Multimedialna zasuvka

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
franta86
Light Expert
Light Expert

Multimedialna zasuvka

Príspevok od používateľa franta86 »

Našiel som návod ako zapojiť multimediálnu zásuvku (SAT, TV, Rádio, Telefón, Internet).

Kód: Vybrať všetko

http://www.youtube.com/user/dipolen#p/u/99999/bMR9wvM-yTU
Na videu je vidieť že používajú iba koaxiál, ftp, tel kábel.
V návode ktorý uvádzate

Kód: Vybrať všetko

http://www.skfree.net/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=16&mode=thread&order=0&thold=0
(žltá tabuľka) sa píše, že na internet mi stačia 4 (2x pár) žily a ostatné sú nanič? načo je potom v RJ45 8 žíl?
Ak k tej zásuvke pripojím rádio a TV prip sat, telefón, PC, všetko bude účastne fungovať?
Je potrené potom v "serverovni" (miesto kde všetky káble vyústia) tieto káble nejak prepojiť. Existuje niečo ako switch na koaxiál či tel kábel?

Bude mi stačiť jedna takáto zásuvka do izby? Uvažoval som o dvoch zásuvkách po 2 zdierkach na internet cez ktoré by som pripadne potiahol tel. Ale to je príliš veľa káblov (4x FTP). Je možné cez FTP potiahnuť aj TV signál či rádio?

A ešte jednu zásuvku s HDMI do izby. Uvidím ako na tom budem s financiami, ale aspoň do obývačky určite.

Ďakujem
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Multimedialna zasuvka

Príspevok od používateľa hojko »

Skus rozpisat a popisat, co vlastne chces postavit, co chces vyriesit a podobne. Stavias dom a chces sa pripravit do buducnosti na siet, aby si nemusel tahat potom popri stene kable??? Alebo si chces postavit siet so susedom???

Kable sa pouzivaju dva typy, krizovy a priamy. Standardne sa vsak pouziva krizovy. Neviem co myslis pod mojom serverovna a kde to ma koncit, pretoze napriklad kable z izieb na internet zapojis do routra a router pripojis k internetovemu pripojeniu. Na televizny koaxialny kabel existuju rozne rozbocovace a redukcie, ci je to klasicka vo forme pismena T, alebo potom z jedneho vystupu na dva alebo na styri vystupy... Dnes uz dokazes kupit rozne zasuvky, trebars aj v kombinacii 2x UTP, 2x koax, 1x tel. a podobne kusky, len treba hladat. Bezne tieto veci kupis v obchodoch, ktore sa specializuju na silno a slaboprud, dokonca som to tusim videl aj v predajnach Baumaxu a dovolim si napisat, ze aj Tesco by to mohlo mat, nakolko je to uz standard.

http://www.mravec.sk/tovar/antenna-tech ... -rj45.html
http://www.mravec.sk/tovar/antenna-tech ... 110db.html
http://www.mravec.sk/tovar/antenna-tech ... up-dc.html

PS: Clanok z skfree.net je stary 8 rokov, takze niektore veci mozu byt uz inak riesitelne. Necital som ho, ale radsej sa rovno spytaj co potrebujes ako by si mal spravit alebo kupit hlupost.
franta86
Light Expert
Light Expert

1.) rekonštruujem dom - ťahám novú elektrinu a teda pritom by som chcel natiahnuť domácu LAN sieť. Uvažoval som o kábli SSTP cat7. Niekde som našiel 500 m za 300€. Neviem či to nieje zbytočné.
2.) Je možné na jednom koaxe zároveň pozerať TV a počúvať Rádio?
3.) Načo je v FTP kábli 8 žíl ak na internet stačia štyri? (Dedukujem z videa)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

1. Spytaj sa na to elektrikarov, pretoze pokial to budes tahat v trubkach aj s elektrikou, tak tam moze nastat rusenie. Neviem, ci by to zvladol aj ftp cat 5 kabel, mozno by bolo treba ist do cat 7. Myslis, ze 500 metrov potahas po dome??? Nestacilo by ti 100-200 metrov kabla???

2. Ano, aj ked pochybujem, ze budes mat antenu radia pripojenu na kabel.

3. Preco sa taha drahy opticky kabel, ktory ma napriklad 16 zil, ked sa vyuzivaju len dve???
janto33
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa janto33 »

1. normy uvadzaju minimalna vzdialenost LAN od silovej siete 20 cm, pri kriznom tahani a tusim pol metra pri rovnobeznom tahani. CAT7 je kabel pre gigabitovu siet a rusenie by ti nastat nemalo, tento druh je drahy ale dobre tieneny. Lenze ak chces mat kable CAT7 potom ti treba aj patch panely Cat7. Dalsia moznost je ak by si to tahal v tienenych chranickach, potom by ti stacil CAT5 a netreba ti kupovat drahe zariadenia a kabel tiez vychadza lacnejsie.
3. 8 zil sa vyuziva pre gigabitove siete, 6 zil pre 100/10 siete, 4 zily pre pripojenie verejnej siete do modemu.
(neviem ci je vsetko 100% pravdu, my sme vo firme takto siet budovali a bavi to ako hodinky)
franta86
Light Expert
Light Expert

1.) Nikde na nete neviem nájsť nejakú tienenú chráničku. Vieš o nejakej? pre porovnanie čo ušetrím ak nedám Cat 7 ale cat 5e a tú chráničku.
2.) Ten Cat 7 kábel by bol dobrý do budúcnosti. Aký transfer cez sieť pôjde v budúcnosti nikto nevie. Cat 5e sa dáva teraz ale čo bude o 5 rokov? Je jasné že je lacnejší pretože sa teraz masovo používa a cat 7 určite v budúcnosti bude lacnejší. A potom sekať do steny sa mi nechce a ťahať nový kábel.
3.) Ako mám splniť tú normu? to budem ťahať v stene 230V a potom o 50 cm internet? Však potom by som sa bál na tú stenu zavesiť nejaký obraz - či náhodou nenájdem nejaký kábel. Neviem si to predstaviť. Keď v budove ťahajú LAN sieť tak to robia ako?
Keď to nesplním nedostanem revíznu správu na elektroinštaláciu?
4.) je možné preniesť signál z koaxialu na ftp kábel a potom znova na koaxiál? či mám ťahať aj koaxiál?

//autoeditácia príspevku (14 Okt 2011, 11:42)
rozhodol som sa že dám ten CAT7, aj koaxiál a obalím ich ešte alobalom - AL fólia 30 mikronov (najhrubší asi aký sa vyrába). Dúfam že to bude mať nejaký účinok. Zásuvku internet a koaxiál dám pri seba ale mimo silových zásuviek (asi 50 cm vzdialenosť). FTP a koaxiál sa dúfam nebudú rušiť. Či? má niekto s tým skúsenosť?

Tie multimediálne zásuvky majú jednu nevýhodu že na internet používajú iba 4 žily (Keď už dotiahnem 8žíl tak ich aj napojím) a telefónny kábel je zbytočný. Radšej dám 2xRJ45 cez ktorú môžem potiahnuť tel, internet ... a zásuvku na koaxiál.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Ja mam koaxial vedla sietoveho kabla a nevidim v tom problem, je to vonkajsi koaxial (zeleny) a klasicky cat 5 kabel. Tie vnutorne koaxialne kable byvaju biele, mali by mat slabsiu izolaciu a mali by byt ohybnejsie, ale radsej sa na to informuj v predajni. Aj tak nechapem, preco nezbehnes do predajne alebo nezavolas do nejakej predajne a nespytas sa na svoje otazky. Mozno, ak postaci cat5 kabel, tak mozes usetrit aj 100 ci 200 eur na tom. Alebo si lenivy a radsej zaplatis viacej za nieco, co mozno nebude ani treba???
Napísať odpoveď