Menšia legislatívna otázka :P

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
RedBull
Amateur
Amateur

Menšia legislatívna otázka :P

Príspevok od používateľa RedBull »

Zdravím vospolok. Mal by som na Hojkovské osadenstvo menšiu otázku ohľadom legislatívy atď.
(samozrejme, hľadal som kadetade po internete). O čo ide:

Cca koncom mája som nastúpil na brigádu (roznášanie novín po sídlisku). Mesačne to vydá na cca 35-50 € (závisí od prípadných príloh).
Cca v polke júla sa naskytla ďalšia možnosť birgády (opäť roznášanie novín, ale iná časť mesta a iná spoločnosť). Mesačne to takisto vyjde zhruba 35-50 €.
Ja som počul, že ak dosiahnem nejaký zákonom stanovený limit zárobku, musím podať daňové priznanie (prípadne som počul inú variantu, že 1 brigáda je v pohode,
a z druhej už musím podať daňové priznanie). Ako to teda je ?
Pýtam sa preto, lebo nedávno sa mi naskytla možnosť robiť na dohodu (120 €/mes.), pričom jednu z tých brigád by som si rád nechal.
Je to takto možné robiť ? Alebo je niekde nejaký odstavec číslo písmenko zákona XYZ, ktorý keď prehliadnem, dostanem pokutu od daňovákov ?
Aké všetky doklady z tých brigád by som si mal vo vlastnom záujme ponechať, prípadne dodatočne vyžiadať ?

THX za každú smerodajnú odpoveď :)

P.S.: Pre tých, čo si myslia, že to komplikujem - som študent, a chytám sa každej príležitosti, tak ma nezakopávajte hneď pod čiernu zem 8)
goten
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Re: Menšia legislatívna otázka :P

Príspevok od používateľa goten »

Daňové priznanie za zdaňovacie obdobie je povinný podať daňovník, ak za zdaňovacie obdobie dosiahol zdaniteľné príjmy presahujúce 50 % sumy nezdaniteľnej položky, čo je 1779,65 € platné pre zdaňovacie obdobie 2011. Daňové priznanie je povinný podať aj daňovník, ktorého zdaniteľné príjmy za zdaňovacie obdobie nepresiahli 1779,65 €, ale vykazuje daňovú stratu.
Daňové priznanie môže podať aj daňovník, ktorému nevyplýva povinnosť podať daňové priznanie. Oplatí sa mu to najmä vtedy, ak chce, aby mu daňový úrad vrátil daň, ktorú už zaplatil napr. pri práci na dohodu alebo pri príjme nižšom ako je suma 3 559,30 € , pretože do tejto sumy nemusí daňovník platiť daň.
V skratke ak nezarobíš za rok 2011 viac ako 1779,65 € tak daňové priznanie nepodávaš.
Napísať odpoveď