Spartacus: Blood and Sand

Čo beží v kine, rádiu, tv...?
Maki
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Spartacus: Blood and Sand

Príspevok od používateľa Maki »

v sobotu by mal vyjst posledny 6. diel ... ja to sosnem ked to bude vonku cele, potom ohodnotim
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

twardykamen napísal:ten prequel je vonku? ak ano ako hodnotite kvalitu? ja si asi pockam az ked to pojde na HBO.
JJ je a pokračuje to v starých šľapajách - dosť dobré. :)
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa P3Bo »

mne sa zda ze hlavny hrdina ma rakovinu preto sa to riesilo prequelom, a serial je taka vyborna jednohubka . ked vypnem mozog tak sa mozem zabavit (ludia a tie intrigy nemyslite snad vazne, v materskej skolke by vymysleli zlozitejsi scenar )
hughito
Redeemer
Redeemer

P3Bo napísal:mne sa zda ze hlavny hrdina ma rakovinu preto sa to riesilo prequelom, a serial je taka vyborna jednohubka . ked vypnem mozog tak sa mozem zabavit (ludia a tie intrigy nemyslite snad vazne, v materskej skolke by vymysleli zlozitejsi scenar )
V prvej sérií boli tie "intrigy" lepšie rozpracované, ale tak je jasné, že aj tak nejde o nejaké úplne terno.
okovanec
Expert
Expert

Príspevok od používateľa okovanec »

Tu ide o serial ktory ma byt oddychovkou ktory neponuka nejaku zlozitu zapletku pri ktorej nesmiete vynechat ani jeden diel inak by bol pre vas serial uplne nepochopitelny... tu ide len o podla mna hodnoverne zobrazenie zivota v Rimskej risi zo vsetkym co k tomu patri a zapletka je proste jednoducha oddychova :D Proste taky ma serial byt :)
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

okovanec napísal:Tu ide o serial ktory ma byt oddychovkou ktory neponuka nejaku zlozitu zapletku pri ktorej nesmiete vynechat ani jeden diel inak by bol pre vas serial uplne nepochopitelny... tu ide len o podla mna hodnoverne zobrazenie zivota v Rimskej risi zo vsetkym co k tomu patri a zapletka je proste jednoducha oddychova :D Proste taky ma serial byt :)
Pomóóóóóóóóóóóóóóc :lol:
2 hughito: jasne ja som aj napísal že je to jednohubka a dodávam že sa mi veľmi páči a keď na mňa neútočia z obrazovky meče tak aspoň kozy, ale prosím, prosíííím nepíšte sem, to čo som dal do boldu :smt009
hughito
Redeemer
Redeemer

Práve som dopozeral posledný 6. diel a opäť super ! Ten posledný súboj v aréne, keď Gannicus rozmetal tvár svojho protivníka - až nechutne reálne a brutálne. :D

P3Bo: A čo konkrétne si mal napr. na mysli s tým, že to tento seriál nezobrazuje hodnoverne ?
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

čakal som že tá otázka príde okamžite :)
Postavenie otroka - otrok bol vec.To čo si tam Spartacus dovoľuje kade tade a Batiatovi má stále čo povedať je smiešne, bol by mŕtvy už prvý deň.
Postavenie ženy- pohybujeme sa niekde na konci republiky, kde žena bola výrazne pod mocou patra familias a nemala také možnosti (to už bol skôr čas principátu, a aj to len pre veľmi významné ženy). Aby som sa vyjadril presnejšie- žena nemohla nič, nemohla si kupovať šperky, otrokov a podobne ona nemala vlastnícke právo a ani držbu ako faktický stav.To sa zmenilo až oveľa neskôr. Všetky tie "intrigy" (v skutočnosti celý seriál) stoja a padajú na tomto fakte, že jediný kto reálnu moc intrigovať mal boli muži- z postáv prakticky len Batiatus
Barca- vzhľadom k tomu že kartágo bolo zničené 146 rokov pred Kristom a Spartakovo povstanie v 73 pred Kristom tak by som teda citoval samotný seriál stal sa nesmrteľnou legendou-doslova

celý seriál je poňatý do dnešnej doby, tak aby sme mu rozumeli. Je ťažko vysvetliť človeku v 21. storočí že otrok bol instrumentum vocale - hovoriaci nástroj a nie ľudská bytosť-patril k rovnakej kategorií ako dobytok. Aj keď uznávam že (úspešný) gladiátor mal iné postavenie

ohľadom reality si snáď obidvaja uvedomujeme že tým tréningom by takéto svaly nenabral - ja v to neverím : ) + samotná strava gladiátora sa zameriavala na nabratie čo najväčšej miery tuku okolo svalov, aby bodnutia a rezné rany mali minimálny dopad na svalstvo a orgány. Je ti predsa jasné že keď by ho niekto porezal povedzme po stehne ktoré je koža a sval tak už s nohou ani nepohneš lebo máš prerezaný ohýbač celej končatiny.
Redeemer

Heh, tak to je jasné, že tam sú takéto odchýľky, veď nejde o historický film, ale napr. ten prístup k sexu či nahote mi tam príde celkom reálny.
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

p3bo má samozrejme pravdu v tom čo píše, ale stými ženskými právami by som to až tak biedne nevidel, jedna vec je, ako to bolo na papieroch, druhá vec je ako to bolo v reálnom živote, práve tieto intrigy by som pokladal za hlavnú možnosť pre ženy ako sa zapojiť do "spoločenského života" hlavne čo sa vyšších vrstiev týka, a ani v tom seriály som nezbadal také do oči bijúce porušenia rímskeho práva, vždy sa jednalo len o intrigovanie medzi sebou a až následný prenos "názorov" na svojich mužov, čo je podľa mňa veľmi reálna interpretácia na prvý pohľad absolútne nevýhodného postavenia žien v rímskom práve
P3Bo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

2 hughito : je to lákavá predstava, ťažko povedať ako schodná a akým spôsobom zveličená (alebo zmenšená?). K tomu som sa nevyjadril lebo neviem ako to bolo.

2 coldrain: no pozri sám nepopieraš de iure čo som napísal. Ja som okrem knižky rímskeho práva vychádzal aj z Já Claudius a Od založnia mesta. Ja nepopieram že ženy nemajú vplyv na politiku (v tomto období vždy mali!) ale určite je ich pôsobenie prehnané. Veď si Rímske právo študoval tak mi musíš dať za pravdu, že si veci nemohla kupovať+ pri sexe s otrokom sama riskovala, že do otroctva upadne.
ColdRain
Addict
Addict

Príspevok od používateľa ColdRain »

p3ebo: nepopieram, len ponúkam možnosť interpretácie...čo sa týka toho nákupu, pokiaľ ma pamäť neklame záviselo to od typu uzavretia manželstva ak uzavrela manželstvo "cum manu" podradila sa moci manžela resp jeho patra familias a tým prišla o možnosť nadobúdať majetkové práva vo svoj prospech ak sine manu, majetkoprávna subjektivita jej ostala a teda mohla aj nakupovať(ale úprimne si už presne nepamätám, skúška bola už dávno...). to že pri sexe s otrokom riskovala je pravda, ale vzhľadom na morálku tých čias by som to určite nevidel ako nejaký zásadný prehrešok, určite by som sa skôr prikláňal ktomu, že každý tr*kal s každým, otrok neotrok...
Sphinx
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Sphinx »

lekoklatik
VIP
VIP

Príspevok od používateľa lekoklatik »

mamradscifi
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa mamradscifi »

od zaciatku roka 2012 nas caka pokracovanie tohto premakaneho serialu , pod nazvom Spartacus: Vengeance, bohuzial andyho(nech ti je zem lahka) nahradi Liam McIntyre. Dufam , ze na kvalite to nestrati a budem sledovat kazdy diel takym nadsenim ako blood and sand a bohovia areny.
hughito
Redeemer
Redeemer

No to je smutné, že boj s chorobou nezvládol a hlavne potom, čo to už vyzeralo vcelku dobre.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Ja som náhodu absolútne nevedel, že má rakovinu. Takže ma to dosť prekvapilo. Je to škoda, dobrý herec, bol tam potenciál.
RIP, no život ide ďalej.

Mimochodom, nedá mi nenapísať, keď som bratovi povedal túto správu, absolútne "s kľudom" a z fleku mi odpovedal "...no veď on už v seriály vyzeral zle." Neviem prečo, no aj keď je to viac ako kruté, neudržal som sa od smiechu. Ale pre vás to vtipné asi nebude. Nie preto, že je to silný šierny (skoro) humor, ale preto, že z písmeniek to nieje to isté, ako keď to niekto povie.

Som dosť zvedavý, ako bude vyzerať ten nový Spartakus, herec sa teoreticky dosť podobá, možno si tuctový divák ani nevšimne, že je tam nový herec. No uvidíme, každopádne je to škoda. :(
mamradscifi
Amateur
Amateur

Ludia, čo vravíte na pokračovanie Spratacus Vengeance? Podlamna je to celkom vydarené a po kuknutí druhej casti si clovek aj zvykne na noveho spartaka. Videl som to po štvrtú časť, ktorá je zatial najlepšia a môžem povedať, že sa táto nová séria vyrovná tej predošlej a možno bude aj lepšia.
mamradscifi
Amateur
Amateur

Ludia, čo vravíte na pokračovanie Spratacus Vengeance? Podlamna je to celkom vydarené a po kuknutí druhej casti si clovek aj zvykne na noveho spartaka. Videl som to po štvrtú časť, ktorá je zatial najlepšia a môžem povedať, že sa táto nová séria vyrovná tej predošlej a možno bude aj lepšia.
Aiden
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Aiden »

To, ze tam je novy Spartacus som zvladol, ale nova Naevia? Ta zena mi je vyslovene nesympaticka. Inak seriu zatial hodnotim kladne.
Napísať odpoveď