Historicky serm

O športe...
Stoporko
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Historicky serm

Príspevok od používateľa Stoporko »

Venujete sa omu niekto? Skusali ste? Co vas viedlo k takemu rozhodnutiu?
Mam v plane dat sa na to - vzdy ma lakaly jeden a pol rucky... :)
Malthus
Amateur
Amateur

Re: Historicky serm

Príspevok od používateľa Malthus »

Ahoj, no ja som aktívne šermoval asi 3 roky teraz som mal vyše roka pauzu, lebo škola. Každopádne ak sa chceš dať na historický šerm, je to skvelá vec, vrelo odporúčam, skvelé hobby, šport, aj priatelia. Mňa osobne k tomu viedla láska k histórií, predovšetkým teda čo sa stredoveku týka. Nie je nič krajšie, než držať meč a vedieť sa ním oháňať. :-) Okrem toho ( v závislosti od tréningov samozrejme) to vie byť aj celkom makačka na nohy, na predlaktia, ale aj na chrbát ( hlavne, keď máš zbroj na sebe ), a predovšetkým na kondičku. Ak sa chceš pridať k nejakej skupine, tak si najprv predstav, že aké historické obdobie by ťa najviac zaujímalo. Ak ťa teda zaujímajú bastardy, tak to sa poinformuj po nejakých skupinách, čo robia 14.te storočie a tak. Neviem ( môžem sa aj mýliť ), či náhodou Rád sv. Galahada nerobí 1 a pol ručky ( bastardy). Treba si na nete pozreť, kto čo robí, väčšinou skoro každá skupina má svoju stránku, určite nájdeš viacero, ktoré ti padnú do oka. Záleží samozrejme, kde bývaš, tu v Bratislave je najviac skupín, ale samozrejme nájde sa ich kopa všade aj v iných mestách po SK.
Ďalšia vec, čo by si mal vedieť, že v historickom šerme ( najmä ak sa venujete dosť scénickému šermu a teda vaša skupina chodí často vystupovať ) si dosť potrpia na kostým. Postupne si ho asi budeš zostavovať behom niekoľkých mesiacov a stále vylepšovať, ak vieš sám šiť, tým lepšie, ak nie, je mnoho krajčírov, ktorí pri predlohe radi urobia kostým. Je možné, že aj v danej skupine sa bude nachádzať niekto, kto šije kostýmy. Čo je ale dosť značný problém, sú peniaze. Tréningy väčšinou ani nestoja veľa, ale samozrejme do kostýmu človek postupne vlieva dosť veľa peňazí. Takže ak sa tomu chceš dlhodobo venovať, s tým treba rátať. Nehovoriac o zbraniach. Taký meč od historického kováča stojí od 4500 SK, väčšinou aj viacej. Ale zase, ak kúpiš kvalitný meč, tak ten ti vydrží aj cez 10 rokov kľudne. Meče sa samozrejme dajú kúpiť aj lacnejšie na internetových bazároch výhodnejšie :-) Inak až na tie financie je to perfektná zábava, hobby a šport, takže super výber.
h.olub
King
King

Príspevok od používateľa h.olub »

no ak sa na to Stoporko dal tak aktivne uz sermuje 5 rokov :D
Malthus
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Malthus »

Ja teda osobne mám najradšej to, čo som aj robil, tzn. Normani, Krížové výpravy. Al ťahajú ma dosť aj takí Vikingovia napríklad. Každopádne meče ja mám rád jednoručné, tie neskoršie obdobia mi už veľmi nešmakujú..
Napísať odpoveď