Bratia Mašínovci

Diskusie na politické témy...

Hrdinovia alebo vrahovia

Hrdinovia
4
17%
Vrahovia
12
52%
Neviem posudit
5
22%
iny nazor, ktory rozpoviem v teme
2
9%

Celkom hlasov: 23

OneTouch
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok

Re: Bratia Mašínovci

Príspevok od používateľa OneTouch »

http://www.sme.sk/c/3767055/piati-proti ... sicom.html

jedni z mala,ktori bojovali proti **** komunizmu
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

niezeby som mal nejak rad policajtov, ale to ze ho sputaneho zabili, znamena jedine, su to podzubani vrahovia, moj dedo v tom obdobi bol policajt, ale keby niekto povedal, ze je zlocinec, za to ze bol policajt tak mu rozbijem hubu a nie to este oslavovat tieto ludske k*rvy z hrdinstva. fuuj. sku*vena doba je toto.
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

zelovoc,
neber to osobne, ale možno práve ten Tvoj dedo sa ako komunistický policajt zúčastňoval represií voči dajme tomu farárom či sedliakom čo odmietli ísť do družstva....

Ešte k tým Mašínom ako takým.... Pokiaľ nejaký režim používa fyzickú likvidáciu odporcov ako bežné riešenie, je úplne legitímne tomu režimu a jeho predstaviteľom oplatiť to rovnakou medicínou....
http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2011081801
zelovoc
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

@Pinhead, na ziadnych represiach sa nepodielal, to si myslis ze v 50.tych rokoch tu behali tisice policajtov, ktori nemali nic ine na praci nez strielat ludi??! v `48 mu znarodnili obchod, tak sa zivil ako mohol.

Pretoze tak isto ako neschvalujem vtedajsie represie voci "nepohodlnej" inteligencii tak isto neschavalujem zabijanie nevinnych, ktori su na druhej strane. Toboz uz nie ich vyzdvihovanie na piedestal...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

zelovoc napísal:@Pinhead, na ziadnych represiach sa nepodielal, to si myslis ze v 50.tych rokoch tu behali tisice policajtov, ktori nemali nic ine na praci nez strielat ludi??! v `48 mu znarodnili obchod, tak sa zivil ako mohol.

Pretoze tak isto ako neschvalujem vtedajsie represie voci "nepohodlnej" inteligencii tak isto neschavalujem zabijanie nevinnych, ktori su na druhej strane. Toboz uz nie ich vyzdvihovanie na piedestal...
Kto chce s vlkmi vyť musí s nimi byť?
lumir
King
King

Príspevok od používateľa lumir »

begbee.. ked mas doma hladne krky, moralka je az na druhom mieste
.
alebo?
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Ja neviem, ja som povedal, že toto nie je o Mašínovcoch ale o oveľa závažnejšej otázke konkrétnosti viny.

Môj prastarý otec sedel v 50-rokoch v parlamente v Prahe ako poslanec a tiež ti viem odprisahať, že nikomu neublížil.
Ale chápem aj ľudí, ktorí na to budú mať diametrálne odlišný názor.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Budem OT, ale napíšem názor. Tiež je mi čudná dnešná móda, že každý, kto pomaly žil za minulého režimu je automaticky zločinec alebo sa nejak podieľal na zločinoch režimu.

Treba si uvedomiť, že ľudia, čo vtedy žili nemali informácie a poznatky, s ktorými dnes disponujeme my. Čiže by som určite apriori neodsudzoval každého, kto bol policajta alebo mal nebodaj nejakú vyššiu funkciu. Aj to "straníctvo" sa dnes pomaly prirovnáva k vražde, čo mi príde taktiež riadne pritiahnuté za vlasy.
Janio
Zablokovaný
Zablokovaný
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Janio »

Nejde o to kvôli čomu to spravili, ale že to spravili... A keďže je bežne známe, že niekoho zavraždili (keď nemuseli) tak sú vrahovia... Je totálna sprostosť o nich písať, že sú hrdinovia, kvôli tomu, že nemali radi iný režim :)
To sa o niekoľko rokov bude vravieť, že hrdina bol braivick ? Fakt už retardovaný ten svet :roll: Lumir to dobre napísal...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

hughito napísal:Budem OT, ale napíšem názor. Tiež je mi čudná dnešná móda, že každý, kto pomaly žil za minulého režimu je automaticky zločinec alebo sa nejak podieľal na zločinoch režimu.

Treba si uvedomiť, že ľudia, čo vtedy žili nemali informácie a poznatky, s ktorými dnes disponujeme my. Čiže by som určite apriori neodsudzoval každého, kto bol policajta alebo mal nebodaj nejakú vyššiu funkciu. Aj to "straníctvo" sa dnes pomaly prirovnáva k vražde, čo mi príde taktiež riadne pritiahnuté za vlasy.
Toto je veľká pravda a súhlasím. Chcem upozorniť ale aj na fakt, že nejaká miera viny bude prítomná. Keď to nikomu neubližoval radový policajt ani poslanec parlamentu, tak kto páchal všetko to zlo?
Son-Goku
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Son-Goku »

hughito napísal:Budem OT, ale napíšem názor. Tiež je mi čudná dnešná móda, že každý, kto pomaly žil za minulého režimu je automaticky zločinec alebo sa nejak podieľal na zločinoch režimu.

to mi chces povedat ze ludia nevedeli co robili komousi v rusku od VOSR(edit opravene na vosr) a ze nevedeli co robili u nas gardisti?dobre sa vedelo len kazdi cusal lebo mal strach.este k tebe tolko ze ty volas floidov acab a vravis ze su ruka statnej moci a nemas ich rad.a tu ked niekto pinda na fizlov za komousov tak sa div svetu neposeries z toho.
hughito
Redeemer
Redeemer

Samozrejme, že sa to nevedelo ty mudrlant. Resp. by sa dalo diskutovať o tom, do akej miery sa to vedelo, čo sa vedelo, odkedy sa vedelo a kto vedel.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

hughito - tak diskutuj, daj nejaké dôkazy o tom, kto koľko vedel a vysvetli mi, prečo napr. pohraničníci nestrieľali schválne vedľa, prečo sa uplatňovala policajná brutalita na mládež... kto môže v totalite za všetko to zlo? Ak to nie sú ľudia v orgánoch štátnej moci, tak asi Santa Klaus, nie? Tiež sa mi nepáči, že z každého, kto mal červenú knižku, sa dnes robí vrah a násilník (aj keď ľudí, čo "podľahli" veľmi nemusím), no NIEKTO za to všetko svinstvo môže. A kto iný, ak nie polícia, ktorá reálne ľuďom ubližovala (a to sa poprieť nedá), ŠTB (to sa tiež poprieť nedá), pohraničníci (taktiež sa to nedá poprieť)....

Chceš tvrdiť, že bežní ľudia nevedeli o tom, ako im systém škodí? Nebuď smiešny, však to počúvam doma aj od známych. Tajní mi zabili brata starej mamy, keď po tom, čo ušiel za čiaru, sa vrátil po svoju ženu... ľudia, ktorých zabili, keď sa snažili ujsť, o tom sa tiež nevedelo??? Nedaj sa vysmiať - akokoľvek obhajovať a zľahčovať svinstvo, ktoré napáchali "červení," je hlúposť a podliehanie dnešnému trendu všetko relativizovať a hrať sa na vševediaceho. A to fakt nemám rád.

Ako už Pinhead povedal - režim bol voči obyvateľom represívny, vôbec si nebral servítky (Jáchymov, gulagy v Rusku, streľba do davu, streľba na utekajúcich na hraniciach, policajná brutalita, nesloboda slova a tlače, ani blbých Beatles si si nesmel oficiálne pustiť) a tak je úplne legitímne, použiť voči systému akékoľvek "zbrane." A to, že na úteku zabili spútaného človeka? Prečo asi? Lebo ich videl a mohol by ich identifikovať, narobiť im problémy...? Prečo sa teraz všetci nedurdia a nevyženú každého s červenou knižkou (napr. Fica) z parlamentu, veď aj oni sympatizovali s režimom, ktorý zabíjal ľudí, ktorí sa nemohli brániť!!!
zelovoc
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

@Stoporko: ako by im ublizil svedok uteku ak by uz boli za hranicami? ved vladna moc to vedela aj bez toho svedka, kto to urobil.
ad pohranicnici: boli to zmrdi, ale zaroven aj vojaci, a ked vojak dostane rozkaz, tak ho musi splnit, inak potrestaju jeho. Funguje to tak v kazdej armade od pociatku ludstva.

neviem preco je dnes v mode pindat na vsetko co sa tu urobilo medzi 48 a 89. okrem toho zla sa urobilo aj kopec dobrych veci. skor mi to pride, ze pindajme na tu generaciu pred nami, aby sme nevideli ako sme to dosrali my.

relativizovanie nieje dobre, ale tak isto nieje dobre vidiet vsetco cierno bielo, nikdy to nieje tak, ze my sme ti dobri, oni su ti zli, mozno tak akurat v americkych filmoch, v .tyzdni, SMEtiach a danovom urade (tam to je jedine miesto, kde to tak moze byt)
jolanek
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa jolanek »

Nemozem s urcitostou povedat ci boli hrdinovia, ale sa hovori v OSN: "so zbranami za mier"
Isli ta slobodou, keby neboli strielali, boli by ich mucili, vaznili a mozno disciplinarne aj casom popravili. Ale na fakte ze vrazdili to nic nemeni.
Bola to planovana akcia, ktora bude casom dufam zfilmovana
hughito
Redeemer
Redeemer

Zrejme si nepochopil Stoporko - samozrejme, že to zlo niekto páchal, ale príde mi smiešne robiť z nejakého radového policajta na dedine beštiu.

Čo sa týka ŠTB, to je už iná záležitosť, tam už ľudia určite vedeli čo robia a prečo to robia. Ďalej sa čo sa týka hraničiarov - dedko bol 2 roky na Šumave ako hraničiar a dodnes je to jeho najväčší životný zážitok. Vtedy fungovala masová propaganda, ľudia boli oblbnutí (konieckoncov, ako dnes), verili tomu, čo sa hovorilo. Samozrejme našli sa aj ľudia, ktorí videli pod pokličku, ale tých je vždy málo, o to viac v totalitnom režime.

Opakujem - mne len príde smiešne ako sa dnes robí z každého policajta či nejakého stranníka človek, ktorý sa pomaly podieľal na všetkých zločinoch daného režimu, od represálií až po vykonštruované procesy. Za týmito vecami stoja ľudia, ktorých mená poznáme, odporúčam knihu Podoby násilia od Jabonického.

Čo sa týka rôznych procesov, hlavne politických, dejú sa v značnej miere aj dnes a to vo "vyspelých demokraciách." Propaganda funguje takisto aj dnes, preto o nich málokto vie.

//autoeditácia príspevku (24 Aug 2011, 15:32)
Teraz k téme: Čo sa týka celkovo rodiny Mašínovcov, najväčší hrdina bol Josef Mašín starší, otec týchto dvoch bratov, o ktorých je tu reč. Bol to nesmierne statočný človek (napr. vydržal ťažké mučenie, nikoho neprezradil), ktorý pôsobil v odboji proti Nemcom. Nemci sa ho báli aj vtedy, keď ho popravovali - ako jediný z partie odsúdených na smrť v rámci Heydrichiády mal spútané nohy i ruky.

Čo sa týka synov, tak veľkým plusom je určite to, že sa zapojili už aj do druhého odboja, napriek nízkemu veku (15 a 13 rokov) v rámci tradície rodiny a po vzore otca.

Keď videli čo sa deje a že veľa známych ich otca a matky je uväzňovaných a popravovaných, rozhodli sa niečo robiť a po vzore otca začali zhromažďovať zbrane. Boli tam nejaké neúspešné pokusy (nefunkčné zbrane), ale aj úspešné, kde bola už aj obeť (strážnik, ktorý bol podľa slov mašínovcov v zlom čase na zlom mieste a proste bol strážnik ZNB). Známa je aj akcia pálenia stohov, čím chceli uškodiť štátnemu hospodárstvu - myšlienka akože dobrá, ale skôr naivná a uškodili viacmenej obyčajným ľuďom a to aj tým, že túto akciu využili štátne sily na riadnu propagandu.

Časom bol starší brat Ctirad väznený (dostal sa tam na základe vyzradenie jedného člena ich skupiny, čo niektorí historici interpretujú tak, že následne pôsobili ešte viac konšpiračne a hlavne nekompromisne) a vlastne potom sa rozhodli, že jediná šanca je ujsť, dostať sa do americkej armády a na tejto strane bojovať za svoj cieľ (teda, verili na to, že sa schyľuje k vojne medzi západom a východom).

Tie vraždy tam boli, avšak sotva išli Mašínovci niekoho cielene vraždiť - vraždy boli preto, lebo museli byť - inak by hrozilo ich chytenie, odhalenie celej skupiny a následná smrť samotných členov a teda aj ich samotných (tá vražda spútaného človeka bola tak aj vysvetlená, zdalo sa im, že sa ich dotyčný snaží zapamätať) . A ako už bolo spomínané, daný systém bol násilný a nijako sa nemaznal so skutočnými či vykonštruovanými odporcami. Oni sa k tomuto samotní jasne a vecne vyjadrujú na rôznych videách.

Čiže, pojem hrdinovia je možno silný, oni jednoducho mali svoj plán, svoju víziu, cieľ za ktorým tvrdo a nekompromisne išli. Boli to statoční ľudia, už len z toho dôvodu, že sa rozhodli v duchu tradície svojho otca niečo robiť proti zlu. Hrdinovia možno v tom zmysle, že sa na ten útek odhodlali, že sa prestrieľali a že sa im podaril. Ale vo vzťahu k tomu, že by nejak uškodili samotnému režimu, to skôr nie.

Samozrejme, táto akcia mala následky a veľa osôb tým bolo postihnutých, boli aj popravy. To však nemožno dávať za vinu Mašínovcom, ale jedine samotnému režimu.
zelovoc
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

no vidim, ze toto je vymeta generacia gluptakov...

edit:

ak robil ludom zle (siel by si robit policajta za komancov?) tak sorry,ale vobec ma nezaujima ze je to tvoja rodina a zakopni prosim ta na najblizsich schodoch a rozbi si hubu sam // spermia

najskor mas 15 rokov a netusis aky ludia vtedy zili. o.i. daleko cestnejsi nez dnes... tak fuck off a navazaj sa do svojej rodiny, ok?
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

no hughito,

vzhľadom k postojom ktoré na fóre prezentuješ, veľmi zaujímavý pohľad na vec.... tak toto som fakt nečakal....
hughito
Redeemer
Redeemer

A čo sa ti nezdá ? :)
Son-Goku
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Son-Goku »