Bratia Mašínovci

Diskusie na politické témy...

Hrdinovia alebo vrahovia

Hrdinovia
4
17%
Vrahovia
12
52%
Neviem posudit
5
22%
iny nazor, ktory rozpoviem v teme
2
9%

Celkom hlasov: 23

Son-Goku
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Bratia Mašínovci

Príspevok od používateľa Son-Goku »

len tak ma zaujima nazor na bratov kedze vela ludi ich odsudzuje za to,ze zabili pri uteku niekolko ludi.vyjadrite sa a zahlasujte
nieco k tomu je tu 13.08.2011 jeden z bratov Ctirad Mašín zomrel v USA.
beardie
Redeemer
Redeemer

Re: Bratia Mašínovci

Príspevok od používateľa beardie »

tretia moznost?
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Ja už neviem, čo si mám o tom komunizm myslieť. Starí to chvália, médiá hania. Neviem.
Pravda bude kdesi uprostred aj s Mašínovcami. Komunizmus bol zločinecký systém, ale ľudia v ňom museli žiť a tam je veľmi tenká hranica pre odsudzovanie, či niekto bol alebo nebol zločinec komunizmu.

Tým chcem povedať, že Mašínovcom sa vytýka, že zabili "nevinných" ľudí. Nuž, bol policajt ako vykonávateľ štátnej moci zločineckého systému nevinný? Na túto otázku neexistuje podľa mňa jedna odpoveď. Bol tam človek z presvedčenia alebo jednoducho to bral ako kariérnu možnosť?

Já ti nevím, Karle..... Pokiaľ sa nezhodneme na miere (spolu)viny počas komunizmu, nebudeme vedieť ani odpovedať na to či sú vrahovia alebo hrdinovia. Je väčší "komunista" radový policajt ako vykonávateľ moci alebo generálny riaditeľ veľkého strojárenského závodu, ktorý musí byť v strane a kikiríkať ako všetci ostatní hoci de facto nikomu neubližuje?

Toť otázka...
beardie
Redeemer
Redeemer

begbeee: nejde ani tak o toho policajta, ako skor o toho, co prepravoval peniaze, toho najskor sputali a omracili a az potom podrezali
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Priznám sa, že Mašínovcových príbeh som nikdy nejak neskúmal, mám len hrubé črty, že sa prestrieľali na Západ a pobili pri tom nejakých policajtov.

Myslím si ale, že zmysel môjho príspevku zostáva zachovaný, nakoľko pre Mašínovcov to boli všetko "komunisti" a ich životný príbeh (otca im zabili, ich strčili do uránových baní) na istú mieru nasratosti voči "systému" oprávňuje.

Však som zvedavý ako sa diskusia vyvinie, ale nepovažujem ich za hrdinov, ale ani za vrahov. Chceli "von" a použili na to trošku agresívnejšie metódy ako boli červení zvyknutý resp. ešte nemali skúsenosti.

Neprošli. No Mašínovci prošli. Aký je diel spoluviny toho dedka s manželkou?
beardie
Redeemer
Redeemer

begbeee napísal:Však som zvedavý ako sa diskusia vyvinie, ale nepovažujem ich za hrdinov, ale ani za vrahov.
ved prave ani ja, svet nie je ciernobiely, ako sa nam snazi Son-Goku v hlasovani naznacit :)
Po návrate z väzenia už na iné než na emigráciu nemysleli. Potrebovali zbrane a peniaze. Prepadli dve policajné stanice a auto s výplatami. Zabili pri tom troch ľudí – okrem Kašíka i ďalšieho policajta Jaroslava Honzáka. Toho Ctirad podrezal, hoci bol omámený a v bezvedomí. Pri ďalšej prestrelke zabili pokladníka. Hlavne posledné dve obete nevedia ľudia Mašínovcom odpustiť.
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

za socializmu sa mnoho ľudí dostalo cez hranice a to aj bez toho, aby niekoho zastrelili či podrezali. Mašínovci nebojovali na hraniciach aby sa "prestrieľali von" - zabíjali kvôli peniazom. takže z tohto môjho pohľadu sú vrahovia.

hrdinovia by boli za predpokladu, že by takúto agresiu vyvinuli napríklad proti vysokopostaveným politikom z KSČ (atentát) alebo ak by povedzme vyhodili do vzduchu nejakú ruskú techniku (napr. sabotáž letiska).
Son-Goku
Darca
Darca

beardie napísal:tretia moznost?
pridal som tam ale daj navrh co tam chces ty.
beardie
Redeemer
Redeemer

ja to viem posudit velmi dobre..., 3. moznost mala byt "iny nazor, ktory rozpoviem v teme"
Son-Goku
Darca
Darca

mas ju tam len neviem resetnut hlasovanie ale je tam moznost hocikedy zmenit
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

To je hranie sa so slovíčkami, tá anketa. Podstata je niekde inde.
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

Len k tomu podrezanemu.... Pokial robim inkognito diverznu cinnost a viem, že pripadne odhalenie mojej totoznosti moze znamenat nebezpecie pre mna či mojich blizkych, zariadim sa tak, aby som tuto alternativu minimalizoval.... Toto bol dovod preco toho komunistického fizla zarezali.... Co sa tyka Masinovcov ako takých.... Komunisticky režim je obycajna totalita, a kto sa postavi totalite so zbranou v ruke (nie ken krcmovym taranim), má moj obdiv.... K tomu že mali zastrelit nejakeho velkeho funkcionara.... Potom aj partizani mali odstrelit minimálne Himmlera, a mít obycajnych nemeckych vojakov.... Proste likvidujem reálné ciele, na ktoré stacim, nie ciele, ktorych znicenie je maximalne peknou ideou.... Každý podla svojich možností a schopnosti....
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

a potrestal niekto v nasom state to mnozstvo agentov, štbakov, prislusnikov policie, pohranicnych straznikov a vazenskych vysetrovatelov...toto su ludia, ktori stoja za vrazdami a trapenim nevinnych spoluobcanov...napriek tomu, chodia aj dnes nepotrestany medzi nami po ulici...

skor by sme si mali polozit otazku, ako by bratia Masinovci skoncili, keby ich boli chytili ? rozstrielani a dotrhani psami na hranici alebo neskor na sibenici ???

clovek, ktory je schopny na hranici rozstrielat nevinneho neozbrojeneho mladeho cloveka, pre mna proste ludskou bytostou prestava byt...a preto to ani neberiem tak, ze bratia Masinovci vrazdili...
hrdinami by som ich ale urcite tiez nenazyval, smrt niekolkych policajtov...pesiakov...nijak neprispela k padu ozrutneho rezimu...

inak Pinhead, uvedomujes si, ze bratia Masinovci su prikladom toho, co som ti uz spominal...ze odnatie slobody s tazkym fyzickym trestom cloveka neprevychova...trest a este v prevedeni odnatie slobody+fyzicke a psychicke tyranie, je velmi neucinnou metodou "napravy" a prevychovy...
skor by som povedal, ze ten trest, ktory im "system" ulozil, to skor cele nastartoval a posilnil...
lumir
King
King

Príspevok od používateľa lumir »

vrahovia..
.
uz sa tesim, ako tu bude o par rokov diskusia o norsku. hrdina alebo vrah? ved tiez len likvidoval podla svojich moznosti a schopnosti - politicku pripravku.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Wait... Ale on to tak v manifeste aj plánoval, nie? Źe keď vyjde o 21 rokov z väzenia, tak bude oslavovaný ako hrdina...
Dejiny sú interpretáciou víťazov, čiže ak by k niečomu veľkému došlu, ani by som sa nečudoval.
tomino
Novice
Novice

Príspevok od používateľa tomino »

Jednoznacne vrahovia. Mali moznost odist z krajiny bez akychkolvek konfliktov.
Inak uplne suhlasim s tym, ze toto je presne ta ista tema ako ked sa tu o 30 rokov bude riesit, ci bol Breivik vrah alebo hrdina.
beardie
Redeemer
Redeemer

tomino napísal:Mali moznost odist z krajiny bez akychkolvek konfliktov.
ale nehovor :)
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

tomino napísal:Jednoznacne vrahovia. Mali moznost odist z krajiny bez akychkolvek konfliktov.
Inak uplne suhlasim s tym, ze toto je presne ta ista tema ako ked sa tu o 30 rokov bude riesit, ci bol Breivik vrah alebo hrdina.
:smt043 :naturehot:
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Ja som sa uz s clovekom co emigorval bez konfliktov rozpraval - akurat jeden cely den prelezal aj s kamaratom v kosodrevine takmer bez pohybu.... to by isto zvladol kazdy :roll:
Frco
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Frco »

jezis...ale nie kazdy mal info o tom, ako utiect. Vtedy nebol google, kde by naklikal "how to emigrate from east".
Kopec ludi zomrelo pri pokuse utiect, niektori boli zastreleni dokonca aj na zapadnej strane, ked ich nasi trafili.

K teme: keby som bol na ich mieste urobim to iste.
Napísať odpoveď