HP vs. Ubuntu 11.04
HP vs. Ubuntu 11.04
Dobrý deň prajem,
obraciam sa na Vás s problémom, s ktorým si už druhý deň neviem rady a už mi to lezie na city.
Rozhodol som sa, že si nainštalujem k Windows 7 OS Linux Ubuntu - najnovšiu verziu s 32bit vydaním, nakoľko ma už nebaví robiť v ňom cez VMware. Objavil sa ale jeden problém...
V inštalácii som postupoval tak, ako je to písané v tomto návode.
Všetko fungoval až do toho kroku, kde sa mal zvoliť typ inštalácie. Chcem nainštalovať Ubuntu k Windows 7, teda aby som mal na výber z operačných systémov, no v inštalácii mám len možnosti Nahradiť Windows 7 (čo absolútne neplánujem zatiaľ) a Pokročilé nastavenia (do ktorých sa nevyznám). Ide o to, že mi tam chýba možnosť Nainštalovať Ubuntu vedľa Windows 7 a ja neviem, prečo to tak je, prečo tam táto možnosť nie je.
Mám ntb HP Pavilion dv6 2030ec. Vytvorené sú 3 partície na 500GB disku:
C: 150GB
D: 300GB
R - HP Recovery: 15GB
Som zúfalý. Vie mi niekto prosím poradiť?
Za všetky odpovede vopred ďakujem!
obraciam sa na Vás s problémom, s ktorým si už druhý deň neviem rady a už mi to lezie na city.
Rozhodol som sa, že si nainštalujem k Windows 7 OS Linux Ubuntu - najnovšiu verziu s 32bit vydaním, nakoľko ma už nebaví robiť v ňom cez VMware. Objavil sa ale jeden problém...
V inštalácii som postupoval tak, ako je to písané v tomto návode.
Všetko fungoval až do toho kroku, kde sa mal zvoliť typ inštalácie. Chcem nainštalovať Ubuntu k Windows 7, teda aby som mal na výber z operačných systémov, no v inštalácii mám len možnosti Nahradiť Windows 7 (čo absolútne neplánujem zatiaľ) a Pokročilé nastavenia (do ktorých sa nevyznám). Ide o to, že mi tam chýba možnosť Nainštalovať Ubuntu vedľa Windows 7 a ja neviem, prečo to tak je, prečo tam táto možnosť nie je.
Mám ntb HP Pavilion dv6 2030ec. Vytvorené sú 3 partície na 500GB disku:
C: 150GB
D: 300GB
R - HP Recovery: 15GB
Som zúfalý. Vie mi niekto prosím poradiť?
Za všetky odpovede vopred ďakujem!
-
masterdead
SysAdmin
- Kontaktovať používateľa:
Re: HP vs. Ubuntu 11.04
Kedze ubuntu vyuziva primarne iny file system ako windows musis vytvorit dalsiu particiu, dajme tomu z 300gb particie odrez od konca 15gb, potom zvolis instalaciu na tuto particiu.
masterdead: presne takto som začínal. Prvé čo bolo, z 300GB partície, teda z Déčka som odrezal 50GB zvlášť len na Linux, no pri inštalácii v Pokročilých nastaveniach som túto partíciu nenašiel. Ukázala sa mi tam iba 160GB partícia a 330GB partícia (všetko v MB, takže som to zaokrúhlil). Ani jedna tam ale nemala zvlášť iba tých 50GB.
Skúšal som to na druhom, pevnom PC. Tam sú vytvorené 2 partície z 240GB HDD. Pri inštalácii šlo všetko podľa návodu, ukázalo tam dokonca aj Ubuntu vedľa Windows 7. Nechápem...
Čím to môže byť? Čítal som niekde, že keď sú dve partície, inštalácia ide ale keď sú už 3, nejde doinštalovať Ubuntu k Win7. Žeby to bolo naozaj tým? Nechcel by som odstrániť partíciu D na ntb, pretože neviem či by to šlo, mám tam dosť veľa vecí, ale preinštaloval by som ich na C, to nie je žiadny problém. No nechcem sa poponáhľať, jedine že by to naozaj tak bolo a Vy by ste mi to potvrdili...
Skúšal som to na druhom, pevnom PC. Tam sú vytvorené 2 partície z 240GB HDD. Pri inštalácii šlo všetko podľa návodu, ukázalo tam dokonca aj Ubuntu vedľa Windows 7. Nechápem...
Čím to môže byť? Čítal som niekde, že keď sú dve partície, inštalácia ide ale keď sú už 3, nejde doinštalovať Ubuntu k Win7. Žeby to bolo naozaj tým? Nechcel by som odstrániť partíciu D na ntb, pretože neviem či by to šlo, mám tam dosť veľa vecí, ale preinštaloval by som ich na C, to nie je žiadny problém. No nechcem sa poponáhľať, jedine že by to naozaj tak bolo a Vy by ste mi to potvrdili...
nieco je zle, skus si najprv vo windoze cez napr partition magic vytvorit novu particiu s filesystemom napr ext3 plus vytvor par MBs na SWAP a potom nahod ubuntu nato...
kimkil: Ďakujem za radu, skúsim a dám vedieť.
//autoeditácia príspevku (11 Aug 2011, 22:51)
kimkil: nepomohol ani Partition Magic. Žeby to bolo naozaj tým, že 3 partície sú veľa a Ubuntu si nedokáže vytvoriť vlastný? Alebo čím to môže byť?
//autoeditácia príspevku (11 Aug 2011, 22:51)
kimkil: nepomohol ani Partition Magic. Žeby to bolo naozaj tým, že 3 partície sú veľa a Ubuntu si nedokáže vytvoriť vlastný? Alebo čím to môže byť?
Jedine co ma napada je ze to je nieco s particiami.A ked si z Decka orezaval tych 50Gb tak si ich dufam aj naformatoval ? A tiez dufam ze tych orezanych 50Gb neni ako systemova particia. A pri instalaci sa ti co nachadza v pokrocilich nastaveniach ? Lebo aj cez instalaciu ubunti by sa mala dat vytvorit a naformatovat particia.
TheSearch: Partícia bola naformátovaná na NTFS, no či bola systémová alebo nie, do toho sa nevyznám.
V pokročilých nastaveniach som skúšal vytvoriť partíciu, no neukázalo mi nič také, čo by tomu nasvedčovalo, že by to šlo. Keď som dal "Zmeniť" vybranú partíciu, absolútne mi tam neukázalo, koľko chcem z tej partície ubrať. Na druhom PC šľape všetko v pohode. Nechápem...
V pokročilých nastaveniach som skúšal vytvoriť partíciu, no neukázalo mi nič také, čo by tomu nasvedčovalo, že by to šlo. Keď som dal "Zmeniť" vybranú partíciu, absolútne mi tam neukázalo, koľko chcem z tej partície ubrať. Na druhom PC šľape všetko v pohode. Nechápem...
vono to bude naky bug.. proste si vytvor cez tie pokrocile nastavenia jednu SWAP particiu z nakych 2gb tu pripoj jako swap, a jednu ext4 particiu dajme tomu 20gb a tu pripoj ako / a bude to fungovat
Ako pise zappir je mozne ze je to bug, ved pri ubuntu by to nebolo prvy krat. Ci je particia systemova zistis lahko: pravym tlacitkom mysi na tento pocitac -> spravovat -> sprava disku (a tam dole to mas napisane v tej scheme alebo ako to presne nazvat).
Zappir: Skúsim to tak ako vravíš, pevne verím že to pôjde. Ak nie, poscreenujem inštaláciu a skúsite mi prípadne poradiť aj s inštaláciou, pretože počítačom s Win sa venujem od malička, no o Linuxe neviem nič... 
TheSearch: Takto to vyzerá v mojej správe disku - Click!
- takto som to robil aj prvý krát, no disk, ktorý je označený mi Ubuntu pri inštalácii nenašlo.
TheSearch: Takto to vyzerá v mojej správe disku - Click!
- takto som to robil aj prvý krát, no disk, ktorý je označený mi Ubuntu pri inštalácii nenašlo.
Ja som to kedysi robil tak, že som partíciu určenú na Ubuntu nechal nenaformátovanú a pri inštalácii som vybral možnosť "Nainštalovať na najväčšie súvislé voľné miesto" a automaticky si to vytvorilo ak swap. Potom som už len zvolil prípojný bod (/). Avšak posledná verzia Ubuntu, ktorú som používal bola 7.10, tak je možné, že sa niečo odvtedy zmenilo. To len tak na okraj pretože aj vyššie spomenutý spôsob bude takmer určite fungovať správne 
Mám aj iný príbeh - asi pred mesiacom som chcel k linuxu doinštalovať windows 7. Mal som vytvorené už 3 partície a asi 200 GB nealokovaných. Pri inštalácii windowsu som však už nemohol vytvoriť ďalšiu partíciu - že už som prekročil nejaký maximálny počet a že mám nejako zoskupiť oddiely (alebo nejaká podobná hláška, už si to nepamätám)
Mám aj iný príbeh - asi pred mesiacom som chcel k linuxu doinštalovať windows 7. Mal som vytvorené už 3 partície a asi 200 GB nealokovaných. Pri inštalácii windowsu som však už nemohol vytvoriť ďalšiu partíciu - že už som prekročil nejaký maximálny počet a že mám nejako zoskupiť oddiely (alebo nejaká podobná hláška, už si to nepamätám)
Zephyr: z toho obrazka neni videt nic lebo zrovna ten v tom stave to mas spomenute v zatvorke.
konyk87: Skúsim to tak ako vravíš...
TheSearch: Nechápem čo myslíš, čo potrebuješ vidieť?
Ak sa mi to už teraz nepodarí ako konyk vraví, preinštalujem celý počítač, pretože už sa na to chystám dávno. Mám najprv inštalovať Win7 či Ubuntu? Aby som potom nemal problém s doinštalovaním 2. OS
TheSearch: Nechápem čo myslíš, čo potrebuješ vidieť?
Ak sa mi to už teraz nepodarí ako konyk vraví, preinštalujem celý počítač, pretože už sa na to chystám dávno. Mám najprv inštalovať Win7 či Ubuntu? Aby som potom nemal problém s doinštalovaním 2. OS
Najprv Windows, potom Ubuntu a nemal by byť žiadny problém. Keď nainštaluješ Windows, tak si v ňom priprav partície pre Ubuntu a potom ich len v inštalácii naformátuješ (ext4, swap).
Oukej. Pre istotu dám všetko ohľadom Win7 na C, D a F zmažem a hádam tá možnosť "Nainštalovať Ubuntu vedľa Win7" pôjde.
Ďakujem za všetky rady, uvidíme či sa to tentokrát podarí, dám vedieť...
//autoeditácia príspevku (14 Aug 2011, 18:06)
Mám obrovský problém.
Včera som nanovo nainštaloval Win7, všetko šlo bez problémov, dokonca som mal aj všetko nainštalované, tak som sa pustil do inštalácie Ubuntu.
Problém je v tom, že Ubuntu ide, no pri štarte Windowsu sa mi objaví modrá obrazovka a PC sa reštartne. Horšie je, že som dokumenty nemal zálohované, pretože som si myslel že nebude problém, no je a je dosť veľký. Postupoval som presne podľa návodu, teda vytvoril oddiely ext4 (50GB) a oddiel swap (1GB).
Teraz pri inštalácii Win7 z DVD mi absolútne neukazuje HDD, nieto ešte oddiely, takže ho neviem nainštalovať nanovo...
Čo mám prosím vás spraviť? Ako sa dostanem s5 na Windows? Bárs aj odinštalovaním Ubuntu, chýbať mi nebude.
Poraďte prosím, ďakujem!
Ďakujem za všetky rady, uvidíme či sa to tentokrát podarí, dám vedieť...
//autoeditácia príspevku (14 Aug 2011, 18:06)
Mám obrovský problém.
Včera som nanovo nainštaloval Win7, všetko šlo bez problémov, dokonca som mal aj všetko nainštalované, tak som sa pustil do inštalácie Ubuntu.
Problém je v tom, že Ubuntu ide, no pri štarte Windowsu sa mi objaví modrá obrazovka a PC sa reštartne. Horšie je, že som dokumenty nemal zálohované, pretože som si myslel že nebude problém, no je a je dosť veľký. Postupoval som presne podľa návodu, teda vytvoril oddiely ext4 (50GB) a oddiel swap (1GB).
Teraz pri inštalácii Win7 z DVD mi absolútne neukazuje HDD, nieto ešte oddiely, takže ho neviem nainštalovať nanovo...
Čo mám prosím vás spraviť? Ako sa dostanem s5 na Windows? Bárs aj odinštalovaním Ubuntu, chýbať mi nebude.
Poraďte prosím, ďakujem!
A v ubuntu ti tie windows particie ide pripojit ?
Na Windows partíciu (Lokálny disk) sa viem dostať bez problémov. Vidím tam aj zložku Windows, takže sa nezmazal. Ako sa dostanem na Win s5?
-
ultimate222
Light Star
ked sa vies dostat k tym windowsackym particiam kde mas dokumenty cez ubuntu, tak si ich zalohuj cez ubuntu ... potom si stiahni nejaky bootovaci program na preformatovanie disku, sformatuj cely disk a skus este raz nainstalovat windows a potom ubuntu ked chces
mozno sa to da opravit aj nejakymi prikazmi cez windows konzolu pomocou instalacneho CD/DVD, ale v tom ti neporadim, treba poznat tie prikazy
mozno sa to da opravit aj nejakymi prikazmi cez windows konzolu pomocou instalacneho CD/DVD, ale v tom ti neporadim, treba poznat tie prikazy
Po 4 dňovom experimentovaní sťahovaním bootovacích programov na opravu HDD od A po Z sa mi podarilo Linux odstrániť z PC a o5 nainštalovať Windows 7.
Chcel som ho v piatok zobrať do servisu no našťastie sa mi to podarilo spraviť. Pomohlo Vymazanie partícií SYSTEM, Lokálny disk C a ešte niečo a znovuvytvorenie C. Pri inštalácii našlo oba disky C + D (záloha z C) a krásne všetko funguje. Cez Acronis True Image som si spravil zálohu hotového systému s drivermy tak dúfam, že všetko pôjde už ako má...
Po tejto skúsenosti ďakujem, ale Linux už nikdy v živote
Ďakujem za váš čas a vaše rady.
Chcel som ho v piatok zobrať do servisu no našťastie sa mi to podarilo spraviť. Pomohlo Vymazanie partícií SYSTEM, Lokálny disk C a ešte niečo a znovuvytvorenie C. Pri inštalácii našlo oba disky C + D (záloha z C) a krásne všetko funguje. Cez Acronis True Image som si spravil zálohu hotového systému s drivermy tak dúfam, že všetko pôjde už ako má...
Po tejto skúsenosti ďakujem, ale Linux už nikdy v živote
Ďakujem za váš čas a vaše rady.
Chceš povedať, že to, čo si pokazil bola chyba linuxu?