Nazdar.
Chcel by som sa opýtať čo je potrebné na poskytovanie internetového pripojenia? (wifi v pasme 2,4 alebo 5 ghz). Je potrebné si zakúpiť rychle pripojenie od t-comu (ISP Gate alebo tak nejako sa to vola) alebo je možné napríklad mať normálne pripojenie cez optiku (v lokalite je maximum na optike 80 Mb/s). Ak by som postupne pripájal viac a viac užívateľov a 80 Mb pripojenie by už nestačilo je možné pridať ešte jedno prípadne viac 80 mb alebo je potrebné to pripojenie od t-comu?
Poskytovanie internetu
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Re: Poskytovanie internetu
V prvom rade sa internet neposkytuje cez DSL linku alebo cez nejaky Fibernet a podobne, ale robi sa to tak, ze kupis linku (konektivitu) cez takeho poskytovatela, trebars GTS, Orange a podobne. Su tam vsak ine ceny ako su ceny pre domacich klientov, nakolko ide o garanatovane linky.
-
masterdead
SysAdmin
ISP Gate sluzi prave na taketo ucely predavania konektivity. Avsak pripojenie stoji od 1500€ mesacne + pridelenie adresneho priestoru, takze treba mat na to poriadny budget. Ak chces byt lokalny provider tak ja by som siel do WiFi 5ghz prave koli mensiemu zaruseniu (stale dost malo vyuzivana technologia). Wifi poskytuje rychlejsie pripajanie koncovych klientov z coho vyplyva prave rychlejsi navrat investicii. Nevstupoval by som do toho ale s mensim ako 20 000€ rozpoctom.
Idealnejsie je vyuzit priamo prenajatie optickeho okruhu pomocou ISP Connect a pripojit sa priamo do peeru.
Idealnejsie je vyuzit priamo prenajatie optickeho okruhu pomocou ISP Connect a pripojit sa priamo do peeru.
a tie poplatky za konektivitu su dane pevne pre rýchlosť? alebo su spoplatňované podľa prenesených GB. na nete som našiel nejaky cennik podla GB ale bolo to už aj trochu staršie tak nie som si teraz celkom istý 
-
masterdead
SysAdmin
Broadband sa malokedy spoplatnuje na prenesene data. Treba pocitat ze za 100Mbit linku mozes zaplatit aj 2500€ mesacne (tuto cenu si aj tak v konecnom dosledku urci tcom). Moje odporucanie je aby si sa do toho nepustal ak nemas istu velku klientelu a obrovske skusenosti s marketingom a technickymi znalostami, zbytocne vyhodis peniaze a narobis si problemy (mam pocit ze je tam doba viazanosti).
Ako tak pocitam, ani tych 20k€ by na zaciatok nestacilo. Zopar zariadeni od cisca (minimalne pripojenie do broadbandu musi byt pomocou smerovacov od cisca), nakup serverov a licencii + zariadenia na sirenie signalu a urcite bude treba mat peniaze na nakup koncovych zariadeni pre uzivatelov (tu sa ale treba rozhodnut ci koncove zariadenia budes prenajimat alebo predavat). Vedenie uctovnictva plus ostatne veci ktore suvisia s behom zivnosti. Ak to mas robit pre 100 ludi tak na to zabudni (aby sa to aspon oplatilo tak tych 300-400 je minimum). Ak je v tvojom okoli jediny provider a to tcom tak sancu na uchytenie mas, ale ceny budu musiet byt velmi nizke a pripojenie kvalitne (myslim od prveho routra pripojeneho do broadbandu az po koncoveho uzivatela).
Ako tak pocitam, ani tych 20k€ by na zaciatok nestacilo. Zopar zariadeni od cisca (minimalne pripojenie do broadbandu musi byt pomocou smerovacov od cisca), nakup serverov a licencii + zariadenia na sirenie signalu a urcite bude treba mat peniaze na nakup koncovych zariadeni pre uzivatelov (tu sa ale treba rozhodnut ci koncove zariadenia budes prenajimat alebo predavat). Vedenie uctovnictva plus ostatne veci ktore suvisia s behom zivnosti. Ak to mas robit pre 100 ludi tak na to zabudni (aby sa to aspon oplatilo tak tych 300-400 je minimum). Ak je v tvojom okoli jediny provider a to tcom tak sancu na uchytenie mas, ale ceny budu musiet byt velmi nizke a pripojenie kvalitne (myslim od prveho routra pripojeneho do broadbandu az po koncoveho uzivatela).
-
skorec1
Expert
niekedy sa dalo aj cez DSL linkuhojko napísal:V prvom rade sa internet neposkytuje cez DSL linku alebo cez nejaky Fibernet a podobne.
for mato589 skus sa popytat wifi konkurencii o takych 5Mbit garant, urcite to bude najlepsia cesta...
co je garant neje datove obmedzene...
pocitaj na 1Mbit garat 10 ludi...
pri 100Mbit -1000ludi... cim viac tym lepsiu cenovu ponuku mozes dostat
ale ako povedal masterdead tak ti tiez odporucam vykasi sa nato