Ahojte,chcel by som s vami prekonzultovat kupu noveho procaku do mojho 3 rocneho PC.
A tiez mam nejake otazky ohladne Win 7, ale vsetko zaradom.
Moja zostava:
Názov zákl. dosky : Gigabyte GA-EP35-DS3L
Grafika: Nvidia Geforce GT 240
Procesor: IntelPentium(R) Dual-Core CPU E5200 @ 2.50GHz, 2500 MHz
Zdroj: 350w (viem ze zdroj je slaby)
Win XP
Takze zaujima ma ci som vybral dobry procesor s postacujucim vykonom na hry, myslim ze je to lepsie ako moje terajsie dvojjadro.
A tiez ci vsetko co som vybral sedi s mojou doskou.
Tak a teraz ma zaujima win 7, mam xp a chcem prejst na 7 a tak ma zaujima iba jedna vec a to ta ci nemam nato nevhodny hardware alebo nieco podobne, ci vsetko bude frcat ako ma.
Doska je stara, tu istu som mal aj ja. Tusim mala hned tri revizie, takze neskor pribudla aj podpora lepsich procesorov. Aj ked vymenis procesor, tak stale ta bude brzdit graficka karta, takze novym procesorom si pri hrach nepomozes, pretoze aj tak je dolezitejsim faktorom graficka karta. A ked vymenis graficku kartu, tak potom ta bude brzdit procesor.
Nechapem, preco chce kupovat E8400, ked ide taktiez o 3 roky stary procesor, ktory vykonnovo je na tom lepsie mozno o 30-40 percent, ale co z toho... Tvoja investicia sa mi zda absolutne zbytocna, pretoze das 147 eur za procesor, k tomu das 18 eur za chladic, hoci sa procesor dodava s boxovanym chladicom, ktory by mal na chladenie postacit, ak teda neziadas extra tichy chladic. Pasta je viacmenej jedno, velky rozdiel v tom nie je, aj tak si myslim, ze chladic uz mozno bude mat nanesenu pastu, je to bezna prax.
Na tvojom mieste by som spravil ine riesenie, predal E5200 aj s chladicom za nejakych 30 eur, kupil si bazarovy E8400 za nejakych 60 eur, predal graficku kartu GT240 za 25 eur a kupil tam nieco ako GTX 275 alebo Radeon za 70-90 eur. Naklady budes mat teda okolo 85-100 eur.
Alebo potom rovno pouvazovat nad niecim vykonnejsim a to zo stvorjadra, cize by si predal svoj procesor aj s doskou (za dosku mozno 25 eur), rovnako aj graficku kartu a kupil napr. AMD Phenom II X4 955 za tych 80-90 eur, k tomu dosku s AM3 socketom za priblizne 60-80 eur, graficku kartu napr. GTX 275 alebo Radeon 5770 za 70-90 eur. V takomto pripade by boli tvoje naklady nieco okolo 150-170 eur, co je stale menej ako kupit novy procesor s chladicom. Este by si sa vtesnal do tvojho rozpoctu a mohol by si tak vymenit zdroj, ktory by si k tejto zostave potreboval, tak by si sa pozrel napr. po Fortrone, model Blue Storm II 400W by sa dal v bazare zohnat za mozno 20-30 eur, nieco lepsie by si zohnal za 40 eur. Nevyhodou je, ze by bolo potrebne este vymenit DDR2 pamate za DDR3, ale tam by bol v pripade bazara minimalny rozdiel, nakoniec aj v obchode su uz pamate za smiesne ceny. Odporucam ti teda porozmyslat, ci hodis 200 eur do PC a stale to bude len stara haraburda alebo investovat 200 eur a kupit veci v bazare, pricom si dokazes na tom zahrat dnesne hry.
no ale ja nemam problem zahrat ani nove hry, grafika nema ani polroka kupoval som ju v lete. Taky battlefield 2 alebo assassin creed brotherhood hrajem v pohode na full detailoch (antialiasing 4x) pri rozliseni 1680x1050 takze nemyslim si zeby to bola rachotina, islo mi skor iba o to ci sa oplati kupovat procesor.
Q8400 je zlepené dvojjadro s nízkou frekvenciou. Ked už C2Q tak niečo 45nm rady 9XXX. Jasné že z bazáru. Nové sú veľmi predražené a za tú cenu by si mal niečo 10x rýchlejšie. Assassins creed brotherhood a Battlefield 2 sú veľmi nenáročné hrý.. Ked už hry tak minimálne GTS450 + pretaktovať.
no ono ja niesom zatazeny na hry, ako nove hry si zahram ale zeby som kolo toho sedel pol dna tak urcite nie, hladal som skor nieco lepsie (myslim procesor) pretoze chcem prejst na ten spominany win 7 a on to vie viac vyuzit, celkovo i ked sa hovori ze 7 je rychlejsia ako xp tak sa trochu bojim ze to bude pomalsie preto ma napadol ten procesor ale ked vravite ze je to zbytocne
no takze sa jednoducho opytam, ked by som dal win 7 bude ma to nejako obmedzovat v hrach ? alebo z nich vytiahnem rovnaky vykon ako teraz ked mam XP ???
Tu si pozri vysledky v testoch vsetkych moznych procesorov a sprav si svoj nazor: http://www.cpubenchmark.net/cpu_list.php
Len pre porovnanie, dnesny i5-2500K sa predava za rovnaku cenu a ma dvojnasobny vykon.
i ked viac sa priklanam k asusu pretoze asrock mi nic nehovori.
Upozornujem ze zatial robim iba vyber komponent kedze idu vianoce tak nakupit vsetko moze chvilu trvat. A z bazaru nic nechcem...dakujem za pochopenie a samozrejme za rady