vyradenie z úradu práce

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

vyradenie z úradu práce

Príspevok od používateľa Lubenečko »

ahojte, som evid. na úrade práce, momentálne som na absolv. praxi.

no vošlo mi niečo do toho ... len tak pomimo :D ...

je možnosť sa nechať bez dôvodu vyradiť z evidencie ?
(ak viete aký je postup môžte mi poradiť... thx)

vďaka
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: vyradenie z úradu práce

Príspevok od používateľa audiotrack »

bez dôvodu nie. Musíš im doniesť kopiu pracovnej zmluvy, že si si našiel prácu
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe

a keď tam jednoducho prestanem chodiť ? / nieco ako dobrovolne nezamestnany...
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

neviem ako to je, určite si dostal poučenie keď si vypisoval tie formuláre tak si to tam nájdi. ALe myslím že ak budeš dobrovolne nezamestnaný, musíš si platiť poistenia ktoré za teba inak platí štát. A tam práve vznikne problém, lebo tieto poistenia za teba má povinnosť odvádzať zamestnávateľ. Takže ak budeš zároveň zamestnaný, a zároveň na úrade vedený ako nezamestnaný, bude tam konflikt (lebo im tie platby prídu dvojmo) a príde sa na to. Aké pokuty ti z toho plynú netuším, ale isto to nie je košér a treba sa na úrade nahlásiť. Aj ak je to iba brigáda, treba im dať vedieť. Mne sa zdá že tam mali niekde na dverách aj oznam že každá zmena musí byť nahlásená do 3 pracovných dní, takže ak si to nestihol zrejme aj tak už bude postih ale isto menší ako keby to nespravíš vôbec
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe

takže kebyže ja ešte dnes zbúcham napríklad zmluvu na dohodu ze pojdem pracovať (do rodiny / firma...) dám tam dnešný dátum ..môžem to ísť už hned zajtra zaniesť na ÚP? ...alebo musí ma ísť najprv zamestnavatel nahlasit ze budem unho na dohodu pracovat

...//// fu inak odkedy sa zvysili odvody z 28eur na 46? .... :/ celkom skok dpc ...
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

to ti už neviem takto do detailov. Všetko ti tam vysvetlia ak sa ich spýtaš. Podľa mňa stačí iba zaniesť tú zmluvu, a viac už to nie je tvoja starosť. Potom už bude mať problém zamestnávateľ ak nebude za teba platiť a podobne. Ale tú zmluvu tam isto musíš zaniesť, lebo ak pracuješ, nie si nezamestnaný
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe

No takto...

ja robím momentálne prax. to mi ale casovo nevyhovuje, pretoze sa mi rysuje bokovka za slušný peniaz, avšak bez papierov.
Preto sa potebujem nejak odhlásiť hlavne z tej praxe. (teraz som zistil ze mesacne uz to je 46€ a nie 28€..a to uz je trocha dost)
Ak ma teraz napriklad prijme otec do firmy pracovat na dohodu (zmluvu by sme spravili ešte dnes) tak teoreticky stačí už len zaniest zajtra na úrad
túto dohodu. zajtra proste musim seknúť s praxou aby som mohol uz ihned zacat inde "na cierno" makat...

Pri práci na dohodu tuším nemá ani zamestnávateľ také vysoké odvody .. a o to mi aj celkom ide :D
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Takže pletie sa tu piate cez deviate. Celkom úplne nechápem tiež o čo presne ti ide, ale....
a) z ÚP ťa vyradia ku prvému dňu v tvojej pracovnej zmluve
b) môžeš byť aj dobrovoľne nezamestnaný, ale musíš si sám platiť zdravotnú poistku t.j. cca 45€/mesačne.
c) ak si aj evidovaný na ÚP môžeš zarobiť cca 130€/mesačne na dohodu bez toho aby ťa vyradili

Sám si zváž čo sa ti oplatí a čo od toho čakáš. Pokiaľ viem, tak akákoľvek práca je nadradená absolvenstkej praxi.
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe

jednoducho chcem len ukoncit prax kvoli tomu ze chcem ist makat na cierno do jednej firmy. Fiktivne sa dam na dohodu do otcovej firmy .. vtedy bude platit odvody len on ako zamestnavatel, ale nebudu take vysoke ako keby som mal byt ja len evidovany ako dobrovolny nezamestnany /samoplatitel.

tu "roboru" co mam mat, mam zacat uz zajtra. preto potrebujem aby som uz zajtra nemusel ist na prax, teda bol ihned vyradeny. A tu neviem ci je to mozne takto zo dna na den, ked si este napriklad dnes vytvorim zmluvu o dohode napr. s nastupom od zajtra. Bude tato zmluva platit? alebo ju musi ist napriklad moj otec-zamestnavatel... najprv niekde nahlasit ? ..napr na socialku...
Trussardi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Trussardi »

begbeee napísal: b) môžeš byť aj dobrovoľne nezamestnaný, ale musíš si sám platiť zdravotnú poistku t.j. cca 45€/mesačne.
a ked neni evidovany na urade prace a je vedeny ako student (externy) do 25r. sa to nemusi platit ? a od 25 uz musi ?
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Trussardi: ked je vedeny ako student tak nemusi platit a je to tusim do 26 rokov.
Pokial ide o tu dohodu, tak to treba uradu prace oznamit aspon 1 den pred zacatim prace, takze na zmluve treba pouzit neskorsi datum. No ale o predcasnom ukonceni absolventskej praxe neviem nic, to sa musis opytat na urade.
cssco
Star
Star

vyradenie z úradu práce

Príspevok od používateľa cssco »

Ved si daj spisat dohodu prihlas sa ako dohodar na UP a ostatne si daj vyplacat bokom
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Mám pocit, že on sa nemusí hlásiť na ÚP deň vopred, dôležitejšie je, aby zamestnávateľ (jeho otec) nahlásil do Sociálnej poisťovne nového zamestnanca pred začatím práce. On potom príde len ukázať zmluvu na ÚP.. či?

http://www.porada.sk/t2204-nahlasovanie ... z-sms.html
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

No ja som sa prave zaciatkom jula hlasil na UP a tam nam hovorili, ze ked sa ide na dohodu, tak to treba aspon den vopred oznamit pridelenej uradnicke a ze to staci aj mailom alebo telefonicky. Potom sa vsak tie hodiny a zarobok kontroluju na konci mesiaca a musi to sediet.
goten
VIP
VIP

Príspevok od používateľa goten »

Nemusíš vymýšľať žiadne podvody z vyradením. Z UPSVaR môžeš odísť aj na vlastnú žiadosť. Potom sa však môžeš znova prihlásiť až o 6 mesiacov. Pokiaľ odídeš z UPSVaR na základe pracovnej zmluvy, tak sa môžeš znova prihlásiť po skončení prac pomeru t.j. napr. aj po mesiaci.
Ak si dobre pamätám, tak aj tí, ktorí sa odhlásia z UPSVaR z dôvodu odchodu do zahraničia, sa môžu prihlásiť späť hocikedy a teda sa na nich nevzťahuje ten limit 6 mesiacov.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

vyradenie z úradu práce

Príspevok od používateľa begbeee »

Externý študent je v štáte najveselšia kategória: v rámci povinností si pred úradmi braný ako nezamestnaný, v rámci práv si braný ako zaopatrený študent..
Napísať odpoveď