volnobeh a zaradena rychlost

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
gego
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

volnobeh a zaradena rychlost

Príspevok od používateľa gego »

uz davnejsie sme s kamosmi riesili danu dilemu a chcel by som vediet vas nazor na danu vec priklad : prejdem autom drahu napriklad 20 km na ktorej je 10 km stupania a 10 km klesania podla mna ked budem na kopci vyradovat rychlost do neutralu bude mi to zrat menej ako ked je stale zaradena rychlost kedze motor ma brzdi a tym padom prejdem kratsiu drahu a potom musim znova pridat plyn tym padom sa kompenzuje to ze pri zaradenej rychlosti dole kopcom palubny ukazuje spotrebu 0 aky mate na to nazor vy alebo netestoval to niekto ?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Re: volnobeh a zaradena rychlost

Príspevok od používateľa hojko »

Len idiot pojde na vyradenej rychlosti dole kopcom.
gego
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

ok hojko zle som to napisal nemyslel som celistvy kopec 10 km ale proste sucet malych kopcekov najvecsi tak 200 -300 metrov klesanie tak 3 - 4 % nie kopcisko 12 % a viac potom rovinka a tak ide mi to zistit ci to zerie viacej z volnobehom alebo ked je tam rychlost

proste napriklad ked idem s popradu do spiskej tak je to 30 km a po ceste su useky takych kopcekov potom rovinky a tak a proste kde sa da vyradim rychlost a otazka je ci to zozerie menej ako ked by som tam isiel zo zaradenou rychlostou
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

normalny clovek, ked nema tempomat, tak pouzije aspon tempomatovu nohu a pojde celu cestu rovnakou rychlostou ... nevidim dovod riesit pri 3-4% klesani neutral, alebo brzdenie motorom :-)
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...rovnako, len pri brzdení si viac zoderieš platničky, keď pôjdeš na voľnobehu...ak nemáš za kopcom v pláne brzdiť, vychádza mi to lepšie prechádzať kopce s neutrálom, lebo motor by ťa zbytočne brzdil a my potrebujeme kinetickú energiu využiť efektívnejšie - na lahšie vytiahnutie kopca hore...
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

hojko: dakujem :) a mozem vediet preco?

gego: pytas sa vzhladom na spotrebu alebo ako?
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Podľa mňa to bude záležať od konkrétneho kopca.. daj nejaký konkrétny príklad, aký je kopec, koľko metrov je klesanie, koľko metrov stúpanie pod akými uhlami a na daný príklad Ti to niekto možno vyráta. Ale zovšeobecniť na všetky kopce sa to určite nebude dať.......

Čo keď na konci klesania je prudká zákruta a budeš musieť spomaliť na 40km/h.... a je jedno, či máš neutrál alebo zaradenú rýchlosť?
gego
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

ano riesim spotrebu a ja neviem no to by trebalo spravit log s trasou dneska jak pojdem nahram to gpskom a dam tu vyskovy profil trasy ono to vyzera cca ako sinusoida raz kopec hore potom dole kus rovinka a zase tak a dookola

to : grim ano presne toto mam na mysli motor brzdi a na volnobehu vyjdem aj do 1/4 kopca nasledujuceho zaradim rychlost a pridam vyjdem hore a znova vyradim keby ze mam rychlost zijdem na dno toho kopca a dalej nie lebo motor brzdi cize musim pridat
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Ak máš k dispozícii palubný počítač, ktorý meria spotrebu... vynuluj ho na začiatku úseku, raz prejdi tak.. potom zase vynuluj a prejdi druhým spôsobom.. prípadne môžeš pár krát zopakovať a vyrátaš si priemer, aby to bolo presnejšie......
gego
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

palubny nemam ale mozem natankovat plnu prejdem tu trasu a zase natankujem plnu a ten rozdiel co na tych 30 km dotankujem je moja spotreba s tej by sa to dalo lenze momentalne niesu love na plnu nadrz
uNreal_saTch^
Professional
Professional

Príspevok od používateľa uNreal_saTch^ »

hojko napísal:Len idiot pojde na vyradenej rychlosti dole kopcom.
Velmi diskutabilne tvrdenie by som povedal. Viem, ze to myslis vzhladom na bezpecnost a blabla... Verim, ze si uz siel v useku R1 10km pred odbockou na Nitru v smere z BA. Prave v tychto 10km ked sa rozbehnes na dajme tomu 140 - 150, na odbocke do centra (pravotocivej + klesanie) pojdes presne 70. :-)
Vitaaa
Expert
Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Vitaaa »

čo by danú funkciu toho čo spomína mohlo ovplyvňovať je:

-klesanie:treba si uvedomiť, že v závislosti od toho, aký je kopec strmý a aký súčet odporov auto ťahané gravitáciou smerom nadol prekonáva môžeš dosiahnuť istú rýchlosť, kedy hraničná rýchlosť v ďalšej časovej jednotke (teda zrýchlenie) sa bude rovnať 0 (problémom zostáva fakt, že tvoja počiatočná rýchlosť môže byť len nepatrne väčšia od nuly a klesanie nedostatočne dlhé aby si takúto rýchlosť mohol dosiahnuť, alebo takúto rýchlosť dosiahneš už na začiatku klesania) - vtedy je vlastne efektívne do určitého momentu brzdiť motorom a od toho istého momentu vyradiť a nechať auto "padať" dole kedy by si najvyššiu možnú rýchlosť dosiahol na konci klesania. cize z toho vyplyva - dlzka, strmosť, odpory, počiatočná rýchlosť

-spotreba auta na neutráli

ak by aj z tohoto vznikla nejaká funkcia tak by to bola najnepoužiteľnejšia funkcia ktoru som kedy videl, takže by si si s ňou mohol vytrieť zadok. jednak hodnoty klesania nie sú po celú dobu konštantné, každé auto prekonáva iný súčet odporov atd atd...

ale potesim ta... ak by mi raz nejaka dobra vila oznamila, ze som nesmrtelny a mam hafo času alebo že ak vytvorim tuto funkciu, tak mi zaklope na dvere Gemma Atkinson, tak ju vytvorim :)
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

Hmm no nwm ale ak keď idem dole kopcom tak stále stlačím spojku a idem tak. Lebo ak idem na dvojke či trojke tak ma motor brzdí poriadne a niekedy cítim ako škube s autom a aj tak niekedy musím pribrzdiť. Takto stlačím spojku a pekne idem a na konci ju pustím a pokračujem. Ale tiež to záleží od kopca. Podľa mňa sa tým šetrí nie len benzín ale aj motor keďže máš otáčky a spotrebu na nule. Opravte ma ak sa mýlim.
k-u-l-i
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa k-u-l-i »

Michaelo napísal:Hmm no nwm ale ak keď idem dole kopcom tak stále stlačím spojku a idem tak. Lebo ak idem na dvojke či trojke tak ma motor brzdí poriadne a niekedy cítim ako škube s autom a aj tak niekedy musím pribrzdiť. Takto stlačím spojku a pekne idem a na konci ju pustím a pokračujem. Ale tiež to záleží od kopca. Podľa mňa sa tým šetrí nie len benzín ale aj motor keďže máš otáčky a spotrebu na nule. Opravte ma ak sa mýlim.
chudak spojkove lozisko! :nono:

davas mu pekne zabrat, spojka sluzi nato aby si prehodil rychlost a nie nato aby si ju mal vytisnutu ked stojis na semafore alebo ako ty pises ides dole kopcom, to si potom daj rovno neutral a mas nohu volnu
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Ved o tomto tu uz bolo popisaneho velmi vela. Zaklady:
1. Dlhe klesanie - lepsie je ist so zaradenou rychlostou, pretoze:
- setria sa brzdy, nehrozi prehriatie
- v motore s riadiacou jednotkou sa odpoji privod paliva a obnovi sa bud pri stlaceni spojky alebo ak otacky klesnu pod cca 1500/min
2. Kratke alebo velmi mierne klesanie - zalezi od situacie, ak vas zaradena rychlost prilis brzdi a treba pridavat plyn, tak je lepsie dat tam neutral.
- na neutrali by auto malo zrat cca 1l paliva za hodinu
- da sa ist aj so zaradenou rychlostou a slabo stlacenym plynom, to by mala byt spotreba tiez nizka a zaroven sa daju usetrit brzdy ked sa pred zakrutou pusti plyn, sice sa da rychlost zaradit aj ked idete dolu klesanim na neutrali, ale takto je to pohodlnejsie a rozdiel v spotrebe by mal byt minimalny

Zaver? Ak su to tiahle klesania s dostatocnou strmostou, tak sa da usetrit vela benzinu a samozrejme aj brzdy (ak su tam aj pomalsie zakruty). Ak su to iba male kopceky, tak staci neutral, ale tam sa nejake vyznamne mnozstvo paliva neusetri. Skor treba skusit vyuzivat to co spominal Grim - nechat sa rozbehnut aj za hranicu mpr a energiu vyuzit pri dalsom stupani.
Treba sledovat spravanie auta, ubytok rychlosti a priebeh cesty vpredu, aby sa nestalo to, co popisujes v prvom prispevku.
Michaelo: :nono:
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Hmm ako som pisal: "Opravte ma ak sa mýlim."
Opravili ste ma. U nás je aj tak jeden kopec. Nijak extra veľký no na konci musím tak či tak brzdiť lebo vchádzam do križovatky tak tam idem na spojke (ale väčšinou na neutráli). Takto idem len na 3ch kopčekoch a vždy je na konci buď križovatka alebo kruháč takže brzdiť musím tak či tak.
CheZteR
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa CheZteR »

keby si mal zaradenú rýchlosť tak nemusíš namáhať spojku, ani nohu a ku koncu kopca ani kotúče s doštičkami, ale ten kopec si videl iba ty a ty sam vies asi najlepsie ako je pre teba najvyhodnejsie ho zjazdiť ;)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

RATZINGER666: Pretoze som bral ten jeho kopec inak ako to neskor opisal. Ak je to 3 az 4% klesanie, tak je to samozrejme o inom, vid. prispevok nordkapp_pb-a.

uNreal_saTch^: Pred asi dvomi mesiacmi som isiel z BA do NR, ale vobec si nepamatam cestu, kazdopadne pri automatickej prevodovke sa neutralom nezapodievam a okrem toho sa snazim vyuzivat tempomat vo velkej casti jazdi, ak je to mozne.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Raz si najdem cas a tie kopce sfotim alebo najdem fotky. Ako hovorim, tak ci tak musim brzdit lebo v polke kopca vchadzam do mesta a hned na jeho konci je krizovatka (napajam sa na hlavnu). A druhy je takmer v centre mesta, tak tiez niekedy dam neutral a idem pekne pomaly dole (na konci je kruhac pri ktorom na neutrali trochu pribrzim, dam rychlost a idem), treti je zasa kopec do hora k nam do dediny. Tam vzdy s rychlostou 12 az 130 Kmph dam neutral vyjdem ho potom mensie klesanie a presne na zaciatku dediny mam 60 Kmph takze nemusim brzdit, len dam 4ku a idem dalej ;)

Ale ak tym nicim motor alebo nieco tak ma opravte. Nechcem si to auto znicit :D Na nove zatial nemam.
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

Pri zaradenej rychlosti, jazde z kopca, a nolovom plyne sa motor sprava viac ako kompresor. Spotreba sa blizi k 0 l/km.
Napísať odpoveď