Voda z prameňa.

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
skener
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Voda z prameňa.

Príspevok od používateľa skener »

Proste ma napadlo že minerálky plné bubliniek mi nikdy akosi nebrali a aj tak mám najradšej bud len minimálne alebo vôbec bublinkovú vodu.

A rozhodol som sa žeby som skúsil fungovať tak ako fungujú niektorý ľudia že proste raz za čas vybehneš k prameňu a našťastie na slovensku ich je dosť. A proste si naberú tú vodu a potom ju doma pijú.

Len čo ma zaujíma je to že:

1. Máte s tým niekto skúsenosti ?

2. V čom ste tu vodu brali teda do čoho ste j udávali ? lebo plastové flaše mi prídu nie moc vhodné.

3. Nepokazí sa ta voda ? teda samozrejme voda sa nekazí ale ide mi o to že ide to s prameňa nieje to upravované a že či sa nestáva že tam trebárs sú nejaké mikroskopické potvorky čo normálne nevadí ale proste keď dlho ta voda stojí tak že sa tam rozmnožia alebo sa v nej spravia nejaké riasi alebo tak ? Proste že ako dlho sa dá ta voda neupravená nijako v nejakej nádobe skladovať aby bola dobrá.

Kvalitná voda a ktorá navyše nieje moc tvrdá je dneska vzácnosť a radosť ju piť a to nehovorím o tom že pri dnešných cenách balenej či filtrovanej vody by to bolo aj ekonomicky rentabilné.

Díky za informácie.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Re: Voda z prameňa.

Príspevok od používateľa javatar »

1. ano - tieto vody su fajn pitne len vacsinou tvrde
2. neviem preco ti pride plastova flasa nevhodna - je stabilna, takato voda ju urcite nerozpusti a teda zostane cista
3. aj v takejto vode sa mozu premnozit bakterie - voda sa nekazi napr. v striebornych nadobach, ale to by moc ekonomicke nebolo...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Nedavno som cital na ceskom lide.cz ci idnes.cz clanok o vodach v CR. Podla toho co pisali, tak je prakticky aj zbytocne kupovat vodu a kazdodenne ju pit, pretoze vacsina vody vo vodovodoch je velmi kvalitna. Podobne je na tom aj Slovensko, vsak az okolo 90 percent obyvatelov ma kvalitnu pitnu vodu. Je potrebne preto kupovat mineralky??? Tiez patrim k tym, ktory v hypermarkete hodia vzdy jedno ci dve balenia vody po kosika, potom si vezmem flasu ku posteli alebo k pocitaci a pocuckavam, ale je to zrejme aj zbytocne. Navyse byvam v regione, kde je voda oznacovana ako jedna z najkvalitnejsich, takze mozno by postacilo, ak by som si kazdym dnom nabral flasu vody a tu pocas dna pil. Samozrejme je potrebne vyvarovat sa teplu a slnku, preto takuto vodu nenechavat len tak pohodenu na okne, pripadne flasu plnit len do polovice a ked sa vypije, tak doplnit.
jozko
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa jozko »

Voda z prameňa je dobrá voda. Nuž ale záleží aj od prameňa záleží aj skade pochádzaš mne sa najviac osvedčil prameň v ľubovni tu máš link http://www.sazp.sk/slovak/struktura/cee ... pd-56.html
Je vhodné naberať do plastových fliaš ale pozor flaše nesmú byť od ochutenej vody či už koly alebo ochutenej minerálky lebo sa potom stane z toho "vajcovka". Plastové fľaše iba od čistých minerálok. A čo sa týka skladovania tak zakrytá v pivnici vydrží pomerne dlho. Možno aj inde skladovať hlavne aby bola skladovaná v tme respk zakrytá.
Korag
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Korag »

http://dokumentarni.tv/zivotni-prostred ... oda-tapped
silno odporucam si pozriet tento dokument a sami uvidite, ake podvody sa robia s obycajnou balenou vodou.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Mohol by si upresniť oblasť kde bývaš. Ako už hojko písal, väčšina Slovenska má kvalitnú pitnú vodu.
Ja bývam v Turci a tu je tá voda dobrá. Je tu aj dosť prameňov ale nejak neriešim lebo voda z kohútikov je naozaj dobrá.

K tým plastovým fľašiam. Už sa mi zopár krát prihodilo, že keď nabratá voda dlho stála(okolo týždňa) v plastovej fľaši tak v nej bolo cítiť takú "plastovú" príchuť. Ale myslím, že určite záleží aj od prameňa aký budeš brať. To platí aj s tými baktériami.
skener
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa skener »

Tak ja bývam v ŽILINE

A inak do plastu to nebudem dávať v každom prípade - proste mu neverím.

Potrebujem flašky také nejaké podobné ako čo sa dávajú do tých firiem do tých strojov ako je napríklad táto:

http://www.aquapro.sk/skk/index.htm

Ale samozrejme v skle. Zatiaľ som našiel len tieto:

http://www.kinekus.sk/demizon-5l-stella ... 30225009BC

http://www.vinohrad-zahrada.sk/product_ ... vbmn8vbib6

Ale to sú všetko len 5 litrové ale šak nevadí no čo už keď niesu vačšie.

A proste si potom vyrobím nejaký taký držiak a nejaký spoko proste pekný nejaký ten kohútik alebo čo to je, aby som si mohol tu vodu púšťat a zatvárať aby to nejak vyzeralo v izbe.

Proste plán je taký že proste sa pôjde na vodu naplnia sa tie nádoby - všetky budú rovnaké. - potom sa jedna dá do stojana plná a dalšie budú dole v pivnici a keď sa minie záídem dole vezmem druhú a vymením v zásobníku a je. :)
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Uschovávať dlhodobo vodu v bežných plastových fľašiach údajne nie je vhodné - teplom a vplyvom slnečného žiarenia sa údajne do vody uvoľňujú chemikálie, ktoré sú kumulatívne jedy. Nikdy som to hlbšie neskúmal - info o tom sa isto dá dohladať na nete (či už bulvár alebo seriózne vedecké články). Vodu v plaste skladujem krátkodobo. Ak by som bol na mieste zakladateľa témy a chcel vodu z prameňa dlhodobo uschovávať, tak by som volil metódu: pri prameni naliať do plastových bandasiek a doma preliať do sklenených demižónov a tie skladovať v chlade a tme. Osobne by som tú vodu dlhšie ako týždeň neskladoval - môj súkromný názor, chutí mi čerstvá voda.

Po ekonomickej stránke - napr. nad Bratislavou je množstvo prameňov, pričom značná časť z nich je dokonca označená ako "pitné." (prečo sú ostatné "nepitné" - teda v čom sú zlé, neviem, nie je to tam uvedené) Nie je problém sa odviezť busom na zastávku Lesopark a mať v batohu 2x 10l bandasku. Odšlapať si pol hoďku k najbližšej pitnej studničke a s naplnenými bandaskami sa odviezť MHD domov.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Aká je to tvrdá voda ?
petka89
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa petka89 »

Taka, ktora ma vela horcika a vapnika. To sposobuje tvorbu vodneho kamena. Horcik prijmaju napriklad sportovci v tabletkach alebo napojoch pre rychlejsiu regeneraciu svalstva. O vode sa uci este na zakladnej skole, asi si vtedy chybal :D
mr_margera
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mr_margera »

hughito
Redeemer
Redeemer

"Inteligenti," mňa nezaujíma chemická definícia cez gúgel, ale osobná definicia chuti.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

hughito - voda so zvýšeným obsahom vápnika mi chutí trošíčku (ale fakt len minimálne) slanšie. Súčasne je jej chuť taká "plnšia," nie je to "patok bez chuti a zápachu." Ťažko sa to opisuje - ako by si chcel opísať niekomu písaným slovom chuť napr. Olomouckých syrečkov? :)
m4jor
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa m4jor »

Čo takto skladovať ju v klasických demižónoch? Keď boli dobré na víno, budú dobré i na vodu :)
O tom uvoľňovaní chemikálí z PET fľašiek som počul i ja, no ja viem že sa to deje hlavne na slnku.
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

v Žiline mame vodu celkom fajn, aj ked hodne tvrdu

ja mam velky pohar, cca 0.7l vzdy don nalejem doplna necham 30min cca postat a potom je voda jak lusk, ine ako z vodovodu uz ani nepijem
ak chces naozaj vynikajucu vodu, mam babku v Zbyňove (15km od ZA) a tam tecie voda jak z pramena, ani kusicek chloru v nej necitis a je uzasna proste, tak isto aj v MT kde som dlho studoval mali vynikajucu vodu, tam som sa vlastne naucil pit klasicku z vodovodu, a nie mineralky a sirup atd
takze vykasli sa na pramene, zbytocna robota ktora by ta po chvili prestala bavit
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Keď už sme pri pití vody z vodovodu, čo si myslíte o jej filtrácii cez filtračné kanvice?
hughito
Redeemer
Redeemer

Podľa mňa musí byť voda z prírodného prameňa lepšia ako voda z vodovodu.
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

hughito napísal:Podľa mňa musí byť voda z prírodného prameňa lepšia ako voda z vodovodu.
a voda z vodovodu je odkial? priemyselne vyrabana? :lol:
ok aby som len nespamoval :D pokial viem voda z vodovodu je voda z pramena + chlor
pricom chlor je prchava latka, takze si vodu nechaj odstat a mas ju +/- to iste ako "pramenitu" sice este v nasich starych potrubiach sa tam nieco moze nabalit, ale nemyslim te to bude nejake podstatne, to ked porovnas s tym kade voda preteka v podzemi tak to je nic
Korag
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Korag »

vendo napísal: a voda z vodovodu je odkial? priemyselne vyrabana? :lol:
a zo studne nemoze byt?
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

vendo - no neviem. Voda tečúca cez podzemie a prefiltrovaná cez vrstvy pôdy mi príde nezávadnejšia a lepšia, než voda tečúca rozvodmi v meste - aj keď sa už dnes používajú plastové trubky (a sme späť u plast vs. voda) a nie olovené (aj keď aj tie sa ešte všelikde dajú nájsť).
Napísať odpoveď