Jednoduche API

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
jojinkho
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Jednoduche API

Príspevok od používateľa jojinkho »

Ake API poradite zaciatocnikovi? Programujem nie dlho v C++. Directx a OpenGL budu pre mna este asi zbytocne zdlhave a zlozite. Chcel by som asi nieco ako Allegro/SDL/SFML... Nehovorim ze by som GL/DX nezvladol, keby bol jednoduchsi tutorial, ale.... Polopate cital som tutorial na SDL a trosku ma odradzalo ked citam citam a zrazu pojmy: rendering etc. co neviem co je:) popripade dobry tutorial na SDL poznam dobry cesky na openGL dobry cesky a na directx perfektny anglicky. Ocenil by som keby ste poradili ktore API a jednoduchsi cesky tutorial.
Kludne napiste ze som lama/ze by som mal vediet co je rendering etc. Tak si to pozriem co to je len to API napiste pre mna ake je dobre... Vopred dik 8)
reDo
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Re: Jednoduche API

Príspevok od používateľa reDo »

ja som pouzival najprv Allegro a teraz pouzivam SFML a to je ovela lepsie podla mna, takze ja ti odporucam SFML, ale cesky tutorial na to asi ani neni, v sekcii prejavte sa vidis niektore API v akcii ;)
jojinkho
Medium Star
Medium Star

Hej .) som checkoval ale nejdu mi :? a tutoriali k tomu su len na ich ofi stranke? a dik
btw aj dalsi sa pripojte a poradte kazdy nazor mi pomoze
reDo
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

tie tutorialy su postacujuce, na fore je kopa ludi co pomoze :), na youtube som videl tutorialy a samotna dokumentacia je tiez super
jojinkho
Medium Star
Medium Star

ok tak diki zatial
k+
johny3212
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa johny3212 »

AK chces zacat s nativnym kodenim grafiky v OpenGL + SFML or SDL, tak ti rad pomozem. Pisemaj vlastne tutorialy, ale momentalne mam koli praci strasne malo casu. Skus si nastudovat OpenGL a Direct3D a rozhodni sa, do coho by si sa chcel pustit. Viem ti poradit u OpenGL,SDL,SFML. Direct3D ee :). Najdem si troska casu a rat sa tiez zapojim do temy :).
jojinkho
Medium Star
Medium Star

Ak mas nejake totorialy tak posli:) ale tak ja neviem ja by som bral radsej Directx...lebo vsetky nove hry su v nom a openGL skor linux zato ze je multiplatformovy...a v buducnosti by som necel robit zadara:)

//autoeditácia príspevku (17 Aug 2011, 17:06)
Existuje nieco take ako SDL/SFML len pod Directom? aby som napr. spravil okno atd. v tom a potom 3d grafiku v Drecte?
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

SFML neviem ale SDL pracuje aj pod directom
vyskusaj aj Directx aj Opengl a rozhodni sa ktori ti lepsie sadne
jojinkho
Medium Star
Medium Star

Hovorim :) Chcel by som radsej ak bude zo mna programator:) uvidime co zo mna vyrastie vyvyjat hry pod Win lebo linux nie je nejak extra zapojeny do hier. Napr. hraval som wow , som fanatik DOTY atd.... vsetko DirectX aj sa mi zda ze na DirectXe sa viac pracuje sak Mirkosoft si chce udraz vyvoj hier len pre okna aby mali z toho prachy.... Cize teraz som viac prikloneny k DirectX aj ked nie z vlastnej vole syntax budu mat asi podobnu...sak este kuknem aj sa mi DirectX celkom paci. No ta SDĽ :smt033 je zastarana sa mi zda skor nieco ako SFML take novsie ak existuje. Sice som to pisal ako trosku fetnuty ale snad to precitate :smt059

//autoeditácia príspevku (17 Aug 2011, 20:48)
resp. neoplati sa mi viac ucit cely Directx?
pipiak
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pipiak »

jojinkho
Medium Star
Medium Star

To som kedysi mal nainstalovane len neviem ci to ma nejaky vyznam resp. ci to ulahcuje pracu

//autoeditácia príspevku (18 Aug 2011, 11:36)
a ak ano tak ci to pracuje len s .Net frameworkom alebo aj Directom... a ci to je len pre C# alebo aj c++
reDo
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

toto ta asi presvedci
jojinkho
Medium Star
Medium Star

No vypada to tak ze sa v tom daju vytvarat dost kvalitne hry...len je otazka ci sa to oplati aj do buducnosti viac ako DirectX/OpenGL ... to je jedna vec a druha ze sa mi dost podoba C# na C++ iba ze sa mi nepaci v tom ze sa podoba na Javu a chcu tam pchat vsade classy aj ked to netreba. Tak ze ci mozem pisat rovnaky kod ako na C++ ....

Ale aj tak radsej by som chcel nieco ako XNA ale pre C++ predsa som beginner a nechce zbytocne miesat viac jazykov :|
//
Takto az moc neotravujem.... tak ak poznate nieco take ako XNA aktualne nie zastarane v com sa da robit 3D grafika pripadne prepojit s Directxom nie SDL tak napiste vopred vam diki ak nie tak to vidim ze sa budem ucit DirectX a diki moc vsetkym zapojenym
pipiak
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pipiak »

no myslim si ze c# ti radovo skrati cas, vies ono tie classy tam na nieco su aj dobre;)
Mozes si pozriet este unity3d , i ked je to zase c# ale mozno ta to zaujme ako komplexne riesenie
jojinkho
Medium Star
Medium Star

twl ja uz neviem_) ako si pisal
Zalezi na co to chces vediet ? Ak ta bavi grafika, hry a spol a chces sa len tak bavkat, tak to rob v hotovom engine (Unity3d a pod) ak nie, tak potom mozes zacat studovat opengl/directx
....tak presne na to to nechcem vidim to tak ze OpenGL alebo DirectX cisty bez zbytocnosti a blbosti az mi aj mozog pracuje:) len co OpenGL abo DX?
johny3212
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

jojinkho napísal:Ak mas nejake totorialy tak posli:) ale tak ja neviem ja by som bral radsej Directx...lebo vsetky nove hry su v nom a openGL skor linux zato ze je multiplatformovy...a v buducnosti by som necel robit zadara:)

//autoeditácia príspevku (17 Aug 2011, 17:06)
Existuje nieco take ako SDL/SFML len pod Directom? aby som napr. spravil okno atd. v tom a potom 3d grafiku v Drecte?
Myslim, ze nevies co pises. Grafika nie su iba hry :). OpenGL je priemyselny standard!!! Grafika su rozne vojenske simulatory alebo v priemysle v oblasti virtualnej reality, simulacie strojov, hal, dopravnych pasov, fyzikalne simulacie a rozsirena realita ... Toto vsetko sa robi v OpenGL, malo kedy to najdes v DirectX. DirectX je zamerane hlavne na tie hry. Si mlady tak poznas iba tie hry. OpenGL a Direct3D nemaju ani zdaleka podobnu syntax az na shadre!!! Ale v oboch systemoch sa daju dosiahnut rovnake vysledky, kedze sa jedna o nativne kodenie a pristup k HW. Takze funkcionalitu udava HW.
Podobne programovanie pre platformy Android a Apple (MAC, iOS) je vsetko OpenGL.

Tu sa docitas o mojich OpenGL tutorialoch, kde bola vedena diskusia OpenGL vs Direct3D.

Tu mas taky starsi clanok, precitaj si ho root.

Ale v podstate je jedno ci si vyberies Direct3D alebo OpenGL. V oboch najdes uplatnenie. Na slovensku a CZ viac s OpenGL.
jojinkho
Medium Star
Medium Star

To ze neviem co pisem:) je z casti aj pravda :lol: No tak ja nwm na konzoly sa mi zijde na PS OpenGL .... na XboX Dx.... ja by som radsej pracoval na vyvoji hier na co je lepsi podla mna DX skoro vsetky windows hry su v nom. Ze neni prenositelny mi teraz moc nevadi. Velke plus co ma: Sample Browser.... nie je to nic extra ale urcite to pomoze, poznam dost dobre tutorialy:) skoda ze v ENG
pridam link snad niekomu pomoze:

Kód: Vybrať všetko

http://rastertek.com/
Resp. taka otazka kebyze sa naucim teraz DX bude mi robit neskor problem OGL? alebo naopak?
johny3212
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Ako som pisal, jedna sa o nativne kodenie, funkcionalitu udava HW. Princip je teda vsade rovnaky, ked ten zvladnes, ucis sa v podstate iba syntax. Direct3D je velmi zlozity oproti OpenGL. Rovnaky kod v Direct3D je asi 2x dlhsi ako v OpenGL. Ak sa rozhodnes pre ten Direct3D a chces robit cisto hry, tak uplatnenie skor v zahranici.
Ked budes na vyske, tak budes mat o moc vacsi obzor. Ja pracujem pre jednu firmu v oblasti grafiky pocas studia a s Direct3D sa vobec nestretavam ani u inych firmach. Ma to svoje dvody, nie len multiplatforomovost, ale aj nekompatibilita medzi verziami DirectX ...

Ci uz sa rozhodnes pre jedno alebo druhe, tak ti odporucam aj Nvidia developersku stranku na ucenie, su tam uzasne veci http://developer.nvidia.com/.
jojinkho
Medium Star
Medium Star

Pises 2x dlhsi kod tak preco sa pouziva DX?:) tomu moc nechapem... a pomoze Nvidia SDK nejako?
johny3212
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Nebudem sa opakovat. Cital si si tie linky co som ti poslal, tam kde su tie tutorialy a root. Presne tieto veci sa tam prebarali a aj to, preco sa directX uplatnilo v hrach.

Nie konkretne dake NvidiaSDK, ale nvidia tam ma rozne tutorialy na profi urovni aj s prikladmi, ci uz pre OpengL alebo Direct3D, hlavne v oblasti vyuzitia grafickych kariet pri vypoctoch, ale to az ked budes troska skusenejsi...
Napísať odpoveď