Fotografia - potrebujete poradiť pri výbere fotoaparátu?
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Re: Fotografia - potrebujete poradiť pri výbere fotoaparátu?
V takom pripade by bolo lepsie uz si priplatit za Nikon D90/D5100, pripadne Canon D60/D600. Predsalen ide o kvalitnejsie tela, pri dokupeni objektivov su podstatne sirsie moznosti vyuzitia. Ak vsak planujes fotit cisto na automatickom rezime bezne veci za beznych podmienok, tak postaci aj zakladna trieda.
ja si zase myslím že D90/60D mu bude úplne nanič, na to čo popisuje bude fajn ten D3100 s 18-105 a prípadne nejakým pevným 35 alebo 50mm 1.8, skôr by som rozmýšľal či na to naozaj treba zrkadlovku a nebude stačiť lepší EVF alebo niečo z Micro 4/3, ak to bude stále na auto režime môžu tieto produkovať krajšie fotky 
Sony Nex-3 alebo Olympus Pen E-PL3.... načo zrkadlovka keď chceš fotiť na auto? ... je to malé, spratné, robí to kvalitné foto... a cenovo okolo 600 sa určite nájde vhodný kit
-
Holubar
Darca
Maki - to co pises sa predava v rovnakej cenovej hladine, ako zrkadlovky, co pise hojko. Nie je to teda iba mobilita na ukor kvality foto? Ci pri mojom automatickom rezime ani rozdiely v kvalite foto neuvidim? Aby som nedal 700 EUR a ocitnem sa rozsumenymi fotkami no lahkou taskou.
Naposledy som kupil kompakt Sony T90, cena okolo 220 EUR a ta kvalita je horsia nez tragicka. Kazda druha fotka rozmazana, vecer fotak uplne nepouzitelny, hodil by som im to o vyklad v sony centre najradsej...
Naposledy som kupil kompakt Sony T90, cena okolo 220 EUR a ta kvalita je horsia nez tragicka. Kazda druha fotka rozmazana, vecer fotak uplne nepouzitelny, hodil by som im to o vyklad v sony centre najradsej...
Ja sa prikláňam k variante D3100/D5100 + 18-105 ..asi Ti bude stačiť aj lacnejšia D3100ka, ale objektív určite 18-105 alebo lepší - na holuby asi budeš potrebovať aj zoom. Osobne vlastním D5100 + 18-105 a ako amatérsky fotograf, ktorý prevažne fotí na automatike (cca 80%), si tento foťák nemôžem vynachváliť..
holubár... sám keby som mal prachy, tak si ako druhý foťák jeden z tých 2 vezmem, nech ho mám furt pri sebe, lebo celú výbavu sa mi nosiť nechce...
ale ako to je jedno... ja som to len navrhol kvôli veľkosti - aby si sa nemusel zapodievať so zrkadlom... ak chceš, ber d3100/d5100 - sú to síce hračky, ale fotia slušne
ale ako to je jedno... ja som to len navrhol kvôli veľkosti - aby si sa nemusel zapodievať so zrkadlom... ak chceš, ber d3100/d5100 - sú to síce hračky, ale fotia slušne
-
xH4wK
Osobne mozem odporucit D3100 s 18-105 objektivom, je to vhodne takmer na vsetko 
No osobne som si este prave objednal 50mm f/1.8G k nemu a planujem aj telebjektiv neskor
No osobne som si este prave objednal 50mm f/1.8G k nemu a planujem aj telebjektiv neskor
-
hojko
Site Admin
brm: Nikto necaka, ze zacnes fotit hned na manuale. Clovek je prve dni uneseny uz len z toho cvakania, pretoze pri klasike sa toho nedockal. Postupne vsak zacne objavovat poloautomaticke rezimy napriklad s prioritou casu a pokial ho to bude bavit, tak sa fotak aj nauci dobre ovladat. Chce to vsak aj nieco precitat na nete a hlavne, ak by mu vedel niekto ukazat priamo na fotaku co a ako, tak to da urcite viac ako citanie niekolkych clankov.
Maki: Holubar prachy ma, ale ma aj iny fotak o ktorom pise (Sony).
Maki: Holubar prachy ma, ale ma aj iny fotak o ktorom pise (Sony).
-
Holubar
Darca
Este k tomu objektivu: pisal som trochu s kamaratom a ten odporuca mat 2. On ma jeden 18 - 55 a druhy 50 - 250 alebo tak. V prilohe su fotky, ake by som chcel vediet robit aj ja. Pacsi sa mi to zaostrenie na holuba a rozmazane pozadie.
Pri akvariu by som zase chcel robit detaily zblizka, napr 5 cm. Bude na to ten 18 - 105 dobry?
Pri akvariu by som zase chcel robit detaily zblizka, napr 5 cm. Bude na to ten 18 - 105 dobry?
double zoom kit 18-55 a 55-200 je totálne zlo... tie objektívy by som používal možno tak ako ťažítko na papier...
-
hojko
Site Admin
Objektivy by som volil 18-105 a ak chces teleobjektiv, tak mozno 70-300 alebo nieco podobne. Vsetko zalezi od cenoveho rozpoctu, kolko chces do objektivov neskor investovat.
na také fotky potrebuješ dlhšie ohnisko a svetelný objektív... pokiaľ teda chceš aby ten odpich vyzeral pekne.... a s tým sa do 500€ nevpraceš..
čo sa týka detailov - tam zasa skôr makroobjektív...
čo sa týka detailov - tam zasa skôr makroobjektív...
na to odpichnutie bude dobry nikon 50mm f/1.8, ked sa mozes dostat blizsie k holubovi, teda ked ho nechces fotit napr. na streche
a zakladny kit D3100 + 18-105 na vseobecne pouzitie...
-
chlapec10
Addict
ja som radsej za kombinaciu 18-55 + 55-200(ci 250 ci kolko to je)
-
Holubar
Darca
Tak zatial to teda vidim na D5100 + 18-105 a ked ma to raz chyti tak popozeram po nejakych doplnkovych objektivoch...Treba k tomu kupit aj blesk? Ak ano, tak aky?
S ktorym obchodom mate dobre skusenosti? Nemusi to byt najlacnejsie, priorita je spolahlivost, aby neboli problemy pri pripadnej reklamacii.
S ktorym obchodom mate dobre skusenosti? Nemusi to byt najlacnejsie, priorita je spolahlivost, aby neboli problemy pri pripadnej reklamacii.
-
xH4wK
No mohol by niekto vysvetlit na co konkretne je lepsi externy blesk, lebo ja mam zakladny a aj tak vacsinou fotim bez neho.. 
Externý blesk je dobrý na fotenie v interiéroch, prípadne niekde vonku so slabším svetlom.. s klasickým interným bleskom máš na fotke ostré tiene a podobne, s externým bleskom sa môžeš pohrať so svetlom.. blesk nastaviť do stropu alebo na nejakú bielu stenu a vďaka odrazom svetla Ti vzniknú neuveriteľné obrázky s pekným mäkkým tieňom.
Pozri napr. tu: http://www.fotografovani.cz/art/fozak_d ... lash4.html úplne dolu je slečna fotená s interným a externým bleskom pri rôznych polohách externého blesku.
Ja s novým foťákom kúpil aj externý blesk SB-700 a nemôžem si vynachváliť... samozrejme ak niekto plánuje fotiť prevažne holuby vonku, blesk mu je naprt..

Pozri napr. tu: http://www.fotografovani.cz/art/fozak_d ... lash4.html úplne dolu je slečna fotená s interným a externým bleskom pri rôznych polohách externého blesku.
Ja s novým foťákom kúpil aj externý blesk SB-700 a nemôžem si vynachváliť... samozrejme ak niekto plánuje fotiť prevažne holuby vonku, blesk mu je naprt..
ja si zas myslím že hlavne je naprd kupovať D5100 namiesto D3100... nič z tých vecí čo má navyše nevyužiješ - škoda penazí. blesk tak isto nebude treba, aspoň zatiaľ nie, ved kúpiš, pofotíš a zistíš či ti to chýba alebo nie. Ako už bolo spomenuté a ako som aj na začiatku radil, ak sa k holubom môžeš dostať blízko a teda ich nefotiť ako wildlife (
) tak objektív 50mm bude super, fotky s trochou cviku budú krajšie ako tie čo si ukázal vyššie (ale to už záleží hlavne od tvojho talentu
), k tomu ten 18-105 na dovolenky a rodinné foto bude určite lepší ako kombo 18-55 a 55-200 čo sú tie úplne najhoršie objektívy aké nikon vyrába a jedny z najhorších celkovo. A okrem toho sú 2, treba ich stále prehadzovať, potom čistiť senzor od prachu čo sa tam tým prehadzovaním dostane, atď. (kvalita vyhotovenia a obrazová kvalita sú naprd tiež...) Mal som ich, viem o čom hovorím 
-
K€NNY
Light Star
tiež si myslím že D5100 oproti D3100 postrehne začiatočník zmenu
-
chlapec10
Addict
uz len ten prtavy display na vrchu urobi dost velky rozdiel... a bral by som to len kvoli tomu..... a pre zaciatocnika ktory nefoti od ruky to je dolezite nasobne viac