SŠ a VŠ
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: SŠ a VŠ
Asi takto ak chces robotyku priemyslovka (elektrotechnika, elektronyka, mechatronika) ak chces informatiku gympel alebo priemyslovku,
aj ked si myslim ze je tu uplne jedno a zabudni ze sa tam budes ucit pokrocile veci , vetcina mojich spoluziakov zo strednej bola rada ze im ide spocitat dve cisla v Pascale.
Jedine co sa gymply naucis su zaklady matematiky a ani to mnohym nepomohlo. Na priemyslovke ziskas aj trochu technyckeho myslenia.
A vsetko co som sa na strednej z kodenia naucil bolo na VS asi na jeden a pol prednasky ( cca 4 hodiny). Nic ti nebrani sa to ucit sam.
aj ked si myslim ze je tu uplne jedno a zabudni ze sa tam budes ucit pokrocile veci , vetcina mojich spoluziakov zo strednej bola rada ze im ide spocitat dve cisla v Pascale.
Jedine co sa gymply naucis su zaklady matematiky a ani to mnohym nepomohlo. Na priemyslovke ziskas aj trochu technyckeho myslenia.
A vsetko co som sa na strednej z kodenia naucil bolo na VS asi na jeden a pol prednasky ( cca 4 hodiny). Nic ti nebrani sa to ucit sam.
ja viem ucim sa sam ale na robotu potrebujem vysku na vysku potrebujem maturitu a chcem hlavne programovanie v C ++ na strednej to asi ani nebude ale nieco v takom zmysle
Hľadáš strednú a už myslíš na prácu v C++? Pravdepodobne ani nevieš, čo sa v tomto jazyku robí a čo taká práca obnáša 
Ak sa chceš venovať programovaniu, kašli na jazyky. Nájdi si nejakú strednú školu s poriadnou matematikou. Ja som z (pochybného) osemročného gympla a aj keď som si myslel, že matiku som mal celkom dobrú, VŠ mi ukázala, ako vééľmi som sa mýlil (aj keď tu veľmi záleží od školy)
Jazyk sa jednak naučíš sám a pokiaľ viem, v Česko-Slovensku neexistuje výška, kde by sa neučilo programovanie od piky (možno nejaká súkromná, to veru neviem) A aj tam zistíš, ako málo toho vieš
Viem, že ťa asi nepresvedčím, ale na strednej sa uč poriadne a hlavne matiku a programovanie maj ako zábavku. V takomto prípade je možné, že z teba bude programátor už po maturite.
Ak sa chceš venovať programovaniu, kašli na jazyky. Nájdi si nejakú strednú školu s poriadnou matematikou. Ja som z (pochybného) osemročného gympla a aj keď som si myslel, že matiku som mal celkom dobrú, VŠ mi ukázala, ako vééľmi som sa mýlil (aj keď tu veľmi záleží od školy)
Jazyk sa jednak naučíš sám a pokiaľ viem, v Česko-Slovensku neexistuje výška, kde by sa neučilo programovanie od piky (možno nejaká súkromná, to veru neviem) A aj tam zistíš, ako málo toho vieš
Viem, že ťa asi nepresvedčím, ale na strednej sa uč poriadne a hlavne matiku a programovanie maj ako zábavku. V takomto prípade je možné, že z teba bude programátor už po maturite.
Matiku sa ucim dobre sice na ZŠ ale myslim ze mi ide. Ale ja na gympel nechcem ist ani zanic skorej asi neco na elektrotechniku a viem co obnasa praca v C++ a zacal som sa ho aj ucit
//autoeditácia príspevku (04 Nov 2011, 17:23)
Ale ak vies a existuje tak nejaka Informaticka SS by tiez nebola zla
//autoeditácia príspevku (04 Nov 2011, 17:23)
Ale ak vies a existuje tak nejaka Informaticka SS by tiez nebola zla
Aj kebyze ides na 'informaticku' skolu, urcite sa cpp ucit nebudes. Teda na skole isto nie.
Kamarat chodi na VUT do brna, prvy rok brali C a az teraz, druhy rok beru C++.
Kamarat chodi na VUT do brna, prvy rok brali C a az teraz, druhy rok beru C++.
Prečo ideš po radu, keď si nechceš dať poradiť?igiasd napísal:vidim je vas tu dost skusenych programatorov potrebujem radu
Všetky inf. školy, ktoré poznám, programujú v html(áno, niektoré SŠ v html naozaj programujú
Veľká chyba! Gympel má jednu obrovskú výhodu, ktorá predčí všetky nevýhody(aj keď ja o žiadnych relevantných neviem) - Pozri sa na hociktorú priemyselnú/elektrotechnickú strednú školu. 5 tried v ročníku a ani jedno dievča! (nehovoriac o ďalších troch ročníkoch)igiasd napísal:Ale ja na gympel nechcem ist ani zanic
Ano je to strasna nevýhoda ze na priemyslovke niesu baby ale ako tu bolo povedané mozno sa naucim trochu technicky mysliet a na gympel ani zanic pre 2 dôvody nechcem zit na vidieku nechcem v skole stretavat sestru
a ja viem ze na SS neni nikde c++ ja chcem len nejaku prijatelnu SS nech sa dostanem na nejaku informaticku VS
strasne sa mi paci ako kazdy hovori ked chces byt programator uc sa matiku a bla bla bla... vecsiu blbost som nepocul, nakolko asi 90% programatorov matematiku nepotrebuje a ani nevyuziva... tych 10% su vedecke zalezitosti pripadne fakt top komplikovane algoritmy/umela inteligencia... a na to urcite stredoskolska matematika, alebo slaba vysokoskolska matika (pokial clovek vyslovene nestuduje matematiku ako odbor, ale pochybujem ze na slovenskych skolach bude nejaka uzasna uroven) nestaci, nehovoriac o tom ze na to clovek vyslovene musi mat predpoklady a teraz hovorim o predpokladoch, ktore ma uplne minimum ludi z populacie...
ropman: to ale nič nemení na tom, že bez matiky nespravíš žiadnu informatickú VŠ, na ktorú sa autor témy chystá 
jj na informaticku je treba matika ale na programovanie nie (len tak pre info matika mi ide vpoho nemam snou problem)
Pokial ti zatial ide matika tak je dobre. Ale priprav sa ze ucivo na SŠ je uz predsalen troska nieco ine. Takze musis v tom zotrvat a venovat sa tomu, lebo vysoke skoly sa neseru. Ono pokial si rodeny talent na matiku a logiku, tak sa nemas coho bat. Horsie je ak chce byt niekto programator, kto prakticky k tomu nema vztah a nedokaze riesit jednoduche ulohy. Preto skus zacat sa doma venovat programovaniu a skusat zapajat logiku.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
taketo vyjadrenie by som cakal od programatora typu lepič kódov, ktory si veselo tapuska v Jave programy ktore su pomale ako ..., co tam po zlozitosti algorytmov, naco kryptografia, naco chapat ako to funguje vo vnutri, naco grafika a transformácie, ved si napisem .sort a ono to samo uporiada !ropman napísal:strasne sa mi paci ako kazdy hovori ked chces byt programator uc sa matiku a bla bla bla... vecsiu blbost som nepocul, nakolko asi 90% programatorov matematiku nepotrebuje a ani nevyuziva... tych 10% su vedecke zalezitosti pripadne fakt top komplikovane algoritmy/umela inteligencia... a na to urcite stredoskolska matematika, alebo slaba vysokoskolska matika (pokial clovek vyslovene nestuduje matematiku ako odbor, ale pochybujem ze na slovenskych skolach bude nejaka uzasna uroven) nestaci, nehovoriac o tom ze na to clovek vyslovene musi mat predpoklady a teraz hovorim o predpokladoch, ktore ma uplne minimum ludi z populacie...
Mam pocit ze si nekodil nic ine ako detcke hry, mozno nejaky sw pre kancelariu.
Pripominas mi jednu babu co som stretol v buse a snazila sa vysvetlit jej kamarovy ako nakodit najvetcieho spolocneho delitela, samozrejme vysledny kod bol asi na 50 riadkov z O(n+n^4).
Matiku na programovanie treba a velmi, no nie tu klasicku co sa uci na SS. Ale este na SS om si myslel ze nakodim vsetko aj bez nej a potom prisla VS a nejaka prax.
ok pan Programator ideme si rozobrat pekne poporiadku tie balasty co ste tu napisali
ano priznavam ze som lepic kodov a nevidim na tom nic zle - riesenie vygooglim za 5 minut, miesto toho aby som si vytvaral vsetko sam, je to podstatne rychlejsie, a nie, neznamena to, ze je to pomale. moje ego nie je tak velke aby som znovu vynachadzal uz hotove veci, len preto ze si myslim, ze riesenia inych su nekvalitne. teba sa to pravdepodobne netyka, to by celkom vysvetlovalo styl tvojho postu. ale mozno si najlepsi programator na svete, v tom pripade beriem spet.taketo vyjadrenie by som cakal od programatora typu lepič kódov, ktory si veselo tapuska v Jave programy ktore su pomale ako
wtf ? akych algoritmov ? zlozitosti znamych algoritmov fakt nie je problem zistit a ked robim vlastne algoritmi tak sa samozrejme snazim aby boli co najefektivnejsie - pokial to je potrebne. dost casto samozrejme nie je potrebna velka optimalizacia, pretoze hw je lacnejsi ako praca programatora. ale to teoretikovi tazko vysvetlovat.co tam po zlozitosti algorytmov
njn ty si asi jediny kto chape naco sa pouziva kryptografia. a teraz sa asi budes cudovat: nie nepouzivam svoje vlastne sifrovacie algoritmy.naco kryptografia
keby som vsetko s cim pracujem dodetailu studoval ako funguje vo vnutri tak nic ine nerobim. sak preto vznikaju kniznice/enginy/frameworky/DSL jazyky aby sme pracovali na nejakej rozumnej urovni abstrakcie a nie na urovni assembleru. niekedy treba vediet aj ako to funguje na nizsej urovni, ale vecsinou nie.naco chapat ako to funguje vo vnutri
nie kazdy robi grafiku, to je len dost mala cast oboru. a hadam si nemyslis ze ludia ktori sa venuju profesionalne tvorbe grafickych aplikacii riesia nejake transformacne matice. sak to by skoro nic neurobili a vysledny kod by bol teda naozaj velmi prehladny. maximalne ak robia vlastny engine. tak neviem kto si robi decke hry, keby si niekedy videl napr. nejaky solidny game engine tak by si nemal taketo nazorynaco grafika a transformácie
-
manager666
Star
ja tieto dva druhy odlišujem aj nazvoslovím: rádový programátor vs vývojárropman napísal:strasne sa mi paci ako kazdy hovori ked chces byt programator uc sa matiku a bla bla bla...
rada autorovi:
1. (informatické) gymnázium
2. priemyslovka s odborom zameraným čo najviac na IT
Neviem odkiaľ si, ale napr. v PN je elektrotechnická priemyslovka s odborom elektrotechnika, so zameraním na ITS(informačné a telekomunikačné systémy), ktorý môžem odporučiť (dostaneš základy Assembleru, Delphi, jazyka C, v prípade záujmu aj HTML/CSS/PHP/SQL)
ropman, prídeš mi ako človek, ktorý má v pi* na lehátku a vyhovuje mu, že do konca života bude robiť furt len to isté a nikdy nič sám nedokáže. Takých ľudí by som z chuti vyfackal 
Bežná situácia pre programátora....ropman napísal:wtf ? akych algoritmov ? zlozitosti znamych algoritmov fakt nie je problem zistit a ked robim vlastne algoritmi tak sa samozrejme snazim aby boli co najefektivnejsie - pokial to je potrebne. dost casto samozrejme nie je potrebna velka optimalizacia, pretoze hw je lacnejsi ako praca programatora. ale to teoretikovi tazko vysvetlovat
Naproramovať mikrokontrolér ktorý bude v nejakom zariadení. Mikrokontrolér je napájaný batériou ktorá má vydržať počas celej životnosti a výmena je náročná alebo drahá. Mikrokontrolér je s triedy ultra low power čiže sa dokáže vypínať keď neni requestovaný programom a tak ušetriť desiatky percent energie.
Bez optimalizácie a minimalizácie kódu na zložitosť a minimalizácie cyklov Mikroprocesora docieli programátor to že:
1, do trebárs milión zariadení sa bude musieť použiť lepšia batéria ktorá to predraží alebo zariadenia prestanú pracovať skorej ako sa plánovalo čo znamená problém u zákazníka....
2, znehodnotenie použitia ultra low power technológie ktorá tiež stála peniaze....
Jednoznačne treba kódy optimalizovať, to že výpočtový výkon je lacný je pri niektorých aplikáciach jasné ale prečo by mal zákazník platiť za software ktorý nieje ani zoptimalizovaný... keby bol taký každý software tak zbohom buď počítače.
suhlas, az na tu troll poznamku o Javeharrison314 napísal:
taketo vyjadrenie by som cakal od programatora typu lepič kódov, ktory si veselo tapuska v Jave programy ktore su pomale ako ..., co tam po zlozitosti algorytmov, naco kryptografia, naco chapat ako to funguje vo vnutri, naco grafika a transformácie, ved si napisem .sort a ono to samo uporiada !
Mam pocit ze si nekodil nic ine ako detcke hry, mozno nejaky sw pre kancelariu.
Pripominas mi jednu babu co som stretol v buse a snazila sa vysvetlit jej kamarovy ako nakodit najvetcieho spolocneho delitela, samozrejme vysledny kod bol asi na 50 riadkov z O(n+n^4).
Matiku na programovanie treba a velmi, no nie tu klasicku co sa uci na SS. Ale este na SS om si myslel ze nakodim vsetko aj bez nej a potom prisla VS a nejaka prax.
Inak aj so stredoskolskou matematikou sa toho uz da vela pochopit a naprogramovat