Vyjazd sanitky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
kaštan
Novice
Novice

Vyjazd sanitky

Príspevok od používateľa kaštan »

Ahojte.. chcela som sa spytať ze ked sa neplnoleti clovek opije zavolaju mu sanitku.. ma intoxikaciu alkoholom ale za nejakych 15 hodin ho pustia domov.. ze ci sa za ten vyjazd plati.. lebo som sa na internete docitala ze ked odides do 24hodin neplatis nič.. aj poznam vela pripadov ked neplatili nič a v spravach davali ze sa plati 3000 eur.. tak ci s tym mate nejake skusenosti dakujem.
beardie
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Vyjazd sanitky

Príspevok od používateľa beardie »

bodaj by platili
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

pár dní dozadu dávali v televíznych novinách, že veľa sanitiek je samostatných. Že nepatria nemocnici, a môže ich prevádzkovať vpodstate každý na živnosť ako aj taxíky. Tak asi to bude aj od toho záležať. Ak pošle sanitku nemocnica, možno to uhrádza poisťovňa za nejakých podmienok ako si načrtla. Ale ak to je sanitka ktorá nepatrí nemocnici, tak možno že budeš musieť platiť

(inak súhlasím s beardiem, bodaj by platili. Kým ide sanitka pre ožrana, môže chýbať niekde kde to človek naozaj potrebuje. Takí ľudia si nezaslúžia pomoc zdravotníctva)
Hellboy248
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hellboy248 »

audiotrack: lenze co ak niekomu zavolaju sanitku, rano sa prebere v nemocnici a daju mu do ruky ucet na 3000e, lenze on povie ze sanitu nechcel aby mu volali ze by sa z toho vyspal?
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Janio »

Tuším sa toto už tu raz riešilo... Spolužiak na silvestra mal skoro 3 promile a dvihol sa mu chodník pred očami, tak mu zavolali sanitku... Síce bol v nemocnici 3 dni, ale neplatil nič. Všetko preplatila poisťovňa a povedal by som, že to tak je asi vždy. V každom prípade by to spoplatnené malo byť aspoň isté percento...
konyk87
King
King

Príspevok od používateľa konyk87 »

3000 EUR? V tom je zahrnutá aj kremácia a náhrobný kameň keby bolo najhoršie? Nepomýlil si náhodou niekto menu? 100 EUR by sa mi zdala reálnejšia cena...
beardie
Redeemer
Redeemer

ocividne sa da na vyplachoch zaludka dobre zarobit
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

tiez som sa nad tym zamyslal, presne pre to, ze rano sa zobudim v nemocnici a caka am ucet a nech cashujem...no kamaratka raz volala opitemu kamaratovi sanitku a vraj ho to vyslo poriadne draho, tak fakt netusim ako to je
chlapec10
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa chlapec10 »

konyk87 napísal:3000 EUR? V tom je zahrnutá aj kremácia a náhrobný kameň keby bolo najhoršie? Nepomýlil si náhodou niekto menu? 100 EUR by sa mi zdala reálnejšia cena...
chlapce... ty zijes v akom svete???? 100 eur ta stoji dnes v bratislave hotelova izba....

prevoz v zachranke nieco stoji, nebodaj si v bezvedomi, tak ides na JISku... tam ak sa nemylim su naklady na jedno lozko okolo 1000 eur na den(suma je mozno ina, nepamatam presne)

EDIT: uz som dostal aj otazku ohladom tej 1000 eurovej JISky

to sa neplati ako v hotovosti.. to su NAKLADY, ktore za teba prebera poistovna... ty neplatis nic(teda bezne ked tam lezis... ako to je ked sa ozereres a tak... o tom je tu diskusia)

to mas rovnako ako ked padnes na bicykli, a ides na pohotovost a zasiju ti nohu... naklady co nemocnica uctuje poistovni je x-sto eur, ale ty to neplatis, lebo si poistenie platis...
masterdead
SysAdmin
SysAdmin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa masterdead »

Vyjazd zachrannej sluzby sa uhradza len v pripade preukazania jej zneuzitia. Kedze si neplnolety, problem budu mat tvoji rodicia pretoze k intoxikacii doslo ked su este za teba plne zodpovedny. Cize svojim hrdinskym opitim si narobil velmi vela problemom tvojim rodicom.
konyk87
King
King

Príspevok od používateľa konyk87 »

chlapec10: ale pokiaľ sa nič nezmenilo, tak stále platí 3000 >> 1000 :) tiež mám podobný pocit, ako beardie - reálne náklady a suma, ktorú vyúčtuje nemocnica poisťovni budú zrejme dosť rozdielne čísla...každopádne, aspoň polovicu by mala poisťovňa vymáhať od "pacienta", keďže daný stav si zapríčinil sám a dobrovoľne :)
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

mohol by sem prispieť Fuxxo. Pokiaľ viem a platí to, čo má napísané v profile, tak je sanitkár. Mohol by o tom vedieť viac. Poprípade mu skús napísať.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

pinco: IIRC Fuxxo robi prevozy, nie zachranku.
beardie
Redeemer
Redeemer

Liečbu opitých tínedžerov môžu vymáhať
Ošetrujúci lekári sú povinní zdravotným poisťovniam hlásiť prípady hospitalizácie maloletých detí pod vplyvom alkoholu alebo inej návykovej látky.
BRATISLAVA. Rodičia opitých detí okrem pokuty, ktorú dostanú v mieste bydliska od miestneho úradu, môžu čakať aj účet od zdravotnej poisťovne.
Tá si môže (no aj nemusí), vymáhať vynaložené peniaze na liečbu ich dieťaťa priotráveného alkoholom.
„V prípade, že si stav intoxikácie alkoholom alebo inou návykovou látkou maloletých detí vyžaduje hospitalizáciu na internom oddelení, je hradená v rámci verejného zdravotného poistenia,“ povedala hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union Judita Smatanová.
To isté sa týka hospitalizácie na oddelení jednotky intenzívnej starostlivosti alebo v tých komplikovanejších prípadoch aj na anestéziologicko-resucitačnom oddelení.
Poisťovne sa o takejto hospitalizácii dozvedia od ošetrujúcich lekárov. Tí sú povinní do zdravotnej poisťovne nahlásiť, že prijali pacienta pod vplyvom užitia návykovej látky.
„Zdravotná poisťovňa môže vynaložené prostriedky za zdravotnú starostlivosť vymáhať súdne od zákonného zástupcu,“ dodala Smatanová. Je to rovnaký prípad, ako keď ich vymáha priamo od poistenca, ak ide o dospelú osobu.
Výška nákladov na detoxikáciu závisí od závažnosti prípadu a s tým súvisiacim rozsahom poskytnutej zdravotnej starostlivosti. Rádovo to môže byť od niekoľkých stoviek až po tisíce eur.
Fuxxo
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Fuxxo »

takze toto je kus zlozitejsie... takze zacnem...

ani ja nemam paru, kolko stoji vyjazd Zachranky (FALCK) ale urcite sa to blizi k sume 3000€ mozno aj viac. Je to drahy spas, ktory hradi poistovna. Vynimky nepoznam, velmi sa tym ani nezaoberam, nakolko robim na DZS tj Dopravna zdravotna sluzba. Este som ale nepocul, aby niekomu dali zaplatit vyjazd sanitky. aj my z pohotovosti chodime ku kadejakym pripadom, ci uz to je alkohol, alebo sa len potrebuje niekto vyrozpravat... ale aby dala poistovna preplatit niekomu vyjazd, tak tomu sa mi fakt nechce verit. su to nemale peniaze, ktore sa odvadzaju do poistovne za kazdeho cloveka, na niektorom poistovne "ryzuju" a na niekom maximalne prerabaju. ale to je uz z ineho sudka

ci uz je clovek opity alebo nie, MUSI mu byt poskytnuta prva pomoc alebo vo vseobecnosti zdravotna starostlivost. a platit este za nieco za co si kazdy clovek plati? to urcite nie. bud vas niekto len strasi, alebo niekoho oplachol clovek, ktory ho videl v nemocnici, odpisal si udaje zo zaznamu a uz to islo. Takych fakturiek co ti pridu doma v obalke aj s peciatkami naseriem kazdy meter 10 kusov. ak by toto prislo niekomu domov, tak by som to riesil telefonicky alebo priamo v poistovni.

Viac o tom fakt neviem
Muffi
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Muffi »

Pred nejakým časom som aj s kamošom šiel domov z krčmy (takže sme boli aj opití) a napadla nás nejaká kindermafia. Ja som to ustál, ale kamarát ležal v bezvedomí a nevedel som, či od chľastu alebo od bitky, nuž som volal sanitku. Pobudol asi dva dni v nemocnici. Robili mu výplach žalúdka aj čo ja viem čo ešte, bol opitý, zmaľovaný ako žito, chodil po röntgenoch a podobne a neplatil ani cent, všetko uhradila poisťovna. Takže podla mňa je to bezplatné, no možno to závisí aj od poisťovne, prípadne typu poistky. A možno v tom zohralo rolu aj to, že bol zmlátený. Ktovie, či by mu volačo nevyúčtovali, keby bol len opitý (ale to by zas nebol dôvod na privolanie sanitky).
Fuxxo
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Fuxxo »

to mas tak... proste v ohrozeni zivota ti musi byt poskytnuta prva pomoc.. kolko bezdomovcov je opitych a su ku nim zbytocne vyjazdy a musia ich vozit do nemocnice? nie su v ziadnej poistovni, teda mozno aj su, ale nikto za nich neplati zdravotne poistenie a oni maju zdravotne poistenie vo flaske "jablcneho specialu" a kto im dal kedy platit vyjazd sanitky alebo kto od nich vymahal peniaze? nikto a stale sa ku nim chodi.. tak ako som pisal, je to blbost.. alebo to rozsiruje nejaky zachranar, ktoreho nebavi jazdit ku takym vyjazdom. ani mna nepotesi ked ma v noci zobudia, ze mame vyjazd, ale je to moja praca a povinnost tam ist..
beardie
Redeemer
Redeemer

od bezdaka sa to vymahat neda, od rodicov ano
majlo01
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa majlo01 »

tak ak by som to upresnil trošku. Som medik,slúžim aj v nemocnici na OAIM(bývalé ARO) a jazdím aj záchranku (spomínaný FALCK). Takže po prvé:
Nie je žiadny rozdiel či je záchranka nemocničná alebo súkromná. Je dané ministerstvom zdravotníctva,že na Slovensku je cca 270 staníc,ktoré majú presne dané miesta kde musia byť. Podnikateľské subjekty(aj nemocnica je) súťažia o licencie na prevádzkovanie stanice záchranky. Každá licencia je len na jednu záchranku a vyhrať ju môže ktokoľvek,kto spĺňa všetky podmienky dane MZ SR. Takže či ku Vám príde sanitka z nemocnice alebo súkromná je úplne jedno.
Čo sa týka ceny ošetrení. Fuxxo nemá pravdu. Výjazdy záchranky nikdy nestál 3000€. Priemerná cena výjazdu je rádovo okolo 120€. Záleží od poskytnutej starostlivosti,podaných liekov,počtu km... Samozrejme,ale suma 3000€ je reálna v prípade,že pacient musí byť prevezený do nemocnice. A to koľko to bude stáť záleží od vážnosti jeho stavu a tým pádom od oddelenia,na ktorom bude pacient hospitalizovaný. Na oddelení Anesteziológie a intenzívnej medicíny je deň hospitalizácie naozaj drahý a to z viacerých dôvodov: 1.na každého pacienta je tam jedna zdravotná sestra
2.lieky podávané na odd. sú drahé
3.pacient je napojený na X prístrojov,ktoré sú taktiež drahé a preto aj liečba nimi je drahá.

Treba však povedať,že nie každý opilec končí na OAIM. Ľudia si často mýlia OAIM s JISkou (jednotka intenzívnej starostlivosti), no JISka môže byť na hociktorom odd. (chirurgia,interné...) a práve na internom končia väčšinou opilci. Pokiaľ sa jedná len o stav opilosti a nie žiadne iné vážne poranenia. A cena sa nedá škatulkovať,pretože každý môže dostať inú starostlivosť,podľa jeho stavu.

No myslím,že riešiť cenu výjazdu je zbytočné pretože skutočný problém je niekde inde. Prečo sa ľudia opíjajú do bezvedomia? Prečo desiatky výjazdov záchranky mesačne je ku opitým? Problém je v tom,že ak je na menšie mesto daná zákonom jedna stanica záchranky a tá záchranka ide na výjazd k opitému,ktorému nič iné nie je (zneužitie) , môže chýbať keď Vám doma dostane infarkt otec. A potom musíte čakať na najbližšiu záchranku,ktorá je rádovo vzdialená desiatky km. A potom nepríde pomoc do 15min ale do polhodiny...čo môže stáť život. Len preto,že niekto sa opil....

Čo sa týka platieb. Platbu prepláca nemocnici a záchranke poisťovňa a potom už je len na nej(a príslušných zákonoch),aby podľa priloženej dokumentácie, zhodnotila či si výjazd preplatí pacient sám. Čo sa týka bezdomovcov na ich zdravotnú starostlivosť sa skladáme my všetci!
WiZard
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa WiZard »

nie som zachranar ani nic podobne, pisem len co som pocul... privolanie sanitky k opitemu hradi poistovna, ako uz bolo vyssie pisane ale pokial sa jedna o neplnoleteho, tak si potom vymaha nejaku ciastku...
Napísať odpoveď