Voda z prameňa.

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
vendo
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Voda z prameňa.

Príspevok od používateľa vendo »

ano aj podla mna je lepsia, teda aspon prirodnejsia (aj ked niekedy najdes pramen, ktory vdaka tomu cez co tecie pit nemozes)
ale urcite to nieje taky rozdiel ako ked mas domace vajca a kupovane, pripadne ine domace vs kupovane potraviny

a studna? lol vies si predstavit studnu pre velke mesta? teda, samozrejme, ja som skor myslel klasicku studnicku, ale ked narazia dobry pramen tak coby nie
ale myslel som to tak, ze voda co tecie vo vodovode je ziskavana rovnako ako "pramenita" ktoru najdes kde tu v horach ci uz povrchovym pramenom, alebo narazenym
maciatko99
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa maciatko99 »

Voda z vodovodu nie je len voda + chlór, ale prebieha zložitý proces. Chlór slúži len na dezinfekciu pred moznými baktériami. Možno sa nájde na Slovensku pár lokalít, kde je kvalita vody vyborná a tak netreba extra spracovávať vodu, ale bude to len v malom množstve. Ak si dobre pamatám knihu chémie zo základnej školy, tak tam bol rozobratý proces spracovania vody, kým sa z nej nestane pitná voda. Filtrovanie, vločkovanie, odkaľovanie, ozónovanie a chlórovanie - týchto päť bodov ste určite počulu na hodinách chémie. Hodnoty a procesy su stanovené aj zákon a nariadením vlády, pravidelné kontroly pitnej vody regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva sú v stálom harmonograme, kontrola vody prebieha na vopred vytipovaných miestach (zasobáreň, rozvody vodovodu) alebo tiež na základe podnetov občanov k zhoršenej kvalite vody. RÚVZ vykonáva kontrolu aj u občanov, ktorí majú studňu, táto kontrola je však za poplatok.

V podzemných vodách, ktoré majú ľudia najmä mimo miest, teda prevažne v odľahlých častiach vidieka sa voda berie zo studní, mnohokrát však obsahuje nebezpečne dusičnany, ktoré sa tam dostanu z hnojív, ktoré sa použivajú na blízkych poliach.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

vendo napísal: a voda z vodovodu je odkial? priemyselne vyrabana? :lol:
ok aby som len nespamoval :D pokial viem voda z vodovodu je voda z pramena + chlor
pricom chlor je prchava latka, takze si vodu nechaj odstat a mas ju +/- to iste ako "pramenitu" sice este v nasich starych potrubiach sa tam nieco moze nabalit, ale nemyslim te to bude nejake podstatne, to ked porovnas s tym kade voda preteka v podzemi tak to je nic
V podstate si si odpovedal sám, tak nechápem tým smiechom na začiatku. Nie som Američan, aby som si myslel, že sa voda vyrába v laboratóriu.

A ako pozerám, diskusia ukázala, že môj príspevok mal hlavu a pätu.
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

hlavu a patu mal samozrejme, aj to ze voda z pramena je prirodnejsia je pravda, ci je chutovo lepsia alebo zdravotne? na to dostanes odpoved len ked konkretny pramen nechas na rozbor a porovnas s kohutikom
skener
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa skener »

1. do plastový fliaš či bandasiek nepripadá do úvahy od určitej doby dávať vodu lebo to plasty sú zdrojom najhorsieho svinstva a po určitom uvedomení mi už teraz príde nechutné piť vodu s plastu pokiaľ sa teda môžem tomu vyhnúť a nie to ešte flaše s najhoršieho najlacnejšieho plastu olizovať pri pití z nej atď.

2. Tie demižóny z vína skleneného niesu na zahodenie len majú povečšine nie moc ideálny tvar ale inak dobre. Ako som písal použijem asi nejaké také.

3. Mi teraz horoil kamarát že oni to tak robia doma už dlhšie a býva v jednej obci za Martinom.

Idú tak raz až dvakrát do mesiaca na vodu k prameňu.

Naplnia ju do sklenených demižónov. A potom to uložia v pivnici kde je tma a že v pohode je ta voda dobrá aj po troch týždnoch.

A to mi nepríde až také otravné ak stačí raz max 2x do mesiaca ísť na tu vodu.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

javatar napísal:3. aj v takejto vode sa mozu premnozit bakterie - voda sa nekazi napr. v striebornych nadobach, ale to by moc ekonomicke nebolo...
Len tak pre zaujímavosť....

Je jasné, že striebro má antibakteriálne účinky a história jeho používania v tomto smere je hodne dlhá. Ale ak hodláš dlhodobo piť vodu alebo stravovať sa so strieborného riadu, bacha na chorobu kráľov...argýriu. Aby si za rok-dva nemal pokožku farby obyvateľov Pandory zo slávneho filmu Avatar :P
Prílohy
Argyria_2.jpg
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

Zatiaľ najlepšiu vodu z vodovodu som pil v obci Turček nedaleko od Turčianskych teplíc, tá voda čo majú je upravovaná vraj minimalne a keď som porovnával vodu z miestnej studne tak som nepoznal rozdiel. Podľa mňa pokiaľ nemáte fakt vodu čo by sa nedala pit tak to nema nejaky velky vyznam, keď už tak potom radšej nejaké minerálne pramene, napr. budiš.
maciatko99
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa maciatko99 »

To je logické, pretože vodná nádrž Turček je veľkým zdrojom pitnej vody v tejto oblasti a zásobuje pitnou vodou mestá ako napríklad Martin, Turčianské Teplice a iné. Približne pred rokom bolo o tom aj v televízii, kedže tam pred asi rokom boli záplavy a spomínala sa aj táto veľká zásobáreň vody, ktorej nádrž by mala byť najhlbšia na Slovensku, disponujú tam modernou technológiou a umelo nasadzujú ryby z dôvodu prírodného čistenia vody, celá nádrž sa nachádza medzi národným parkom a chránenou krajinnou oblasťou.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Rybky serú do vody a to je čisté? :D

//: joke
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

Curat tiez nechodia na breh. :D
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...ani trt*ať...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

BookEditor
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa BookEditor »

Niekde som čítal, že pitná voda je až 285-krát drahšia :-) No ale je to fakt... A je naozaj aj chutnejšia.
My tiež máme v lese pramene, ľudia si bežne chodia naberať vodu, aj na niekoľko dní. Ja chodím naberať vodu do PET fliaš - v malom množstve, čiže max. 2-3 fľaše vrámci prechádzky so psom, no a doma to prelejem do džbánu, termosky, najčastejšie však do väčšieho hrnca, lebo toľko litrov nevypijem naraz :-) a skladovať vodu v PET fľašiach mi nepríde moc zdravé. Avšak určite sa nevylučuje toľko škodlivých látok do takejto vody ako je to, keď si nalejeme do PET fľaše horúci čaj... Ale po istom čase tá voda naozaj dostane takú "plastovú" vôňu...
Napísať odpoveď