Rozlisenie plagatu na tlac
Rozlisenie plagatu na tlac
Zdravim, potrebujem vytlacit plagat v rozmere 1000x667mm ake mam dat rozlisenie v pixeloch (width:, height: a resolution:) v Adobe PS aby bol plagat pekny a nerozmazany.
-
lekoklatik
VIP
Re: Rozlisenie plagatu na tlac
Photoshop dokáže merať aj v palcoch, nie to ešte milimetre, prečo by si to nemohol nastaviť v milimetroch?
wtf?
wtf?
Hej viem ze to ide nastavit v PS ale urobi mi to subor 350MB a s rozlisenim 5900x3900 mi to pride kus velke.
Zniz DPI z 300 na 100.
-
lekoklatik
VIP
Moc by som to rozlíšenie nemenil. Ale tak pri tak veľkom formáte je to "asi" jedno, pokiaľ to niekto nebude študovať z 10cm.
Robiť bitmapu o veľkosti 1meter x pol metra je veľké, aj keď sa postavíš na hlavu.
Keď chceš niečo tak veľké (rozmermi) tak použi vektor (Illustrator, Corel).
Robiť bitmapu o veľkosti 1meter x pol metra je veľké, aj keď sa postavíš na hlavu.
Keď chceš niečo tak veľké (rozmermi) tak použi vektor (Illustrator, Corel).
1:1, 150DPI, export do pdf
vektor samozrejme lepsi, ale niekedy sa neda...
vektor samozrejme lepsi, ale niekedy sa neda...
-
weroro
Flash coder
- Kontaktovať používateľa:
Pretože Ps vie dobre merať iba v PX. Keď vytvoríš niečo v PS podľa mm a potom to chceš tlačiť, tak PS tomu vždy pridá dáke drobné a to je neprípustné. Prečo robia všetci ľudia tlačoviny v PS to nepochopím, však PS nie je na to určený. Na to máme Corel, AI, a ešte ten soft na letáky a pod. (len si neviem spomenúť na názov)lekoklatik napísal:Photoshop dokáže merať aj v palcoch, nie to ešte milimetre, prečo by si to nemohol nastaviť v milimetroch?
wtf?
-
lekoklatik
VIP
moja odpoveď bola smerovaná tomuto príspevku : )

takže na mňa nepozerajlukhino13 napísal:Zdravim, potrebujem vytlacit plagat v rozmere 1000x667mm ake mam dat rozlisenie v pixeloch (width:, height: a resolution:) v Adobe PS aby bol plagat pekny a nerozmazany.
Aj tak to nebude presne taky rozmer. Pokial tlacis offsetovo niekolko tisic kusov, ano-bude. Ale pokial to je jeden kus v mensej firme tak sa to tak ci tak oreze rucne a bude to o par milimetrov kratsie...weroro napísal:Pretože Ps vie dobre merať iba v PX. Keď vytvoríš niečo v PS podľa mm a potom to chceš tlačiť, tak PS tomu vždy pridá dáke drobné a to je neprípustné.
-
weroro
Flash coder
Jasne ale ja som daný prípad nehovoril len vrámci printovej grafiky (papier) ale celkovo grafických návrhov pre tlač. Si zober, že budeš navrhovať v PSku grafiku s presným rozmerom, ktorá sa použije na tlač nálepky (fólia) 50x60cm. V tedy sa väčšinou (aspoň u nás vo firme) reže plotrom, ktorý je presný a nálepka vytvorená v PS bude väčšia, takže nemusí pasovať presne na dané miesto (čo sa dá ale obrezať po nalepení ale prečo si to komplikovať). Ak grafiku navrhuješ ty, tak vieš že bude problém v rozmere a tak to môžeš opraviť pred tlačou (rezaním). ale ak ti grafiku niekto pošle (v PDF a pod.), tak sa riadiš rozmerom ktorý ti bol dodaný, a ten nemusí byť správny.
na to presne je predsa spadavka nie? grafika je vacsia, a pokial by sa aj rezalo plotrom, co som este pri malom pocte kusov nevidel, tak ta linka po ktorej sa reze je vektor a to znamena ze sa to importuje do corelu alebo do illustratora.
-
weroro
Flash coder
Veď to
Keď importneš JPG vytvorený v PS a nevieš aký má mať rozmer tak sa riadiš podla rozmeru ktorý je daný rozmerom grafiky. To že si vytvoriš ohraničenie na orez plotrom v corely nič nemení na tom, že ak je grafika so zlým rozmerom a nepoznáš daný rozmer, aj tak v corely ohraničíš ten zlý rozmer. Spadavky sa pri fóliovej grafike nikdy nerobia. Jedine tak na OneVision fólie ale to je asi tak všetko.
ano, vacsina JPG hlupych formatov rozmer neuklada. Preto sa pouzivaju tif aleb pdf a tiez je pravda ze pri velkomformatoch sa spadavky nepouzivaju. To nic nemeni na tom ze ten rozmer nieje na milimetre presny. a ze tych 0,13 cm nejak vadi. Ja na grafiku pouzivam AI a Corel.weroro napísal:Veď toKeď importneš JPG vytvorený v PS a nevieš aký má mať rozmer tak sa riadiš podla rozmeru ktorý je daný rozmerom grafiky. To že si vytvoriš ohraničenie na orez plotrom v corely nič nemení na tom, že ak je grafika so zlým rozmerom a nepoznáš daný rozmer, aj tak v corely ohraničíš ten zlý rozmer. Spadavky sa pri fóliovej grafike nikdy nerobia. Jedine tak na OneVision fólie ale to je asi tak všetko.
-
Sarger
Guru wannabe
Nechcem zbytočne vytvárať novú tému tak sa spýtam tu.
Rád by som si vytlačil poster na A3. Obrázok má rozlíšenie 3669 x 5731. Bude to stačiť?
Prípadne koľko by taká tlač na lepší papier vyšla?
Vďaka za odpovede..
Rád by som si vytlačil poster na A3. Obrázok má rozlíšenie 3669 x 5731. Bude to stačiť?
Vďaka za odpovede..
3508x4961 px. 300dpi, aby si to mal presne.. + pripocitaj potom este k tomu spadavku ked tak..Sarger napísal:Nechcem zbytočne vytvárať novú tému tak sa spýtam tu.
Vďaka za odpovede..
-
hojko
Site Admin
Co je to lepsi papier??? 300g/m2 je lepsi papier??? Vyjde to tak 1 az 1,50 eur.
-
Sarger
Guru wannabe
Neviem nemám prehľad. Ale určite nechcem obyčajný kancelársky..
-
hojko
Site Admin
Neviem co povazujes za obycajny kancelarsky papier, zrejme normalny papier s gramazou 80-150g/m2. Papier s gramazou 300g je hrubsi, nieco ako vykres. Alebo si to mozes dat vytlacit aj na platno, drevo alebo neviem co vsetko, ale tam rataj s cenou pri ramovani v pohode pomaly aj 100 eur. Moznosti je vela, treba sa informovat vo fotosluzbach, pripadne v kopirovacich sluzbach alebo reklamnych agenturach.
Papier neries.. Lepsi papier nemas, max. ti mozu vytlacit na recyklovany a4, ale to je blbost.. Mozes mat max. leskly alebo matny, ale matny a3 tiez nebyva, to len uz s vacsou gramazou.. Cize, leskly 150g, najlepsie co mozes mat.. ceny, nechcem robit reklamu, ale tu mas pekny cennik, aj paradne tlacia > http://www.exprestlac.sk/cennik