mensie otacky = mensia spotreba

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Re: mensie otacky = mensia spotreba

Príspevok od používateľa Jungle »

Spotreba závisí od otáčok a miery stlačenia plynového pedálu.

Keby sme to chceli vyjadriť úplne barbarsky, tak S = O x P (Spotreba, Otáčky, Plyn).

Keďže rolu tu hrajú obe veci súčasne, najšetrnejšie jazdíš vtedy, keď dokážeš udržať
konštantnú rýchlosť pri čo najmenej stlačenom pedále na čo najvyššom prevodovom stupni.
FR33RIDER
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa FR33RIDER »

A este zalezi aj od celkovej zataze ktora je skrze prevodovku kladena na motor... odpor pri jazde do kopca bude vacsi nez pri jazde na rovinke... takze napr na rovinke mi staci mat 2000ot/m a plyn lahko stlaceny v 5ke ale do kopca to musim pre rovnake stlacenie plynu podradit do 4rky pripadne 3jky... vsetko je to o vzajomne posobiacich silach, ramenach a dodavanej energii... v podstate ide o to udrziavat motor v idealnych otackach s co najmensim stlacenim plynu avsak v ramci zachovania plynulosti cestnej premavky...
Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe

FR33RIDER napísal:A este zalezi aj od celkovej zataze ktora je skrze prevodovku kladena na motor... odpor pri jazde do kopca bude vacsi nez pri jazde na rovinke... takze napr na rovinke mi staci mat 2000ot/m a plyn lahko stlaceny v 5ke ale do kopca to musim pre rovnake stlacenie plynu podradit do 4rky pripadne 3jky... vsetko je to o vzajomne posobiacich silach, ramenach a dodavanej energii... v podstate ide o to udrziavat motor v idealnych otackach s co najmensim stlacenim plynu avsak v ramci zachovania plynulosti cestnej premavky...
:?: prečítal si si aj, čo si napísal?
smejo
Addict
Addict

Príspevok od používateľa smejo »

whisper - to, co si napisal plati asi iba pri najjednoduchsej koncepcii motora, respektive neplati to vzdy pri novych motoroch s variabilnym casovanim ventilov - tam mas niekedy lepsiu spotrebu pri rovnakych podmienkach na nizsom kvalte

// whisper - OK, beriem spat :)
FR33RIDER
Light Professional
Light Professional

whisper - ano precital, ja si osobne myslim ze nemas velmi sajn o tom ako to cele funguje...
Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe

@smejo: brať tu pre potreby tejto témy do úvahy veci ako je ideálne prúdenie plynov vo valcoch, nižšia efektívnosť pri nízkych otáčkach či technológie tomu zamedzujúce ako variabilné časovanie či vypínanie valcov je podľa mňa príliš zložité (a zbytočné)... ale máš úplnú pravdu, preto som napísal, že to vyjadrujem "barbarsky" :D

@FR33RIDER:
FR33RIDER napísal:A este zalezi aj od celkovej zataze ktora je skrze prevodovku kladena na motor... odpor pri jazde do kopca bude vacsi nez pri jazde na rovinke...
Priamo nezávisí. Od záťaže závisí priamo to, či motor dokáže auto udržať v pohybe. Ak nedokáže (spomaľuješ), tak musíš buď viac stlačiť plynový pedál, alebo podradiť (= zvýšiť otáčky). A spotreba, ako som už napísal, závisí od týchto dvoch vecí a nie od kopca, záťaže, hmotnosti, trenia s vozovkou, protivetra... Keby si vedel, ako funguje spaľovací motor, tak nepíšeš blbosti (upozorňujem, že pre jednoduchosť ignorujem smejom spomenuté technológie). Väčšina áut má najnižšiu spotrebu pri tzv. konštrukčnej rýchlosti, čo je okolo 90km/h.
FR33RIDER napísal:takze napr na rovinke mi staci mat 2000ot/m a plyn lahko stlaceny v 5ke ale do kopca to musim pre rovnake stlacenie plynu podradit do 4rky pripadne 3jky... vsetko je to o vzajomne posobiacich silach, ramenach a dodavanej energii... v podstate ide o to udrziavat motor v idealnych otackach s co najmensim stlacenim plynu avsak v ramci zachovania plynulosti cestnej premavky...
Hmm a nenapísal som náhodou to isté, len nie ako slohovú prácu vo svojom príspevku, na ktorý si reagoval "A este zalezi aj od..."?

Osobne mám pocit, že nie ja, ale ty nemáš obraz o technike a fyzike, viz. napr téma http://www.hojko.com/vodikovy-pohon-t163996.html
FR33RIDER
Light Professional
Light Professional

No jasne... jedine na co sa zmozes je vytahovat ine nesuviasiace prispevky... keby si aspon trochu nieco vedel o autach, vies ze pri tej konstrukcnej rychlosti nemas ! cim najnizsie otacky... zvycajne to byva pri 2000-3000ot/min kedze to su prave zvycajne najefektivnejsie otacky motora vzhladom k spotrebe pri ustalenej jazde...
Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe

FR33RIDER napísal:No jasne... jedine na co sa zmozes je vytahovat ine nesuviasiace prispevky...
Tých xy viet s pádnymi argumentami, čo som doteraz napísal, je čo? Tu máš ďaľšie:
FR33RIDER napísal:keby si aspon trochu nieco vedel o autach, vies ze pri tej konstrukcnej rychlosti nemas ! cim najnizsie otacky...
Ja som nenapísal, že pri konštrukčnej rýchlosti máš najnižšie otáčky. Teda, ak som tú zvláštne napísanú vetu pochopil správne. Konštrukčná rýchlosť je taká rýchlosť, pri ktorej je najväčšia rovnováha medzi faktormi ovplyvňujúcimi spotrebu paliva na jednotku vzdialenosti: motor máš v ideálnych otáčkach a sily pôsobiace proti pohybu auta sú dostatočne nízke na to, aby auto pri týchto otáčkach udržalo konštantnú rýchlosť.
FR33RIDER napísal:zvycajne to byva pri 2000-3000ot/min kedze to su prave zvycajne najefektivnejsie otacky motora vzhladom k spotrebe pri ustalenej jazde...
Efektívne sú síce 2000-3000, ale efektívnosť nehovorí o priamej/aktuálnej spotrebe - s rovnako stlačeným plynovým pedálom spáliš pri vyšších otáčkach viac, ako pri nižších. Pri 1000 ot/min ten motor dusíš kvôli nízkemu krútiacemu momentu a teda pracuje menej efektívne, ale spotreba je nižšia, ako pri 3000 ot/min.

-----------------

Celá naša téma závisí od toho, či posudzujeme priemernú spotrebu na jednotku vzialenosti, alebo okamžitú spotrebu motora. Ja som písal o tej okamžitej.
FR33RIDER
Light Professional
Light Professional

whisper napísal: Ja som nenapísal, že pri konštrukčnej rýchlosti máš najnižšie otáčky. Teda, ak som tú zvláštne napísanú vetu pochopil správne. Konštrukčná rýchlosť je taká rýchlosť, pri ktorej je najväčšia rovnováha medzi faktormi ovplyvňujúcimi spotrebu paliva na jednotku vzdialenosti: motor máš v ideálnych otáčkach a sily pôsobiace proti pohybu auta sú dostatočne nízke na to, aby auto pri týchto otáčkach udržalo konštantnú rýchlosť.
S tymto mozem suhlasit, avsak neviem ci mozem suhlasit s
whisper napísal:Efektívne sú síce 2000-3000, ale efektívnosť nehovorí o priamej/aktuálnej spotrebe - s rovnako stlačeným plynovým pedálom spáliš pri vyšších otáčkach viac, ako pri nižších. Pri 1000 ot/min ten motor dusíš kvôli nízkemu krútiacemu momentu a teda pracuje menej efektívne, ale spotreba je nižšia, ako pri 3000 ot/min.
To by som potom cely kopec mohol ubohy motor podtacat a nepodradit a tesit sa z toho aku mam uzasnu spotrebu. Napriek tomu ze niektory z dieslov s vacsim objemom by nemusel mat problem s kruciacim momentom, som si isty ze pri podradeni z povedzme 1000ot/m na 2100/otm a rovnakom stlaceni plynu by som mal spotrebu nizsiu prave pri vyssich otackach... tvoj argument by mohol platit pri autach kde sa zmes davkuje mechanicky, tj karburator, pri pocitacom riadenej zmesi je do uvahy branych omnoho viacej faktorov... a to sa nebavim o VANOS, VTEC atd...

PS: Otacky 2000-3000 som specifikoval v tomto rozsahu kedze sme neupresnili ci sa jedna o benzinovy alebo dieslovy motor... Jazdit s malolitraznym benzinom pod 3000 musi byt cisty masochizmus bez ohladu na to ako uzasnu spotrebu by som mal...
Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe

FR33RIDER napísal:To by som potom cely kopec mohol ubohy motor podtacat a nepodradit a tesit sa z toho aku mam uzasnu spotrebu. Napriek tomu ze niektory z dieslov s vacsim objemom by nemusel mat problem s kruciacim momentom, som si isty ze pri podradeni z povedzme 1000ot/m na 2100/otm a rovnakom stlaceni plynu by som mal spotrebu nizsiu prave pri vyssich otackach... tvoj argument by mohol platit pri autach kde sa zmes davkuje mechanicky, tj karburator, pri pocitacom riadenej zmesi je do uvahy branych omnoho viacej faktorov... a to sa nebavim o VANOS, VTEC atd...
Nesúhlas. Aj podtáčaný motor bude mať pri rovnako stlačenom plyne nižšiu spotrebu, ako pri 3000 ot/min. To, že ti môže zdochnúť, lebo neutiahne auto do toho kopca už nie je vec spotreby. Ja totiž nehovorím o praxi (jazde z bodu A do bodu B), ale o tom, čo priamo ovplyvňuje aktuálnu spotrebu motora.
FR33RIDER napísal:PS: Otacky 2000-3000 som specifikoval v tomto rozsahu kedze sme neupresnili ci sa jedna o benzinovy alebo dieslovy motor... Jazdit s malolitraznym benzinom pod 3000 musi byt cisty masochizmus bez ohladu na to ako uzasnu spotrebu by som mal...
Jasné, ja sa tiež nejdem doťahovať o tom, či je to 2000, 3000 alebo 2486, keďže sa bavíme všeobecne.
FR33RIDER
Light Professional
Light Professional

Ja si myslim ze by to bolo dobre zistit v realnom prostredi nez sa tu hadat o teorii... na svojom palubnom som zatial nevedel nastavit aby mi ukazovalo aktualnu spotrebu... najblizsie ked pojdem dlhu trasu to skusim, podtacat motor a ist jak slimak ci spravim lepsiu spotrebu...
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

Neviem na kolko sa da doverovat spotrebe z palubneho pocitaca, ale do kopca pri prilis nizkych otackach rozhodne spotreba stupa! aj pri aute so silnym krutakom.
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

Samozrejme, ved vsetko to zavisi od zatazenie (rezimu) motora. RJ motora vyhodnocuje polohu skrciacej klapky, otacok na vystupe hriadela, rychlost ... atd. Pri zatazenom motore, nizkej rychlosti a a nizkych otackach, otvorenej skrtiacej klapke je navysovana spotreba RJ-ou. Preto vysoka spotreba. Naopak, pri jazde z kopca, so zaradenym prevodovym s tupnom (brzdenie motorom) je RJ upravuje vstrek paliva takmer na 0 a v tedy sa motor sprava skoro ako kompresor - nizka spotreba.
A k autorovi temy - spotreba je zavisla aj od otacok, ale viac od rezimu, v akom sa motor nachadza. Vsetko sa to da graficky znazornit v otackovej charakteristike motora, ako to tu uz ktosi spomenul. Pre polnohospodarskych strojov sa to da skombinovat este s tahovou, momentovou charakteristikou, ale ta je zlozitejsia. A ked by si to chcel este komplikovanejsie, tak cez pilovy diagram a podobny hardcore.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

tl;dr
Vyjadrim sa k povodnej otazke:
Neukamenuj ma ale chodil si do autoskoly? ;)
Na benzinaku by si mal chodit medzi 2000 az 3000 otackami a preradovat na vyssie ked mas nad 3000 (rozbehnes to na 3500 a sup tam vyssi stupen) alebo podradit ked spomalis a mas otacky okolo 1500.
Ja po dedine/meste jazdim na 60kou na 4ke a mam presnych 2000 otacok a spotrebu mam lepsiu ako mamin Peugeot 207 1.4 (ja mam Octaviu 1.6).
Taketo veci ucia v autoskole a opakuju ti to pred prvou jazdou.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

v autoskole, v autoskole... v autoskole ucia aj to, ze mas na benzine podradovat uz pri 2000 ot., co je tiez pekna blbost... pri konstantnej jazde v meste tam kludne kopnem aj 5q...

v autoskole som sa naucil akurat iba kopec pre mna zlozvykov, pre nich "vybornych navykov", ktore odomna vyzadovali... parkovanie pomocou zrkadiel, tocenie volantom dvoma rukami, skladanie nohy zo spojky pri rozbiehani z krizovatky, obe ruky na volante pri rozbiehani z krizovatky, medzizastavenie pri pozdlznom parkovani, rozbiehanie bez plynu, kuzele bez plynu a ja neviem, co este...
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Hmm no neviem kde si chodil ty ale mna ucil normalny clovek.

Hovoria ze by si mal jazdit nad 2000 ale nam povedal ze podradit by si mal az pri 1500 otackach tak ako aj s vyssim stupnom, az pri 3500 otackach nech nejdes na vyssom stupni znova od 2000 (potom kym to auto rozbehnes tak ta obehne aj zigula).
Kuzele som nikdy nerobil bez plynu. Pusil som spojku, pridal plyn a isiel bez zastavovania. Oni tot ak ucia aby si nesiel jak blazon pri policajtovi lebo ked buchnes do ktorehokolvek kuzela tak ti nemusi dat spravit cvicisko a mozes opakovat.
Rozjazd bez plynu mna nikdy neucili. Na to musis mat vykonny motor aby ti auto nechciplo. Mne praveze vzdy hovorili aby som tam plynu sliapol dost na to aby sa auto rozbehlo a nechciplo. Radsej trochu odpich ako chcipnut na semaforoch :D
Vysvetli mi ako chces dat pozdlzne parkovanie bez zastavenia. Predsa tam musis supnut spiatocku nie? :D
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

nehovorim, ze toto ucia v kazdej autoskole, iba tym chcem povedat, ze tam mozu ucit aj veci, z ktorych su niektore hlupe a niektore zbytocne... a uz vobec nemusi byt pravda vsetko, co Ti tam natlacia do hlavy... najlepsie na to pride clovek sam a v praxi, co mu je pohodlne...

rozbiehanie je specificke, tam je niekedy aj tych 3500ot. malo... a ak sa potrebujes rozbehnut s plnym plynom, potrebujes este viac... niekde napriklad na autoskole ucia, ze ked ich rychlejsie ako 80, mas mat 5q a nikdy nesmies podradit do ziadneho ineho kvaltu...

k tym kuzelom - na co mam ist bez plynu, ked mi to je nepohodlne a som z toho nervozny... ovela lepsie a tym padom aj uspesnejsie sa mi slo s plynom... policajta ani instruktora to nema co zaujimat...

rozjazd tu ucia bezne bez plynu... to vidam aj pri inych autoskolach tu v meste, ze tie auta trapia... s plynom som sa proste rozbiehat nemohol...

medzizastavenie pri pozdlznom parkovani myslim samozrejme az po rozbehu na spiatocke v momente, kedy mas motat kontru...
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Hmmm no o tom rozbiehani som ale pocul aj ja. V druhej autoskole v meste vraj na ich 1.9 Kii ucili rozbiehanie bez p lynu (ten motor to nemal problem zvladnut) no ked prisli robit skusky k nam (ked bolo menej ziakov tak sa spajaju) na nasom Roomstri 1.2 (sportovy motor ale aj tak oproti 1.9 TDi je to ho*no) tak sa nedokazali pohnut a boli z toho v prdeli.
No ja som este nikdy pri rozjazde nemusel davat vela otacok. Par krat som dal do kopca okolo 4000 ale to mi pistali gumy jak svihle a letel som jak blazon (hlavne hucal) :D Tu zalezi od auta, moja Octavia je stara ale ziva.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Rozbiehanie bez plynu je tragédia, ale chápem prečo to učia najprv bez plynu. Tým nechcem povedať, že ku koncu kurzu by to malo byť stále bez plynu, ale posaď človeka čo nesedel nikdy v aute a povedz mu nech zvláda 3 činnosti naraz, niektorí sú radi, že sa pohnú s tou spojkou...

Mne ako najväčšia ptákovina z autoškoly prišlo držať auto v kopci na spojke - proste ručnú sme mali zakázanú.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Nás práveže nechceli učiť na spokje ani v menšom kopci. Ja som povedal učiteľovi prečo nás neučia tak mi povedal že ma to naučí ale vraj tým kazím motor. Ja stále využívam ručnú len niekedy stlačím spojku do záberu a trochu pridám plynu aby som stál na mieste (pri vychádzaní z kauflandu priamo na kruháč (je to do kopca) ak je málo áut).
Napísať odpoveď