Mám anténu Sunker Elite 115 a mám ju položenú na parapete (na okne) tak to asi bude ten čum že?marconi napísal:Manuálny squelch si nastav tesne nad hranicu šumu. Ak ani vtedy stanicu nepočuješ, musíš stanicu odsquelčovať. JE to vtedy ak jej signál je príliš slabý. Slabý signál môže byť z viacerých dôvodov:
- veľká vzdialenosť medzi tebou a protistanicou
- chyba v zapojení koaxiálneho kábla a antény
- nesprávne umiestnenie antény (v blízkosti steny, stromu a pod.)
- ...
Kde a akú anténu máš namontovanú?
Vysielačky(Rádiostanice) - CB & PMR: Vysiela ešte niekto
Re: Vysielačky(Rádiostanice) - CB & PMR: Vysiela ešte niekto
Ahojte viete n iekto niečo o značke Brondi a vysielacke fx dynamik? alebo maxcom? Dakujem su to pmrky.
//autoeditácia príspevku (20 Júl 2011, 8:05)
Zdravim vidim ze tu uz nik davno nepisal. Ale skusim. som novacik a objednal som si brondi fx dynamic, neviete nieco o nich? Pokec maju fajn na strankach a zohnal som ich za 53€ inde stoja okolo 70€ . Potom som zistil ze ten isty dizajn ma Maxcom a tiez aj Sencor, ta ma vsak dosah len 8km /dosah viem ze je len ideal kopec kopec / avsak neviem ci maju creva rovnake a tak. Ak by ste nieco vedeli tak dajte vediet. Zatial len skusam a ak ma to bude bavit tak pokracujem ....
//autoeditácia príspevku (20 Júl 2011, 8:05)
Zdravim vidim ze tu uz nik davno nepisal. Ale skusim. som novacik a objednal som si brondi fx dynamic, neviete nieco o nich? Pokec maju fajn na strankach a zohnal som ich za 53€ inde stoja okolo 70€ . Potom som zistil ze ten isty dizajn ma Maxcom a tiez aj Sencor, ta ma vsak dosah len 8km /dosah viem ze je len ideal kopec kopec / avsak neviem ci maju creva rovnake a tak. Ak by ste nieco vedeli tak dajte vediet. Zatial len skusam a ak ma to bude bavit tak pokracujem ....
Táto anténa je prioritne určená na strechu vozidla, kde by (podľa možnosti) mala byť umiestnená v strede. Keď ju máš na okne, musíš počítať s tým, že jej vyžarovací diagram sa zmení (už nie je kruhový). Anténe vadí blízkosť steny budovy. čiastočne náhradným riešením je umiestniť anténu na oplechovanie strechy tak, aby prút antény bol vo voľnom priestore a ak koaxiál nedočiahne do konektora stanice, použiť predlžovací koxiál príslušnej dĺžky.SKMatoBB napísal: Mám anténu Sunker Elite 115 a mám ju položenú na parapete (na okne) tak to asi bude ten čum že?
Ideálne riešenie: na domáce použitie kúpiť základňovú anténu lambda 1/2, lambda 5/8 a pod.
Ale prečo to šumí aj keď mám squelch nastavený na Auto? Veď to by malo šumieť len ak príjma signál ak je to na ASC (Auto-Squelch) nie?marconi napísal:
Táto anténa je prioritne určená na strechu vozidla, kde by (podľa možnosti) mala byť umiestnená v strede. Keď ju máš na okne, musíš počítať s tým, že jej vyžarovací diagram sa zmení (už nie je kruhový). Anténe vadí blízkosť steny budovy. čiastočne náhradným riešením je umiestniť anténu na oplechovanie strechy tak, aby prút antény bol vo voľnom priestore a ak koaxiál nedočiahne do konektora stanice, použiť predlžovací koxiál príslušnej dĺžky.
Ideálne riešenie: na domáce použitie kúpiť základňovú anténu lambda 1/2, lambda 5/8 a pod.
ASC nie je presne rovnaká funkcia, ako squelch zatiahnutý na určitú "nešumiacu" polohu. Keď ho aktivuješ, ostáva každá stanica s miernym šumom a cez ten prerazí len silný signál. Osobne som túto funkciu využil, len keď som ju testoval. Radšej sa pohrám s nastavením potenciometra squelchu.
Povedzte ze za kolko sa da kupit taka najlacnejsia CB vysielacka alebo
neexistuje len nieco take ako prijimac ze by som len pocul ? A je tu niekto z vychodu kto ma CB ?
neexistuje len nieco take ako prijimac ze by som len pocul ? A je tu niekto z vychodu kto ma CB ?
pozri si napr. tieto stránky:
www.cbone.sk
www.shop3000.cz/
www.awas.sk
Užívatelia CB pásma sú aj na východe, niekoľkých možno nájsť a kontaktovať na portáloch o CB prevádzke:
www.scbr.sk
www.pbh.sk
www.cbone.sk
www.shop3000.cz/
www.awas.sk
Užívatelia CB pásma sú aj na východe, niekoľkých možno nájsť a kontaktovať na portáloch o CB prevádzke:
www.scbr.sk
www.pbh.sk
A co myslis ze by stacili take vysielacky lacne napr. z ebay ? 
-
Andi_Cibula
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Ja mám z eBay rádiostanicu NKT-R3, čo je pásmo 400-470MHz. Tento model má preladiteľnú frekvenciu po 5kHz krokoch, odnímateľnú anténu a pere do nej 2watty, takže homologizáciu to nevidelo ani z rýchlika. To je vlastne to čo sa mi na nej páči.
Od každého eBay predajcu to vyjde na 33€ aj s poštou, originál výrobca+predajca je shop409.com
Napriek tomu však odporúčam sa tomuto modelu vyhnúť a zakúpiť novší model Baofeng UV-3R, je to pajc rapidne drahšej WX-3R, ale o hodne vylepšený, má rovnaké pirátske črty a druhé pásmo 136-174 MHz.
http://www.ebay.com/itm/UV-3R-BAOFENG-1 ... 19c8130698
Staršia NKT-R3:
http://www.ebay.com/itm/NKT-NKT-R3-UHF- ... 19c7a32519
Nie je to síce tu požadované CB pásmo, ale napriek tomu dávam do pozornosti tieto staničky, som s nimi veľmi spokojný, spojenia viac než na 10km sú bežné.
Od každého eBay predajcu to vyjde na 33€ aj s poštou, originál výrobca+predajca je shop409.com
Napriek tomu však odporúčam sa tomuto modelu vyhnúť a zakúpiť novší model Baofeng UV-3R, je to pajc rapidne drahšej WX-3R, ale o hodne vylepšený, má rovnaké pirátske črty a druhé pásmo 136-174 MHz.
http://www.ebay.com/itm/UV-3R-BAOFENG-1 ... 19c8130698
Staršia NKT-R3:
http://www.ebay.com/itm/NKT-NKT-R3-UHF- ... 19c7a32519
Nie je to síce tu požadované CB pásmo, ale napriek tomu dávam do pozornosti tieto staničky, som s nimi veľmi spokojný, spojenia viac než na 10km sú bežné.
jaaj a nepoznas nieco take ale CB resp aj lacnejsie 
Chlapi, toto by bola dobrá lacná ručná FM vysielačka pre ... nazvime to, ne-amatérske účely.
Čínskej výroby, takže predsudok asi zaúčinkuje u každého. Za cca 60 eur aj s poštou, plus programovací kábel za 3-4.
http://www.qsfj.com/single.php?id=4
Podpora rozsahov 136-174, 350-390, 400-470; pre tieto aj RX aj TX, pak len RX rozsahy 88-108 a 470-520, všetko MHz. Výkon prepínateľný 1W, 2.5W a 5W. Na internete nie je na túto vysielačku veľa recenzií, ale napríklad na eham.net získala hodnotenie 4.8 z 5 bodov a každý si pochvaľuje, že kvalita výroby i efektivita patrí medzi špičky. Taktiež že si komunikujúca protistanica myslela, že to dotyčný drží v ruke Icom čí Yaesu. Avšak programovanie (nahadzovanie staníc do pamäte, či tweak nastavení) tej rúčky nie je až také intuitívne a treba sa s tým vraj dve tri hodinky pohrať, až človek príde na ten vtip.
Podobná vysielačka čínskej výroby je trebárs Wouxun kg-uvd1p, ktorá je asi viacej známa medzi rádioamatérmi, ale na eham má i nižšie hodnotenie a je drahšia o cca 20 EUR /na rozdiel od tejto Quansheng má Wouxun podporu DTMF; asi kvôli tomu/. Avšak tu táto quansheng vyhráva v použitej batérii: kapacitu má až 2000 mAh, wouxun len 1400-1500.
Tiež píšu recenzie, že táto Quansheng vysielačka dokáže sledovať dve frekvencie naraz a pri nejakej aktivite na tej druhej frekvencii, pokiaľ to užívateľ stihne do 7 sekúnd, je možné odpovedať stiskom PTT tlačidla.
Čiže z tohto by poľahky šlo vysielať PMR a to dokonca na 5W +- 0.5W, čo je viac než desaťnásobok povoleného výkonu. Plus počúvať v pravý čas vesmírnu stanicu ISS či mestskú políciu, záchranárov, hasičov, radary, taxislužby a bársčo ešte na prútovú (pelendrekovú) anténu neznie zle, že...
Do dvoch mesiacov si ju určite ošéfujem.
http://www.qsfj.com/single.php?id=4
Podpora rozsahov 136-174, 350-390, 400-470; pre tieto aj RX aj TX, pak len RX rozsahy 88-108 a 470-520, všetko MHz. Výkon prepínateľný 1W, 2.5W a 5W. Na internete nie je na túto vysielačku veľa recenzií, ale napríklad na eham.net získala hodnotenie 4.8 z 5 bodov a každý si pochvaľuje, že kvalita výroby i efektivita patrí medzi špičky. Taktiež že si komunikujúca protistanica myslela, že to dotyčný drží v ruke Icom čí Yaesu. Avšak programovanie (nahadzovanie staníc do pamäte, či tweak nastavení) tej rúčky nie je až také intuitívne a treba sa s tým vraj dve tri hodinky pohrať, až človek príde na ten vtip.
Podobná vysielačka čínskej výroby je trebárs Wouxun kg-uvd1p, ktorá je asi viacej známa medzi rádioamatérmi, ale na eham má i nižšie hodnotenie a je drahšia o cca 20 EUR /na rozdiel od tejto Quansheng má Wouxun podporu DTMF; asi kvôli tomu/. Avšak tu táto quansheng vyhráva v použitej batérii: kapacitu má až 2000 mAh, wouxun len 1400-1500.
Tiež píšu recenzie, že táto Quansheng vysielačka dokáže sledovať dve frekvencie naraz a pri nejakej aktivite na tej druhej frekvencii, pokiaľ to užívateľ stihne do 7 sekúnd, je možné odpovedať stiskom PTT tlačidla.
Čiže z tohto by poľahky šlo vysielať PMR a to dokonca na 5W +- 0.5W, čo je viac než desaťnásobok povoleného výkonu. Plus počúvať v pravý čas vesmírnu stanicu ISS či mestskú políciu, záchranárov, hasičov, radary, taxislužby a bársčo ešte na prútovú (pelendrekovú) anténu neznie zle, že...
Do dvoch mesiacov si ju určite ošéfujem.
Nazdar ludia. Mám len dotaz ako úplný amatér. Našiel som doma vysielačku Motorola LTS2000. Dá sa na niečo ešte použiť, alebo je to už len zhlúčik obvodov z využitím jedine ako ťažítko?
Ďakujem za odpovede.
Ďakujem za odpovede.
zdravim..nema niekto nejaky funkcny bandplan z kosic ? popripade okolie KE .. a neviete nahodou DTMF kod pre mest*skych pol*ica*jtov (tiez KE) ? Dik 
Bandplan, ktorý robia ľudia monitorovaním pásiem, nájdeš na stránkach CB rádioklubu Žilina
Zdraví chcem poprosiť o radu mam zaujem o kúpu radio stanice http://www.vysielackyshop.sk/midland-al ... p-766.html spolu s antenou http://www.vysielackyshop.sk/antena-lem ... p-780.html chcel by som ju používať na komunikáciu s ostatnými kamionistami hlavne v SR ale aj iními vodičmi a pri nadrozmernej preprave s vodicmi s doprovodných vozidiel. No pravda je ze som este cerstvý vo fachu a dost dobre nerozumiem vysileačkam a ladeniu vedel by mi prosim niekto poradit? Ďakujem Kubo. 
caute kupil som vysilacku tti 1100 di aky mate nato nazor je v pohode?
//autoeditácia príspevku (04 Feb 2012, 22:13)
//autoeditácia príspevku (04 Feb 2012, 22:13)
@ Kubo 147:
Na komunikáciu postačí ktorákoľvek CB stanica. Je len na Tebe, ktoré funkcie budeš používať. Pri komunikácii so sprievodnými vozidlami pri nadrozmernom náklade bude stačiť dosah cca do jedného kilometra. Pri spojeniach s inými budeš určite vyžadovať vyšší dosah. Takže treba brať ohľad najmä na správne nainštalovanie a nastavenie antény. Veľká väčšina antén má možnosť predĺženia/skrátenia žiariča zasúvaním/vysúvaním. Tým sa anténa doladí. Samozrejme, pätu antény treba vodivo spojiť s uzemnením čo najlepšie. Treba zabrániť vnikaniu rušenia od elektrických rotačných častí cez ant. systém (niekedy "počuť" zmeny otáčok motora v reproduktore stanice).
Ak si ešte takéto niečo nerobil, odporúčam spojiť sa s niektorým predajcom/servisným strediskom, ktorý Ti pomôže, alebo skús nájsť nejakého užívateľa CB pásma v okolí, ktorý má k dispozícii príslušné meracie prístroje.
Osobne preferujem návštevu v kamennom obchode pred e-shopom, nakoľko v kamennom obchode mám možnosť všetko si pozrieť, vyskúšať a v prípade potreby mi to hneď aj nainštalujú...
Na komunikáciu postačí ktorákoľvek CB stanica. Je len na Tebe, ktoré funkcie budeš používať. Pri komunikácii so sprievodnými vozidlami pri nadrozmernom náklade bude stačiť dosah cca do jedného kilometra. Pri spojeniach s inými budeš určite vyžadovať vyšší dosah. Takže treba brať ohľad najmä na správne nainštalovanie a nastavenie antény. Veľká väčšina antén má možnosť predĺženia/skrátenia žiariča zasúvaním/vysúvaním. Tým sa anténa doladí. Samozrejme, pätu antény treba vodivo spojiť s uzemnením čo najlepšie. Treba zabrániť vnikaniu rušenia od elektrických rotačných častí cez ant. systém (niekedy "počuť" zmeny otáčok motora v reproduktore stanice).
Ak si ešte takéto niečo nerobil, odporúčam spojiť sa s niektorým predajcom/servisným strediskom, ktorý Ti pomôže, alebo skús nájsť nejakého užívateľa CB pásma v okolí, ktorý má k dispozícii príslušné meracie prístroje.
Osobne preferujem návštevu v kamennom obchode pred e-shopom, nakoľko v kamennom obchode mám možnosť všetko si pozrieť, vyskúšať a v prípade potreby mi to hneď aj nainštalujú...
marconi
dakujem za odpoved tak ak som to spravne pochopil tie vysielacky na ktore som sem dal link budu bohato stacit na komunikaciu so sprievodom ?? a ako to potom funguje ked by som chcel chytat signal v okoli BA na ktorom vysielaju ostatny kamionisti
Ď. Kubo
dakujem za odpoved tak ak som to spravne pochopil tie vysielacky na ktore som sem dal link budu bohato stacit na komunikaciu so sprievodom ?? a ako to potom funguje ked by som chcel chytat signal v okoli BA na ktorom vysielaju ostatny kamionisti
Ď. Kubo
Funguje to rovnako. Stačí naladiť stanicu na kanál, kde počuješ prevádzku. Mobilné stanice (rozumej namontované v aute/mobile) väčšinou požívajú 10. kanál, no často sa stáva, že nejaká dvojica sa preladí na iný kanál, takže na kamionistov môžeš naraziť aj niekde inde. V tom prípade je vhodné prečítať si Všeobecné povolenie pre CB stanice, kde je okrem iného napísané aj to, ktoré kanály sa môžu a ktoré nemôžu používať. Zatiaľ je platné toto VPR, no v dohľadnej dobe bude aktualizované...
marconi
Ďakujem, toto je presne to čo som potreboval, iba mi celko neni jasné ako alebo podla čoho si mám zvoliť volačku, či sú nato nejaké pravidlá ale také niečo.
Ď. Kubo
Ďakujem, toto je presne to čo som potreboval, iba mi celko neni jasné ako alebo podla čoho si mám zvoliť volačku, či sú nato nejaké pravidlá ale také niečo.
Ď. Kubo