Politický kompas - kam patríte?

Diskusie na politické témy...

Prekvapil vás výsledok?

Áno prekvapil.
17
39%
Nie, očakával som presne taký výsledok
9
20%
Nie, takýto výsledok som viac-menej očakával.
18
41%

Celkom hlasov: 44

hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Politický kompas - kam patríte?

Príspevok od používateľa hughito »

slay napísal:Po prvej strane ma prešla chuť to dokončiť. Otázky samotné sú často hlúpe, tendenčné a veľmi zle kladené. Nápad tejto stránky je síce dobrý, ale jeho realizácia je hrozná. Som sklamaný. Pri pohľade na tie vaše grafy som sa tešil.. po tretej otázke som to zabalil. Škoda.
Výhovorky..určite si sa bál výsledku. :P
slay
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa slay »

Zvedavý by som bol na výsledok, ak by som považoval tento test za relevantný. Ale keďže je to bullshit.. tak mi ostáva zase len veľký *facepalm* nad touto témou.
Zajačik
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Zajačik »

Vyšiel mi ľavicový liberalizmus.
sliaCan
Expert
Expert

Príspevok od používateľa sliaCan »

Ste uz uplne zblbnuti z tych medii, kazdy z Vas tu automaticky [ciernobielo] posudzuje pravicu za to dobre a lavicu naopak za to zle, co je hlupost. Nie som sice politolog, ale pokial by som mal klasifikovat slovenske sucasne parlamentne strany na pravicove a lavicove, tak za pravicovu stranu by som pokladal snad len SAS. KDH, SDKU a MOST sa za pravicove v zasade ani neoznacuju, skor sa hraju s vyznamom stredoprave alebo nieco na tento zmysel. Pre mna je KDH lavicova strana [napriek, tomu ze podla jej zaradenia v EP to neplati], MOST strana zalozena na nacionalistickom principe a preto je skoda ju vobec klasifikovat, rovnako ako SNS alebo SMK a pod. pre mna su vsetky tieto strany rovnake a napokon SDKU je taka vselijaka strana, ktora sa rozhoduje podla mna velmi oportunisticky [ale v podstate kazda strana ma vo svojom konani prvky pravice ako aj lavice - niektore prvky vsak zvyknu prevladat]. SMER je podla mna lavicovou stranou. Ale ako som povedal nie som politilog a netvrdim, ze tato pseudoklasifikacia je vylucne spravna, len som sa chcel pozastavit nad tym, ze vzdy ked sa niekto bavi o politike, tak hned padaju nazory podla ktorych len pravica je nasa zachrana s cim ja vobec nesuhlasim.

Kazdopadne je to zaujimava tema a test som si spravil :) .. vyslo mi, ze som lavicovo zalozeny (co ma neprekvapilo) a ta druha cast medzi anarchistom a autoritativne zmyslajucim mi vysla presne medzi (ani to ma neprekvapilo).
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Pán je politologický expert? (vlastne nie, na to si už odpovedal) Alebo hádam analfabet? Vidíš tu hádam niekoho, kto by tu "automaticky posudzoval pravicu za to dobré a ľavicu naopak za to zlé"? Myslím, že v diskusiách o politike je dostatok ľudí, ktorí vedia strany klasifikovať a to aj bez neviemakých médií.
sliaCan
Expert
Expert

No zrejme, ked som pisal ten prispevok, tak som taky dojem mal. Zrejme som ten dojem nadobudol z prispevkov - "mame tu samych komunistov"; "len u nas je to tak, ze reformna moze byt len pravica a lavica nerobi nic"; "urcite by som nikdy nevolil lavicu, ale v teste mi to vyslo dolava".

"Ale sranda je, koľkí o sebe hovoria, že sú pravičiari a pri tom (ak odpovedali pravdivo teda) im vyšlo, že ich postoje sú podľa tohto kompasu ľavicové...." Tento postreh sa mi paci.

Zrejme sa musis citit mojim prispevkom velmi urazeny, ked ma hned oznacujes za imbecila [aj ked nie vyslovne]. [Atakovat v podstate kazdeho, kto do tejto temy napisal asi nebolo velmi rozumne, ale tak som to v case pisania prispevku vnimal no. Ak som niekohod urazil, tak ma to mrzi.]. Ty sam si urcite velmi politicky zdatny [troska podpichnem].

"Je mi to také divné, som proti homosexuálnym zväzkom, cirkvi a drogy by som zlegalizoval za účasti štátu (prirodzený výber by zapracoval), tak isto nemám rád isté kradnúce etnikum a aj neetnikum a furt som ľavičiar..." To ze si proti homosexualnym zvazkom, cirkvi a nieco s drogami nie je velmi lavicovo/pravicova polarizacia ale skor liberalno/konzervativna.

Kludne si este do mna kopni, ale moc to nerozvadzaj - hadat sa cez internet je strata casu ;)

Este na zaver,
seth82 napísal:Myslím, že v diskusiách o politike je dostatok ľudí, ktorí vedia strany klasifikovať a to aj bez neviemakých médií.
Tu vobec nejde o tu moju priblbu klasifikaciu, ktoru som tam napisal. Nepochybujem o tom, ze to kazdy zvlada sam. Chcel som hlavne poukazat na demonizaciu lavice ale aj strany SMER na SVK a precenovanie pravice [nie nevolil som SMER, ostatnych volieb som sa nezucastnil]. Ale samozrejme, to je moj nazor a kopec inych ludi mi zasa povie, ze som blb ked nevidim, ze lavica na SVK je banda zlodejov a Radicova je snad taka uzasna, ze by mala byt svatorecena [ak to poviem s nadsadzkou] [s takymto postojom vsak ako som uz napisal snad 4 krat nesuhlasim].
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Ak máš dojmy, maj dojmy, prestaň na základe svojich dojmov prezentovať charakteristiky iných ako fakty. To je všetko. My sa tu dobre chápeme, toto nie je profesionálne politologické fórum plné odborníkov na všetko a nie sme akadamicky viazaní k tomu, aby sme sa vyjadrovali ako nejakí členovia odbornej komisie - teda ak niekto napíše "určite nebudem voliť ľavicu", vieme približne, že na koho myslí a nepociťujeme potrebuj spraviť nad tým desať strán teórie o tom, čo je podstatou pravicových, alebo ľavicových strán.

Netuším, že na základe čoho si došiel, že ťa "nie výslovne" označujem za imbecila, ak máš taký pocit, kľudne ho maj aj ďalej, ak by som ťa chcel označiť ako imbecila, určite by som nemal ani najmenší problém napísať ti to priamo. Či som ja politicky zdatný, nie je na mne, to nech posúdia iní - ja sa za politicky zdatného nepovažujem, pretože je to príliš široký pojem.

Ten môj prvý odsek si môžeš aplikovať aj na citáty, ktoré si tu vytiahol. Ja nemám pocit, že by som si do teba kopol - skôr naopak, mal som pocit, že práve ty si si kopol do všetkých prítomných.

Démonizáciu SMERU nie je potrebné opisovať, pretože oni sa zdémonizovali sami. Oni sami sa chcú vidieť ako ľavicová strana, to, že ľavicoví nie sú, je iná vec. Ak si sa v ostatných voľbách nezúčastnil, sorry, ale nemáš morálne právo kibicovať do toho, čo sa u nás deje, alebo nedeje, pretože si sa vôbec nesnažil o zmenu (nech už by bola akákoľvek, nezávisiac od toho, ktorú stranu by si podľa svojho svedomia volil) - dosť mi vadia ľudia, ktorí prídu mudrovať o politike, pričom sami nevolili a snažia sa postaviť sa akosi "nad celú vec" v štýle "aj tak to nemá zmysel" - toto neber osobne, píšem to skôr všeobecne, aby som ujasnil môj postoj.

Ja na Internetoch diskutujem rád, aspoň nezabudnem môj rodný jazyk. Ako stratu času to vidím minimálne v tom zmysle, ako keby som mal sedieť pred TV, alebo civením na stenu.
hughito
Redeemer
Redeemer

Sčasti súhlasím s tým čo písal kolega, že v spoločnosti vládne tento názor (nebudem teraz rozoberať do akej miery pravdivý, ale každé čiernobiele videnie je zlé), že "ľavica" (myslené na SMER) je ZLO (zrovnávané s HZDS za Mečiarovej éry) a pravica (primárne SDKÚ) je dobro (resp. nie čisté dobro, niekedy dokonca menšie zlo, každopádne, niečo lepšie a rozumnejšie).
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

ani ma to neprekvapuje, sam seba povazujem za lavicoveho liberala...v EU by som bol pravdepodobne oznaceny ako "zeleny" (aspon myslim), cize ako niekto kto v spolocenskej sfere je pomerne silne liberalny, ale v ekonomickej som skor lavicovy, sice zastavam nazor, ze stat by pokial mozno mal vlastnit co najmenej podnikov (najlepsie ziadne) a co najmenej by mal zasahovat do trhoveho systemu, avsak vsetko ma svoje hranice, ked nechame na pospas krajinu korporaciam, tak tie by s vidinou lahkeho zisku coskoro totalne zdevastovali zivotne prostredie a ludom by ponukali zavadne produkty bez ohladu na zdravotne rizika...no a prave toto by mala byt hlavna uloha statu podla mna v ekonomike, udelovat obrovske sakcie ak dojde k ohrozeniu prirody, zdravia ludi a bojovat proti monopolom a kartelovym tajnym dohodam...stat by mal na oplatku co najmenej danovo zatazovat obcanov a z tych vybratych penazi by mal vytvorit len akusu minimalnu zachrannu siet = moznost maturity, zakladne sluzby v zdravotnictve aby nam ludia neumierali na chodnikoch, minimalne silove slozky sluziace len ako istota v krizovych udalostiach, dostojny zivot pre dochodcov alebo hendikepovanych ludi....zase to ale s tou socialnostou netreba prehanat, kto ma prachy si zaplati zahranicnu skolu alebo spickoveho lekara....

podla mna by do toho testu mali este pridat dalsiu os a to konkretne rozlozenie moci, cize by tam mali byt pridane otazky ohladom rozlozenia moci statu, jeho riadenia atd. ...mozno to znie prilis utopisticky, ale ja by som napriklad zobral (docasne) volebne pravo statnym zamestnancom, studentom, dochodcom, ludom po veku 5 a menej rokov pred dochodkom, vaznom, ludom odkazanym na socialne davky = pretoze sa velmi lahko nechaju ovplyvnit, resp. skor vydierat...pripadne by som pravo volit obmedzil podla vysledkov inteligencnych testov :D ...dost ma deprimuje politicka situacia v tejto krajine a ked sa mozno aj niekto najde koho by som volil, tak tych ludi znici "konkurencia" zvolena menej inteligentnymi volicmi, ktori nevidia prilis daleko do buducnosti a nechaju sa zase raz nalakat na omrvinky alebo dokonca len prazdne sluby od tych istych zlodejov...

tiez som si vsimol, ze vacsine tu pritomnych vyslo na osi "ekonomika" priblizne taky stred...to je v podstate sucasna situacia v SR, tzv. pseudokapitalizmus-pseudodemokracia...cize na jednej strane, si korporacie robia co chcu, stat bezne ustupuje zaujmu urcitych mocnych ludi, na strane druhej ma SR skutocne prilis vela roznych uradov, institutov, podnikov atd. (vacsinou este ako pozostatok z minuleho rezimu), ktore mame vraj preto, aby sa ludia v nasej krajine mali lepsie ( avsak logicky sa to odraza na neumernom danovom a odvodom zatazeni, kedze to treba z niecoho zaplatit), vsetci ale vieme, ze v podstate tato socialna siet nasho statu je len jedna velka cierna diera pre peniaze, ktoru platia tie najviac ohrozene jednotky statu = priemerny pracujuci obcan...
Prílohy
pcgraphpng.php.png
pcgraphpng.php.png (2.73 KiB) 1705 zobrazení
hughito
Redeemer
Redeemer

ale ja by som napriklad zobral (docasne) volebne pravo statnym zamestnancom, studentom, dochodcom, ludom po veku 5 a menej rokov pred dochodkom, vaznom, ludom odkazanym na socialne davky
Nie utopisticky, ale totalitne. Ale aj z podstaty: je to úplný nezmysel.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

cosi sa mi mari ze takto to fungovalo v rime alebo grecku - mohol volit len slobodny muz schopny vojenskej sluzby... koliska demokracie vedela ako byt demokraticka ;-)

//edit: a neuveris ale zmysel to ma - nech o spolocnosti rozhoduju jej budovatelia a nie ludia na nu odkazani
hughito
Redeemer
Redeemer

No ale to sa nedá moc zrovnávať, ale to by som musel ísť do hĺbky a už idem spať, takže, keď tak zajtra. :)
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

mne ide skor o to, ze tieto spominane skupiny su uzko zavisle na state alebo jeho castiach a teda mozu byt velmi lahko manipulovane alebo vydierane sucasnou vladnou stranou, ktora rozdeluje financie...(napr. pracujes ako policajt a ked nepojdes volit stranu nasho pana ministra vnutra, tak ta este tesne po volbach vyrazime, pripadne ked nas pojdes volit, tak tesne po volbach dame vsetkym policajtom este nejake premie)

podla mna by moc mala mat v rukach iba mala uzka skupina ludi, ktora by sluzila najma ako "kontrolori" a prerozdelovala vykonne pravomoci komisiam, ktore by boli zlozene vylucne z ludi so vzdelanim a praxou z daneho oboru, nie politickymi nominantmi...mozno to znie prilis idealisticky a utopisticky, ale "kontrolori" by neboli voleni, verim tomu ze par vysoko nadpriemerne inteligentnych a nesebeckych ludi by sa predsa len v nasej spolocnosti naslo...a ti by si zase nasli dalsich, ktorym by odovzdali svoje pravomoci...

hughito, pozri si tento tyzden na jojke show Farmar hlada zenu....potom si predstav, ze v marci ti ludia pojdu k volebnym urnam...a zistis, ze v ramci "vseobecneho blaha" obmedzenie volebneho prava niektorym obcanom nie je zase az taka nedemokraticka myslienka...
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

ephramko,
de facto by išlo o totalitu.... pretože "kontrolori" by neboli nikým volení a tie komisie vlastne tiež nie....
A neznie to idealisticky - skôr desivo :!: .... Však ono Vnútorná strana v románe 1984 to vlastne tiež myslela dobre a išlo jej len o blaho občanov Oceánie :lol:.....
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Hmm pekne, fakt pekne...
Prílohy
Capture.JPG
sliaCan
Expert
Expert

.. to co pise empharko by sa nedalo samozrejme aplikovat v praxi [a zrejme prave v tomto to je idealisticke, pretoze cielom jeho zriadenia je zabezpecit lepsiu spravu verejnych veci ale v praxi je to uplne nepouzitelne]. Pretoze, aj ked tie osoby nebudu volene ludom, musia byt do funkcie nejako dosadene a kedze nemame zazracnu krabicku, ktora dokaze vybrat najdokonalejsie osoby, ktore budu koordinovat spravu statu ci sveta, tak nikto nemoze zabezpecit, ze taketo osoby, by boli o cokolvek lepsie ako tie, ktore boli do funkcie dosadene riadnymi volbami. Odborne komisie, ktore sa podielaju na vykone verejnej spravy existuju v pocetnom mnozstve aj v sucasnosti vo vsetkych statoch sveta.

Co sa tyka volebnych prav, len tak na okraj, volebne prava vaznov boli donedavna zakonom obmedzene, ale asi pred dvoma rokmi Ustavny sud SR rozhodol o tom, ze toto obmedzenie ich volebneho prava je protiustavne [pokial sa nemylim]. A inak obmedzenie volebneho prava studentom, statnym zamestnacom atd. ako tam pises by nemalo absolutne ziadny pozitivny vplyv, jednoducho v praxi by to neprinieslo absolutne ziadnu pozitivnu zmenu. Bolo by to uplne zbytocne obmedzovanie politickych prav, ktore by so sebou nieslo strasne vela sekundarnych negativnych aspektov. Obmedzenie volebneho prava podla IQ je tiez nonsens, jednak by to nikdy nezabezpecilo vyber lepsich zastupcov ludu, nech to znie akokolvek nelogicky, ale je tomu tak a na druhej strane je to tiez uplne neuskutocnitelne, kedze nemas zazracnu volebnu urnu, ktora bude filtrovat volebne listky podla IQ osoby, ktora ho tam hodila a podrobit 5.5 mil. osob IQ testom, ktore ak maju mat nejaku vypovednu hodnotu trvaju aj niekolko hodin. Ak by sa tych testov zucastnil 1 mil. osob, tak by to bol uspech. Proste nonsens. Tieto navrhy su vsetko agresivne - totalitne zasahy do ludskych prav.

Spominalo sa tu aj staroveke Grecko. V starovekom Grecku existovali mestske staty, ktore boli od seba nezavisle. Politicke prava mali ve tychto mestskych statoch len niektore osoby [muzi + zrejme nejaky majetkovy cenzus + obmedzenie veku a pod.], avsak tieto osoby, ktore disponovali politickymi pravami nemuseli volit nikoho, pretoze vsetci sa podielali na riadeni statu, t.j. vykonavali spravu statu formou priamej demokracie a prave toto je podla mna najidealnejsi sposob riadenia statu. Toto nam vsak velmi chyba aj na SVK, pravna uprava referenda je zla. Na refende sa musi zucastnit minimalne 50 % obyvatelov, co je takmer vzdy nerealne. Ja by som teda v kazdom state posilnil prvky priamej demokracie - napr. elektronicke referendum [tu by vsak bolo idealne, aby kazda jedna osoba mala PC s pristupom na internet, to je vsak podla mna otazka blizkej buducnosti] a pod.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

co hovorite na podmienenie volenia platenim dani? podobne pre dochodcov, ti ktori odvadzali dane pocas svojho zivota, ti budu moct volit aj nadalej

tymto by sa jednoducho odclenili prizivnici
hughito
Redeemer
Redeemer

Je to jedno ako to nazveš, je to totalitná praktika. To by muselo nejako legislatívne vymedziť a tým pádom by vznika skupina ľudí, ktorí by mali viac práv ako ostatné skupiny. O všeobecné volebné právo sa bojovalo dlhé roky, takže mi to príde celkom absurdné.

A opakujem - nestotožňujem sa s tým čiernobielym videním: ľavica SMER zlo, pravica SDKÚ dobro, resp. tie ďalšie názvy, ktoré som spomínal. Pre mňa človek, ktorý volí/il SMER nie je automaticky nejaký idiot, ktorému treba odobrať volebné právo. To je nezmysel (v podstate tu ale toto prezentuješ).

A celkovo mi príde dosť úchylné zobrať dôchodcom, ktorí, dajme tomu, celý život istým spôsobom "budovali" štát, zobrať volebné právo. To isté platí pre ostatné skupiny, ako študenti a ďalšie, čo si spomínal.

Ovplyvniteľný môže byť aj 35-roční pracujúci. A ešte otázka: ak dôchodca volí SaS prípadne SDKÚ ? Taký nie je ovplyvniteľný ? Ten volí správne ? Či aj takým pre istotu zobrať hlasovacie právo.

Celkovo sa v tomto systéme nič nezmení, nič by sa tým nevyriešilo. Pravica nie je liek, takisto podlieha záujmom vyšších skupín a v konečnom dôsledku, pravica je raz pravica. Väčšia antisociálnosť, podporovanie podnikateľského prostredia, vyššej triedy, atď.

Zmena, celospoločenská, resp. globálna, nastane iba vtedy, keď sa zmení systém. Parlamentná demokracia nie je demokracia. Volením tej či onej strany sa nič nevyrieši. Aj keby som pristúpil na hru zla a menšieho zla/dobra, tak čo sa vyrieši tým, že sa zvolí to menšie zlo/dobro ? Sami vidíte, že nič, cyklus sa opakuje a opakovať sa bude. To nie je konštruktívne riešenia do budúcnosti. Riešením je zmena systému.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

doba ide stale dopredu, uz za chvilu budeme mat vsetci povinne na obcianskom cipy a tam biometricke udaje ako otlacky, sken duhovky, DNA...a casom by nebol problem tam nahrat aj tu vysku IQ a ine nebiologicke osobne udaje...tak isto si spominal to, ze by bol problem ziskat tie udaje, nie nebol, stacilo by volebne pravo podmienit absolvovanim testov (aj dnes musis mat obciansky aby si mohol volit)...
plne suhlasim s tym, ze su to totalitne praktiky...ale nebolo by vam to ukradnute, ze by absolutnu moc v rukach malo len par ludi, keby sa na vasich osobnych pravach nic nezmenilo (okrem podielu na moci) a na stat by ste museli robit len dajme tomu 1 mesiac v roku a napriek tomu by vam poskytoval vsetko co teraz, mozno este viac ?
sa vsetci tvarite aku vyspelu demokraciu mame teraz a ako maju obcania moc vo svojich rukach, tolko bullshitov...je jedno kolo volim, aj tak tam su rovnaki hajzli, ktori drzia spolu, vymahatelnost prava nulova a stale nam vladnu uzke skupinky ludi a nadnarodne koncerny...

prosim len referendum nie, to mozno moze fungovat v nejakych vyspelych krajinach s inou mentalitou, ale urcite nie na Slovensku, kde je pravne a obcianske povedomie jedno z najnizsich v celej EU...za chvilu by referendom zacali prechadzat vselijake absurdne napady
senator8008
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa senator8008 »

ephramko napísal:casom by nebol problem tam nahrat aj tu vysku IQ a ine nebiologicke osobne udaje

Mýliš sa, IQ sa celý život mení teda by to také ľahké určite nebolo. Aj keď som videl tento týždeň u nás na škole niektoré baby z maturitného ročníka (teda už budú voliť) a ich "inteligentné" pochody, ktoré boli pod úrovňou môjho 10 ročného bratranca, tak aj ja som prišiel na takúto myšlienku. Aj keď podľa mňa celá nepriama demokracia je z veľkej časti podobná totalite. Čo sa týka budúcnosti mám takú naivnú predstavu že by sa volilo cez internet a hlasovalo by sa o každom zákone, teda priama demokracia. Každý, kto by chcel voliť, by musel spraviť aspoň raz ročne IQ test. A moja naivná predstava zahŕňa že by mohli o niektorých veciach voliť iba ľudia, ktorých sa to týka. Napr. o vojne by hlasovali iba bojaschopný muži napr. do 35 rokov a nie nejaký národovec na dôchodku, ktorý by počas vojny sedel na riti a bol hrdý na vojakov ktorý padli.
Napísať odpoveď