3D okuliare
3D okuliare
Cawte ludkovia. Prosim Vas stiahol som si 3D film a mam doma take tie papierove okuliare. Chcel by som si kupit okuliare na 3D filmy a kedze si idem kupit new pocitac tak aj na hranie. Nechapem vsak aky je rozdiel medzi tymi farebnimy a polaryzovanimy. Ak tomu nieko rozumie vysvetlite mi to. Dakujem 
Re: 3D okuliare
dakujem, ale nikde som sa nedocital ze ci sa da cez polarizacne okuliare divat na film ktory je pre tie cerveno modre okuliare.
Dik
Dik
princip cerveno/modrych okuliarov, sa znacne lisi od principu polarizacnych okuliarov.
cerveno/modre - anaglyficke - je premietany jeden rozdvojeny obraz - modro cerveny. Cervene "sklicko" okuliarov odfiltruje cervenu farbu, modre sklicko odfiltruje modru farbu a tak sa kazdemu oku dostavaju od seba odlisene obrazove informacie, ktore vytvaraju iluziu 3D obrazu. Vyhoda - lacne riesenie, nevyhoda - strata farebnej informacie a neprilisna dokonalost 3D vnemu, vdaka vnimania aj inych - rusivych prvkov v obraze (tj tie ktore nie su plne odfiltrovane)
polarizacne skla - zakladom je monitor/projektor/dlp, s vysokou frekvenciou obnovovania obrazu - odporuca sa 120 a viac. Funguje na principe takom, ze zobrazi obraz pre jedno oko, potom pre druhe oko - a stale na striedacku. Pri obnovovacej frekvencii 120Hz, tak dostanes za sekundu 60 snimkov pre prave a 60 snimkov pre lave oko. Okuliare, ktore mas nasadene, su zosynchronizovane s obnovovacou frekvenciou zobrazovacieho zariadenia, a v rovnakej frekvencii prepinaju polarizaciu skiel - kedy ti jedno sklicko zatmavi a stane sa pre luce nepriechodnym.. Takze 60x zatmavi pre lave oko a 60x zatmavi pre prave oko (ak sa bavime stale o obnovovacej frekvencii 120Hz). Samozrejme, v takej frekvencii to preblikavanie nevnimas. Vo finale tak kazde oko dostava obraz, ktore je urcene len prenho, nijako sa do toho nemiesa obraz druheho oka a preto je 3D vnem zo vsetkych znamych technologii najvernejsi. Vyhoda - presvedcivy vysledok, bez akejkolvek straty farebnosti a pod... Nevyhoda - nutnost vlastnit nie zrovna najlacnejsie zobrazovacie zariadenie s podporou vysokej obnovovacej frekvencie + nie zrovna najlacnejsie okuliare.
Z toho, co som ti uviedol, si asi aj sam vydedukujes, nakolko je mozne tieto dve uplne odlisne technologie kombinovat. Ak by ti to stale robilo problem, tak nie, nie je mozne polarizacnymi sklami, pozerat anaglyf.
Ale 3D je buducnost, verim, ze ceny este tak padnu, ze to bude samozrejmost pre kazdeho z nas.
cerveno/modre - anaglyficke - je premietany jeden rozdvojeny obraz - modro cerveny. Cervene "sklicko" okuliarov odfiltruje cervenu farbu, modre sklicko odfiltruje modru farbu a tak sa kazdemu oku dostavaju od seba odlisene obrazove informacie, ktore vytvaraju iluziu 3D obrazu. Vyhoda - lacne riesenie, nevyhoda - strata farebnej informacie a neprilisna dokonalost 3D vnemu, vdaka vnimania aj inych - rusivych prvkov v obraze (tj tie ktore nie su plne odfiltrovane)
polarizacne skla - zakladom je monitor/projektor/dlp, s vysokou frekvenciou obnovovania obrazu - odporuca sa 120 a viac. Funguje na principe takom, ze zobrazi obraz pre jedno oko, potom pre druhe oko - a stale na striedacku. Pri obnovovacej frekvencii 120Hz, tak dostanes za sekundu 60 snimkov pre prave a 60 snimkov pre lave oko. Okuliare, ktore mas nasadene, su zosynchronizovane s obnovovacou frekvenciou zobrazovacieho zariadenia, a v rovnakej frekvencii prepinaju polarizaciu skiel - kedy ti jedno sklicko zatmavi a stane sa pre luce nepriechodnym.. Takze 60x zatmavi pre lave oko a 60x zatmavi pre prave oko (ak sa bavime stale o obnovovacej frekvencii 120Hz). Samozrejme, v takej frekvencii to preblikavanie nevnimas. Vo finale tak kazde oko dostava obraz, ktore je urcene len prenho, nijako sa do toho nemiesa obraz druheho oka a preto je 3D vnem zo vsetkych znamych technologii najvernejsi. Vyhoda - presvedcivy vysledok, bez akejkolvek straty farebnosti a pod... Nevyhoda - nutnost vlastnit nie zrovna najlacnejsie zobrazovacie zariadenie s podporou vysokej obnovovacej frekvencie + nie zrovna najlacnejsie okuliare.
Z toho, co som ti uviedol, si asi aj sam vydedukujes, nakolko je mozne tieto dve uplne odlisne technologie kombinovat. Ak by ti to stale robilo problem, tak nie, nie je mozne polarizacnymi sklami, pozerat anaglyf.
Ale 3D je buducnost, verim, ze ceny este tak padnu, ze to bude samozrejmost pre kazdeho z nas.
Dakujem za namahavu odpoved a potvrdil si mi to co som si aj myslel, lol skoda toho 
-
Deafboy
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Ešte dodám že v prípade striedavého zobrazenia nejde o polarizačné okuliare.
Polarizačné okuliare neblikajú. Použité boli napríklad v Orange Imax 3D kine.
Pri tejto technológií treba ale použiť špeciálnu premietačku aj plátno, a tak sa viac využívajú okuliare s aktívnou technológiou - preblikávajú podľa plátna / monitora.
Polarizačné okuliare neblikajú. Použité boli napríklad v Orange Imax 3D kine.
Pri tejto technológií treba ale použiť špeciálnu premietačku aj plátno, a tak sa viac využívajú okuliare s aktívnou technológiou - preblikávajú podľa plátna / monitora.
Deafboy - z fotogrametrie, ktoru som absolvoval na strednej, mi princip polarizacnych bryli bol opisovany sposobom ako som napisal. Alebo inak sa chcem spytat - akym sposobom dosiahnes nepriechodnost lucov? Polarizacia spociva v tom, ze odfiltruje luce dopadajuce pod nejakym uhlom (pohraj sa trosku s obycajnymi polarizacnymi slnecnymi okuliarmi). Tym dojde k stmaveniu. Akonahle sa na obraz nebudes pozerat pod spravnym uhlom, tak polarizacny filter nebude fungovat.
Docital som sa este nieco o tzv stmievacich brylach, ktore by lepsie sedeli na tu moju teoriu, len potom na akom principe stmieva? Nie na principe polarizacie?
Cistokrvne polarizacne bryle, ktore by fungovali bez stmievania na striedacku si v tomto neviem prilis predstavit - luce by sa museli od platna odrazat v znacne odlisnom uhle, aby si tak nevnimal okom obraz urceny pre druhe oko.
Tym samozrejme nevyvraciam pravdivost tvojich tvrdeni - ak nemam pravdu, rad si svoje vedomosti doplnim. V casoch, ked som chodil na strednu (98-2002) este 3D technologia v podobnom meritku nebola pristupna sirsej verejnosti. Sposob, na akom to cele fungovalo, bol schopny CRT monitor (u ktorych nebol problem so 120Hz kuskami), a vysielac s polarizacnymi brylami (nieco na styl, ako nam tu teraz ako prevratnu novinku prezentuje NVIDIA)
Docital som sa este nieco o tzv stmievacich brylach, ktore by lepsie sedeli na tu moju teoriu, len potom na akom principe stmieva? Nie na principe polarizacie?
Tym samozrejme nevyvraciam pravdivost tvojich tvrdeni - ak nemam pravdu, rad si svoje vedomosti doplnim. V casoch, ked som chodil na strednu (98-2002) este 3D technologia v podobnom meritku nebola pristupna sirsej verejnosti. Sposob, na akom to cele fungovalo, bol schopny CRT monitor (u ktorych nebol problem so 120Hz kuskami), a vysielac s polarizacnymi brylami (nieco na styl, ako nam tu teraz ako prevratnu novinku prezentuje NVIDIA)
-
Deafboy
Darca
Niesom studovany v obore, takze ti to presne neviem vysvetlit, no orange imaxe som sa stretol s pasivnymi polarizacnymi okuliarmi. Funguje to pravdepodobne prave vdaka dvom premietackam a postriebrenemu platnu, ktore zarucuju rozdielne sirenie svetelnych lucov pre kazde oko... (prave a lave sklicko prepusta luce pod rozdielnymi uhlami.. inak si to neviem vysvetlit
)
Kazdopadne tema je to viac nez zaujimava... este by som mozno nacrel do 3D technologii pri ktorych netreba ziadne dalsie prislusenstvo vo forme okuliarov. Videl som napriklad prototyp monitora s viacerymi LCD panelmi na sebe, no presne info nemam. Ak o tom niekto vie viac, sem s tym.
Kazdopadne tema je to viac nez zaujimava... este by som mozno nacrel do 3D technologii pri ktorych netreba ziadne dalsie prislusenstvo vo forme okuliarov. Videl som napriklad prototyp monitora s viacerymi LCD panelmi na sebe, no presne info nemam. Ak o tom niekto vie viac, sem s tym.
Deafboy - v IMAXe som bol a nemal som pocit, zeby slo o technologiu ako popisujes. Velmi dobre si totiz neviem predstavit, ako zabezpecis pri takomto premietani, aby sa ti dopadajuci obraz neodrazal aj pre druhe oko - najma ked vezmes do uvahy velkost kinosaly - pre kazdeho v sale, budu tieto uhly odlisne... Mal som zakaznika, ktory technologicke zabezpecenie pre IMAX robil, ak sa s nim naaahodou este uvidim a spomeniem si na to, skusim sa ho na to spytat.
(viem ze davali dvoje bryle - ti, co uz na ociach nejake okuliare mali, dostali take masivnejsie, ktore by umoznovali bezproblemovu prevadzku aktivnych polarizacnych skiel, ovsem tie obycajne boli vazne na prvy pohlad lahsie, stihlejsie, ale stale nemali vzhlad ako nejake bezne bryle (slnecne/dioptricke), tak kto vie, ci to nebola len sofistikovanejsia a drahsia vyroba, pre maximalny zazitok a komfort - nie ako tie bryle s minisklami co davaju v beznych kinach pretvorenych na 3D dnes)
(viem ze davali dvoje bryle - ti, co uz na ociach nejake okuliare mali, dostali take masivnejsie, ktore by umoznovali bezproblemovu prevadzku aktivnych polarizacnych skiel, ovsem tie obycajne boli vazne na prvy pohlad lahsie, stihlejsie, ale stale nemali vzhlad ako nejake bezne bryle (slnecne/dioptricke), tak kto vie, ci to nebola len sofistikovanejsia a drahsia vyroba, pre maximalny zazitok a komfort - nie ako tie bryle s minisklami co davaju v beznych kinach pretvorenych na 3D dnes)
-
Deafboy
Darca
Napada ma aj moznost, ze v IMAX-e (ako isiel biznis dolu vodou) vystriedali obe technologie... takze by sme mohli mat pravdu obaja
. Konstatujem to podla toho ze to kino je uz nejaky ten cas uplne zrusene.
No bol som tam 2x a vzdy to iste. Obmenit technologiu, ktora sa hybe v milionoch, nie je zase zachrana, zvlas, ked uz nejaku technologiu kupenu mas
.. Vsak dockajme, novy IMAX ma byt v Eurovea komplexe.
Skusal som vyrobit 3D okuliare, avsak problem je ze jednotlive farby cervena a modra musia mat synchronne odtiene. Ak je cervena viac tmava alebo modra viac svetla 3D efekt je rozmazany, alebo slaby. Nakoniec som kupil plastove, v obchode http://www.qcomp.sk/shopping/product_de ... p=qBR3DPLA 3d okuliare plastove, ale na http://www.Qcomp.sk maju aj 3d okuliare papierove iba za 2 EUR.
Aj ja si chcem kupit 3d okuliare na pozeranie filmov aj na hranie a nechapem jednej veci. Co tu msm daval link na ten Q Comp tak tam naozaj maju tie okuliare za 2eura. Ale mam zlavovu poukazku v shoppie a chcel som ju vyuzit ale tam 3d okuliare maju len za 25+eur. Co mi pride strasne moc. Nechapem v com je rozdiel teda je mi jasne ze v materialy toho ramu ale chcem sa spytat ci je rozdiel aj pri sledovani a teda ci tie za tych par eur su normalne pouzitelne? diky moc
este raz si obaja pozorne precitajte kociho referat