Neco pro zacatecnika

Všetko ohľadom Linuxu...
reDo
Star
Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Neco pro zacatecnika

Príspevok od používateľa reDo »

Skus Linux Mint, je postaveny na Ubuntu plus ma v sebe uz zopar dalsich programov, vlastne aplikacie a vsetky kodeky. ;)
adr0z
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa adr0z »

Tak dneska som úplne prvý krát okúsil Linux, ako totálny lajk som siahol po Ubuntu, zatiaľ sa pomaly učím, uvidíme.
dosta
Novice
Novice

Príspevok od používateľa dosta »

neviem ale podla mňa Linux nemá veľkú budúcnosť neni moc rozšírený uvidíme
masterdead
SysAdmin
SysAdmin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa masterdead »

dosta napísal:neviem ale podla mňa Linux nemá veľkú budúcnosť neni moc rozšírený uvidíme
Medzi beznymi uzivatelmi v domacnostiach ani nie. Avsak v serverovych technologiach momentalne kraluje.
lowmanek
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa lowmanek »

[url=[/url] napísal:neviem ale podla mňa Linux nemá veľkú budúcnosť neni moc rozšírený uvidíme
Linux bol vzdy priradovany ku geekom ale teraz sa imo rozsiruje aj pre sirsiu verejnost. Na Linuxe je myslim postaveny aj Android, takze by som netvrdil, ze nie je az tak rozsireny. Minule som niekde cital, ze je aj v niekolko autoradiach, mikrovlnkach a pod. :)

Na Linux planujem prejst uz dlho no mam pred tym trochu respekt. Mam momentalne originalku win XP a skoro plny HDD, chcem kupit externe HDD na filmy cize sa mi polka miesta uvolni, len ako student okrem narodenin, menin a vianoc financii moc nie je :) potom chcem dat dual boot win 7 a Ubuntu. Nikdy som nepotreboval preinstalovavat OS, takze v tomto smere nemam vobec skusenosti...bude to zaujimave.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Pred Linuxom netreba mat respekt, ako to nazyvas, ale skorej pevne nervy a sprvu vela casu, kym si clovek vsetko prisposobi podla seba a nastuduje riesenia a tak za pomoci googlu :)
Ja zarity Windowsak som teraz uz len na linuxe. Ziadny dual boot, ani nic, nech ma to nelaka byt lenivy. A to pracujem dlhorocne v oblasti winu.
lowmanek
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa lowmanek »

ja budem davat dual boot hlavne kvoli skole (MS Office) navysse pred mesiacom som kupil 2010 za 13€.
Denco
King
King

Príspevok od používateľa Denco »

Osobne si myslím, že najviac ľudí, ktorí odmietajú linux sú hráči hier. Nemohli by si totiž zahrať svoje obľúbené hry (alebo minimálne s problémami).
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Ja som si na zaciatok nainstaloval Ubuntu no a po tyzdni pouzivania mi tri krat zamrzol a paru krat reagoval uplne pomaly. Takze zatial nemam dobreho slova na Linux :)
Aiden
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Aiden »

lowmanek MS Office skutocne nepotrebujes :) A to ti hvorim ako user, ktory dlho odmietal pouzivat Libre/OpenOffice. Osobne mam dualboot Arch + W7 a keby som mohol spolahlivo spustit Photoshop, 3ds Max a AutoCAD v linuxe, tak nepotrebujem ani ten. (Viem, ze existuju opensource alternativy, ale na Gimp si za boha zvyknut nedokazem, v Blenderi velmi robit neviem a CAD programy stoja za hovno :? )
Aj tak 90% casu travim v linuxe a ked pride na dokumenty LibreOffice + Google Docs s prehladom stacia.

A naozaj si zober k srdcu Sovietovu radu - musis byt trpezlivy... ale ked budes este aj zvedavy a spravne lenivy, uzijes si pri tom ovela viac zabavy :)
Zappir
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Zappir »

ja mam momentalne najvacsi problem s jadrom (nvm isto ale cital som ze by to malo byt ono). Nb mi vydrz sotva pol hodinu na baterke
Aiden
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Aiden »

To je bohuzial uz dlho znama vec a nejako sa neriesi :(
Tu sa o tom docitas viac http://www.root.cz/clanky/jadro-3-1-ma- ... -spotrebu/
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

No ja som si nevedel predstaviť Linux ani za toho onýho... a kuk. Vyskúšal som nainštalovať Ubuntu 10.10. nedávno a po pár doslova týždňoch fičím na Ubuntu 11.04, priateľkin otec aj moja mamka ide na Fedore 14 a priateľka by to chcela tiež, akurát sa chce hrať Simsa 3 :)

Pomaličky som prenikol aj do Terminálu a ide to. Mám za sebou úspešne vyriešených niekoľko problémov a naozaj stačí google, skutočne, uvediem príklady (rôzne PC):
1. rozbehanie wifiny (tým si prejde asi každý)
2. rozbehanie multifunknčného
3. zníženie spotreby na notebooku
4. chybu, keď po strčení slúchadiel hrali aj repráky aj slúchadlá
5. vyriešenie zamŕzania notebooku po vytiahnutí LAN kábla
atď ešte by sa našlo.

A to hovorím ako človek čo má k IT skutočne ďaleko, snažím sa len byť zodpovedný a edukovaný užívateľ čo má prehľad.

Na Linuxe sa mi páči najmä:
1. extrémne rýchle štarty oproti Win
2. prostriedky počítača sa využívajú lepšie a nemrhá sa nimi na samotný chod OS
3. nedochádza k...ako by som to povedal...samovoľným zmenám v systéme
4. neexistunciu nutnosti používať antivír

Jedným slovom ak si ho raz nastavíte na svoj obraz bude to rýchly, bezpečný a mimoriadne stabilný operačný systém.
konyk87
King
King

Príspevok od používateľa konyk87 »

Neviem, čím je to spôsobené, ale aj napriek správam o vysokej spotrebe energie môj notebook vydrží na batérii veľmi dlho (niekedy dlhšie, ako je uvádzané)...Lenovo ThinkPad Edge E520...Uvádzaná výdrž bola myslím 4,5 hodiny a pri zapnutej wifine a ťahaní torrentu batéria vydržala niečo cez 7 hodín (prakticky žiadna iná práca, len zapnutý prehliadač a cca raz za hodinu na pár minút interenet). Iný krajný prípad bol, keď som zaliezol do postele, batéria ukazovala okolo 2:30 hod, pustil som 3/4 hodinový diel seriálu a tesne pred koncom notebook prešiel do režimu spánku, ale to sa mi stalo len raz, tak som to ďalej neskúmal...
Space5800
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Space5800 »

No tie problémy so spotrebou jadra by sa AFAIK mali týkať len Sandy Bridge CPU. Takže pri iných sa to neprejaví :)
konyk87
King
King

Príspevok od používateľa konyk87 »

bielytesak
Novice
Novice

Príspevok od používateľa bielytesak »

Išli by mi hry čo sú spravené na windows aj na linuxe?
Space5800
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Space5800 »

Nie. Niektoré (hlavne staršie) sa dajú slušne rozbehať vďaka wine ale nie je to žiadna sláva.
hwip
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa hwip »

bielytesak napísal:Išli by mi hry čo sú spravené na windows aj na linuxe?
veľa programov a hier (čo je v podstate tiež program) je dnes kompatibilných aj s Windowsom, Mac-om OS aj Linuxom, stačí si pozrieť. Nezáleží na tom, na akom OS bol robený, ale keď si si Linux ešte len teraz nainštaloval, možno by si mal problém s .NET Frameworkom.
black evil
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa black evil »

Na linuxe by mala ist polovica hier čo su na svete vyrobene,ja som inštaloval 2,stoho jedna nejde a druha ide,n po spusteni beha obraz.
Chcel by som sa vas spytat,mam ubuntu,asi mesiac je dobry,no ešte si musim odviknuť od windowsu,mal som aj fedoru,jeden deň,ale nevyznal som sa v nej,chcem sa len spytať,možno sa to už niekto pital,no je tu toho vela,že aku by ste my radili distribuciu na programovanie,vyučbu progamovania, ktora je distribucia je na to najviac zamerana?
Napísať odpoveď