vibrovanie pri vyssich rychlostiach

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: vibrovanie pri vyssich rychlostiach

Príspevok od používateľa hojko »

Ked da mechanik auto na zdvihak, tak rukou dokaze zistit, ci je problem v lozisku alebo nie. Proste len skusi hybat kolesom do vsetkych stran a pokial bude citit volu, tak je to jasne.

Som tiez majitelom Audi, konkretne A6 3.0 TDI Quattro a nieco podobne som riesil asi pred mesiacom. V rychlostiach od 70 do cca. 130 km/h som citil vibracie, teda ani nie tak vibracie, ako rezonovanie. Pocul som drzat plasty, ktore nikdy neboli pocut, trebars zadna roletka zadneho skla, bocna roletka vzadu, kaslik vpredu, zvuky od klucky pravych prednych dveri. Zacalo to niekde v Rakusku po ceste do Francuzska, najskor som myslel, ze je nieco zle ulozene v kufri a tak sme to na najblizsom odpocivadle prehadzali. Zdalo sa, ze je chvilu pokoj, ale potom to opat zacalo pri 1800 az 2200 otackach, pri vyssich ci nizsich otackach alebo vyssej ci nizsej rychlosti bolo vsetko OK. Po navrate na Slovensko som to zacal riesit, najhorsie predpovede opisovali pokazenu prevodovku, cena prevodovky je cca. 6000 eur a je potrebne to sparovat len v Audi, pretoze nikto iny nepreprogramuje jednotku, takze kupit prevodovku z kradnuteho auta nebolo mozne. Skusil som to prehodit na zimne kolesa, problem pretrvaval. Mechnacici mi skusali loziska, pozerali mi kardan a vsetky vole boli v norme. Nakoniec som skusil alternativu, ktora bola ponuknuta medzi prvymi v odbornych diskusiach, ale prilis som tomu neveril. Objednal som olej do zadneho diferencialu, ide tam len jedna jedina specifikacia oleja, v mojom pripade GL-5, cena za 2 litre okolo 28 eur aj s postou, potom som to vymenil a hla, problem zmizol. Uz pri vypustani oleja zadneho diferencialu sa nam zdalo, ze je tam oleja malo, malo by ho tam byt 1,5 alebo 1,7 litra, ale vytieklo mozno okolo litra. Takze po vymene a naplneni do plna je vsetko OK.

Sice sa udava, ze niektore naplne su dozivotne, ci uz prevodovka, diferencial a podobne, ale v internete je mnoho servisnych navodov, dokonca navodov pri prehliadke priamo v Audi, kde sa tieto veci odporuca menit. Pre zadny diferencial je to 30 tisic kilometrov, ale hravo to zvladne aj dlhsi interval. Rovnako sa odporuca menit aj automaticka prevodovka, aj v tomto pripade vsak ide presna specifikacia a olej v Audi stoji 55 eur za liter, ide ho tam vari 6 litrov, k tomu filter za 80 eur, robota 40 eur..., ale fakticky to zvladne vymenit hociktory mechanik za par eur.

Maj vsak na pamati, ze quattro byva zradne, pretoze chyba predneho kolesa sa moze prenasat na zadne koleso a darmo bude hladat chybu vzadu, ked bude na prednom kolese. Vzhladom na to co opisujes, tak by som skusil najskor napriklad prehodit kolesa na zimne, pojazdit s tym par dni a uvidis, ci vibracie prestanu. Ak tak, potom ist na geometriu a dat to nastavit, to ta vyjde tak na 40-60 eur, zalezi od firmy kde to budes robit. A v neposlednom rade by som urcite vymenil olej zadneho diferencialu. Ak nepomoze ani jedna z tychto troch moznosti, tak potom moze byt problematicke najst problem, ale kto vie, mozno je to len daka fatalita a je to v silentbloku.

Ak mi posles VIN cislo auta do spravy + kod motora, mozem ti pozriet ceny za loziska, diferencial, poloos, olej...
Hotwire
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hotwire »

diky moc Hojko, bohuzial na zimnych kolesach nemam gumy takze to skusit nemozem, ale este opisoval som ze mi okrem toho piska resp vrzga zadne (asi prave) koleso, hlavne ked zatacam doprava, asi bude lozisko opotrebovane, moze aj to mat vplyv na vibrovanie celeho auta? ....a tie VIN cislo a kod motora su kde napisane? v technickom? alebo musim otvorit kapotu?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Urcite ma vybite lozisko vplyv na vibrovanie.

VIN najdes v technickom, nieco v tvare napr. WAUZZ..., kod motora su tri pismena, trebars BMK, BJC a pod..., tiez to najdes v technickom niekde pri motorizacii.
Hotwire
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

ok zajtra ti to napisem, pretoze som papiere asi nechal vnutri v aute...kazdopadne diky vsetkym za rady, a drzte mi palce nech to neni nic vazne :)
icefiresr
Addict
Addict

Príspevok od používateľa icefiresr »

SchYzo mne to robilo od 40 vyssie. Najprv mi na dialnici vyskocil srob elektronu, neskor sa dokonca uvolnilo vsetkych 5 a ked som ich dotiahol, tak po 2 km to iste. Auto sa tazko ovladalo vo vyssich rychlostiach. Plavalo a po preradeni to bolo citit najviac.

Kardan som nastastie menit nemusel, ale mal som brutalne stastie, kedze vela nechybalo k tomu, aby vypadol z podvozku. Ked to mechanik chytil na zdvihaku, tak to malo volu dobrych 10 cm a drzalo to silou vole. Ono ty to pravdepodobne este nemas v takom stadiu. Ale pri tolko malo km sa dost cudujem. Ja som to na Mercedese riesil az pri 255 tisic km.
Hotwire
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

fuha no ty si to nechal zajst az do riadne neskoreho stadia :D
icefiresr
Addict
Addict

Príspevok od používateľa icefiresr »

Tak ano, lebo som myslel, ze su to elektrony (aj to nakoniec bolo v konusoch). Nejazdi na tom.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Len tak letme ceny bez absolutneho info o aute, ci je to beznin alebo diesel, motorizacia atd...

Lozisko kolesa - 5 300 CZK
Stabilizator - 4 000 CZK
Kardan (hriadel spojovaci) - 25 300 CZK
Kardanovy kriz - neviem najst cenu, ale odhadom tak 40-60 eur (cena ako pri E classe)
Rameno - 4 500 CZK
Automaticka prevodovka - cca 117 000 CZK, resp. 174 000 CZK
Diferencial (samosvorny) - 23 300 CZK + par tisic na ostatne doplnky k tomu suvisiace

Ceny na Slovensku mozu byt po prepocte ine, nakolko Audi stanovuje ceny pre jednotlive staty. To co bude stat na Slovensku 350 eur, tak moze stat v Rakusku 290 eur, bezna prax pri Audi. Okrem toho, ak nieco zhanas, tak rovnaka cena bude u predajcu Audi v Bratislave, tak aj v Ziline, Banskej Bystrici alebo Kosiciach, pretoze ceny su v celom state rovnake. Mnohokrat je vyhodnejsie pouzit eBay alebo Allegro, ja som pred tyzdnom riesil ventilator predneho chladica, cena za novy v Audi bola 1033 eur, tj. box s dvomi chladcimi a dvomi riadiacimi jednotkami, zohnal som to z Polska z havarovaneho auta za 205+19 eur, cize 224 eur aj s dopravou.
Hotwire
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

je to benzin, 2.0 T FSI ...a mam tam manual...ale tak vidim ze tie ceny su dost brutalne, dufam ze to nebude ani jedno z toho, to by boli riadne palky

pre darcu: netvrdim ze si to nemozem dovolit, ale tak povedat ze je to drahe snad mozem :x :sneaky:
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

kludne to mozu byt aj vstreky
/necital som vsetky prispevky, iba autorove/
silmarill
King
King

Príspevok od používateľa silmarill »

mne to robilo tiež, technik v servise mi povedal že sa mi na to nepozrie pokiaľ s tým nepôjdem najprv do pneuservisu. v pneuservise mi prehodili zadné a predné disky a odvtedy v poho :D
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Pri quattre nema vyznam prehadzovat.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

heker: ako to myslis?
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Pretoze quattro prenasa vsetko medzi sebou a tak to nemusi pomoct. Preto da snahu zistit pricinu, chyba moze byt na hociktorom kolese a moze sa to javit napriklad stale z praveho zadneho kolesa.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Prebehol som ceny pri 2.0 T FSI a fakticky su totozne, resp. len malo odlisne.Rozdiel som videl len v prevodovke, tam bola cena 207 152 CZK, cize priblizne 8 a pol tisica eur. Pri niektorych modeloch to bolo 137 500 alebo 140 000 CZK. Diferencial pre 6-stupnovy manual s quattrom cca. 27 000 CZK. Lozisko kolesa je o nieco lacnejsie ako som pisal vyssie, presnejsie 3 700 CZK.

Teoreticky ma napada, ze vibracie auta by mohol sposobovat aj dvojhmotny zotrvacnik, tam je cena okolo 670 eur. Prejavovat by sa to malo najma pri vyradeni, malo by citit chvenie auta. Ale ty si opisoval problem pri vysokej rychlosti, takze tu problem zrejme nebude.

Ako som uz poznamenal vyssie, urcite treba hladat pricinu a skusat problem od najlacnejsich rieseni, tj. vyvazenie kolies, geometria, olej zadneho diferencialu, kardanovy kriz... Ak mas niekoho znameho, tak si skus pozicat kolesa, zrejme tam budu klasicke 5x112 roztec, takze by nemal byt problem od kamarata zohnat taketo kolesa, pretoze tato roztec sa pouziva aj v pripade VW, Audi, Seat, Mercedes, Ford... Urcite najdes niekoho, kto ma doma komplet zimne kolesa, vymenit to zvladnes so zdvihakom a klucom (pripadne bezpecnostnym klucom) aj na parkovisku pred hypermarketom.
Hotwire
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

dakujem vsetkym, len doplnim ze za to mohli zjazdene gumy vzadu (v predu boli menene a vraj na quattre sa musia menit vzdy vsetky 4). mozte lock :)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

SchYzo: Mali by sa menit vsetky rovnomerne a to kvoli diferencialu.
Napísať odpoveď