Viem, že je tu niekoľko právnikov, ja so slovenským právom veľa skúseností nemám, takže problém je takýto:
Už dosť dlhú dobu som v UK, pričom od roku 2005 si tu platím aj National Insurance, čo je ekvivalent nášmu povinnému zdravotnému poisteniu. Moja mama však pravidelne platila poistenie do poistenie Union aj naďalej napriek tomu, že si už zdravotné platil tu v UK. Keďže to robila v podstate dobrovoľne, predpokladám, že sa s tým nedá nič robiť, avšak tento rok som ju konečne prehovoril, že nech s tým prestane.
V marci teda zaslala do BA list, v ktorom im zdôvodnila, že keďže mám dlhodobý pobyt v UK, na základe toho, že nik nemá platiť dve poistenia v dvoch štátoch únie, následkom toho zároveň žiadala o ukončenie povinnosti platiť poistenie. Zaslala im aj dokumenty, ktoré som jej ja osobne nascanoval, avšak im sa to zdalo málo a poslali odpoveď naspäť, že chcú ešte niečo (aj keď to už v podstate mali, ale budiž). Oznámil som jej, že keď prídem na Slovensko, tak to vybavím, tak sa aj stalo, v júni som volal do BA a vyžiadal som si informácie, že čo konkrétne chcú a nech mi to povedia bez okolkov, podfukov a podobne, aby my konečne to poistenie mohli zrušiť. Po získaní náležitých info som im ihneď zaslal to, čo žiadali.
Tento týždeň (áno, skoro po dvoch mesiacoch) mojim rodičom došiel list, že vraj majú doplatiť skoro 200 eur za moje poistenie, pričom tri pätiny z tej sumy tvoria vraj nevykonané platby, ktoré moja mama samozrejme zaplatila a má o tom aj dôkazy vo forme kópií šekov potvrdených poštou. To by problém nebol, v tomto prípade im môže ukázať stredný prst. Avšak ďalšie dve pätiny z tej sumy žiadajú za mesiace Apríl a Máj 2011, teda dva mesiace po tom, čo moja mama prvý krát zaslala žiadosť o zrušenie povinnosti platiť a zároveň v marci zaplatila aj posledný krát.
Sranda je, že v jednom z listov zo samotnej poisťovne sa píše, že občan NESMIE platiť poistenia v dvoch krajinách, pričom zaslali rozhodnutie, že mám prestať platiť na Slovensku, keďže si to už roky platím v UK, ale na druhej strane si kadia do úst a aj napriek tomu, že si sú vedomí toho, že som platil dvojité poistenie v dvoch štátoch, aj napriek tomu žiadajú ešte doplatiť za Apríl a Máj tohto roku, pričom sa samozrejme vyhrážajú exekútorom do 15 dní.
Otázka znie - už mi bolo radené od iného právnika, že by teoreticky mohlo ísť o nedovolené obohacovanie sa, pretože odo mňa žiadajú peniaze aj napriek tomu, že vedia, že som už roky poistený v UK. Nejaké rady ohľadom tohto prípadu? Pretože moji rodičia sa chystajú napísať im pekne peperný list, úprimne povedané, majú šťastie, že to nevybavujem ja, pretože by tie slečny magistry v poisťovni mali čo robiť. Okrem iného to samozrejme aj zmedializujem, nech všetci vidia, ako efektívne funguje Union a ako si držia svoje údaje, keď tvrdia, že niečo nie je zaplatené, pričom to zaplatené bolo.
Nejaké rady, postrehy, návrhy?
Právna rada (Zdravotná poisťovňa Union)
-
seth82
Darca
- Kontaktovať používateľa:
-
zuzkazuzka
VIP
Re: Právna rada (Zdravotná poisťovňa Union)
Myslím, že by ti všetky tie peniaze, čo si platil v SR, mali vrátiť. Platil si si riadne zdravotné poistenie v UK, tak by to malo byť ok, či?
Oni tam určite majú bordel. Keď bola pred časom tá kauza s Dôverou, tak odomňa žiadali 350 EUR za poistné, ktoré som riadne zaplatila pred 7 rokmi! Vydokladovala som to, a o 2 mesiace mi vrátili nedoplatok, ktorý dokonca oni mali voči mne a ja som o tom ani nevedela.
Normálne podaj námietku voči tomu listu, čo ti poslali a malo by to byť ok. Základné pravidlo znie - treba si uchovávať všetky doklady, lebo nikdy nevieš, kedy ich budeš potrebovať.
Oni tam určite majú bordel. Keď bola pred časom tá kauza s Dôverou, tak odomňa žiadali 350 EUR za poistné, ktoré som riadne zaplatila pred 7 rokmi! Vydokladovala som to, a o 2 mesiace mi vrátili nedoplatok, ktorý dokonca oni mali voči mne a ja som o tom ani nevedela.
Normálne podaj námietku voči tomu listu, čo ti poslali a malo by to byť ok. Základné pravidlo znie - treba si uchovávať všetky doklady, lebo nikdy nevieš, kedy ich budeš potrebovať.
S tým exekútorom to až také ľahké nie je. Pred týždňom ma kamoš požiadal o radu pri pozastavení exekúcie a náhrade trov exekútora, že čo a ako.....v jeho prípade som videl, že exekútor bol súdom určený takmer dva roky odo dňa keď bol neplatič daný na súd. Kedže exekútora neposiela veriteľ na dlžníka ale súd na základe návrhu veriteľa, tak také rýchle by to zase byť nemalo a vo mne to evokuje iba to, aby Ti ta poisťovňa nahnala strach a prinútila ťa zaplatiť, čo môžeš s dôkazmi aké máš v ruke vnímať ako trestný čin vyhrážania sa (to je samozrejme možno trochu prehnané, ale po mojich skúsenostiach s vyšetrovateľmi, ktorí mi to potvrdili, sa nebojim to napísať), pretože ja v tom vidím len jeden problém, a to je bordel v poisťovni
. Sama poisťovňa nevie, čo už od Teba/Tvojej mamky obdržala, a keď už vybavujú Tvoju vec viaceré pracovníčky, tak sa nečudujem. Len by ma zaujímalo, že ku ktorému dňu (aký dátum) bolo Tebe doručené rozhodnutie, že nemusíš platiť poistné ??
btw. ja poznám z občianskeho práva iba výraz - bezdôvodné obohacovanie sa
btw. ja poznám z občianskeho práva iba výraz - bezdôvodné obohacovanie sa
-
seth82
Darca
Nuž, s tým exekútorom samozrejme asi iba také postrašenie, rozhodnutie neviem aké je, musím sa pozrieť, že ku ktorému dátumu o tom akože rozhodli, čo ma ale trápi je to, že aj ak by rozhodli až k júnu, alebo júlu, tak aj tak veľmi dobre vedia, že už roky si platím poistenie tu v UK a teda prečo aj napriek tomu žiadajú ešte doplatiť, keď oni sami tvrdia, že občan nemá platiť poistenie v dvoch štátoch naraz? Môj otec dokonca tvrdí (resp. myslí si), že by som od nich mal žiadať návrat všetkých peňazí za celých 5 rokov, či koľko to je...Musím povedať bratovi, nech mi to nascanuje a potom upresním. Vďaka za odpovede obom, teda zatiaľ :3
//autoeditácia príspevku (09 Aug 2011, 7:39)
Tak som sa radil s jedným kamošom, podľa všetkého podľa zákona 280/2004 nemôžu odo mňa žiadať peniaze, plus, podľa jeho názoru by som mal požiadať o vrátenie všetkých platieb, ktoré som platil duplicitne za minulé roky. Dokonca aj v ich samotnom liste, ktorý mi zaslali, duplicitné platby vylučujú a aj napriek tomu odo mňa ešte žiadajú ďalšie peniaze.
//autoeditácia príspevku (09 Aug 2011, 7:39)
Tak som sa radil s jedným kamošom, podľa všetkého podľa zákona 280/2004 nemôžu odo mňa žiadať peniaze, plus, podľa jeho názoru by som mal požiadať o vrátenie všetkých platieb, ktoré som platil duplicitne za minulé roky. Dokonca aj v ich samotnom liste, ktorý mi zaslali, duplicitné platby vylučujú a aj napriek tomu odo mňa ešte žiadajú ďalšie peniaze.
ak ma niekto prerusene studium cca 4 roky, nema stalu pracu, neni evidovany na urade prace
byva len s mamou ktora nema taktiez stalu pracu, je tam narok na nejaku zlavu alebo musi splatit
zdravotnu poistku v plnej vyske za to obdobie?
byva len s mamou ktora nema taktiez stalu pracu, je tam narok na nejaku zlavu alebo musi splatit
zdravotnu poistku v plnej vyske za to obdobie?