tejto doby občan nie je povinný mať občiansky preukaz. Ak bolo občanovi vydané potvrdenie z dôvodu skončenia platnosti jeho občianskeho preukazu počas výkonu väzby alebo výkonu trestu odňatia slobody, je potvrdenie platné až do ukončenia výkonu väzby alebo výkonu trestu odňatia slobody; počas tejto doby nie je občan povinný mať občiansky preukaz.
(6) Na neplatnosť potvrdenia sa vzťahujú ustanovenia o neplatnosti občianskeho preukazu.
-
master23
Light Professional
uz to bolo rozoberane aj v inych temach. ziaden zakon neprikazuje nosit OP stale pri sebe. ale policajt ma pravo si overit totoznost, to sa overuje identita cez vysielacku.
i ked my sme sa v autoskole ucili, ze musime mat OP pri jazde, a ked som to hovoril instruktorovi, ze netreba nosit OP, tak mi povedal, ze ziakom pri jazdach davali pokuty za to, ze nemali OP. co mi pripada blbe.
//chezter: ok, chapem. ale on vravel, ze treba aj potom nosit OP pri jazde,aj ked uz ma clovek vodicak.
i ked my sme sa v autoskole ucili, ze musime mat OP pri jazde, a ked som to hovoril instruktorovi, ze netreba nosit OP, tak mi povedal, ze ziakom pri jazdach davali pokuty za to, ze nemali OP. co mi pripada blbe.
//chezter: ok, chapem. ale on vravel, ze treba aj potom nosit OP pri jazde,aj ked uz ma clovek vodicak.
ale v autoskole je to ine, tam si zapisuje do evidencie pred jazdou meno studenta a pri nahodnej kontrole sa porovnava zaznam z evidencie s vodicom, v tom pripade studentom, ako by si chcel dokázať že si tá osoba, ktorá je zapísaná v evidencii? vodičský ešte nemáš, jedine OP, alebo budeš nosiť pas? 
Ziadny zakon to neprikazuje ale ked ta preveruju policajti, mozu ta predviest na utvar PZ za ucelom zistenia totoznosti n a 24 hodin.
To znamena ze radsej ten OP treba nosit.
a keď sa preukáže vodičským?martiner napísal:Ziadny zakon to neprikazuje ale ked ta preveruju policajti, mozu ta predviest na utvar PZ za ucelom zistenia totoznosti n a 24 hodin.
Spomínam si na 4 prípady, kedy kamarátov takto legitimovali na ulici. Spolu s tým išla otázka, či majú pri sebe veci pochádzajúce z trestnej činnosti či tak niečo a všetko z vreciek šlo na kapotuCheZteR napísal:tak tak, kedysi strašili ľudí že ak nemáš na ulici pri sebe občianský tak máš problém - blbosť, mám v rodine dvoch policajtov, jeden dopravný, druhý štátny, nevymýšľam si, už k vám niekedy prišiel na ulici policajt že dobrý deň, poprosím váš občianský preukaz?ak by prišiel, a nemal by si, no tak áno, ale z ničoho nič k tebe nepríde a nevypýta si...
legitimovať sa môžeš aj vodičákom, ale mne minule na pošte nechcela uznať keď som si bol pre výživné, nechcel som sa s ňou hádať, tak som vytiahol aj občianský(mám tam blbú fotku preto neukazujem
)
Takže môže sa stáť