Komercny lov tulenov
-
javatar
Hardcore addict
Re: Komercny lov tulenov
teba este asi tulavy pes nenahanal...
Môže byť pre teba k***, ale zober si aj príklad keby si ty šiel zo svojím psom niekde po lese, a nejaký túlavý vlčiak napadne teba, alebo tvojho psa!?
No a to k vlkovi veď to bude asi práve tým, že ste sa to učili na základnej škole. Bol som na nejednej chovateľskej prehliadke, kde som videl niekoľko aj medailových jeleňov zabitých vlkmi. Vlk loví vo svorke(to sa tiež na základnej ešte učilo
). Ja sa tomuto odboru venujem profesionálne môžem ti popísať aj niektoré prípady lovu vlka. A to v prvom prípade vlk uloví zviera ktoré má nejakú vadu dajme tomu kríva, ktoré si oddelí od čriedy a ulovia ju.(čiže máš u časti pravdu, a z časti nie vysvetlím). No býva zvykom, že jeden vlk má funkciu označenia si iného jedinca( zahryzne aj inému jedincovi do nohy,a mierne ho zraní. Môže to byť aj na krívanie, ale nemusí.) Ide tam o tom, že zver pod stresom akým býva aj spomínané uhryznutie vlka zanecháva iný pach. Čiže si tak značkujú svoju ďalšiu potencionálnu korisť. Vlk je veľmi inteligentný predátor, svoju korisť skoro vždy zaženú buď do vody, alebo do rohu skál a podobne ťažkého terénu pre korisť. A preto kde sa vyskytuje vlk v dosť veľkom počte je to katastrofa aj pre normálnu zver. Ale opakujem vlk nie je škodná zver, a jeho lov je dosť obmedzený.
A ku kalamite sa radšej ani nechcem vyjadrovať. Hovoríš drevo tam nechať?? Si napísal, že lykožrút pôjde na ďalšie a ďalšie, tie spadnú a o chvíľu bude zo Slovenska Chorvátska step. Vieš ako dlho sa rozkladá strom, a ako dlho by trvalo aby narástol nový porast? A drevo tam nechať aby sa lykožrút rozmnožil ďalej, a nezarobiť(peniaze hlavne na obnovu lesa, sadenice, semenáčiky a pod.) z toho ani to málo čo sa ešte z poškodeného dreva dá?!(ved toto má vačšiu logiku ako to tam nechať hniť) A zrejme bude to chyba, že u ochranárov sú práve taký neštudovaní..
No a to k vlkovi veď to bude asi práve tým, že ste sa to učili na základnej škole. Bol som na nejednej chovateľskej prehliadke, kde som videl niekoľko aj medailových jeleňov zabitých vlkmi. Vlk loví vo svorke(to sa tiež na základnej ešte učilo
A ku kalamite sa radšej ani nechcem vyjadrovať. Hovoríš drevo tam nechať?? Si napísal, že lykožrút pôjde na ďalšie a ďalšie, tie spadnú a o chvíľu bude zo Slovenska Chorvátska step. Vieš ako dlho sa rozkladá strom, a ako dlho by trvalo aby narástol nový porast? A drevo tam nechať aby sa lykožrút rozmnožil ďalej, a nezarobiť(peniaze hlavne na obnovu lesa, sadenice, semenáčiky a pod.) z toho ani to málo čo sa ešte z poškodeného dreva dá?!(ved toto má vačšiu logiku ako to tam nechať hniť) A zrejme bude to chyba, že u ochranárov sú práve taký neštudovaní..
Zaujímavé - touto logikou by bola chorvátska step po celom svete. Lesníci tak silno presadzujú ťaženie dreva len skrz prizmu zárobku.
-
javatar
Hardcore addict
ano hughito ale drevo je zdroj obnovitelny a je blbost tento poznatok nevyuzit a les opat nevysadzat...
Ide samozrejme aj o to, o akej oblasti sa bavíme. Myslím si, že ten rozpor bol hlavne o národné parky.
Ale aj v Národnom parku, a ochranných pásmach treba drevo vyťažiť, teda dostať drevo z postihnutej oblasti preč.(a aspoň niečo málo na tom zarobiť, aj tak sa vačšina peňazí dá na obnovu porastu v oblasti) keďže si to mimoriadna situácia vyžaduje. A ide tam aj o prevenciu pred ďalším rozšírením nákazy.
Do NP sa nemá čo zasahovať - to je úplne smiešna argumentácie o nejakej ochrane, vždy ma to dostane. Príroda, ak ste si nestačili všimnúť, funguje celkom dlhý čas aj bez toho, aby jej nejaký človek pomáhal v jej záchrane samej seba.
Takou ťažbou v NP by vzniklo značné poškodenie, bol by to zásah do prírody, ktorá má ostať neporušená. Ale samozrejme, v dnešnej dobe hrá prim zisk a potom aj tí rôzni lesníci a neviem kto budú tvrdiť to, čo je v záujme zisku. Grc.
Takou ťažbou v NP by vzniklo značné poškodenie, bol by to zásah do prírody, ktorá má ostať neporušená. Ale samozrejme, v dnešnej dobe hrá prim zisk a potom aj tí rôzni lesníci a neviem kto budú tvrdiť to, čo je v záujme zisku. Grc.
-
qwerty-xyz
--- toto iste plati aj pri polovackach, polovnych zbraniach a kadecom inom.
Tam sa zasahuje len vo výnimočných prípadoch. Inak sa tam nemá čo ťažiť! Prípady sú aj to len keď povolia príslušné orgány, a LEN pri kalamite. S minimálnou deštrukciou. Príroda sa vysporiada sama to tvrdili aj ochranári v Tatrách, a ako to dopadlo... S tým na mňa nechodte "vysporiada sa sama" vysporiada to ak tak lykožrút, a to tak, ako som písal, že budeme mať holé rúbaniská.
A zisk tam nehrá rolu veď to drevo(lykožrút totiž vyžerie lyko v strome a vtedy strom uschne nemá sa ako vyživovať.) sa predáva pod cenu, ale snaží sa predať aspoň nejak ako som povedal, a ide to na obnovu.
Toto leto som bol v Nízkych Tatrách, a pohľad z chaty pri Chopku vyzeral hrozne. Niekoľko hektárov suchých Smrekov dookola. Toto je to pekné? A má to tam ostať, a spadnúť na zem?
A zisk tam nehrá rolu veď to drevo(lykožrút totiž vyžerie lyko v strome a vtedy strom uschne nemá sa ako vyživovať.) sa predáva pod cenu, ale snaží sa predať aspoň nejak ako som povedal, a ide to na obnovu.
Toto leto som bol v Nízkych Tatrách, a pohľad z chaty pri Chopku vyzeral hrozne. Niekoľko hektárov suchých Smrekov dookola. Toto je to pekné? A má to tam ostať, a spadnúť na zem?
Vôbec je lykožrút ako pojem značne predimenzovaný, je to mýtus. Minimálny zásah ? Ahm. Ak to je raz NP, tak sa tam nemá čo ťažiť a spracovávať nejaké spadnuté drevo.
Neviem na aké Tatry narážaš, že čo ako dopadlo.
Neviem na aké Tatry narážaš, že čo ako dopadlo.
-
pryja
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Ako tak citam posledne 2 strany, tak sa to tulenmi len tak hemzi...
Práve že pojem lykožrút, a vôbec drevokazný škodcovia nie je vôbec predimenzovaný. Vieš koľko zhruba ks býva v jednom lapači v lete. V niektorých prípadoch býva aj 3000 a viac. A to sa každých 10 dní vyberajú, a samozrejme nie všetky sa chytia.
Nízke Tatry - jaskyňa mŕtvych netopierov z tade som sa pozeral na kotlinu pod Chopkom. Chránená oblasť, a domáci chatári skoro až plakali nad tým ako vyzerá les pod nimi. 1/2 aspoň tvorili suché Smreky, ktoré za pár rokov padnú, a ďalšie asi pôjdu za nimi.
A qwerty-xyz neviem či sa mám aj vyjadrovať k tvojmu príspevku. Zákon je zákon - porušenie je trestné.
Ja nepoznám nikoho z okolia čo by mal na čierno zbraň, alebo nebodaj zbraň bez zbrojného (to ani nekúpiš iba ak na čiernom trhu nejakom)
pryja vravel som že tému o poľovníctve som dávnejšie vytváral
Nízke Tatry - jaskyňa mŕtvych netopierov z tade som sa pozeral na kotlinu pod Chopkom. Chránená oblasť, a domáci chatári skoro až plakali nad tým ako vyzerá les pod nimi. 1/2 aspoň tvorili suché Smreky, ktoré za pár rokov padnú, a ďalšie asi pôjdu za nimi.
A qwerty-xyz neviem či sa mám aj vyjadrovať k tvojmu príspevku. Zákon je zákon - porušenie je trestné.
pryja vravel som že tému o poľovníctve som dávnejšie vytváral
Ale samozrejme, že je predimenzovaný, z hľadiska ich priamej hrozby a na to sú relevantné argumenty. O nejakých ks v lapačoch sa nejedná.
Predimenzovaný sa zdal zrejme aj ochranárom napr. v Tichej a Kôprovej doline. 4. stupeň ochrany. Inak kedysi sa tam pásli ovce, a nehovoriac o niektorých asfaltových cestách ktoré sa tam nachádzajú(čo ma v 4. stupni ochrany dosť prekvapuje).
A k tej priamej hrozbe. Prvé 2-3 roky sa zdalo možno všetko v poriadku, lebo lykožrút sa množil len vo vyvrátenom dreve(ktoré dokázalo získavať živiny, lebo ešte z časti bol koreň spojený zo zemou), a nemal potrebu napádať iné stromy. Veď vyvrátený smrek je pre neho raj môže využiť celú plochu. Pri stojacich sa to nestáva. Vtedy začal ich počet stúpať do veľmi vysokých čísel, a vyvrátené stromy už pre nich nepredstavovali primerané podmienky tak začal nálet na okolie. K tomu keď sa pridá ešte aj nejaké to suché leto. No a máme katastrofu akú vidíš v Tatrách, ostrovčeky uschnutých smrekov sa stále zvačšujú, a všetci sa pozeráme ako nám les pomaly schne, a mizne pre očami.
A k tej priamej hrozbe. Prvé 2-3 roky sa zdalo možno všetko v poriadku, lebo lykožrút sa množil len vo vyvrátenom dreve(ktoré dokázalo získavať živiny, lebo ešte z časti bol koreň spojený zo zemou), a nemal potrebu napádať iné stromy. Veď vyvrátený smrek je pre neho raj môže využiť celú plochu. Pri stojacich sa to nestáva. Vtedy začal ich počet stúpať do veľmi vysokých čísel, a vyvrátené stromy už pre nich nepredstavovali primerané podmienky tak začal nálet na okolie. K tomu keď sa pridá ešte aj nejaké to suché leto. No a máme katastrofu akú vidíš v Tatrách, ostrovčeky uschnutých smrekov sa stále zvačšujú, a všetci sa pozeráme ako nám les pomaly schne, a mizne pre očami.
kua vlado je dokazane, ze les ktory spadne a ostane na pospas sa obnovi podstatne skor ako ten ktory spadne a nasledne sa vytazi.. nieje to moj vymysel, ale nechce sa mi o tom teraz zhanat materialy, v googli si to najdes.
Ono za prvé sa celý nevyťaží, niektoré kusy ostávajú(ktoré už napr. nie sú ani schopné na predaj). Ak teda máš na mysli prirodzené zmladenie je rýchlejšie, ale to nie je prípad kalamity.
Prirodzené zmladenie funguje v lese normálnom nie spadnutom. O tom je stratégia rastlinných populácií. V 60 ročnom poraste máme dospelé Smreky, ktoré sú vhodné na ťažbu. Pod nimi si nastávajúca populácia "drží miesto" prostredníctvom veľmi pomaly rastúcich "čakateľov", kým sa pôvodná vegetácia nenaruší. Myslím tým ak nejaký Smrek spadne, tak sa uvoľní priestor pre ďalší strom "čakateľ", ktorý ho nahradí. Ďalšia populácia si naďalej čaká aj v podobe semien,a semenáčikov. Samozrejme v nižších ešte len bylinných etážach. Takto by to malo byť v nedotknutom lese.
Lenže my sa tu bavíme stále o kalamitnom stave, kde všetky stromy padnú. A hlavne kde je výskyt škodcov, ktorým práve popadané stromy tvoria dobré prostredie na množenie. Už mám pomaly pocit, že sa opakujem.
Prirodzené zmladenie funguje v lese normálnom nie spadnutom. O tom je stratégia rastlinných populácií. V 60 ročnom poraste máme dospelé Smreky, ktoré sú vhodné na ťažbu. Pod nimi si nastávajúca populácia "drží miesto" prostredníctvom veľmi pomaly rastúcich "čakateľov", kým sa pôvodná vegetácia nenaruší. Myslím tým ak nejaký Smrek spadne, tak sa uvoľní priestor pre ďalší strom "čakateľ", ktorý ho nahradí. Ďalšia populácia si naďalej čaká aj v podobe semien,a semenáčikov. Samozrejme v nižších ešte len bylinných etážach. Takto by to malo byť v nedotknutom lese.
Lenže my sa tu bavíme stále o kalamitnom stave, kde všetky stromy padnú. A hlavne kde je výskyt škodcov, ktorým práve popadané stromy tvoria dobré prostredie na množenie. Už mám pomaly pocit, že sa opakujem.
Asi takto + odporúčam pozrieť Večer na tému v stv archíve (téma lykožrút).
Tak dúfam, že s týmto si robíš srandu?
Ak toto berú ľudia vážne, tak koniec. Ochranárskemu združeniu VLK sa to podarilo nemožné, toľko bludov napísať na brožúrku A5 formátu.
Čítal som kus vo Zvolene na námestí kde malo toto združenie nejakú akciu "kúp si svoj strom", alebo niečo podobné. Kde rozdávali aj tieto letáčiky. Boli tam 3 baby asi 16 ročné s tričkami VLK. Ktoré na naše otázky nevedeli odpovedať. Nevedeli poriadne ani prečo tam sú. Jeden jediný chalan sa tam rozprával(tlačil tieto "mýty" ľudom do hláv). Ale keď videl lesnícke uniformy tak sa radšej otočil a prezeral si veci v krabiciach a pod. O niečom to svečí..
Takýmto veciam uverí človek ktorý to počuje ako prvú informáciu, niekto mu to pekne podá, alebo len dá letáčik. A preto, že si nič iné nepreštuduje tak všetko ostatné sú klamstvá.
K jednotlivým bodom sa mi nechce ani vyjadrovať. Ale jeden z najvtipnejších mi príde č.8 : lykožrút poškodzuje len vrstvu lyka
- LEN?
A čím sa asi strom vyživuje, čo prenáša živiny do všetkých častí stromu? Hádam len nie lyko? A že predávajú pod cenu drevo. A ako ho majú asi predať keď strom uschne bez lyka? To ako keby si ty kúpil škrupiny z orechov...
Toto je strašné si prečítať pred spaním.
Čítal som kus vo Zvolene na námestí kde malo toto združenie nejakú akciu "kúp si svoj strom", alebo niečo podobné. Kde rozdávali aj tieto letáčiky. Boli tam 3 baby asi 16 ročné s tričkami VLK. Ktoré na naše otázky nevedeli odpovedať. Nevedeli poriadne ani prečo tam sú. Jeden jediný chalan sa tam rozprával(tlačil tieto "mýty" ľudom do hláv). Ale keď videl lesnícke uniformy tak sa radšej otočil a prezeral si veci v krabiciach a pod. O niečom to svečí..
Takýmto veciam uverí človek ktorý to počuje ako prvú informáciu, niekto mu to pekne podá, alebo len dá letáčik. A preto, že si nič iné nepreštuduje tak všetko ostatné sú klamstvá.
K jednotlivým bodom sa mi nechce ani vyjadrovať. Ale jeden z najvtipnejších mi príde č.8 : lykožrút poškodzuje len vrstvu lyka
Toto je strašné si prečítať pred spaním.
Len škoda, že toto netvrdí len organizácia Vlk, ale aj iní ľudia, odborníci.
-
javatar
Hardcore addict
ked je lykozrut taky prirodzeny a uzitocny a dobry a vobec neovplyvnuje cenu dreva preco potom okrem tazenia lesnici nasadzaju aj lapace? z tohto vyplyvaju dve neprijemne otazky:
1. nasadzanie lapacov su naklady, nie zisky, ak je lykozrut neskodny preco si potom ludia robia zbytocne naklady?
2. preco
a) v tej brozure o tom nic nieje (to este pochopim - nie je tam miesto na vsetko)
b) alebo ked zadam do googlu "lapace na lykozruta" nenajdem jedinu negativnu odozvu (mozno som slabo hladal)
c) na ich oficialne stranke (wolf.sk) pri vyhladavani slova lapac alebo lapace nenajde jediny vysledok
v skratke: preco im nevadi tento sposob skodenia lykozrutom a preco si s tym vobec niekto vobec robi starosti ak to v skutocnosti nie je potrebne?
1. nasadzanie lapacov su naklady, nie zisky, ak je lykozrut neskodny preco si potom ludia robia zbytocne naklady?
2. preco
a) v tej brozure o tom nic nieje (to este pochopim - nie je tam miesto na vsetko)
b) alebo ked zadam do googlu "lapace na lykozruta" nenajdem jedinu negativnu odozvu (mozno som slabo hladal)
c) na ich oficialne stranke (wolf.sk) pri vyhladavani slova lapac alebo lapace nenajde jediny vysledok
v skratke: preco im nevadi tento sposob skodenia lykozrutom a preco si s tym vobec niekto vobec robi starosti ak to v skutocnosti nie je potrebne?