mensie otacky = mensia spotreba
mensie otacky = mensia spotreba
zzdravim ,
do aut sa moc neviznam ale bolo mi povedane ze pri mensich otackach mam mensiu spotrebu , je to pravda ??
moc sa mi to nezda tak ale nevyznam sa v tom preto sa pitam ...
do aut sa moc neviznam ale bolo mi povedane ze pri mensich otackach mam mensiu spotrebu , je to pravda ??
moc sa mi to nezda tak ale nevyznam sa v tom preto sa pitam ...
Re: mensie otacky = mensia spotreba
podla toho ake auto/benzin, diesel/, podla toho aky motor, podla toho ake otacky
...ak ides 80 na 4-ke, a zaradis do 5-ky pri stalej rychlosti 80km/h, budes mat nizsie otacky a ano, budes mat nizsiu spotrebu
ak ides po dedine do kopca 50km/hod v 3-ke, zaradis do 4-ky pri konstantnej rychlosti 50km/hod, klesnu ti otacky a nie, nebudes mat nizsiu spotrebu
...ak ides 80 na 4-ke, a zaradis do 5-ky pri stalej rychlosti 80km/h, budes mat nizsie otacky a ano, budes mat nizsiu spotrebu
ak ides po dedine do kopca 50km/hod v 3-ke, zaradis do 4-ky pri konstantnej rychlosti 50km/hod, klesnu ti otacky a nie, nebudes mat nizsiu spotrebu
tak fabia 1.4 a najcastiejsie po meste tych 50-60 jazdym na 5 prevodovom stupni pri nejakych 1300-1500 ot a neviem ci sa mi viac neoplati na 4 pri 1900 otackach mam tam aj to co ukazuje priemernu spotrebu ale som novacik a nestiham to sledovat 
ako ono to ide aj pri 60 na 5 tke...spotreba je krasna...ale tie otacky uz...no
neviem
bolo by si treba ujasnit co je v konecnom dosledku pre motor horsie, ci podtacanie alebo vytacanie
bolo by si treba ujasnit co je v konecnom dosledku pre motor horsie, ci podtacanie alebo vytacanie
v dedine určite nie na 5ke
tak mi to ujasni pls ake su optimalne otacky ?? viem ze maximalne su v tom cervenom a minimalne uz ked mi skapina ... tak 1300 ked idem tak kazi to motor ??
nechapem tej vete ze : "bolo by si treba ujasnit co je v konecnom dosledku pre motor horsie, ci podtacanie alebo vytacanie"
nechapem tej vete ze : "bolo by si treba ujasnit co je v konecnom dosledku pre motor horsie, ci podtacanie alebo vytacanie"
pozri si otáčky pri 5ke v 90 kilometrovej rychlosti, a podla toho prispôsob rýchlostný stupeň a otáčky cez dedinu. samozrejme záleží od auta, motora, sprevodovania... 1300ot je na benzin velmi malo
Treba si získať návyk a cit pre daný motor. Nič sa nedeje, keď ideš konštantou rýchlosťou bez zaťažovania motora cez dedinu 60 pri 1500ot. Ak chceš však na konci dediny pridať, tak je na uváženie, či je lepšie zošlapiť plyn na podlahu a počúvať, ako sa s tým motor trápi alebo tam cuknúť štyrku, trocha to rozbehnúť a potom preradiť do 5.
Všetko záleží od motora a priebehu výkonu/krutaku v spektre otáčok. Na mojej brave 1.6 16V si vpohode jazdim v obci 60 pri ca. 1500 ot s tym, že motor sviežo reaguje už pri miernom pridani. No na otcovej felicii vobec nehrozi, aby som sa pri tých rýchlostiach vozil na 5 stupni, pretože sa to dusi jak blazon, čo nie je dobre ani po stranke spotreby, ani pre motor samotny.
Všetko záleží od motora a priebehu výkonu/krutaku v spektre otáčok. Na mojej brave 1.6 16V si vpohode jazdim v obci 60 pri ca. 1500 ot s tym, že motor sviežo reaguje už pri miernom pridani. No na otcovej felicii vobec nehrozi, aby som sa pri tých rýchlostiach vozil na 5 stupni, pretože sa to dusi jak blazon, čo nie je dobre ani po stranke spotreby, ani pre motor samotny.
Pri tej 1.4ke su najlepsie otacky medzi 2000 a 3000, cez 3000 sa oplati ist iba pri zrychlovani, mierne pod iba pri plynulej jazde po rovinke. Ale v momente ked chces zrychlit, tak treba podradit, pretoze sa da zjednodusene povedat, ze cim menej stlacas plynovy pedal, tym mas mensiu spotrebu. Teda ked ides na 5ke 60 a chces zrychlit, tak musis pedal stlacit viac ako ked podradis do 4ky a zacnes zrychlovat az potom.
To plati este viac pri jazde do kopca, Rasto Chvala to definoval velmi pekne - v kopci je najlepsi ten prevod, na ktorom ma auto ochotu zrychlovat. A tiez je to vidiet na polohe plynu - ked ides do strmeho kopca na 4ke a s 2000 otackami na tachometri, tak pre udrzanie rychlosti musis mat pedal stlaceny viac ako na 3ke pri 3000 otackach.
To plati este viac pri jazde do kopca, Rasto Chvala to definoval velmi pekne - v kopci je najlepsi ten prevod, na ktorom ma auto ochotu zrychlovat. A tiez je to vidiet na polohe plynu - ked ides do strmeho kopca na 4ke a s 2000 otackami na tachometri, tak pre udrzanie rychlosti musis mat pedal stlaceny viac ako na 3ke pri 3000 otackach.
oka tak diki moc vsedkym co sem prispeli uz tomu rozumiem
este to zrekapitulujem do zaveru pre istotu ...
rozbieham sa (zrychlujem) tak okolo 2000-3000 otackach potom idem cez mesto/dedinu po rovinke mozem ist na 1300-1500 otackach , do kopca zalezi ako som rozbehnuti a aky strmi je kopec ale tak ties nizsi stupen a vysie otacky ... ked parkujem tak iba cez spojku na 800 otackach
mna hlavne zaujmalo ked idem cez obec po rovine ci je lepsia spotreba na 4 alebo na 5 uz viem ze pokial idem stale rovnako nezrychlujem nespomalujem tak kludne na 5 pri 1300 a ked idem zrychlit tak podradym
este to zrekapitulujem do zaveru pre istotu ...
rozbieham sa (zrychlujem) tak okolo 2000-3000 otackach potom idem cez mesto/dedinu po rovinke mozem ist na 1300-1500 otackach , do kopca zalezi ako som rozbehnuti a aky strmi je kopec ale tak ties nizsi stupen a vysie otacky ... ked parkujem tak iba cez spojku na 800 otackach
mna hlavne zaujmalo ked idem cez obec po rovine ci je lepsia spotreba na 4 alebo na 5 uz viem ze pokial idem stale rovnako nezrychlujem nespomalujem tak kludne na 5 pri 1300 a ked idem zrychlit tak podradym
-
Vitaaa
Expert
- Kontaktovať používateľa:
asi tak ako ti to napisal Gothar
"tak 1300 ked idem tak kazi to motor ??" to je uz malo ze amen. zakarbonovanie, zanasanie, tiez pripady ked strelil piest z dôvodu vyšších tlakov na stenu valca, zvysuje sa tlak na ojnicne a klukovkove loziska. ak to uz prezenies moc vibracie a rázy spôsobené podtáčaním kazia asi vsetky mechanické časti motora. motoru vadi takato zataz.
nechapem preco by sme si mali ujasnovat co je pre motor horsie ci podtacanie alebo vytacanie. jazdit tak aby si motor nepodtacal a nevytacal k obmedzovacu je uplne jednoduche. samozrejme v kolone sa nizkym otackam na I. a II. prevodovom stupni nevyhnes... o tom sa netreba bavit. ja sa nebojim dat motoru ked je zohriaty poriadne "cez hubu" otackomerom. trocha telocviku nezaskodi nicomu
"tak 1300 ked idem tak kazi to motor ??" to je uz malo ze amen. zakarbonovanie, zanasanie, tiez pripady ked strelil piest z dôvodu vyšších tlakov na stenu valca, zvysuje sa tlak na ojnicne a klukovkove loziska. ak to uz prezenies moc vibracie a rázy spôsobené podtáčaním kazia asi vsetky mechanické časti motora. motoru vadi takato zataz.
nechapem preco by sme si mali ujasnovat co je pre motor horsie ci podtacanie alebo vytacanie. jazdit tak aby si motor nepodtacal a nevytacal k obmedzovacu je uplne jednoduche. samozrejme v kolone sa nizkym otackam na I. a II. prevodovom stupni nevyhnes... o tom sa netreba bavit. ja sa nebojim dat motoru ked je zohriaty poriadne "cez hubu" otackomerom. trocha telocviku nezaskodi nicomu
nerozumies... aj pri konstantnej rychlosti v meste/dedine by som to drzal niekde pri 2000 otackach alebo mierne pod. pri zrychlovani, hrubom zoslapnuti plynu by ti ten motor pri takychto otackach aj tak najradsej nakopal. treba podradit. este raz si precitaj ako ti to napisal gothar.p4to napísal:oka tak diki moc vsedkym co sem prispeli uz tomu rozumiem......potom idem cez mesto/dedinu po rovinke mozem ist na 1300-1500 otackach....
jednoducho je najlepšie ked sa pochybujes v rozmedzí 2000-3000 a može byt troška viac do 3500, v obci určite na 4 pri 50km/h aj 60km/h. pri odbočovani može byt na 2 aj menej ako 2000 niekedy budes musiet ist na 2 už od 1000 ot.
Keď som ti chcel pohľadať graf mernej spotreby tak som narazil na toto, skús si to prečítať a hlavne si pozri ten graf. Ako každé auto má iný graf mernej spotreby, ale na orientáciu to postačí - http://www.autoforum.cz/technika/otacky ... -a-proc/?2
vsetko tu uz bolo v podstate povedane a vysvetlene...hlavne musis poznat svoje auto a vediet co dokaze 
kamarat chodi po meste cely cas na 4ke, ma feliciu 1.3 kombi, ked som sa ho spytal preco nepreradi do 5 povedal, ze auto prestane tahat...neveril som, preradil a felda nenormalne zlenivela, na rovnej ceste v cca 55km/h
ja sa napr vozim pohodlne takmer vzdy po meste na 5, pretoze mam na to auto a mam na to motor, ze si dokonca mozem dovolit cez dedinu v 50km/h ist stale v 5ke a viem ze 1400 otacok mu neuskodi, lebo stale taha
kamarat chodi po meste cely cas na 4ke, ma feliciu 1.3 kombi, ked som sa ho spytal preco nepreradi do 5 povedal, ze auto prestane tahat...neveril som, preradil a felda nenormalne zlenivela, na rovnej ceste v cca 55km/h
ja sa napr vozim pohodlne takmer vzdy po meste na 5, pretoze mam na to auto a mam na to motor, ze si dokonca mozem dovolit cez dedinu v 50km/h ist stale v 5ke a viem ze 1400 otacok mu neuskodi, lebo stale taha
Ja mám feldu 1.6 a valim na 50 ke po rovinke tiež na 5ku a spotrebu mam 6.5l /100km,ale jazdím max do 3000ot.
-
uNreal_saTch^
Professional
z toho mi vyplyva, ze kazdych 10km/h kvaltujes. Pozrel by som si tento styl jazdy nazivo, moze to byt fajn podivana. Ked ides tych 50km/h na 5 prevodovom stupni, kolko mas otacok? 800? :uvodzovky:Migi85 napísal:Ja mám feldu 1.6 a valim na 50 ke po rovinke tiež na 5ku a spotrebu mam 6.5l /100km,ale jazdím max do 3000ot.
-
paradajka
Star
tiez mam feliciu 1.6 a ked je rovinka a je dedina tak tiez mam zaradenu 5 a otacky mas okolo 1500 samozrejme ked chcem zrychlit trosku prudsie tak podradujem do 3 ale ked len normalne tak dam do 4 a neni problem 
felda 1.6 je velmi vdacne auto do mesta aj mimo neho, za pomerne lacny peniaz, mam to odskusane 
/co sa tyka pomeru spotreby k vykonu/
/co sa tyka pomeru spotreby k vykonu/
tebe dali vodičák a rozoberáš tu takéto veci? 
-
p4ra
Redeemer
A co je na tom? Toto su prave veci, ktore ta v autoskole nenaucia, resp. sa to malokto v autoskole opyta. Ale to ta nenauci ani na fore nikto. Kazde auto je v podstate ine, a kazdy jazdi inak. Da sa ti napovedat, ale na sposob a styl jazdy musis prist sam. A taktiez sam musis vidiet a citit, ze co tomu auto vyhovuje a co nie.