Koľko pýtať???
-
Marcos Corvin
Expert
Koľko pýtať???
Ahojte ľudkovia,
chcem vás všetkých pekne poprosiť o pomoc... neviem koľko by som si mal tak účtovať ak niekomu preinštalujem systém na PC alebo ho vyčistím z vnútra + porobím poriadok v systéme, aktualizujem ho aby mašinka šla v pohode...
Koľko si vy tak zvyknete vypýtať keď to robíte samozrejme niekomu cudziemu???
chcem vás všetkých pekne poprosiť o pomoc... neviem koľko by som si mal tak účtovať ak niekomu preinštalujem systém na PC alebo ho vyčistím z vnútra + porobím poriadok v systéme, aktualizujem ho aby mašinka šla v pohode...
Koľko si vy tak zvyknete vypýtať keď to robíte samozrejme niekomu cudziemu???
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Re: Koľko pýtať???
osobne za to nepýtam nič, aj keď je to pre cudzieho. Príde mi to maximálna krádež vypýtať si peniaze za pol hodinku času kde iba klikám next. Ak je to samozrejme full servis (čistenie, inštalácia a vyladenie celého systému a sw) a pod., tak možno by som si nejakých maximálne 10€ bol ochotný zobrať keby ponúkne sám. Ale fakt za takéto čosi pýtať peniaze... to mi príde ako previesť babku cez prechod a potom jej vypísať faktúru
-
Soviet
Darca
Povacsine cudzim neopravujem PC. Ked vramci rodiny, tak to robim zdarma, lepsie povedane, potom co to popijem s nimi a obe strany su spokojne. Jedna vec je vsak v peniazoch a to, ze ked raz vypytas za nieco peniaze, uz ineho otravovat nebudu. Takze akykolvek problem (ak davas nelegalne systemy) ta moze stat viac casu, ako by ti za tie peniaze stalo. Ked pytas peniaze, tak sa to da chapat, ze sa zarucujes, ze si odviedol profesionalnu robotu. Ale suhlasim veru s audiom.
-
p4ra
Redeemer
audiotrack, ja som na tom, ako ty. Tiez robim vsetko zadarmo, ale podla mna sme debili. Preco? Keby si zakazdym, ked nam niekto zavola, napise alebo nas odchyti zobrali len tych smiesnych 10 EUR, tak by bolo aspon na faktury za mobil a nejake to pivko. Do riti, mne sa stava 7-8 krat tyzdenne, ze mi volaju kamarati, znami, ich znami so slovami: Dobry den, dostal som na Vas cislo od... - a potom uz to pokracuje dalej. A ja ako magor kazdemu spravim vsetko zadarmo. Podla mna, keby si to nechame zaplatit, tak nic zle nerobime. My nie sme ludom na vine, ze to nevedia, prave naopak, mozu byt radi, ze im to spravime my za 10 EUR, akoby im to mal robit nejaky servis, ktory vypyta 2x tolko mozno. Len problem je ten, ze ja uz som si tych svojich ne/vychoval tak, ze mi volaju a ocakavaju to automaticky zadarmo. Bratranec to pred par rokmi urobil rozumne. Pytal si za kazdy zasah minimalne peniaze. Dodnes mu ludia chodia a volaju spokojne, on dostane nejake drobne, z ktorych zaplati prave mobil, drink a ten svoj dnes uz drahocenny volny cas nepremarni len tak. To len taka moja uvaha na margo tohto.
Marcos Corvin, podla mna, ked si vypytas 10 EUR a je to praca na viac, ako pol hodinu a urobis ju dobre a vies, ze ju urobis dobre, tak to nie je nic hrozne.
Marcos Corvin, podla mna, ked si vypytas 10 EUR a je to praca na viac, ako pol hodinu a urobis ju dobre a vies, ze ju urobis dobre, tak to nie je nic hrozne.
Ja tiež už dávnejšie chcel pýtať peniaze, ale nemám odvahu zobrať, aj keď mi už neraz núkali, pretože náhodou sa im dačo podžube, budú na mňa nadávať. Maximálne nejakú čokoládu, koláč, poldeci alebo podobnú drobnosť. Iba raz som zobral niečo hodnotnejšie.. konkrétne USB kľúč, avšak tam bol väčší a dlhodobejší servis zavŕšený obnovením dôležitých dát (takmer hotová diplomovka) z poškodeného disku.
-
audiotrack
VIP
nemyslím že som debil. Nie je to mojou náplňou práce, a ľudia čo ma poznajú vedia že som programátor a na hw sa moc neorientujem. Takže ak ma aj tak zavolajú, vždy sám zvážim či mám čas alebo nie. Ak je to kamarát alebo rodina, tak jednoducho peniaze nepýtam ani keby tej práce bolo 3x toľko. Ak je to nejaký ocov kolega alebo niekto pre mňa neznámi, tak v prípade že mám čas pomôžem. Nikdy neviem kedy a ako môže pomôcť on mne. Ale fakt si nedokážem predstaviť za to vypýtať peniaze. Veď to ani nie je robota, to je len vyplnenie času medzi inými robotami alebo keď sa nudím. Ten systém dnes nainštaluje aj dôchodca, tak neviem prečo na tom chce niekto zarábať. A už vôbec nechápem že sa o niečom takom bavíme v súvislosti so stiahnutým windowsom
-
p4ra
Redeemer
Aby sme si rozumeli, od rodiny by som samozrejme nebral ani ja. Ani od velmi blizkych rodinnych znamych, otcovych firemnych partnerov, ci najblizsich priatelov, ale od tych druhych stale nevidim dovod to nerobit, ale ako pise brm, akosi som sa k tomu nikdy neodvazil.
To, ze pre teba, pre mna a nam podobnych je to lahucke, ze mame pocit, ze to nainstaluje dochodca neznamena, ze to dokaze kazdy lavou-zadnou. Stiahnuty, nestiahnuty. To by som teraz do tejto konverzacie nebral.
Inak som nehovoril len o HW, ale aj o SW. Ja som tiez skor 90% SW a 10% HW, ked mam byt uprimny.
To, ze pre teba, pre mna a nam podobnych je to lahucke, ze mame pocit, ze to nainstaluje dochodca neznamena, ze to dokaze kazdy lavou-zadnou. Stiahnuty, nestiahnuty. To by som teraz do tejto konverzacie nebral.
Inak som nehovoril len o HW, ale aj o SW. Ja som tiez skor 90% SW a 10% HW, ked mam byt uprimny.
-
Marcos Corvin
Expert
Ľudkovia, vidím, že ste sa tu rozpísali až až...
V mojom prípade je to takto... zavolali ma do jednej firmy, že im nefunguje program... prišiel som tam svojim autom a popozeral čo sa dalo... spravili sme aj aktualizáciu programu a stále to nešlo... myslel som, že pani, ktorá robila pred tým aktualizáciu programu niečo pokazila. Keďže sa jedná o program účtovníctva tak im na tom veľmi záležalo aby sa nič nevymazalo. O ten počítač sa už dlho nikto nestaral a všetko bolo zastaralé. Dnes ráno ako som šiel do práce tak som sa tam zastavil počítač zobrať a zobral som si ho do práce zistil som, že je tam ešte len nainštalovaný Service Pack 1 a preto vlastne ten program spustiť po aktualizácii nešlo. Tak som zaktualizoval celý systém a verte, že to aj nejaký čas trvalo pokiaľ som stiahol Service Pack 2 a 3 a potom aj celý systém a disk vyčistil od blbostí čo tam boli. Takže asi tak nejak to bolo... v podstate ani ja si nechcem pýtať peniaze a ani by som si ich nepýtal len stále sa vypytujú, že čo chcem za to a keď poviem, že nič tak mi vravia či som normálny, že to takto sa nedá aby som niečo robil zadarmo.
V mojom prípade je to takto... zavolali ma do jednej firmy, že im nefunguje program... prišiel som tam svojim autom a popozeral čo sa dalo... spravili sme aj aktualizáciu programu a stále to nešlo... myslel som, že pani, ktorá robila pred tým aktualizáciu programu niečo pokazila. Keďže sa jedná o program účtovníctva tak im na tom veľmi záležalo aby sa nič nevymazalo. O ten počítač sa už dlho nikto nestaral a všetko bolo zastaralé. Dnes ráno ako som šiel do práce tak som sa tam zastavil počítač zobrať a zobral som si ho do práce zistil som, že je tam ešte len nainštalovaný Service Pack 1 a preto vlastne ten program spustiť po aktualizácii nešlo. Tak som zaktualizoval celý systém a verte, že to aj nejaký čas trvalo pokiaľ som stiahol Service Pack 2 a 3 a potom aj celý systém a disk vyčistil od blbostí čo tam boli. Takže asi tak nejak to bolo... v podstate ani ja si nechcem pýtať peniaze a ani by som si ich nepýtal len stále sa vypytujú, že čo chcem za to a keď poviem, že nič tak mi vravia či som normálny, že to takto sa nedá aby som niečo robil zadarmo.
-
p4ra
Redeemer
V tvojom pripade bez vahania a problemov beriem 20 EUR. Ked je to presne takto, ako si to opisal. Isiel si autom (amortizacia, tankovanie), robil si na tom podstatne dlhsie. Nie je o com.
-
javatar
Hardcore addict
Tak za toto pokojne aj 25-30.
Inak ja osobne to robim za dobrovolne pivo vyhradne osobam ktore poznam osobne. Ked niekoho nepoznam (sestrina kamoska a pod.) tak zalezi od casu a narocnosti.
Inak ja osobne to robim za dobrovolne pivo vyhradne osobam ktore poznam osobne. Ked niekoho nepoznam (sestrina kamoska a pod.) tak zalezi od casu a narocnosti.
-
Soviet
Darca
A este ked to bolo pre firmu, tak tam nieje o com. I ked problem u nich moze byt s vyfakturovanim, kedze potrebuju povacsinou nejaky blocek alebo co, ako dokaz o zaplateni. Tak tak, pivo je najlepsie platidlo.
-
javatar
Hardcore addict
Soviet: jj ale neviem si predstavit brat svoju odmenu v pivach ked som v jednej lekarni daval dokopy spadnuty linux a vtedy som si zapytal 70€ 
Za bežné "údržby" ako je napr. preinštalovanie systému + vyčistenie pc, nastavenie pc atď je 10 € normálna cena. vezmi si, že v servise ti systém preinštalujú za 15 €. Len pošleš NTB, oni stlačia ALT + F10 a odkliknú pár vecí, pol hodinka roboty. Ty preinštaluješ systém, nahádžeš tam užitočné programy, pohráš sa s msconfig a nechceš za to nič. Raz som bol nastavovať prepojenie ntb a plazmy - 5 minút roboty aj s natiahnutím kábla a dali mi za to 10 €, pritom by som to urobil zadarmo. Doba je taká, že za vedomosti sa proste platí. Hoci ten čas, čo človek strávi pri PC, aby sa naučil veci a získal zručnosť sa ani nedá vyčísliť. Mali by byť ale stanovené hranice, nieže príde sympatická slečna a urobíš jej to zadarmo
(ako každý
) a ostatným po 10+
p4ra: ja som na tom bol tiez podobne, ale uz pred par rokmi som zacal svojich znamych ucit ako sa naucit take veci robit a teraz ma uz neotravuje skoro nikto
Ale v najlepsich casoch som si za take behanie ku kamosovi vysluzil aj kvalitne posedenie na terase s fajnovou domacou palenkou, slaninou, klobaskami, atd 
Pokial ide o pripad ktory popisal Marcos Corvin, tak by som kludne aspon tych 10-15€ zobral, kedze ide o firmu a este za nimi aj chodil autom.
Pokial ide o pripad ktory popisal Marcos Corvin, tak by som kludne aspon tych 10-15€ zobral, kedze ide o firmu a este za nimi aj chodil autom.
-
hojko
Site Admin
Ak ide o instalaciu Win+aktualizaciu, doladenie cez TuneUp+CCleaner, ovladace, nainstalovanie programov (Total Commander, WinRAR, Firefox, antivirak, Malwarebytes, Nero, pripadne Office), tak urcite tak 20-30 eur, pripadne aj viac. Ak ide len o vycistenie aktualneho systemu cez antivirus + antispyware + prebehnut registre a disk (CCleaner alebo TuneUp), tak tych 10 eur postaci, pretoze je to robota na par kliknuti.
-
Soviet
Darca
No len on pochybujem, ze nainstaluje legalny system. V servise maju kupenu licenciu na x PC, takze tam sa clovek aspon legality by nemal bat a tych 15eur ma teda opodstatnenie. Ale pytat prachy za nelegalny system, mi pride nie moc dobre. Ale tak bolo by zaujimave niekedy po skonceni byt husty a povedat im "Tak bude to 15eur" ci by este boli taki vysmiaty, ze to maju hotoveenergy00 napísal:Za bežné "údržby" ako je napr. preinštalovanie systému + vyčistenie pc, nastavenie pc atď je 10 € normálna cena. vezmi si, že v servise ti systém preinštalujú za 15 €. Len pošleš NTB, oni stlačia ALT + F10 a odkliknú pár vecí, pol hodinka roboty. Ty preinštaluješ systém, nahádžeš tam užitočné programy, pohráš sa s msconfig a nechceš za to nič. Raz som bol nastavovať prepojenie ntb a plazmy - 5 minút roboty aj s natiahnutím kábla a dali mi za to 10 €, pritom by som to urobil zadarmo. Doba je taká, že za vedomosti sa proste platí. Hoci ten čas, čo človek strávi pri PC, aby sa naučil veci a získal zručnosť sa ani nedá vyčísliť. Mali by byť ale stanovené hranice, nieže príde sympatická slečna a urobíš jej to zadarmo(ako každý
) a ostatným po 10+
ja by som si uz len za ten benzin vypytal nejaké €, proste toto bola služba, za ktorú by mala byť adekvátna odplata
Soviet myslel som recovery systému zo skrytej partície na disku
nie nahodenie nelegálneho Windowsu, to už nech si dáva ceny každý sám, po dohode s majiteľom PC, samozrejme mu treba objasniť, do akého rizika ide. (keď sa už bavíme o černote
)
Uf, chalani, vy ste z lacného kraja. Myslím, že za 10€ je to nedocenená robota. Schválne, koľko tak nad tým strávite? Ja keď niekomu robím PC tak postupujem takto :
- najskôr komplet záloha (dokumenty, záložky...)
- reinštalácia win
- nainštalovanie a vyhľadanie najnovších ovládačov
- inštalácia potrebných programov (VLC,Office, Antivir...)
- obnova zálohy
- nastavenie a vyladenie systému.
Neverím, že za toto všetko je 10€ dosť. Bežne pýtam okolo 20-30€ a myslím si, že je to maximálne v poriadku.
- najskôr komplet záloha (dokumenty, záložky...)
- reinštalácia win
- nainštalovanie a vyhľadanie najnovších ovládačov
- inštalácia potrebných programov (VLC,Office, Antivir...)
- obnova zálohy
- nastavenie a vyladenie systému.
Neverím, že za toto všetko je 10€ dosť. Bežne pýtam okolo 20-30€ a myslím si, že je to maximálne v poriadku.
-
uplink
VIP
Robím v 99% prípadov zadara [lebo som ťuťko], ale v 90% prípadov mi zaplatia, niekto 20, niekto 50, niekto 100 a niekto 200 evri, za random vec. Od výmeny sieťovky, až po kompletnú reštrukturalizáciu domácej siete, NAS, pcz v sieti a tak. Pri veľkých joboch sa dohodnem vopred na hodinovej mzde.
Za čo si skoro vždy vezmem lowe je skladanie PC [hw/sw] pre cudzích, pre známych vždy zadarmo [my creed
], aj keď mi skoro vždy zaplatia, čo ma zrovna neteší, ale tak keď je to makačka prijímem to.
Za čo si skoro vždy vezmem lowe je skladanie PC [hw/sw] pre cudzích, pre známych vždy zadarmo [my creed